Ako presvedčiť mamu, aby si užívala dôchodok?
Ženy, ja už som zúfala z mojej mami. Nechce byť doma na dôchodku. Má vyše 65 rokov. Keď ju v práci nepotrebovali a nastúpila d dôchodku, tak ju "vyhodili". Zrazu, keď zistili, že im nemá kto robiť, tak ju zavolali naspäť. A ona sa tam odvtedy drží rukami, nohami. Už končila X krát. Teraz naposledy mala končiť 30.6. a dnes mi oznámila, že ona ešte ostáva, lebo jej treba peniaze a nemá kto robiť. Je to fyzicky náročná práca v kuchyni 5 dní v týždni, kde niekedy robí ešte aj soboty na svadbe vyše 15 hodín. Momentálne je tam na čierno a rozmýšľam, či mám byť taká sviňa a poslať im tam kontrolu, alebo zavolať vedúcej a povedať jej, nech ju "vyhodí". Nechcem aby sa tá žena dorobila. Má si užívať dôchodok, vnúčatá. Mimochodom má všetko dom s veľkou záhradou, ďalšie záhrady a pozemky. Peniaze na účte až až. Nám 3 deťom už dala veľa a vždy jej je málo. Poraďte mi, ako jej pomôcť. Máme výborný vzťah, no dnes, keď mi oznámila, že ostáva v robote, tak som sa s ňou prestala baviť.
nechaj mamu žiť si život tak, ako ona chce. Ona nechce, aby si ju ľutovala, ani jej organizovala život, chce len žiť tak, ako ju to baví. A poviem ti rovno, keby moja dcéra urobila poza môj chrbát také svinstvo, že pošle do mojej roboty kontrolu, aby ma z nej vyhodili (len preto, že ONA si myslí, že je to tak správne), že by to naše vzťahy dosť narušilo
Pozri sa robit chce ty stále hovoríš len ze ja chcem my deti chceme si ju užiť ale nevieš čo chce ona. Niektorí ľudia nevedia oddychovať a zatrpknu doma aj keď majú roboty dosť. Pre ňu je byt v práci zmysel života.
@1ryba To nechcem len ja. Uz som pisala, ze to vidime cela rodina, kamarati... Len vidime, ze ju vyzivaju jednoducho a ona uz by aj bola doma, no ma vzdy vidinu penazi a nevie povedat nie, lebo sa asi citi nenahraditelna. Chcela som radu, ci by ste na mojom mieste poslali na zamestnavatela kontrolu aj na ukor mamy, alebo to nechat tak, aj kebyze sa nedajboze nieco stalo.
@danica2711 Aj keby tam bola na cierno? Toto ti pride fer? Nie som az taka svina, no uz 100x som mala chut zavolat jej veducej! Nie majitelovi.
autorka, chces to ty, a chce to cela rodina, kamarati.... ale chce to mama?
toto je alfa a omega vsetkeho.
co chce ONA !!!!!! nie ty, nie rodina, nie kamarati.
Akurat minule som tak rozmyslala nad tym, ze keby som sla do dochodku, asi by som sa sakra nudila a pokial by mi to zdravotny stav umoznoval, hladala by som si aspon nejaku brigadu. Ono je fajn mat par dni volno, mozno este mesiac alebo dva sa da, ale viac si to ani neviem predstavit. Ja som typ cloveka, co potrebuje stale nieco robit a ked nic nerobim, tak myslim na blbosti. Mozno tvoja mama je tiez taka.. proste potrebuje pracovat a nevie, ako si to pred vami obhajit, tak sa vyhovara na peniaze.
Mala som susedu, ktora sa dozila takmer 100 rokov. Este v 96ke rylovala zahradu a vyvazala veci vo furiku hore-dolu. Vzdy hovorila, ze potrebuje nieco robit, lebo keby nic nerobila, zomrela by. Az raz spadla a odvtedy musela zvolnit tempo. Akonahle zvolnila tempo, zacala chradnut a zanedlho bolo po nej. Proste su ludia, ktori potrebuju byt aktivni a realizovat sa v niecom, inak stratia zmysel zivota.
@kaktusik007 Ano, lebo vidime kolko si toho naklada na seba. Kebyze zije v 2-izbovom byte s ocom a ide len do prace, postara sa o domacnost a ma pokoj, tak ok. No ona zije v 3 poschodovom dome s velkou zahradou. 100x povedala, ze uz nic neposadi a aj tak. Vcera sa stazovala, ze pojde okopat zahradu o osmej, lebo poobede bolo horuco. Ak nie to, tak ide dalsie 2 zahrady pokosit. Clovek by jej pomohol, no ona musi vzdy vsetko sama. Potom sa stazuje, ze jej nikto nic nepomoze. Minule sme sa dohodli, ze prideme s muzom pooberat ceresne a kym sme prisli, tak ona ich uz mala aj zavarene. Kupila som jej minule taku tasku s kolieskami na nakup. Uz je to 2 roky a este ani raz ju nepouzila. Radsej bude vlacit 20kg v rukach. Tazko mi to tu je vysvetlovat.
@diewcatqoo Ja som tiez na rodicovskom a pracujem. No odtial potial. Sama si urcujem tempo. Vladzem urobim, nie, tak sa nezblaznim. Je to iny druh prace a urcujem si tempo, no ked si ma zamestnavatel vazi, tak si ma vazi a rozumie. Jej sa vysmial do tvare, ze aka dovolenka, ake odmeny. Este ich mlady buzeruje, ked pride a oni si po x hodinach na 5 minut sadnu ku kave.
ja ťa aj chapem, že sa bojíš ojej zdravie ..ja mam tiež taku kamaratku, stale robi i keby nemusela. furt si sama sebe naklada povinnosti, potom odpadava od unavy..muža nema a ju sa neda zastihnut doma...ja som len unavena z toho, čo rozprava..su ludia, čo nevedia oddychovat..oni to beru ako premarneny čas..tvoja mamka bude niečo podobné..ako trest si uloži, že musi ešte niečo robit..proste workoholici..oni maju nejake potvrdenie samych seba, ked su uzitoční zrejme🤷♀️
Rešpektuj maminu. Nič viac, nič menej. Je svojprávna.
a čo má s tým vedúca,že tvoja mama je tam na čierno.
Pevne verím, že tvoja mama ma stále OP a nemá 90 rokov a demenciu. Prečo máš pocit, že môžeš rozhodovať za dospelú ženu? Môžeš sa s ňou rozumne porozprávať, ale tam to končí.
Autor - prečítala som si celú diskusiu a teda mi veľmi pripomínaš moju bývalú kamarátku, ktorá síce v dobrom, ale vždy mala nutkavú potrebu všetkých organizovať. Neviem, či jej preplo, keď porodila deti, alebo bola vždy taká, skratka s ňou sa nedalo dlhšie vydržať, aj jej muž to vzdal a začal robiť vodiča kamiónu, ja som to vzdala po pár rokoch, lebo tie jej dobre mienené, ale nevyžiadané rady, organizovanie všetkých, či už na návšteve, či dovolenke bez ohľadu na vek mi liezlo pekne na nervy.
Absolútne nerešpektujuce správanie - ty nie si v pozícii, aby si tlačila dospelú, svojpravnu osobu do toho. čo si ty predstavuješ ako ideálne trávenie času.
Tvoja mama nie je tvoje 5 ročné dieťa, ktoré treba usmerňovať a hovoriť mu, čo má kedy, ako a kde robiť. A ešte do nej okrem teba hučia aj druhí ľudia? By ma na mieste porazilo a just by som ďalej chodila do roboty a tebe by som jasne vysvetlila, že nie som tvoje maloleté dieťa a ako rodič si zaslúžim nejaký rešpekt, nie správanie ako k malému decku. Normálne som sa vytočila pri predstave, žeby moja dcéra takto pindala do toho, čo robím.
Inak geniálny nápad nahlásiť zamestnávateľa a tak prinútiť mamu robiť to, čo TY chceš 🤦♀️
@andreakotesova zdá sa, že až tak mimo si nebola.
Citujem autorku:
Sestra bola tiez prekvapena, ked som jej to povedala. Mysleli sme, že si konecne uzijeme prazdniny, budeme spolu a ona zas bude len v praci.
Autorka má skratka svoje predstavy, teraz konkrétne o prázdninách, a mama nechce skákať, ako ona píska.
Buď rada že je medzi ľuďmi. Väčšinou ľudia na dôchodku sa zvyknu opustiť. A nastávajú rôzne psycho problémy.
@autorka pises ze robi v jedalni, ak tam robila cely svoj zivot, jej dochodok nebude bohvieake “terno” ked tvrdi ze to robi kvoli peniazom, tak asi ma dovod toto tvrdit. Pises ze ma vela, zdedila? Otec zarabal dobre? Chapem tvoje obavy o jej zdravie, naozaj praca v kuchiny je tazka praca. Ale ked ju to bavi, tak ju nechaj, iba si s nou zbytocne pokazis tymito dohovarackami vztah. Poznas to, kto chce kam, pomozme mu tam? Ma svoj rozum, upozornila si ju nech sa viac setri a odpociva a ona nechce.
@kikushaa Ja sa len jednoducho bojim, ze ju raz z toho klepne. A vobec si neuzije zivot. A ona je aktivna. To nie, ze by sedela na riti. A vidim, ze uz aj hlava az tak nefunguje. Nieco mi povie a potom si nepamata. Tak zas nieco odlozi a nevie kde.
@sisaka
@sisaka Nie, nie som ziaden organizator, ktory potrebuje od kazdeho, aby robili co ja chcem. Kazdu nedelu pocuvam, ako je zas rano treba vstavat, ako sa jej nechce. Ako uz len ten posledny mesiac a konci, lebo uz ma toho dost. Ze im na to kasle. Ze ked nikoho nenajdu, tak to nie je jej starost. A vzdy tam je. Nerozumiete, ze mi jej chceme dobre, nie zle? Ale mate pravdu, je to jej zivot, len mi je luto, ze si ho nechce uzivat inak a lepsie pre nu.
Chápem, že ťa hnevá, že ju zneužívajú na čierno za málo peňazí, že je anemicka to nechápem, že tak vladze zrobená, chudá, s vysokým tlakom, ale to musí ona sama pochopiť, že si ubližuje a ničí život.
Keď chodí variť na svadby určite ju ľudia z okolia poznajú mohla doma piecť štrúdle, pagáče, robiť studené misy, chlebíčky mohla mať oveľa viac peňazí a aj by pracovala aj mala peniaze.
Áno, zneužívajú jej dobrotu a ona nevie povedať nie.Ale taká je celý život.
Tak sa s ňou skúste so sestrou porozpravat hlavne ten vysoký tlak...
Vsetky tu rozumieme, ze ty jej chces dobre, samozrejme, ze ano, ale nevidite, ze je to zjavne uplny opak toho, co si mysli ona a nehnevaj sa, ale ona vie najlepsie, co chce, nie je zbavena svojpravnosti. Si si neprecitala vsetky prispevky? Dali sme ti tu xy prikladov, kedy podobne situacie dopadli velmi zle aj napriek dobrym umyslom, ale ty proste nevidis, nepocujes, ides si svoje. Neskutocne je to netolerantne a do velkej miery aj arogantne. V kazdom prispevku a argumente napises “ale ja jej chcem dobre”, nech clovek napise hocico. Mozno aj chapem mamu, preco ju netaha ostavat doma, lebo taketo kecanie do zivota isto neni jednorazovka.
Takze kedze nevidis nic ine len svoju pravdu, my sme ti tu nevedeli nijak pomoct, mama si chce urobit po svojom, tak hej, ostava ti ju len prinutit, podobrotky to neslo, takze zavolaj kontrolu a jedine, co ti uz ostava je len najst nejaku overenu bosorku alebo samana a vybavit to takto. Hlavne ani nepripust moznost, ze ona robi, co chce a do toho nikoho nic. Vsetko je lepsie ako obycajna akceptacia. Drzim palce.
@dorottka skvelo napisane. Autorka mi pride dost manipulativna.
Nikto nemá právo rozhodovať za život iných. Je to mamina voľba ma na to právo aj keď vy by ste chceli niečo iné.
Autorka tvoja maminka je z generácie a možno aj z rodiny kde deťom už ako maličkým vtlkali do hlavy že len tak si sadnúť a oddychovať je ťažký hriech. Ona oddychovať nedokáže, nikto ju to nenaučil a preto stále maká a lieta ako fretka. Pomohla by jej terapia ale neviem či ju tam dostaneš. Píšeš ze máte veľkú rodinu. Skúste jej spoločne nájsť inú prácu, takú kde dačo zarobí ale nenarobi sa ako kôň.
Inac toto je dobry kompromis, čo navrhla lucijja, spytaj sa jej, či nechce, varit, piect radsej na objednavku, bude menej robit a viac zarobi..tuto robi jedna studene misy, ma eshop aj fcb a vyzeraju jedna baseň .
alebo teda nech aspon robi pre nejake luxusnejšie miesto, ako 16h na nohach za minimalku, to sa fakt neoplati..kuchari su dobre plateni, dostanu aj 2000
alebo nemôže len brigadne niekde vypomahat na
polovičny za rovnake peniaze?
lebo fakt robit v 65ke 16h denne za minimalku je masaker
Moja mama je tiež zrobena, mna sa pytaju, či je to moja babka.
.ja chapem tvoje obavy na 100%
klepne ju a peniaze, na kt.šetri cely život si neužije nijak
niektori ludia si nedaju pomôct
@andreakotesova a keby nemala tak čo? to už je naozaj problém poprosiť babku o pomoc? veď kto má pomôcť ak nie babka? dnešné rodinné vzťahy sú veľmi zvláštne
Predpokladam, ze tvoja mamicka nie je zbavena svojpravnosti, takze jej nemas co do toho kecat. Je to jej rozhodnutie, keby to nechcela robit tak to nerobi. Akceptuj jej rozhodnutie. Uvedom si ze ty nie nemozes prikazovat svojej mame co ma robit. Jedine jej dohovor aby trvala na nejakej pracovnej zmluve.
@slecnazkosic ale keby sa nestarala. Ona pre svoje vnucata urobi fakt vsetko. Nevyuzivam ju nikdy, ale tiez nikdy nepovie nie. Vzdy sa tesi, ked prideme, alebo ich moze niekde zobrat.
@karolinakr Ona minimalku nema. Zarobi ovela viac ako ja. Ona niekedy piekla na objednavky, ale po zlomenine ruky, ked jej ostali zeleza v ruke to uz nevladze aby narezala 2000 kolacov a ozbobila x toriet.
Moja stará mamka má 83 a brigádu je🙈🙈🙈🙈možno len potrebuje byť medzi ľuďmi. Treba sa naučiť že ľudia nebudú robiť to čo chceme my ale treba aj počúvať a opýtať sa prečo chce ostať.mozno len pre pocit sebestačnosti. A to ti musí stacit
@andreakotesova áno, áno, blahoželám ti k lajkom, snáď ich ešte bude viac, nech ti to ešte posilní tvoje ego ... bohužiaľ, keď ti napadlo napísať tento nezmysel, vypovedá to o tebe ako uvažuješ ty a tvoje lajkujúce tiež, vám by asi ani vo sne nenapadlo sa o svoju mamu báť, chcieť, aby si oddýchla, nerobila ťažkú prácu, nebola zneužívaná zamestnaváteľom, tebe napadne jedine táto hlúposť a ešte sa tu chváliš lajkami ... smutné

@autorka - A teraz vazne napadlo ti, ze je tak tvoja mama stastna? 🙈tu v tejto krajine je strasna nesloboda do 20 rokov je to zasran, co nic nevie a od 60 zas nesvojpravny starec, co si sam nemoze rozhodovat co si praje. Kvalita zivota = 0. Ved jej doveruj a ak si nie si ista, tak s nou komunikuj, prejav obavy alebo tuzbu, ze budete spolu. Priprav iny program - atraktivnejsi. Hlavne vymaz si z hlavy program udavania😳🤨to ozaj nie je dobry plan