Ako presvedčiť sestru na rozvod?
Chystám sa na vážny rozhovor so sestrou, no nejak nedokážem pochopiť prečo sa nechce rozviesť keď už 1,5r žije s dieťaťom sama. Všetko ťahá z učitelského platíu sama.
Tak v skratke, mám.mladšiu sestru a rodičov.dôchodcov,. ktorý žijú na dedine. Sestra je15r vydatá , švagor ju opustil kvôli milenke. Po dvoch týždňoch mladá zistila čo je zač ho vyhodila, teraz žije u otca, ale stále sa pokúša vratiť. Ona síce tvrdí že ho už nechce, ale zároveň sa nechce ani rozviesť.Švagor je automechanik, má dielňu u nej na dvore. Dom patril mojím starým rodičom, ale naši podnikali a tak ako vedeli dopomohli mne aj jej k vlastnému bývaniu Takže zacvakali celú rekonstrukciu aj garáž. Švagor si vzal aj dotáciu na podnikanie, ale po pár rokoch zrušil živnosť. Nikde nepracuje, sem tam opraví auto, ale na dieťa neprispieva, ani mu nič nekupuje.
Malý bude mať 8, keď príde zo školy domov uteká hľadať otca do garáže. K našim už ani nechce chodiť. Čo je však najhoršie, mám dojem že otec chlapca manipuluje. Také reči čo hovorí isto nemá z vlastnej hlavy. Cez chlapca, chce ovplyvňovať moju sestru. Obávam sa že skôr či neskôr sa mu to podarí.
Okrem rady nemám sa im miesať do života. Hľadám rozumné argumenty aby ho navždy kopla do prdele,nech si berie náradie a už sa nevracia.
@anonym_autor Ťažko radiť aj pomôcť kto su pomôcť nedá. aspoň raz bude mať vdovský aj sirotský.
@anonym_autor ďakujem, ja som pochopila najprv, že "mladá" je tvoje sestra.
@maranco vďaka, áno. už mi to autorka objasnila.
ostatní choďte do prdele....
autorka: obávam sa, že kým sestra nepríde "k rozumu", nič s ňou nevyriešiš. z nejakého dôvodu sa rozviesť nechce. možno stále dúfa, že ten jej muž sa raz zmení. vieme, že sa nezmení, ale ona to potrebuje prežiť a pochopiť.
@amdornik opakovane máš problém s porozumením textu. Trénuj čítanie s porozumením.
Ona ho ale nekopne navzdy do prdele a nech sa uz nevracia koli synovi . Nezije pre tvoju spokojnost ci Podla tvojich predstav ale Podla svojich . Nic co jej povies nebude novinka . Ona vie co jej hrozi . A je to jej volba Teraz koli nemu financne trpiet, Len aby jej syn mal otca . A bude to robit kym bude vladat minimalne dalsich 10r . Ten jej chlap nema pracu nema peniaze nema kam ist zije v garazi. A ked to takto vydrzala rok a pol vydrzi kym
Sa bude dat . Je to hlupost no je to jej zivot a takto sa zial rozhodla . Nic co jej povies na tom nic nezmeni. Asi potrebuje aby jej este viac dodzubal zivot aby jej pohar trpezlivosti pretiekol . Mozes jej akurat tak ponuknut svoju oporu ked to raz urobi . Ale Toto je take nieco osobne ze zial v nej samej sa musi nieco zlomit aby urobila zmenu. Ty si mozes vybrat ci sa budes trapit s nou pre jej rozhodnutie alebo si vyberies tesit sa zo zivota a zo svojich volieb svojho stastia.
@anonym_autor
Aké argumenty ona dáva prečo rozvod nie?
@anonym_autor
Tvojej sestre prosim povedz, nech si vysporiada BSM - bezpodielove spoluvlastnitvo manzelov - ak manzel narobi dlhy, este moze prist o ten dom, co jej vasi dali.
Toto by bola pre mna absolutne prva cast rohovoru! Dlhy, ktore roby jej manzel, su v manzelstve spolocne, a ak si zacne exekuciou niekto dlhy od neho vymahat, mozu siahnut aj na ich spolocny majetok. Toto by jej malo byt na 5 vykricnikov a majak v hlave. A aj tebe, ak jej chces pomoct. Trebars tento clanok, nech pochopi, co vsetko je pocas manzelstva spolocne: https://www.tatrabanka.sk/sk/zivotne-momenty/be...
Tvoja konkretna pomoc moze byt takato:
1. zhromazdit co najvaiac pravdivych faktov a dat tu situaciu posudit pravnikovi (ked uz nikde inde, tak je tu pravnicka skupina na koniku, kde zadarmo poradia: https://www.modrykonik.sk/group/1900/) - ake su vyhliadky, ze po rozvode by dom/dielna a pod. - patrilo z 1/2 aj manzelovi (kedze dom bol zdedeny, mozno by bola vynimka... ale presne pravne klucky vie len pravnik) - zistite od coho vsetkeho to zavisi - napriklad kedy sestra nadobudla dom, ci ho nadobudla dedenim, ci pomoze, ak bude mat zhromazdene dokazy, ze renovaciu robili rodicia atd... nech sa jej trosku otvoria oci, kde sa nachadza a preco musi bojovat o svoj majetok
2. dajte si poradit, ako ked ziju oddelene, rozdelit BSM, aby ked aj muz narobi dlhy, aby si ich sestra do konca zivota nesplacala miesto neho.
Ak si tieto dve veci uvedomi, tak ju mozno vsetka vahavost otalat v danej situacii prejde, par dni ju bude boliet zaludok zo strachu, v akej blbej situacii sa nachadza. Ak jej pravnik dobre poradi, moze to v nej nastartovat zvysok. Ale toto by urcite co najrychlejsie mala doriesit.
City zrejme este nema upratane, monzo aj kvoli tomu synovi, ze ma s otcom aky taky vztah - s velkou pravdepodobnostou ma traumaticke puto, preco nevie odist. Tuto zase clanocek, nech si pocitka sestra: https://www.nikdyviac.com/sk/blog/5-znakov-toho... Ale to by som naozaj riesila az potom, ono tie nervy mozu spravit svoje, mozu prave tu zmenu v nej nastratovat, ked si uvedomi v akej ohrozujucej situacii (majetkovo) sa nachadza.
Z tohoto vyjst nie je lahke, nepomoze dohovor, starostlivost inych, toto musi ona pochopit, ze sa jej dialo a deje. Ona musi naozaj zacat vidiet fakty, nie sny.
Este dodam - kriza je vzdy katalyzator - ak ona pochopi, ako velmi jej moze zotrvavanie v manzelstve uskodit, ak manzel robi dlhy - ze moze prist o majetok po starych rodicoch, tak sa trosku z tej ukolisanej nalady dostane dostane do strachu, krizy. A vasa pomoc moze spocivat v tom, ze v tej krize stojite pri nej, ze ju podporujete takymito konkretnymi krokmi.
Ale nikdy nie z vlastnej iniciativy, nevnucova jej nic, vzdy sposobom: "Pozri taketo su fakty, porozmyslaj nad tym. Ak chces, pomozem ti vyhladat pravnika a pojdem tam spolu s tebou. Ale musis mi to ty povdat, ze to chces, a musis mi povedat aku pomoc potrebujes. Ja ta necham, rozhodni sa sama, moje telefonne cislo mas, kedykolvek zavolas, som pripravena ti pomoct, ale to rozhodnutie co s tym, musis urobit sama."
A potom trpezlivo cakat na to jej "chcem" ci "potrebujem tvoju pomoc". Je to strasne tazke, ale kym to "chcem", "potrebujem" a pod nepovie, tak sa jej pomoct naozaj neda.
Ale ked si tu pomoc a oporu vypyta, tak to je znak, ze sa vydala na cestu zmeny, a potom v nej jedna zmena nastartuje dalsiu... bude to chiet mat v zivote inak. Vacsinou to ale nejde tak rychlo, moze to trvat aj rok dva, kym sa rozhybe vsetko... kym najde znovu samu seba, kym odlozi, odsmuti zranenie zo sklamania, ze jej nevyslo manzelstvo...
Dom ak získala pred manželstvom je iba jej. Dlhy, ktoré manžel robí počas manželstva sú spoločné teda aj jej. Toto urgentne poriesit, nemusí sa rozvádzať kvôli tomu ak nechce. Ale bolo by to najlepšie, aby ona s malým synom neprišli o strechu nad hlavou pri vymáhaní dlhú čo má spoločný s manželom
Vacsina veci bola napisana, ty sa spytaj sestry, ci chce cely zivot ostat sama, alebo je konecne cas otvorit oci a pozriet okolo seba, kolko rozumnych slobodnych muzov je na vyber a jej uteka cas a ona smuti za debilom, co ju podvadzal a nie je pre jej zivot ziadnym prinosom. Utekaju jej roky, co mohla byt inde stastna.
@eleanor2510 dom patrí iba sestre, ale tým že on si kúri a svieti v garáži a ona musí.platiť účty a ešte ani alimenty nedostáva iba veľmi ťažko vychádza z platu. Na času manželstva išli obaja finančne dolu
@anonym_autor ak majú bsm dlhy manžela sú aj tvojej sestry a ak sa to neporiesi bude ich platiť ona. Skor ako rozvod sa poraďte s právnikom ako ošetriť majetok ako je to s domom v prípade rozvodu a dlhov manžela ako zrušiť alebo rozdeliť BSM. Toto riešte najskôr aby po rozvode na ňu tie dlhy nepadli najskôr si urobte prehľad a poriadok v tomto
@amdornik to co je za komunikaciu ,,chodte do prdele" ?!zato, ze ty nechapes?...vyjadrovanie fakt na urovni
@anonym_0314ad táto pani je tu krátky čas, takmer neustále sa zapaja a jej nazory a vyjadrovanie je na bode mrazu
@negymama ale podľa nej tým že by dostala švagra do basy by obrala syna o otca
@anonym_autor tomu uplne rozumiem sestre. U nas som ex tiez nechcela poslat do basy.
Ale tym, ze sa rozvedie, nic sa nezmeni. Otec bude nadalej k nim chodit do garaze. Ale co je dolezite, dlhy budu len na byvalomanelovi, nie na nej. To je dolezite. Vlastnictvo (aj dlhy) su pocas manzelstva spolocne. A dedia sa. Vyzivne neplati tak ci tak, po rozvode tiez nebude platit, nic sa nezmeni, len bud sestra oslobodena od jeho dlhov.
Skus to sestre takto vysvetlit, kym na jej manzela niekto nepoda exekuciu. Potom uz bude neskoro.
Dufam, ze svagor je vdeny na urade prace, ten mu plati zdravotne odvody, mozno aj socialne.
Chapem tvoju sestru, aj ja som bola taka blba ako ona, kym nezakrocil brat. Doteraz som mu vdacna

A ty si čo Gizka Obnova Idem riešim? 😀 čo keby si nechala ľudí žiť si svoj život a byt zodpovedný za vlastne rozhodnutia? Lebo vieš ako, mudrovať a neniest zodpovednosť je najľahšie. Tebe sa ľahko rozhoduje a uvažuje, keď v tom nie si citovo zapojená. Niekedy človek dávno vie čo by urobiť mal a čo by bolo správne, najlepšie, ale nemá na to vnútornú silu, nemá to v sebe ešte spracované, nemá sa k tomu z citového hľadiska a to môže trvať kľudne aj roky, kým sa k tomu odhodlá to riešiť. Takže nechaj to v sestre dozrieť a jedine čo môžeš robiť je že jej budeš dávať otázky čo by chcela, kam chce svoj život smerovať a ako sa tam dostať, aké kroky podniknúť… možno za nejaký čas si aj sama uvedomí, že jej situácia nevyhovuje a poriadne sa naštve a urobí hrubú čiaru. Na to nepotrebuje záchrancov.