Ako prijať priemerne prospievajúce dieťa v škole?
Ahojte, neodcudzujte ma, skor poradte, ako to prijat, ako sa s tym zmierit a nenicit sa tym. Po sikovnej dcere-az vynimocne nadanej cistej jednotkarke mame priemerne prospievajucu druhu. Dako sa s tym nevieme zmierit. Prijat to. Hlavne aj preto, lebo navstevuju skolu, kde ucim a citim, ze to kolegovia hadzu na mna. Pritom sa s nou denne ucim, co ma max.vycerpava. Je tretiacka. O prvej same chvaly, ako sme aj my s muzom v detstve zazivali. Tiez sme sa dobre ucili. Potrebujem to dako v sebe prijat, spracovat. Existuju nejake terapie, abo? Citim, ze hlavne to ma vycerpava. Moje ocakavania, ktore sa nenaplnuju. Je sikovna-maluje, aj na klaviri hra, ale ta skole-hlavne slovencina, jej dako nejde, nech robim co robim. So starsou som sa nikdy neucila, je siedmacka, stale cista jednotkarka.
Treba ju podporiť v tom v čom je dobrá. Nie sa sústrediť na to co nevie. Je na niečo nadaná iné jej nejde to je bežne. Pre teba má byť na prvom mieste dieťa a nie okolie. Ja píšem. Z diktatov som mavala štvorky. Gramatiku neovládam vôbec počítac porieši. A slovenčina nie je iba gramatika podľa mňa aj literatúra skôr odrádza od čítania ale asi záleží od učiteľa. Možno sa nájde niečo čo by ju bavilo. Moje slohy boli tak dobre že učiteľka aj privrela oči nad gramatikou. Vždy som rada čítala príbehy. Možno nejde ani tak o slovenčinu ako nájsť v nej to čo ju osloví, nerobiť nátlak. Ak dcéra rada maľuje hra na klavíri nech sa rozvíja v tom. Nikto nemôže byť dobrý v každom smere. Pracovať na tom v čom vyniká a zbytok stačí vedieť nutné veci.
Aha takže s prvou si sa neucila, chválila sa jednoteckami pred kolegynkami a teraz sa hanbis za druhú hej? Vieš čo, ja Ti to prajem, konečne máš čo si zaslúžiš, bodaj by toto bol Tvoj najväčší problém v živote. Nejaké hlúpe známky riešiť, hlavne keď dcéra sa snaží a je priemerná. Nie je dôležité co dosiahne v skole ale čo v živote, a väčšinou to ti priemerni dotiahnu ďalej. Ale teda normálne si ma vytočila, ze sa hanbis za dcéru, za seba by si sa mala. Ved prestup na inu školu 😉
Ja by som zas bola sklamana keby moje dieta bolo biflos 😂 ti najzaujimavejsi ludia vacsinou neboli jednotkari.. matika jej ide ako? Lebo ta je dolezitejsia ako slovencina, nakolko v matike je dolezite logicke myslenie.. co aky basnik kedy napisal jej nikdy na nic nebude a gramatiku sa nauci aj bez ucenia lebo v dnesnej dobe kedy kazdy nieco stale cita na internete uz to nie je problem
ahoj, presne viem, co prezivas....ja som bola cista jednotkarka a vzdy vo vsetkom najlepsia...moj syn mal teraz v prvom polroku v 8 rocniku 4 zo SJ...ale to nezarucuje, ze nebude v zivote uspesny...kedze prave dnes som citala mail od plant managera v nemenovanej firme, za ktory by dostal kludne 5, tolko pravopisnych chyb tam mal 🙂
@129oveciek matika jej ide vyborne🙂
@alana1 mne to kole oci🙉mne raz byvaly napisal MYlujem ta🙉 musim si zvyknut..
@129oveciek starsia neni biflos. Vobec sa neuci. Pamata si z hodiny..
@129oveciek pani ma doma možno budúcu klaviristku alebo maliarku s ktorej raz všetci padnú na zadok. Lenže ona miesto aby sa sústredila na to aby v dcére podporila talent, ktorý ju bude tešiť celý život sa sústredí na momentálne výsledky , jednotky v žiackej knižke ktoré jej raz budú na dve veci a ten tlak jej zbytočne ublíži. Len aby sa teraz nehanbila pred kolegyňami. V živote nie sú dôležité tituly a úspechy v škole. Ja som mala vždy jednotky. A čo s toho? Čo by iné ženy dali za take úžasne zdravé živé nadané dieťa a rodinu. Ako sa hovorí niekto berie ako samozrejme aj to za čo sa iný modli aby mu to bolo dopriate
Toto je hlavne o tebe a nie o dcére🙂ty sa cítiš zahanbene, že si pedadog a čo povedia kolegovia?
Ešte závidíš, že deti predavačky sa učia lepšie?Veľa žien robí predavačku kvoli deťom to nemá nič spoločné s intelektom.Prepac ty máš slovník veľmi zvláštny na učiteľku, keď mám už súdiť ako ty.
Máš zdravé dieťa možno bude zameraná úplne na niečo iné a možno má nejakú poruchu, tak odhod masku dokonalosti a daj ju vyšetriť.Ako učiteľ by si mohla vedieť, že každé dieťa je iné a málo ktorému ide všetko Ona určite cíti, že staršia je šikovnejšia, lepší žiak, tak jej to nerob este ťažšie
@personality nehanbim. Mala som ine ocakavania, teraz v 3.roc. sa zacina prejavovat.. prijmeme to, zvykneme si..
@sova7 dakujem za nazor. Preto som sem napisala, Vase nazory mi otvaraju oci...
@luccija ved viem, ze je to o mne. Preto pytam rady, ako z toho von.. slusne zeny, ktore neutocia, mi otvaraju oci.. nuz, mala som ine ocakavania. Plus komentare kolegov.
@sova7 cesta za nou bola tazka. Ale clovek je uz raz taky. Ked je zvyknuty na to naj, ocakava to naj.a ked je to ine, je "sklamany"..
“Skre ma, ze deti upratovacky, predavacky,.. sa ucia na same 1 a ona, dcera VS vzdelanych ludi ma problemy.. v rodine vsetci sikovni, s doktoratmi”
Nadhera. A mozes mat aj 7 doktoratov. Ubohe.
Je naj. Iným spôsobom. Možno ťa má naučiť vidieť presne toto. Že byť naj sa dá x spôsobmi. Mať jednotky a tituly je to co si očakávala. Lenže s ňou prislo niečo iné. Najdôležitejší je tvoj vzťah s ňou. Pretože je výnimočná iným spôsobom a potrebuje oporu v tebe. Prišla a našla si sem cestu aj napriek prekážkam. To znamená že je silná a možno presne takúto ju ty potrebuješ. Ale skúsiť to vidiet musíš ty a nie porovnávať a riešiť co kto povie. Tým že ju neprijmas chces aby bola ako ty ocakavas v nej ubijas niečo výnimočné. To čo s nej raz môže byť všetky tie možnosti vás vzťah s ktorého môže čerpať celý život chces obetovať pre to aby teraz bola podľa očakávaní niekoho? To je cesta ako z úžasnej bytosti vytvoriť nešťastnú ženu. A stále je to malé dievčatko ktoré potrebuje aby si ju iba ľúbila. Môže s nej byť niečo úžasné aj niečo veľmi smutné. A to je na tebe. Či sú pre teba viac ty a tvoje očakávania reči kolegov alebo tvoja dcéra a jej cesta a vás vzťah. Jedno či bude klaviristka alebo hrať si pre radosť. Či bude upratovačka ktora si založí skvelú rodinu. Hlavne aby bola v pohode nestratila sa v živote našla si fajn ľudí k sebe. A to známky negarantuju.
@autor a ešte Ti dobre radím - neporovnávajte ich. Ja som to tiež dlho robila, mám dvojčatá, až kým mi jeden zo synov neotvoril oči. Chcela som, aby išli študovať jeden odbor. Jeden z dvojčiat bol proti, len kvôli tomu, aby ukončil neustále porovnávanie a súperenie s bratom. Porovnávala som ja, učiteľka, vychovávateľka, tréner 🫣. On mi povedal "keby sme sa narodili dvaja, neriešiš odbor, ktorý som si vybral". Vtedy mi došlo, že robím chybu. Nechala som to na nich a vieš čo? Študujú spolu, ale vybrali si to bez môjho nátlaku.
A tiež je veľká pravda, že 3-kári sú v živote upotrebiteľnejší, ako študenti s červeným diplomom.
mala si čisté jednotky a máš 2 vš, dcéra je jednotkárka… ale nikde nečítam nič o inteligencii, povahe, ctižiadosti… mala si čisté jednotky ale múdra nie si… ak to chceš naozaj prekonať, viac sa venuj vlastnému sebarozvoju…
Ako? Možno tak, že si uvedomíš, že je pre teba dôležitejšie to, ak je tvoja dcerka stastna, zdravá, spokojná, môže robiť to, čo ju baví a nie jednotky, nejaké známky zo slovenčiny alebo nazory tvojich kolegov učiteľov.
Kazdy rodic a hlavne pedagog by si mal byt vedomy, ze kazdy z nas je iny. Kazdy z nas je jedinecny... dockaj ked ta druha dcera zaziari v tom, v com je dobra... a zbytocne jej bude trapenie a porovnavanie sa...
neviem ci to len tvoj problem? Alebo teda ozaj ti kolegovia davaju nejako pocitit?
Mam 4 deti. Ano mohla by som porovnat. Max pre seba. Pochopila som ze kazde je ine... kazde je jedinecne...
a verim ze si pojdu za svojim.
Este povedz ze jedna je krasna a druha skareda a...
Uprimne, napriklad moj brat na zakladne nijako neexceloval, skor ho povazovali za horsieho ziaka s problemovym spravanim...az na vyssej strednej stretol nielen inspirativneho ucitela ale aj predmet, ktory ho zaujal a bavil. Teraz je uznavany vedec s pozoruhodnou karierou a uspechmi. A naopak, kopa jednotkarov je utopenych v nudnych nedocenenych joboch. Uspechy deti na zakladnej skole neznamenaju zhola nic. Ale bezpodmienecna rodicovska laska, podpora a hrdost, to je cely svet!
Btw, tiez som ucitelske dieta. Je to hnusna pozicia a uzila som si vela sikany.
Ani nebudem čítať komentáre,ale musím odpísať.
Nehnevaj sa, ale toto snáď nemyslíš vážne. Ved každé dieťa je iné. Je zdravá? Tak bud šťastná, alebo chceš choré dieťa s vynikajúcim prospechom? Dúfam, že ju neporovnavas ešte aj pred ňou a nedávas jej príklad druhu dcéru.
Výchovas nešťastne dieťa ak s tým neskoncis..
Tot môj názor...
@gladys_07 co je na tom, ze ma to skre? Neodsudzujem ziadne povolanie. Vazim si vsetky. Ide o princip, ze p.upratovacka nema vzdelanie a napriek tomu ma mudre deti. A VS vzdelani rodicia maju priemerne az slabe dieta. Co je na tom, ze mi tento vzorec donedavna vychadzal? Co je na tom ubohe? Ved genetika..
@sova7 dakujem za super nazor. Berem si z neho vela. Nas vztah je krasny. Ona nevie, co citim. V skole ju "branim"..
@maryetta prislo mi prirodzene, ze bunky zdedi po nas. Ako pisem, zaskocilo ma to. Obe su pre nas najkrajsie, to je jasne. Neporovnavam, nikdy to od nas nepoculi.. chvalime aj mladsiu..
@tiika dakujem. Idem si to takto spracovat. Je stastne, spokojne flegmaticke dievcatko, ktore miluje zivot.🙏❤️
@maryetta kolo nas su sikovne deti, jednotkari, aj ked maju dve, tri deti, su sikovne. Ocakavala som to aj ja a moje ocakavanie sa nenaplnilo. Chcem to prijat. To je cele🙂
@selena_luna moje baby necitia sikanu zo strany ucitelov/kolegov. Starsia vynika, praveze je chvalena. Na mladsiu sa "stazuju" iba mne na chodbe. Ona sa mi nikdy nestazovala, ze by jej niekto ublizil/povedal..
@selena_luna a dakujem za skusenost zo zivota. Fakt mi pomahate. Preto som sem napisala🙂

No a ked mas dve VS a ucis to neni skoda potencialu? Lebo ja by som cakala nejake CEO a nie ta ucitelku z par frkov. Deti su rozne nadane, moja mama mala kolegyne a mali tie deti 1 vzdy, no dnes po 30 rokoch je to take, ze ked sa mama s nimi stretne, tak vacsina tych deti neskoncila velmi stastne. Dve su na liekoch a stale tazke psych problemy, dalsia ma tiez taky komplikovany zivot a nevie sa nejak najst v kariere, hoci studovala, dalsia ma nejake vazne problemy s detmi. Ako aj keby z dietata bola iba predavacka, hlavne nech je stastna, nech ju netyra zivot, muz, proste to je dolezite. Nie ze ake ma super vysledky. Navyse vraj rada hra na klaviri, to ja napr neviem. Neviem kto vsetko toto vie, ja som nadana inak.