icon

Ako presvedčiť manžela?

amy171
19. mar 2017

Ahojte ženy

Rada by som sa s vami poradila ohladom jedneho problemu, ktory momentalne trapi našu rodinu. S manželom sme spolu 4 roky, a prave teraz čakame naše prve dieta. Byvame v dvojizbovom byte ktory manzel dostal do daru od svojho otca, ktorý ho prepísal na nás. Okrem toho manzel zdedil ešte v nedalekej dedinke velky stavebny pozemok (1400 m stvorcovych). Kedze ja aj manzel sme predtym byvali a v podstate vyrastali v rodinnych domoch, rozhodli sme sa ze v byte urcite neostaneme a začneme stavat. Manželov bratranec nahodou pracuje vo firme ktora stavia montovane domy a ked bol u nas naposledy u nas navsteve ponukol nam sluzby ich firmy s tym ze domček podla nasich predstav ktory by sme si vybrali z ponuky by nam vedeli postavit za par mesiacov, samozrejme zalezalo by na tom za aky cas sa vybavia vsetky potrebne povolenia. Mne sa tato myslienka velmi zapacila a vtedy ked to bratranec opisoval aj manzel vyzeral z toho nadšene. Hned ako bratranec odisiel manzel sa len pousmial a povedal ze take montované čudo by si v zivote nenechal postavit. Vraj si domček postavime svojpomocne, a pekne pomalicky, ked to bude trvat aj 10 rokov tak aj 10 rokov. Ide o to ze byvame v celkom malom byte, kde jednak pod nami byva starý otravný sused, ktory sa do vsetkeho stará, a ktoremu vsetko vadí, a ze v takomto domčeku by sme mali naklady na byvanie o polovicu menšie ako mame teraz v byte. Mozno to bude zniet ze som rozmaznana ale mne sa naozaj nechce dalsich 5-10 rokov tlacit sa v malom bytiku ešte aj s dietatom. Navyse v tej dedinke kde zdedil manzel pozemok byva aj svokra, ktora sama povedala ze by mi lahsie pomohla s babatkom ked budeme blizsie.Snazila som sa niekolkokrat rozpravat s manzelom na tuto temu lenze on ma voči tymto montovanym domom akusi zvlastnu averziu, neviem ci mu niekto natlačil nieco do hlavy, vraj tehla je tehla a radsej bude sam stavat pomalicky ale poriadny dom ako mat postaveny rychlodom ktory sa za par rokov rozpadne. Ked som sa ho teda opytala kedy podla neho sa budem stahovat do domceka ked ho bude stavat on svojpomocne povedal ze to ma cas, kludne aj o 5 rokov, ved sme mladi nemame sa kam ponahlat. A ešte jedna vec ked sme to aj s bratrancom ratali tak postavenie montovaneho domu, a tehloveho svojpomocne vyjde financne priblizne rovnako. Neviem ako ho presvedčit. Aj podla vas su tie montovane domy o nicom?. Myslite ze manzel ma pravdu?..Ja uz fakt neviem

alaguema
20. mar 2017

@misinka26 tebe dobre hrabe 😂 Pútať pozornosť? Koho pozornost a na čo? Bavíme sa o domoch. Tak som uviedla svoju skúsenosť s domom z poctivých materiálov. Ty asi nebudeš celkom ok.

misinka26
20. mar 2017

@alaguema ... trafená hus zagágala 🙂
...ja sa nebudem znižovať na tvoju "neiteligenciu" ... autorka chcela poradiť ohľadom montovaných domov nie tvojho 100 ročného 🙂 takže neviem komu tu hrabe 🙂

amy171
autor
20. mar 2017

takto: mne by nevadil murovany dom, jasne ze nie, vadi ma ta predstava ze mame cakat tolke roky, manzel sam povedal ze on to chce radsej stavat pomalicky a svojpomocne, predstavuje si to asi tak ze od pondelka do piatku v praci v sobotu na stavbe, nedela oddych, nakolko sme tu dlhsie nebyvali manzel tu uz nema tolko kamaratov ktori by boli mu prist ochotni pomoct, manzel tu nebol 5 rokov, za ten cas sa vela jeho kamaratov bud odstahovalo niekam inam alebo uz maju svoje rodiny svoje starosti a pod. spolieha sa len na bračeka lenze jeho brat je zakerny hajzel ked to musim takto napisat ktory urcite nie je clovek typu:ty si pomohol mne ja pomozem tebe, ..to prenho neplati..spomenula som aj to ze by sme si teda murovany dom mohli dat postavit firme ale ze niee to je moc drahe a pod...tak uz fakt neviem

monika_k
20. mar 2017

@misinka26 prepac, ale ty necitas poriadne.... a tvoja reakcia je neadekvatna si myslim

alaguema
20. mar 2017

@puklica13 tak katalógové domy sú o tom, že ich firma ponúka niekoľko typov a šmitec. To je, ak som správne pochopila, aj ponuka, ktorú autorka s manželom dostali. Väčšina domov v zástavbách je tohto druhu, preto to vyzerá, ako to vyzerá. Vám dom navrhol architekt, to je iné. Oni ak si majú vybrať z piatich typov, tak sa manželovi nečudujem, že to nechce. Plus teda nevieme z čoho to je. Autorka to chce, lebo to bude rýchlo. Čo je podľa pri tomto zlá motivácia, ak je to jediné pozitívum.

misinka26
20. mar 2017

@monika_k ... no sorry ale autorka sa pýtala na montované domy, tak som jej ozrejmila, že úplne normálne takto ľudia žijú a stavajú ... a do toho pani @alaguema zo svojim 100 ročným domom, či tu môj bude o 100 rokov ... to nevie nikto možno tu nebude môj a možno ani jej ... ale na čo pretláčať svoj názor ??? ja jej 100 ročný dom neberiem ale nech sa ona nestará do môjho montovaného ...

jonnie
20. mar 2017

@amy171 Tiez som mala nedôveru voci takymto domom....ale mame v rodine stavbara - majitela takejto firmy a ludia mozu vidiet, co postavil, alebo prist k nim a vidiet ako taky dom vyzera, a zivot v nom. A urcite uz chcem taky dom. Preco? ina tepelna pohoda. Tiez som vyrastala v dome, muz tiez...ale to boli domiskaaaa, nik to nevykuri. A nik z nas nechce ist byvat do rodicovskeho - lebo prerabat nieco, co nikdy nebude mat take energeticke hodnoty...vyhodene prachy.
Teda dotycny povedal, ze kolko vydrzi taky dom? ci 3O rokov? a on sam,...ze len aby som sa ja dozil tolko. A ze ved a co deti? ked budu dedit...a on, ze jemu tiez nic nepadlo do "lona", a deti sa musia ohanat same (nevylucil,ze im nepomoze-ale ze doma ich nebude zivot cely zivot 🙂 ) A ze zhori ti rovnako aj tehla, aj drevo...ked ma zhoriet. Fakt je montovany a montovany dom...postup stavby. Urcite by som neplanovala cakat xxx rokov na dom, a este k tomu nervyyyy v rodine - vies ako sa budete hadat? on unaveny, vsetko rozbabrane, peniaze stale chybaju... Tieto argumenty mi pripadaju ako z rozpravky o Troch prasiatkach - ved jasne, ze tehla je tehla...ale dom staviam pre seba a nie pre deti, ktore budu mat v case dostaavania 10 r. a teda aj nejaky dvor na hranie im bude uz sum a fuk... Aaaaaaale nakoniec....nechaj ho byvat s babom tak pol roka...uvidis, ako zacne kmitat 🙂
Presvedcit...jedine priamou obhliadkou a skusenostou.

amy171
autor
20. mar 2017

@jonnie a este k tomu ten stary sused ktory tu uz vsetkym riadne brnka na nervy

h2
20. mar 2017

@amy171 Ahoj, keď si zoberieš, že pozemok máte zadarmo a ešte k tomu 2-izbový byt, ktorý môžete predať, tak vám stačí zobrať si oveľa nižšiu hypotéku, než aké berú ostatné rodiny, ktoré nemajú nič, alebo takmer nič a stavajú. Ja by som určite zvolila alternatívu nechať si dom postaviť firme (nemusíte všetko, ak sa Tvoj manžel cíti na to, že niečo by zvládol, tak pokojne môže sám, ale tak aspoň tých 80 % by som dala urobiť odborníkom). Úplne sám to aj tak nezvládne a spoliehať sa na pomoc rodiny a priateľov, to ho dostane do veľmi nevýhodnej pozície "vďačného za pomoc", od ktorého sa očakáva, že zase on nabudúce pomôže tomu, kto teraz pomôže jemu.

monika_k
20. mar 2017

@misinka26 autorka sa nepyta na montovane domy ale nato ako presvedcit manzela (vid nazov)....
a tiez @alaguema nikoho nepresviedca o murovanom dome iba vyjadrila svoj nazor, tak ako ostatne.... fakt sa mi zda, ze reagujes prehnane...ale aj tak mi to je jedno v konecnom dosledku

jonnie
20. mar 2017

@amy171 vybrat si mozes akykolvek dom a su tusim aj architekti, ktori sa zameriavaju aj na projektovanie takychto domov...a nemusi zrovna vyzerat ako "stodola", ako som uz pocula narazky.
Moj brat si dal taky dom postavit a vobec by si nepovedala, ze je drevodom a montovany. Tety z ulice chodili vraj pozerat, co to za dom, ze tak rychlo byvaju. Ale ich tiez tlacil cas...podnajom, dieta a besni susedia...tak do polroka byvali a postupne si robia okolie...
Priklad - moj muz je (bol) zastancom klasickych velkych domov - co na tom, ze sa byva v jednej izbe a ostatne len odkladaci priestor.... po vikende u brata v dome zmenil nazor. Videl, ze tam nikto nebeha s drevom na kurenie a kazdu chvilu sa nepriklada 🙂 Nehovorim, ze to sa musi v kazdom dome... Ale u neho platilo toto, lebo to bola celorocna robota s drevom - a chodit do hory...

alaguema
20. mar 2017

@monika_k ďakujem..ale je to naozaj jedno. Človek niekedy inému stúpi na otlak a ani nevie ako. Potom sú také neadekvátne reakcie...Nevadí. Toto tu netreba brať nejak extra vážne 😉

misinka26
20. mar 2017

@monika_k ... predstav si mne je to tiež jedno 🙂 have a nice day 🙂

misinka0611
20. mar 2017

@monika_k Viem na čo sa autorka pýta.. myslím si však že z môjho príspevku bolo zrejmé, že nech manžela nepresviedča ohľadom montovaného domu len za to, aby ho mala postavený za chvíľku .. to jest. ako ho presvedčiť? Nepresviedčať ho.

jankavl
20. mar 2017

ahoj. pisem, pretoze mame montovany dom 🙂. ide o to, ze som tiez chcela byvat rychlo a nemam ani ja ani moj manzel predsudky voci montovanym domom a nazory ze potrebujeme byvat iba v tehle🙂). potrebujeme byvat cim rychlejsie a na mieste kde nam to vyhovuje. postavili sme pred deviatimi rokmi, do pol roka a to som sa este rozculovala ako dlho to trva 🙂. v dome sme vychovali deti, teraz osemrocaka a sestrocaka. tento rok sme sa prestahovali do Bratislavy do bytu kvoli skole. uvidime kolko vydrzime a kam pojdeme opat, ja dufam ze pojdeme do nejakeho este vacsieho mesta coskoro, pre mna je dolezite plnit si sny cim skor, nie roky cakat, pretoze mne sa sny menia, som stale v pohybe...

preto Ti rozumiem, chapem ze to mas tazke. ja som si vsimla, ze clovek bud je s montovanym domom ok, alebo nie je ok a nepresvedci ho ziaden argument, ani logicky. je to o pocitoch a asi nie je dobre nutit druheho do niecoho, co nedokaze prekusnut - t.j. Tvojho manzela do montovaneho domu...

inak, byvalo sa super super, vlastne, uprimne, nerozumiem preco su ludia tak strasne proti drevodomom. naozaj nerozumiem. teda okrem toho faktu, ze je to pri pripadnom predaji tazsie, pretoze vela ludi ma predsudky voci drevodomom🙂. a tvrdia ze tehla je ta spravna 🙂))).

a este pre niektore pisatelky, citala som asi 3 prve prispevky a tam hned bolo, ze drevodom sa neoplati ak nie je o 1/2 lacnejsi... ved to je strasny nezmysel. rozdiel medzi drevodomom a tehlovym domom je najma v zlozeni murov. kolko stoji ta tehla v pomere k cene domu? dostavovali sme po rokoch garaz z tehly, pretoze taka mala stavba sa nam cenovo neoplatila drevena a teda tehla tvorila do 15% ceny tej garaze. vsetky folie, hentake tamtake zariadenia omietky - toto robi cenu domu. nie tych par tehal, ktore sa daju zohnat lacno. a namiesto nich je pri montovanom dome drevena (alebo ina) konstrukcia, co tiez nieco stoji. Ako moze byt montovany dom za polovicu tehloveho? aj keby stena montovaneho domu bola oproti tehle lacnejsia, je to strasne male percento ceny domu...

misinka0611
20. mar 2017

No odpájam sa z diskusie ..začína to tu byť ostré a to ja nemusím, z net. hádok som už vyrástla, majte sa 😅

amy171
autor
20. mar 2017

@h2 on sa spolieha na to ze kedze on vela pomahal na stavbe domu jeho brata tak aj teraz jeho brat mu pomoze, lenze kazdy kto jeho brata pozna by ti povedal ze on vobec nie je taky clovek, vzdy ocakaval pomoc od druheho a ked ju mal vratit vyhovoril sa na pracu, vymyslel si nejaku chorobu atd., vela ludi ho uz prekuklo, az na mojho manzela

alby2014
20. mar 2017

@amy171 kamarat byva v montovanom dome, chodime tam bezne a v zivote by som nepovedala, ze to je drevo,v zivote. Tiez potrebovali stavat rychlo a teda slo to rychlo.
Manzel ma nerealne predstavy, ako si on bude soboty dlubkat na stavbe. Dnes nikto, kto nemusi nestava dom svojpomocne, pokial nema skusenosti, pokial nema cloveka s firmou, pokial...ja neviem, proste nie je socik, ze s robotnikov a majstrov zohnal len na cierno a fusky a to riskovali basu, resp. neboli firmy. Manzel je nenormlany idealista a predstavuje si to ako hurvinek valku. Plus ti garantujem, ze ekd budes mat dieta, on cele dni v praci, soboty a budu aj nedele na stavbe...pokuses ho od nervou....a to a znasat roky? Ako je komplet?

Ako ho presvedcit, obehaj, firmy, daj si spravit ponuky a psotav rped hotovu vec, ze bud tak, alebo...ved tam bude aj kopa dorabok, dke si moze roky dlubkat a kutilit do aleluje.

INak k susedovi, povedz mu, ze nocny klud je od 22:00 -6:00...

alaguema
20. mar 2017

@amy171 na tvojom mieste by som investovala energiu nie do toho, aby som ho nahovárala na montovaný dom - ten evidentne nechce a tlačiť nemá zmysel, ale snažila by som sa ho presvedčiť, aby aspoň hrubú stavbu postavila firma. Brata nerieš. Argumentuj tým, že vám to bude trvať aj niekoľko rokov a na ceste je dieťa, potrebujete fungovať ako rodina. Ak strávi celý život na stavbe, nebude to dobré.

alby2014
20. mar 2017

@alaguema inak to je dobry argument, co najviac proste presunut an firmy a odbornikov a len to chodit kontrolovat. My , ked som bola tehotna sme robili velku prerabku bytu a teda, robila to firma, ale aj tak mas co robit, lebo ich kontrolujes, vyberas material, tu daco doviest, tu priviest...

amy171
autor
20. mar 2017

@alby2014 vybavila som aj prehliadky takichto domov, manzel odmietol ist, ano tiez suhlasim ze si to predstavuje ako hurvinek valku ale zas on povie ze ja si tak predstavujem ten montovany dom..co sa tyka toho suseda tomu mozes hovorit co chces podla mna bude nejak narušeny..vsetci v panelaku sa s nim bud hadaju alebo sa mu vyhybaju, pred 10 rokmi ho vraj opustila zena usla za inym a odvtedy je to zakomplexovany protivny dedko bez stipky nejakeho respektu alebo taktu

h2
20. mar 2017

@amy171 Ach jáj, nech sa radšej na nikoho nespolieha. Lebo čo bude robiť, keď sa dohodne, že napr. cez víkend sa bude niečo robiť, nakúpi a nechá doviezť materiál a nakoniec sa jeho nespoľahlivý brat naňho vykašle, vyhovorí sa na niečo... Fakt, radšej firmu, alebo ešte lepšie, firmy, zvlášť murárov, zvlášť elektrikárov, zvlášť voda, kúrenie... Jasné, že to bude drahšie, ako keby ste to robili sami, ale bude to odborná robota, v prípade poruchy reklamovateľná. A vo vašej situácii, kde, ako som písala, máte pozemok aj byt, by som zobrala hypo a oslovila spoľahlivých odborníkov. (Môj muž je tiež ten typ, že chce všetko robiť sám, my sme síce nestavali, ale kúpili starší dom, ktorý bol nadstavený, čiže horné poschodie a strecha - všetko nové a prízemie- všetko staré. No a situácia je taká, že už tu bývame 8 rokov a ešte stále prerábame, lebo mne sa toho môjho prehovoriť nepodarilo ☹ )

jonnie
20. mar 2017

@amy171 svagor tak zacal stavat dom....lebo lacna tehla....teraz stoji barabizna, hruba stavba... a tiez mu to robil kde-aky kamarat, co si odrabal... nam bol ponuknuty tento dom. No ani naaaahodou. To ako ked "akoze murari" robia murarske veci. Som laik, ale ked uz je nieco dokafrane...to uz neopravis len tak...teda ano - zvalit a nanovo 🙂
Takze taketo "odrabacie" murarciny...som proti. Inak aj moj muz chodil kade komu pomahat....a myslim, ze keby zacneme my stavat - nema mu kto prist pomôct. Navyse moj muz po tychto skusenostiach povedal, ze on nemieni cely zivot stavat domy...ze uz ma dost rokov na to, aby mal klud. Ale k tomu tvoj musi dospiet...a par rokov sa takto zozierat....
Zisti, ked budu nejake vystavy...mozte sa ist previest. Idealisimo by bolo - aby ti vybavil niekto vstup do takeho domu - a bolo by mozne sa presvedcit...ale taky, co by sa zvonku pacil "na oko" muzovi. Inak nepresvedcis. Zober si to tak...my sme taky narod...nastahovat sa raz na cely zivot a nas majetok, a nedajboze predat pozemok vedla niekomu mimo rodiny a pod.... Ked vidis, ako v zahranici migruju a predavaju a kupuju domy...my este velmi lipneme na majetkoch...

alby2014
20. mar 2017

@amy171 taks a vykasli na montovany dom a tlac na stavbu domu firmou...mate pozemok, byt bez hypo...skvela kombinacia na to, ako neobetovat zivot stavbe, alebo mu pusti film DOM, o otcovi, co stavla dom, myslel si, ze s nim dcery ostatnu, rpe velku rodinu,s taval svojpomocne a ked skoncil bol vlastne sam, lebo to trvalo cely zivot dcer... 🙂 Inak podla mna dom ma najviac zmysel, kym su deti male v momente, ako chodia do skoly a skolky v meste a ty do rpace, tak je to noclaharen ako akykolvek byt.

adalea
20. mar 2017

@amy171 moj muz je stavbar, robi to cely zivot. Zili sme 12 rokov v byte, chceli sme domcek, kde by sme mali pokoj od otravnych susedov, kde by mala mohla behat a kricat kolko chce. Rozhodovali sme sa tiez medzi murovanym a drevodomom. Nasli sme firmu s dobrymi referenciami, muz sa tam isiel pozriet, ukazali mu materialy, technologie, spracovanie a vsetko a ked to videl, rozhodli sme sa pre drevodom. Zalezi od firmy, od materialu, od technologie pouzitia. Sme maximalne spokojni v nasom domceku; krasne to pocas stavania vonalo drevom a prirodou. 🙂

yanni
20. mar 2017

@jonnie to co opisujes, je len z casti pravda. KEd si daju dom (murovany) postavit, tiez to ide rychlo. Vlastna skusenost. Tiez nie je ovela drahsia ako montovany.
Len jej chlap ma taku fixnu prestavu, ze ako neodbornik chce vsetko robit sam. Uz som to tu napisala, potom ench sa necuduje, ze ta stavba bud efakt trvat 10-15 rokov a nakoniec a dokonca nie skor, sa rozvedu.

Moj otec ma stavebnu formu, stavia aj aj. Aj renovuje aj stare aj novsie. A dokonca, volaju ich aj zufali "samostavitelia", aj zufali majitelia domov z katalogov lebo to a hento. Ano, sam vravi, nie je montovany ako montovany. Ale "kamen" je kamen. Aj ked, drevo ma rad ale je s tym vela roboty do buducna. Vela zalezi, z akeho materialu stavias.

Tiez je problem, a uz som to tu vyssie spominala, katalogovy ano, vsetko je mozne a nakoniec nie je mozne nic. My sme tiez vselico obzerali, zhovarali sa s odbornikmi, zastupcami "montovany" domof/firiem a vsetc, ano nie je problem. NIC nie je problem: take kurenie nie je problem, samotna kuchyna nie je problem, take okna nie su problem atd. A ked sme isli do tuheh, tak vsetko bol problem. To sa neda, to nemozme, to a hento a toto atd.

Takze, my same penne krasne nasal architect, najskor som ja s muzom "nacarbala" vsetko ako si to predstavujeme, co potrebujeme ako chceme a architekt to uz "nacarbaL" oficialne. Samozrejme s urcitimi mini zmenami, aby sme sa "zmestili" do toho, co predpisuju zakony atd.

A co sa tyka energii, mas mylne predstavy. Neporovnavaj domy zo 70ych rokov (ano moj otec staval uz vtedy, vtedy este ako zamestnanec) a domy stavane v dnesnej dobe podla najnovsich DIN noriem.

My mame nizkoenergeticky dom, solarko, Luft-Wärme-PUmpe na kurenie (u nas plyn v dedine nie je, olejovy tank ci plynovy tank sme nechceli a geotermia by nam prevrtala celu zahradu a to mame takmer 800 m2, kedze v nasej oblasti sa nemoze velmi hlboko vrtat, takze by sme potrebovali na obytnu plochu minimalne 5-6 vrtov. grrrr)
Na 75% pouzivame vlastnu elektriku, co nespotrebujeme ide do siete. Naschval sme nechceli akumulacku, je to este dost neprebadane a pre nas by sa to ani neoplatilo.

Tiez som enchcela pasivny dom. T.j. vsetko ide cez "luftovacky", okna sa neodporucaju otvarat.
Byvame na dedine, siroko daleko nie je nic, otvorit okno, cerstvy vzduch je pre mna zaklad.

jankavl
20. mar 2017

este k zivelnym pohromam: montovany dom je odolnejsi v pripade zemetrasenia ako tehlovy dom, v oblastiach s castymi zemetraseniami sa prave odporucaju stavat montovane domy... pretoze konstrukcia je pevnejsia, cele to "drzi" a nezosype sa, nepopuka ako tehla... daj si hladat do googla... zivotnost tiez nie je problem. toto su ale napr. tie fakty, ktore zastanci tehly podla mojich skusenosti neprijmu. vela zdaru a pokoja v rodine zelam.

jankavl
20. mar 2017

@alaguema
mame montovany dom, ktory nam na mieru kreslila architektka. ziadna "uniformita"...

alaguema
20. mar 2017

@jankavl ale tu nejde o váš dom. Autorka píše, že si vybrali z ponuky (teda ona si vybrala, manžel evidentne nie) a do pol roka by mohol byť hotový, nikde tam nevidím žiadny projekt architekta podľa ich individuálnych požiadaviek. Na základe toho predpokladám, že ide o katalógový dom. Preto píšem, že sa manželovi nečudujem. Mne sa tiež nepáčia. Je to asi lacné a rýchle riešenie, ale zjavne nie pre každého.
Mimochodom, u nás sa zemetrasenia až tak nevyskytujú. Skôr povodne.

janickacrazy
20. mar 2017

@jankavl Videla si niekedy fotky zo zemetrasenia? Ja áno a všetky montované domy na kašu a tie tehlové stáli v pohode a ešte aj tie staré kamenné. Ale na Slovensku je to aj tak irelevantné, ved tu žiadne tornáda ani zemetrasenia nie sú, max. tak tie povodne a tam je to asi jedno, či montovaný alebo tehla.