Ako prežiť Vianoce bez deti?
Ako to mám prežiť? Mám citlivú povahu,neviem ako to zvládnem,určite sa rozplačem.Žijem s ex zatial v jeho dome a toto budu prve Vianoce ktoré budem sama v izbe.Odmietam si s ním sadnúť za spoločný stôl.Síce navarím všetko ako ma byť na Vianočnú večeru ale jesť to nebudem.Už teraz nemám chuť.Približne 2 týždne nespím poriadne ani jednu noc.On o tom ešte nevie! Neustále ma uz vela rokov fyzicky napadá,vulgarne mi nadáva a deptá ma.Povedala som si dosť! Rodinu nemám,takže nemám ku komu ísť,budem sama.Jediné čo ma teší ze neskôr keď deti zjedia večeru a rozbalia si darčeky od muža tak prídu na chvílu za mnou.Vedia o tom a chápu to,len rozmýšlam či im nezničim mojim rozhodnutím Vianoce.Deti sú už staršie,v puberte ale tak či tak si to budú pamätať.
@dadis je to ona . Bezne tak fungovala ze uvari a skova sa v izbe. Ak je to ina osoba tak je to rovnaka pointa. Skovavat sa nema zmysel na vianoce treba sa osamostatnit.
@janage Neverim ze sa odstahovala. Ponukali jej pomoc so stahovanim Lebo stym robila velku vedu.a potom napisala ze uz je aj s detmi aby mala pokoj . Ku koncu pisala ako jej to len robi nervy a stres ze ju vsetci nutia odist. Potom uz len riesila ze kde by zohnala lepsie plateny job . . Ale neodisla nikdy. To je clovek co si realitu upravuje ako sa jej hodi . Len si neuvedomuje ze tym len sebe skodi nic nezmenila . Stale je tvorcom svojho pekla. Aj segra ju zo dna na den po 20r vy platila alebo skor dala nejake $. Z dedicstva domu po rodicoch.
@miadi lenže tu nizsie píše nick, že depta aj ich syna. Takze ani ako rodič nie je dobrý a ona ako matka, tiež nie je dobrá, keď sa to prizerá, príde sa tu poľutovať, zatvorí sa do izby a z deti vyrastú psychické trosky. Bohužiaľ, ja take žeby lutovat nebudem, viem co vyrástlo vdaka tomu z mojej mamy a uja, lebo babka nemala gule na to odísť. S jej deťmi to tiež nebude inak. Presne tieto narcistické hovädá ako jej muž sa radi odbavujú na deťoch rovnakého pohlavia. Chlapi neznesú chlapov(aj vlastného syna) a zeny neznesú akékoľvek ženy (aj vlastne dcéry). Pokým sa nájde zakazdym nejaký blbec (aj keď to určite @jana_eyre_2 mysli v dobrom), ktorý tu autorku poľutuje, tak si vždy len príde po dávku ľútosti a pochopenia a nikdy sa nepohne z tej izby. Tá žena potrebuje prefackať, zatriasť s nou, pripadne vyhľadať niekoho, kto jej pomôže, aj vybaviť všetko a odísť. Nie, ľútosť nepomôže, aj ona je spolupáchateľ, ktorý sa prizerá ako sú jej deti týrané minimálne psychicky a nič nerobí, len čučí v izbe. Čo za matku sa dokáže iba prizerať? A čučať v izbe? Hnus. Ona nepis kvôli tomu, že na Vianoce nebude za jednym stolom? Co keby nespala radšej kvôli tomu, ze jej muž deptá ich syna? To jej nevadí? A tu sa bude hrať na chuderu? Nie, nezaslúži si žiadnu lutotost taká žena. U mna iba take, ktoré za svoje deti bojujú, majú gule, samé sa pretekajú životom. Toto je zbabelec.
@katkami123 takže ja som ten blbec čo nesedí nad každou diskusiou, nehľadá v každom anonyme súvislosti a nespája si to tu ako taký detektiv čo všetko kde napísala nejaká žena o ktorej tak či tak nič nevieme a nevieme ani či ide o rovnakú ženu.. aha.. ja ju nikde neľutujem, len nemám potrebu tu hádzať kamene po niekom o kom neviem zhola nič a tváriť sa že ju tým idem zachrániť.. nevieme čo teraz robí autorka.. ja by som vklude mohla zase povedať že takýto virtuálny lync môže slabšie povahy dostať aj do tak zlej situácie že sa zabiju.. už len z toho titulu by som nechcela nad nikým vynášať súdy aké su a myslieť si že ich tým dokopem k lepším rozhodnutiam..
@katkami123 tie deti to tam žiju ako rukojemnici. Emocionalne manipulovane z oboch stran. Rodicia si pred nimi riesia svoje vojny dookola to iste. Hrozny vzor “‘rodiny” im davaju do zivota . Ani mama ani otec sa nechovaju spravne ked Si vzajomne ublizuju. Otec tyran a matka mucennicka. Zatvori sa do izby kasle na to ze deti tym budu jedine trpiet. Ani jest im nebude chutit ked vedia ze mama zalezena v izbe srsi nenavistou k ich otcovy .. a oni su potom co? Zradcovia ze tam snim jedia kym ona vyplakava do vankusa a tuto tragediu si nacvicila naplanovala uz 2t dopredu aby boli teatralne vianoce Lebo bezne cez rok u nich nie je dost cirkus. Chudatka tie deti pre nich budu Vianoce reprezentovat tazke dusive obdobie a spomienky na rodicovske vojny. A este toto cele kol “ nim” Akoby si oni vybrali takychto rodicov . Co nevedia zit spolu ani bez seba.
@jana_eyre_2
Písala som, ze si to určite myslela v dobrom. Len tá žena si ľútosť nezaslúži, nerobí nič, len trpí v izbe a prizerá sa ako trpia aj jej deti. Ak tu samovraždu nespáchala už na základe jej dlhoročného spolužitia s partnerom, v tom blázinci v ktorom vyrastá a s tým, co jej urobila jej sestra, tak myslím, ze nejaké cudzie anonymne nicky sú to najmenej. Chcem tým skôr povedať, že nedajme niekomu niečo, po co si tu prišiel, keď si to len vezme a nič sa opäť nezmení (ľútosť).
@miadi áno, je mi na 🤢🤮 z toho, ze autorka sa ide mučiť pomaly 2 týždne dopredu myšlienkami na svoje teátro, ale že to teátro deti zažívajú cely život ju netrápi. Na Vianoce ide robiť veľkú frajerku, ale odísť už aj do centra pre matky s deťmi, tam už frajerka nie je. Celé choré.
@jana_eyre_2 kto hadze kamene? Ty si mimo ako Autorka ani o tebe nic nevieme . Nemusime vediet o Nikom nic . To je podla teba lync ked si nemyslime ze riesenie je zaliezt na vianoce do izby ake je to vobec riesenie???? To je lynch a hadzanie kamenom ze jej otvorene poviem ze mà odist ? Ze si ma zariadit svoje byvanie pre deti a seba ? Ty si myslis ze to je zlo ? Ze by jej bolo horsie ?Tie falosne “ empaticke” kecy ake to mà tazke a nech sa teda zatvori v izbe su fakt velmi napomocne. To je uplne zakladna vec , ktoru povies aj svojim detom ze ked budu vo vztahu nestastne ked bude vo vztahu fyzicke nasilie ze maju odist ci ty budes len empaticky pritakavat ano moje chudatko mas to tazke. .. to je podla teba hadzanie kamenom = poukazovanie na to ze autorky deti trpia.. to je holy fakt . Tie deti si taky zivot nevybrali ona je dospela osoba a mala by ich chranit. Nie drzat ich v toxickom domove. Vobec nemas empatiu k tym detom. A tie by mali dat rodicia na prve miesto . Ich dobro a ich stastie . Este tu splietas reci o samovrazde. Chore. To co sa denne u nich deje uz by sa davno odrovnala Keby mala samovrazedne sklony. Nie dake kecy z MK. Ona sa potrebuje nakopnut k odchodu., a prazdne empaticke reci ju nenakopnu . Ak by to vobec niekedy urobila .. tak jedine ked si uvedomi ze tak je to najlepsie pre jej deti. Len ona si nahovara ze to co robi Teraz robi koli nim a ze to je naj pre ne.
@katkami123 presne to samomucenie sa 2t 🤮 milujuca mama by si normalne sadla s detmi k vianocnej veceri Aj ked tam je ich otec . Koli nim napriek nemu. Alebo by hladala cestu prec nie ze sa zatvori v izbe a bude cakat kedy deti pridu za nou. Aby vsetkym ukazala ako ona trpi. 🤮naco Tato sebestredna drama ked nechce zmenit zivot k lepsiemu? Akoby tie deti nemali dost tazky zivot zit v takej domacnosti ani na vianoce nebude u nich klud. Je mi ich tak luto , ze k ich matke mi neostala stipka lutosti. Lebo tie deti su tam bezmocne no ona nie. A nelutuje ich Iba seba !
@miadi úplne prekrúcas ako vždy, s tebou nemám o čom ako som už niekoľko krát napísala.
@janage áno ,vždy navarila, celý týždeň , zodrata z roboty v škôlke, potom nastúpila do fabriky s ťažkými bagancami na nohách, navarila aj cez víkend , ako slúžka a potom ako slúžka sa schovala do izbyčky.
A čo iné bude na vianočnú večeru ....
Neviem čo písala v tých zmazanych príspevkoch, nechápem načo sem píše keď to maže, ale táto žena potrebuje psychiatra ako fakt veľmi. To nemyslím urážlivo, ale 1.pomoc.
A ak je to naozaj ona, čo sme si hneď spomenuli na jej príbeh, tak neskutočne veľa rád a podpory aj ponúknutej pomoci vtedy pred časom, dostala, že by to postavilo na nohy dediny nieto 1 ženu....
@miadi ono ale na tu ženu je potrebné pozerať ako na nie zdravú osobu. A ona za tú chorobu čiastočne aj môže sama, ale už sa sama nevie z toho dostať a nedostane.
Bol taky dokument o tyranych ženách český. Ženy aj vzdelané, inteligentné a tak v tom nenápadne plávali a nevedeli z toho von. Tak im zničil tú psychiku tyran.
Z lásky nenávisť sa to volalo.
Bohužiaľ kým tá žena sama v sebe sa nerozhodne pre zmenu,neprizná si, že je zle, nevyhlada skutocnu pomoc, nepomôže nik. Tak ako pri každej chorobe.
Ja som zažila, že v jeden týždeň žena sa bola informovať na voľné byty lebo ona odchádza od muža. Nemala na soc. byt nárok a keď sa rodina ponúkla, že zabezpečí bývanie, sťahovanie. Ona to oznámila mužovi doma a hádaj co. Stačilo jej ze sa zľakol podľa nej a prestal ju ničiť. To ze všetci jej vraveli, že to bude max 2 týždne, mesiac a bude kde predtým, nepočúvala vôbec.
Ešte ho aj doopatrovala a par mesiacov po ňom odišla na chorobu ona. Celý život trpela. A ja som ju už neskôr nedokázala ľutovať, hnev som cítila na nu. Takže chápem tvoje emócie.
Ale ona bola spoluzavisla a bohužiaľ nebolo jej pomoci.
A ako planujes fungovat s detmi po Vianociach?
Ako si zariadiš, tak máš, ustupovať nemusíš, lebo možnosť máš, aj cesty máš, nerob zo seba roky rokúce matku terezu
Len ma zaujimalo, ci planujes od muza odist, ale vyzera, ze sa chces niekam posunut. Drzim ti palce, pekne Vianoce.
Ako vieš že miadi nič neprežila ?
Že ani ja som neprežila ?
Že ani jedna žena neprežila týraná a manipulovaná ?
Ja už mám 58r a neželám ti zažiť časť obdobia čo som prežila ja, ale pohla som sa, kopla obrazne ex do prdele. Aj ja som mala tpp a pritom som obehla postupne 5 brigád aby som si polepšila príjem. A hlavne som sa neľutovala, nerobila teatro , ale som sa snažila vyhrabať z bahna.
@autor ono to neni o tom, ze @miadi ide tvrdo po tebe, len mnohe vobec nechapeme tvoj "lahostajny" postoj ku tomu ako zijes, ako ziju tvoje deti.. Nevadi ti to? Nevadi ti, ze z tvojich deti vyrastie to iste ako z teba, alebo z ich otca? Preco si uz davno neodisla, ked to takto je uz roky? Viem, ze si si mozno dlho myslela, ze sa neda, ale vzdy sa da, nemusis teraz setrit a cakat do neviem kedy. Zavola si a odid s detmi do azilovych domov pre tyrane zeny, lebo tou si a aj tvoje deti. Minimalne kvoli nim si mala uz davno odist z tak toxickeho prostredia.
@luizina nechápete to, lebo nekracate v jej topánkach. Ľudia môžu mať podobne skúsenosti ale aj tak to nebude to isté. Veď sme všetci rôzne charaktery s inými črtami, každá sme si prežili iné detstvo a to čo sa odohráva v našich hlavách je tiež iné...nikto neviete čo autorka prežíva ( aj keď si nahovarate, že áno ). Všetka kritika a odsudzovanie jej nijak nepomôže pretože ešte raz žiadna z vás nechodí v jej topánkach. Niekto je viac uzkostny má strach . Nehovoriac týrané ženy počas všetkých rokov nevidia reálne možnosti ako vy za Pc...ich psychika je na Tom tak zle, že to čo vy nechápete prečo neodíde ona nevidí svetlo na konci tunela. Veľa krát tieto ženy potrebujú pevnú ruku ktorá ich chytí a odvedie prihliadajúc na povahové črty tyranej ženy. ,Oni už nikomu neveria ani sebe.
Napr.ja som mala veľké šťastie že v období keď ma manžel istým zmyslom týral ( alkoholik, hádky trvalo to cca 2 roky) sa mi naskytol veľmi výhodný podnájom a podpora veľa kamarátke. Vyslovene má sťahovali oni. Ja som v Tom čase len plakala. Niekto povie že som bola silná, ja vravím že som mala šťastie na priateľov.
Teraz žijem už 8 rokov sama s 2 deťmi...
Viem si dokonale predstaviť zúfalé pocity autorky ale stále nekracam v jej topánkach a nemám právo súdiť prečo koná tak či onak...keby mala kamarátku ako ja ktorej by verila možno už dávno by bola prec a teraz kritizovala ďalšiu mamu čo nevie odísť od tyrana. Pravdaže najviac mi je ľúto deti.
@luizina a najväčšiu rolu zohráva sociálne postavenie a tým pádom finančná situácia. Keď pani píše že bude dokladat v nedeľu tovar v potravinách zrejme nemá také vzdelanie =peniaze aby jej už tento fakt dvihol sebavedomie úctu k sebe samej...preto to trvá roky kým nájde spôsob ako odísť.
Peniaze zohrávajú číslo 1.
Šikovná baba ktorá zarobí sama na seba a deti ukáže tyranovi prostredník lebo finančné zázemie jej dodáva silu a pokoj že všetko bude v poriadku.
Ženy ktoré zarobia cca 600 eur kam pôjdu keď nájom stojí 600?
Keď nemá rodičov ktorí by ju vzali áno ostáva azyl, no nato treba mať zas odvahu ...
Neber ja túto pani neobhajujem lebo mi je tiež ľúto deti ale zároveň si viem predstaviť že keď zarobis +-600 , dobre s brigádou možno +250 ďaleko nedoskocis...
Všetci len kritizujú a nechapu tieto ženy ..prečo neodíde. Zrejme je tak zatvorená vo svojej ulite že nema žiadnych kamarátov..
@apolka77
A co mame teraz robiť my v diskusii? Povedať jej, máš to ťažké? A čo potom? Čo to pomôže a čo to zmení?
Tu je autorkina predošlá diskusia
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/znicila-som-si-zivot-5/
@apolka77 v pôvodnej diskusii jej navrhli veľa možností, podpory a aj pomoc ponúkli, veľa ľudí by jej pomohlo. Máš pravdu, nechodíme v jej topánkach, ale nekritizujeme neodsudzujem, možno tvrdšie píšeme, lebo ťuťu ňuňu jej naozaj nijako nepomôže.
Ale nechcela, len sa ľutovala. Ako teraz
Milá autorka,
to čo ti tu píše miadi sa ti tažko číta, ale píše ti to z pozície dieťaťa, ktoré žilo v takej istej rodine, len s tým rozdielom, ze jej matka odišla. Ja som ti to napísala z pozície vnučky, kde najviac trpeli deti - moja matka a môj ujo, obaja majú tiež veľké psychické problémy. Tebe sa to tažko číta, lebo je to pravda. Boli ťa to, ale to bude, ver mi, nič v poravnaní s tým, keď tvoje deti vyrastú a budú ti raz tvárou v tvár vyčítať a hovoriť to, čo ti tu píšeme my, ktoré sme si tým tiež prešli. Čo na to odpovieš raz vlastným deťom, ze prečo si cely život prežila v jednej izbe schovaná a neodišla, aj keď teraz sú možnosti, sú azylové centra? Myslíš, ze tie tvoje deti, budú deťmi naveky, ze raz nevyrastú, nezaložia si rodiny, ze im nedôjde v čom vyrastali? A ze ty si za cely čas nič neurobila, len zaliezla vždy do izby? Moja babka sa odvolávala na to, ze za socializmu neboli žiadne krízové centra a polícia, keď ju aj na deda zavolali, mávla rukou a v podstate bol štát k týraným ženám vtedy benevolentný. Ale teraz máš už iné možnosti. Od nás sa ti to nepáči, ale nevyhneš sa raz tomu pri vlastných deťoch, vtedy len budeš ľutovať a pri nich sa už nevykrútiš ako tu pred nami, ktoré ťa nepoznáme. Tam ti budú hovoriť veľmi bolestivé fakty. Každá jedna, ktorá neodišla, toto raz od dospelých detí má vyčítané, prečítaj si o tom rôzne príbehy týraných žien. Oni budú neznášať nielen vlastného otca, tyrana, to sa nemusíš báť, ale tak isto aj teba. To píšem z vlastnej skúsenosti. Ani ty pred nimi nebudeš za dobrú.
@katkami123 ja si myslím že keď človek nevie reálne pomôcť aspoň povzbudiť nech radšej mlčí 😉 ale to som ja.
@apolka77
Myslím, ze vieme, ze to má tažké, ak však ostane, tak aj naďalej mať bude.
@apolka77 ty si zas uvedom ze ked deti dospeju odidu z domu kde trpia budu samostatne zistia ze zit sa da aj inak .. Uz “ domov “ chodit nebudu . Kde im Nebolo dobre co sa tam budu chodit pozerat ako ich mama zije v jednej izbe zatvorena? Ak vobec .. ty si myslis ze o 5-6r ked deti budu niekde na intraku alebo o 10 ked budu mat svoje domovy..ci podnajom ze ten chlap ju tam bude len tak trpiet? Ak je agresivny tak bez svedkou bude este agresivnejsi. Alebo jej zbali veci do igelitky a vymeni kluc. Tak Bud ticho ked nemas co pekne povedat nam ktori sa snazime autorke otvorit oci aby vedela co ju čaka ked nezmeni svoj zivot ked ostane zit kde žije. Zial zivot vie byt aj kruty a povrchna empatia ktoru tu autorka hlada - nehlada riesenie problemu. Hlada len take ako ty co “ chapu” ze sa “ neda” odist. To nie je pravda. Odist sa vzdy da a staci tak malo. Staci chciet. A hladat cestu. A nemoze cakat ze sa objavi princ na bielom koni kamos ci kamoska co ju odtial za ruky nohy vytiahne. Preto som jej radila na zaciatku odbornu pomoc psychologa /psychiatra. To ze sa skova v izbe na vianoce je plan ako 5rocna. Som vdacna za moju mamu ze nam robila normalne vianoce dala si s nami veceru otvorili sme darceky potom dosiel opity otec povedal nam nieco hnusne a siel chrapat. Mama ziadnu dramu nerobila a vedeli sme ze to raz skonci ze je svetlo na konci tunela. Najviac trpia deti oni si takyto zivot nevybrali a zmenu zaviest nedokazu su v tom bezmocne. Trpia najviac . Autorka je dospela moze tu zmenu urobit. Ak ju neurobi Raz sa to obrati proti nej. To nie je kritika lynch ci kamene. To su hole fakty. Nie je prva ani posledna. Zial .
Vďaka tebe som sa preniesla do môjho detstva. A vieš čo nie ty si trpitelka,alé tvoje deti. A píšem ti to ako jedno z detí čo zažívalo super Vianoce skrz dvoch blbov čo nemohli žiť spolu,ani bez seba. Ale poviem ti jednu vec. Ja ako dieťa čo toto zažilo, a teraz žena čo má vlastnú rodinu a deti ani raz by som nedovolila aby so mnou hýbal takýto kreten a aby moje deti nemali krásne Vianoce. To že sa zavres pred deťmi a spoločnou večerou neznamená že vytrestas ex. Trestáš deti čo nebudú mať žiadne pekne spomienky len žlč v sebe keď si na to ako dospeláci spomenú. Potom sa nečuduj,že ani oni ťa nebudú cez Vianoce vyhľadávať. A to že sú v puberte neznamená že sa ich to nedotýka. Práve v takomto veku by mali vedieť o čom sú tieto sviatky.

@maciatkolulu lenže to je iná situácia, na tvojej strane to boli menšie nepripravene deti čo sa tešili na otca a ktorý to zrušil na poslednú chvíľu a na strane autorky to sú väčší pubertaci čo dopredu vedia ako ich mama chce byť mimo v izbe.. a áno, autorka tomu prikladá tiež vysoký význam, preto som jej písala že to je len ľudský zvyk nič viac nič menej..
Nemusíš somnou nijako súhlasiť, mne to nevadí ak ľudia majú vlastné názory na rôzne veci, len ma nebaví dookola vysvetľovať už napísané..