Ako presvedčiť mamu na presťahovanie s rodinou?
Prosím poraďte mi. Rozhodli sme sa s manželom, že sa presťahujeme do iného mesta aj s našimi dvoma deťmi (16,4). Teraz bývame pri mojej mame, dom je napísaný na mňa. Ale o to nejde. Chceme vziať moju mamu s nami aby nezostala na staré kolená sama. Nechce ísť. Lenže akonáhle zostane v dome sama, nasťahuje sa ku nej jej starší brat, ktorý už má svoj vek parkinsona ku tomu ( jeho manželka to už s ním nezvláda a už len čaká nato kedy sa môže ona odsťahovať ku svojmu bratovi, má tam všetko pripravené). Mamin brat by možno išiel aj so svojou ženou, ale stále sa akosi spolieha, že sme tu my, preto to všetko stojí na jednom mieste. Takže keby mama zostala sama, je pri nej ani nie do mesiaca. A ona by sa utrápila. Jeho opatera je náročná. Nechcem na mamu vôbec tlačiť, viem, že pre starých ľudí je sťahovanie ťažké a priam nemožné. Ale ani trápenie s vlastným bratom, len kôli tomu, že je tu zvyknutá nie je žiadna výhra. Navyše je moja mama na svoje vnučky veľmi naviazaná a neviem ako by znášala, že ich nemá pri sebe. Takže nevieme čo ďalej. Ďakujem za akékoľvek rady.
ja zas naopak, ja ti radim skusit ju prehovorit. ak je zvyknuta, ste spolu ok, prehovor ju. ak pridu starosti, tak aj 70 km vie byt sakramentsky vela
@wiki07 Ja sa len vyjadrím k postoju tvojho strýka. Chorý a starý človek, ktorý potrebuje opateru si nemôže klast podmienky, ale sa musí prispôsobiť situácii a byt vďačný za každú možnosť, ako byť zaopatreny. Toto je, žiaľ, staroba a choroba a treba to s pokorou prijať. On nemôže svojimi podmienkami tahať dole celú rodinu.
Pozri, navrhnite jej to ze pojde na skúšku, ak si nezvykne, vráti sa domov. Nech si vezme par veci, nech nema pocit ze opusta domov
Podľa mňa si zvykne. Kde je jej rodina tam je domov. Aj náš sused ostal sám, bránami si ho synovia a nakoniec sa presťahoval k jednému a zvykol si , veľmi je spokojný. Hlavne ze bude mat pri sebe vnúčatá
@wiki07 byvat chcete ist zase do domu alebo do bytu? Myslim si, ze mama by sa na novom mieste trapila. V tomto veku taketo zmeny nie su dobre. A 70km je dost, ked si uvedomite, ze casom bude potrebovat vacsiu opateru a bude treba k nej prist kazdy den. Tazka situacia. Mozno mame zabezpecit opatrovatelku, ktora by aspon sem tam prisla.
@grof_monte_christo sama vieš, ako vedia byť poniektorí seniori zanovití, tvrdohlaví., svojhlaví.
Nielen čo sa sťahovania týka, ale hlavne bežného života. Môj svokor je podobný, kamoškina mama. Práve dnes bola u nás v nemocnici, kontrola a chemoterapia. Žiadne že pokorná, spolupracujúca babička, ale ufrflana negatívna a priečna žena. Liezla na nervy pacientom v čakárni, aj na aplikarni a jedovito sa správala aj k sestričkam, ku mne aj k dcére, tá sa za ňu priam hanbila, lebo napriek ukludnovaniu a rannemu xanaxu jej všetko vadilo, a na všetko opakovane brblala. 🤷
@cacianka Ano, kto žije so seniorom, sú musí určiť pravidlá, starý človek musí pochopiť, že ja nie som jeho predĺžená ruka a vsetko, čo by chcel robiť on hneď zaraz, keby mohol, už robiť nemôže a musí počkať (pokiaľ to nie je niečo súrne), pokiaľ si na to nespravím čas ja, za žiadnu cenu sa nenechat citovo vydierať, vyprovokovať, že on to na truc jojkacúc začne robiť sám, aby vám ukázal, aká si zlá dcéra. Inak by som doma nevydržala. Pri opatere si treba tiež stanoviť pravidlá, aj keď ide o vlastného rodiča, inak je to cesta na psychiatriu.
@cecilia29 možno postupne na pár dní, potom domov, a zase striedavo dočasne tam aj tam.
@wiki07 mladá rodina musí pozerať na svoje potreby, záujmy, na potreby detí, nemôžete skysnut tam, kde sa darí pomenej. Len preto že mama nevydrží sama, treba sa o ňu postarať. Teraz to nie je problém, teda nie taký vypuklý, ešte môže žiť 20 rokov, tak kedy by ste išli za lepším životom ?! A keď bude mama v horšom stave, to by sťahovanie/ zmeny nezniesla už vôbec, alebo s veľkými problémami a viac by ju to trápilo a skôr zdeptali, položilo.
Len pekne sa sťahujte, nejdete na iný kontinent, a mama, v hrozbe že sa k nej nakvartiruje svojský brat, v ťažkom stave , v obave že ho bude musieť opatrovať, skôr ju bude ťahať preč. Možno na začiatok budete preč cez týždeň a víkendy u mami, sama si uvedomí ako jej je smutno v prázdnom dome a postupne sa bude ťahať za vami a hlavne vnúčatami.
Jojo, a ujovi veľmi rázne povedz ty,že do tvojho domu nech ani neplánuje prísť. Je tvoj, ty si majiteľ a basta. Idete ho predať ! Mama môže vedieť, že trochu blafujete a nebude to hneď. Len treba odradiť uja, čo si sebecky určuje komu sa hodí na krk.
@grof_monte_christo presne.
Ja sa aj s mojou mamou pohádam, keď to inak nejde, že viem čo mám robiť a budem to robiť kedy ja chcem,kedy to vyhovuje mne. Chápem čo je neodkladné, ale napr nebudem prať v sobotu o desiatej, lebo mama, kľudne aj v piatok večer o 19. ...
@cacianka Su zvyknutí robiť isté veci a chcú, aby sa to tak robilo stále. A keď oni nevládzu, chcú to od nás 🙂. Ale tudy cesta nevede. Ja sa o mamu postarám, ale zas odtiaľ potiaľ...
@grof_monte_christo mantinely.
@wiki07 a prečo by sa strýko nemohol nasťahovať k tvojej mame do ICH rodičovského domu? Lebo si ho ty zdedila po mame? Veď ho mal dediť aj on, tak zjavne sa vzdal dedičstva tak preto tam asi chce ísť. Nerozumiem, má 81 rokov, a už je asi nežiadúci. Čo myslíš, koľko ešte bude žiť, 30 rokov? Treba aj vlastným deťom ukázať, že o starých sa treba postarať a nenechať ich samých. Ja by som v živote mamu niekde neťahala na silu, obzvlášť, keby mi darovala nehnuteľnosť. Trošku úcty by som mala k nej, nech žije tam, kde chce žiť, a keby som ja tam nechcela, tak sa zariadim ináč. Veď môžte kúpiť aj iné bývanie, tam kde chcete ísť a mamu nechaj s jej bratom v dome ich rodičov.
@sasa1310 ako vieš, že sa vzdal? Že nebol poctivo vyplatený? A za akých okolností bol majetok prepisaný na autorku?

@wiki07 jemine, 70 kilometrov je nič 🙈
Ja že idete minimálne na druhý koniec republiky.
To aj dvakrát týždenne viete dobehnúť.
Absolútne by som neriešila nejaké sťahovanie mamy.