Ako presvedčiť mamu, aby si užívala dôchodok?
Ženy, ja už som zúfala z mojej mami. Nechce byť doma na dôchodku. Má vyše 65 rokov. Keď ju v práci nepotrebovali a nastúpila d dôchodku, tak ju "vyhodili". Zrazu, keď zistili, že im nemá kto robiť, tak ju zavolali naspäť. A ona sa tam odvtedy drží rukami, nohami. Už končila X krát. Teraz naposledy mala končiť 30.6. a dnes mi oznámila, že ona ešte ostáva, lebo jej treba peniaze a nemá kto robiť. Je to fyzicky náročná práca v kuchyni 5 dní v týždni, kde niekedy robí ešte aj soboty na svadbe vyše 15 hodín. Momentálne je tam na čierno a rozmýšľam, či mám byť taká sviňa a poslať im tam kontrolu, alebo zavolať vedúcej a povedať jej, nech ju "vyhodí". Nechcem aby sa tá žena dorobila. Má si užívať dôchodok, vnúčatá. Mimochodom má všetko dom s veľkou záhradou, ďalšie záhrady a pozemky. Peniaze na účte až až. Nám 3 deťom už dala veľa a vždy jej je málo. Poraďte mi, ako jej pomôcť. Máme výborný vzťah, no dnes, keď mi oznámila, že ostáva v robote, tak som sa s ňou prestala baviť.
@majka35 Ďakujem, presne tak to cítim. Tu nejde o to, že jej nedoprajem. Chcem len, aby si život aj užila. Nie je všetko o peniazoch, tie si so sebou nevezme. Skúsim jej ešte dohovoriť. No rozhodnutie je na nej. Včera som konala s nervami.
@katulka0000 V tej práci su dokopy 3. Takže či je doma s nami alebo v práci s nimi, tak to je jedno. Ona nemá počas vydávania obedov čas kecať s ľuďmi, čo prídu na obed. To sa viac porozpráva s kamoškou na ulici, keď ju stretne po ceste do obchodu.
Tvoja mamina sa cíti potrebná, asi ju to napĺňa a cíti sa tým pádom stále mlado. No rozumiem ti, ale keď ona chce, nič s tým neurobíš. Môj ocino makal tiež do vyše 65 rokov, náročnú prácu aj fyzicky aj psychicky,kedze robil majstra na stavbách, po Slovensku aj v zahraničí,vkuse lietal a celý týždeň mimo domov. Pred rokom skoncil a odvtedy stále rieši dáke zdravotné problémy 😭....proste sa prepracoval. Mamine skús dohovoriť, ...aj keď nám sa to nepodarilo, musel sám dôjsť do bodu, že končí
@7miriam77 Ďakujem. Len s ňou je to ťažké. Je to býk s vždy nás bude presviedčať o svojej pravde. Na jednej strane verím, že najradšej by už bola doma a na druhej sa ženie za peniazmi a prácou. Ako vravím, doma má toho tiež dosť, no ona chce všetko sama. Cíti sa nenahraditeľná a nedajbože niečo, tak fakt ju nikto nikdy nenahradí.
Môj oco je baran, silný oriešok, fakt, tiež si povedať nedá. No poviem ti, teraz to veľmi ľutuje, keby sa dal vrátiť čas, išiel by aj do predčasného. Lebo síce si zarobil niečo navyše a teda dosť pekne, no ušli mu roky a ako píšem, teraz rieši veľa zdrav.problemov. Fakt to ľutuje,no čas sa vrátiť nedá.
inak ja závidím workoholikom, ja nenávidím chodiť do akejkoľvek roboty a považujem to za trest,,..rada by som sa vymenila s niekym, kto nevie oddychovat a od rana do večera sa ženie za pracou a rano vstava o 4.00, aby mohol friško ísť do roboty a večer sa nevie dospať, aby ráno už pracoval..to musí byť krásny život, furt napumpovany, čosi kdesi, len aby som pracoval, nema ani 5 minut na kavu na oddych..
Autorka, ako tak pozeram, ty si ides uz na 5-tich stranach stale svoje:JA, JA, JA chcem. Kurnik sak nechaj tu mamu nech sa necha zneuzivat zamestnavatelom, je to dospela zena. Ked to jej nevadi, tebe by to uz vonkoncom nemalo vadit. Musis ist matke neskutocne na nervy. Daj si spiatocku a staraj sa o sebe a svoju rodinu.
Ja rešpektujem rozhodnutia svojpravnych ľudí. Mala by si aj ty.
@majka35 moji rodicia di už roky užívajú dochodok. Mama dokonca aj popri ňom aj pracovla. Rozhodla sa tak sama. O deti sa nám nestarajú/nestarali. Ani cez prázdniny.
@karolinakr inak to bola ta generácia takto vychovávana podľa mna😄 oni by robili až do smrti všetci najradšej 😄 ja keby som mohla nerobím a nasla by som si zábavy dosť aj bez rozculovania sa v robote😄
@lakebabe 😀 moji rodičia neboli ani 1 deň nezamestnaní, ked som videla výpis z poistovne, skoro mi oči vypadli..v piatok končili a v pondelok už nova práca pekne..a ešte robili na dôchodku pár rokov, by som umrela 😀
@karolinakr ja sa cítim mŕtvo už teraz pred 40 tkou😄 keď vidím moju mamu v 75tke tak by som chcela 20 percent jej energie😄
Proste su taky dochodcovia ktory nechcu prestat a ani nevedia. Vacsinou ked ich nutia prestat oni su ztoho taky zdebtany ze porom pridu iba choroby. Podla mna by si sa nemala starat dotoho preco a co robi. To ze je na cierno to by ma viac trapilo, riskuje aj ona, a to by sa jej este ratalo k dochodku...ale keby sa na to necitila urcite by sama povedala ze staci, alebo by chodila len kazdy druhy den alebo nieco podobne.
"Tu nejde o to, že jej nedoprajem. Chcem len, aby si život aj užila. "
Tu sa ti biju dve veci.Je uplne jed o kolko toho o sebe napises,ako by si jej chcela dopriat a ake hrozne je jej zamestnanie.Ona si vybrala taky zivot a ak chces,aby si ho uzila,tak ju nechaj.Dostala si kopec rád ako ju mas nechat a stále ideš svoje.Mama ma obciansky preukaz,vie co chce,ked by isla aj cez bolest Ty mozes jedine stat pri nej a podporovat ju.Inak mi to pride,ze ziarlis,ze jej je lepsie v praci ako s tvojimi detmi.
Autorka, prídeš mi ako malé rozmaznané decko. Ja chcem, ja chcem, ja chcem. Mama je dospela, hádam vie, čo je pre ňu dobre a čo zvladne
Ruku na srdce, fakt úprimne, nie je v tom ani kúsok egoizmu? Podľa mňa si rozculena, lebo ti sľúbila, že teraz skončí pred letom a nechce. Možno si fakt trochu čakala, že ti pomôže s deťmi. Nikto ti to nezazlieva. Ale ona v tom nevidí náplň života. Chce robiť tak ju nechaj kým vladze.
@dariaaa Ty si normalna??? Ona moje deti a jej vnucata miluje a urobi pre nich vsetko. Do tej prace by som povedala, ze chodi aj kvoli nim, aby im vsetko dala. Ale ja to nepotrebujem a ona si to nenecha vysvetlit. Stale ked som potrebovala pomoct, tak s nimi ostala, ale ja to nebudem zneuzivat ako niekto, co si urobi deti a hodi ich rodicom aby si uzil wellness s muzom. My nase deti berieme so sebou.
@lakebabe Až na to, že vidím, že nevládze. Ja som doma na materskej. Ja pomoc fakt nepotrebujem.
@aurora33 Práveže nie som rozmaznaná vôbec. To sa báť nemusíš.
Ale to je vsetko jedno. Je to jej rozhodnutie. Ja ju doma nepriputam a dufam, ze to neskor nebude lutovat ani ona, ze peniaze nie su vsetko.
A budes si tahat svoje.Nexakladaj temu a nepytaj sa na nzory,ked ziadny neprijmes.A ano,som normalna.Moja mama ma 77,pred sebou operaciu kolena a nesadni si ani za svet.Ide cez bolesti cez lieky.Ale ked sa usmeje a povie,ze ju to bavi,tak som stadtna za nu.Takze nenormalna si tu ty,ked chces rozhodovat za mamu a udavat jej zanestnavatela.Pomoooc.Wtf
@dariaaa WTF je otazka, tak by za nou mal byt otaznik. Uz ked si taka "anglicanka".
A nie nejdem si svoje, kedze som jej povedala svoj nazor, ale nechala to tak. Je to moj nazor, ze s tym nesuhlasim, no rozhodnutie je na nej. Keby bolo jej stastie v praci, tak to necham byt. No ona vidi stastie v peniazoch, ktore nepotrebuje.
Dakujem za kazdy prispevok. Moj nazor to nezmeni.
Dievca,ty mas vazny problem.Ani za pomoc som nedala vykricnik🤦♀️🤦♀️🤦♀️.A ano,hovorim plynule anglicky a este dalsimi 4rmi jazykmi
Vies co...mozno ti pomozem pochopit mamu niecim sprostym,ale tebe ine nepomoze...A budem hovorit za mamu
"Naco si si robila tolko deti?Si vycerpana,mas toho vela.Ved ja ti chcem len dobre."
Hai capito???Did you get it?
@dariaaa A ako vies, kolko mam deti? A hovor si jazykmi kolko chces. Ale ako dospela napisat do diskusie WTF?
ja neviem, prečo to každemu tak vadi? moja mama tiež je zrobena, asi by sa nam nepačilo, keby robila 15ky-- a je pekne, ked ma babka peniaze a rozdava, ale niekedy to za to nestoji ak ochorie a predčasne zomrie
nechapem to, rozmýšľam všelijak, čo by na tvoju mamu platilo..
napriklad mamina kolegyna tak zomrela, robila ešte na dochodku do nekonečna, potom bola v nemocnici na operaci, prepustili ju domov a zomrela..čiže voľna mala rovných nula dní
Autorka, ty si ideš stále svoje ako pokazený verklik. No tak tvoja mama vidí šťastie v peniazoch. Tak nech ich zarába. Alebo to vadí že nevidi šťastie v opatrovani tvojich deti?
Ja chcem tiež robiť aj v dôchodku. Bola som nezamestnaná pol roka. Stačilo mi. A to mám tri deti. Neskutočne ma to ubíjalo, byť doma. Teda samozrejme, ak mi to zdravie dovolí, mám kancelársku robotu, takže ak moja hlava mi vypovie službu, tak holt už nebudem mať na výber. Ale tak snáď niekde upratovať by ma ešte vzali 🤔. Uvidíme, ešte je to ďaleko. Nie každý si chce "užívať dôchodok".
Môj dedko pracoval (vyslovene sa umukloval) celý život. Ešte aj po 80tke robil. Keď sme ho presviečali aby už nechodil , normálne sa nedal pehovoriť. Veľmi zle to znášal že uz nie je “potrebny” , doma sa nudil, kazdeho buzeroval, lebo nikdy nebol tak dlho doma , zeazu si doma všetko všímal a všetko mu vadilo čo je ako položene. Proste nudil sa. Následne z tej inaktivity mu začala starecká demencia. Podľa mňa je dôležité byť aktívny aj kvôli demencii.
Moja svokra robila na skrateny uvazok do 76 rokov. Treba ju nechat, nech robi tak, ako to ona citi, je to jej zivot.
A vela doktorov robi este aj v 80tke
@aurora33 Nie, vy si idete svoje, ze potrebujem opateru deti. Nie, nepotrebujem. Kolkokrat mi vola, kde sme, co sme a poviem, ze dnes sme doma a tak... a vidim, ze je nesvoja, ked tam neprideme. Kebyze chcem odtajnit svoju totoznost, tak vam poposielam milion fotiek a videii ako moje deti miluje a miluje travit cas s vnucatami. To, ze vy nemate take babky, ktore maju zaujem o vnucata, tak to je vas problem.
@karolinakr Ďakujem, aspon vidno, aky vztah maju s rodicmi a ako im zalezi na ich zdravi.
@siska53 Hej, lebo moja mama pride do kuchyne, sadne si a recept s obedom posle do vydajne a tam im ho namiesaju. Neporovnavaj hrusky s jablkami.
@siska53 Ale ona navie prist do prace, naklepat rezne a nechat, nech sa same obalia a vyprazia. Je tam sama kucharka. A ked jej treba urobit 100 reznov, 100 palaciniek a 100 porcii segedinu s knedlami za 6 hodin 🤷 Mozno by im tvoja svokra vedela pomoct.

Ľudia na svete v modrých zónach kde sa dozivaju 100 rokov stále vedú aktívni život a pracujú leno práca a pravidelny režim predlžujú život. Ja by som tiež nevedela sedieť doma. Možno peniaze sú len zámienka ona potrebuje kontakt s inými ľuďmi ako rodinou aby vedela fungovať a to ma práve v tej práci.