icon

Ako prinútiť starých rodičov rešpektovať výchovu detí?

24. máj 2025

Ahojte… strávili sme dva dni u svokrovcov a zase to skončilo výmenou názorov.. naša dcera je vytúžené dieťa, už skoro 3rocne, no problem je, že moji svokrovci vôbec nerešpektujú našu výchovu.. malej dovolia všetko, kaziť veci, jesť čo chce, svokor ju učí hlúpe slova, nechávajú ju hrať hry na PC a televízore… mala ich samozrejme zbožňuje lebo u nich nemá žiadne hranice, zákazy, nic.. ani ju nenapomenú keď robí zle… ja som z toho na nervy, ona si potom doslova robí čo chce, zrazu nerešpektuje ani mňa, všetkých nás pácka atď.. keď sa ozvem, svokrovci sa odujú, prestanú komunikovať, nálada je ako na kare… pritom som nikdy nič zlé nepovedali, ani sa s nimi nehadala.. prosím ako ste docielili že vás rešpektujú aj vašu výchovu? Muž s nimi veľakrát hovoril, nezabralo. Vidíme sa cca 2x do mesiaca.

Strana
z3
pinkgirl
24. máj 2025

Úprimne? Nepomôžeš si. Žiaľ. Oni sa nezmenia, chcú jej všetko "dopriať". Oni nevidia čo robia zle. Skrátka k svokrovcom len v sprievode rodiča a dozerať.

nika11103
24. máj 2025

Nijako . Mám to veľmi , veľmi podobne ako ty . Tiež u nich neplatia pravidla , ktoré nastavím ja . Môj otec mi hovorí tak tam malú nedávaj alebo tam chod vždy s ňou . Ale to nie je možné . Naozaj sa v tvojom texte vidím - ja to mám tak napríklad v pití - hovorím neželám si aby ste jej dávali sirup , mne pekne pije čistú vodu alebo aj nesladeny cajik . Nie just jej robia sirupy . Takisto so sladkosťami … ale ja už som sa s tým naučila žiť , ľúbiť ju ľúbia, venujú sa jej . Takže som sa v tým v podstate zmierila , nič iné nám neostáva lebo by sme sa zbláznili . Posielam objatie 😘

autor
24. máj 2025

Baby lenze ja som s ňou potom od pondelka do piatka sama.. ešte nechápe že u dedkovcov platia iné pravidla, ale po príchode domov máme veci inak nastavené.. hrozne s ňou potom bojujem, narúša nám to vzťah (mam s ňou pekný vzťah, no po každej návšteve je to iné dieťa), ja som nervózna, musim ju niekoľko dni dávať do starých koľaji, je mi ľúto, že ona potom mňa a celkovo nás doma vníma negatívne..

mamaaja82
24. máj 2025

Tak tam chod na par hodin raz do mesiaca.Ja toto riesim tiez,styri dni sa so mnou nebavia a ja mam pokoj,nekazia mi dieta,kiezby sa mi uz v zivote neprihovorili.

vkatush
24. máj 2025

U nás naši (hlavne otec) malého učí somariny, ukazuje mu veci, ktoré potom samozrejme zle vypália, dovolí mu vystrájať, až sa rozšantí a nevie sa ukľudniť, behá a kričí ako zmyslov zbavený. A potom mne povedia, že je nevychovaný (aj keď pri mne nič také nerobí, lebo vie, kde sú hranice).

Upozorním raz, upozorním druhýkrát a na tretíkrát beriem malého a odchádzam. Že mám jedno dieťa, nepotrebujem vychovávať ešte aj ich. Najprv sa zdurdia, ale ak to zopakuješ 2-3x, už si to aj sami uvedomia a dávajú na to pozor.
Prednejšia mi je moja výchova a vzťah s malým ako urazené "deti" pred/na dôchodku.

kaca222
24. máj 2025

Nijako… ty sa zmier s tým, že oni tvoju výchovu nikdy rešpektovať nebudú. Máloktorý starý rodič to dokáže.
Ty si matka a ty si tam od toho, aby si nastavovala hranice. Pokiaľ by môjmu malému pustili PC hry, oznámila by som, že pc hry nehráme a neželám si to a malého odniesla z izby. Toto väčšinou stačí, to, že sa odujú, je ich problém, nie tvoj. Takisto keby ho začnú učiť neslušné slová, vezmem malého a ideme do inej izby. V prípade, že by sa po tomto nestiahli, nebodaj ešte išli proti mne, zbalila by som si veci a šla aj s dieťaťom domov. Ale to už by si ich dávno upratal partner. Čo ty, máš podporu manžela? On sa k tomu ako stavia?
Prajem pevné nervy, je to náročné

terezkaarthuramax
24. máj 2025

Mne osobne by sa mi nepačil takýto zlý vplyv ... Neviem to vyjadrit . Proste ze kazia jej vychovu. Dorazilo ma že ju nenapomenu keď urobí niečo zlé.. ved to je praveže láska k dieťaťu upozorniť ho a vysvetliť prečo to a to robiť nemôže .ohybaj mA mamko pokiaľ som ja janko. Za takychto okolnosti by som návštevy obmedzila .. sladkosti , pc este ako tak ale kazenie jej dobrých zvykov ako je rešpektovanie rodičov to je už cez čiaru.

personality
24. máj 2025

Starí ľudia si myslia, že nad nich nie je a neprispôsobujú sa už (väčšinou). Tak jedine obmedziť kontakt a ich vplyv na malú, alebo sa môžeš jedovať.

andreatytler
25. máj 2025

Neskusala by som riesit svokrovcov. Nemyslim ze to dokazes.
Kedze tam si s nou, tak zasiahni ked sa da. Daju jej sladkost pred obedom? Zober jej ju s tym ze bude mat po obede. To co sa neda, by som neriesila.
Podla mna kazde dieta pochopi ze si moze dovolit ine veci k inym ludom. Bud dosledna vo svojej vychove a dcera bude prepinat v pristupe podla toho ci je s dedkovcami, alebo s tebou.

darovanie
25. máj 2025

Tak aj moja mama ide niekedy cez moje pravidlá (viac sladkosti, pokúpi im čo si zažiadajú), svorka tá nie, tam je to skôr viac rozprávok v TV a tak. Ale zas obidve sa im venujú aj inak, decka ich majú radi. Ak to máte takto, tak presne len upozorňovať. Moje deti napríklad veľmi rýchlo pochopili, že to čo platí u babiek, neplatí u mňa. Jasné, že to skúšali aj na mňa, ale neprešlo. A teraz to majú v hlave úplne upratané. A vôbec nemáme doma napätie, ani zle vzťahy. Pochopili, že pri babke môžu drankať rozrprávku v TV hocikedy a pri mne nie. Takže si to vlastne u babiek užijú a doma sú úplne OK.

mooonika1975
25. máj 2025

Tak že ju rozmaznávajú, by mi nevadilo. Ale že nechajú hrať pc a mobil, to je ich nedbalosť a pohodlnosť, nech máme pokoj, to by mne extrémne vadilo

mooonika1975
25. máj 2025

Ak ste tam dvakrát do mesiaca, neverím že sa dieťa zmení a neuprace sa do dvoch dni .

mooonika1975
25. máj 2025
@personality

Starí ľudia si myslia, že nad nich nie je a neprispôsobujú sa už (väčšinou). Tak jedine obmedziť kontakt a ich vplyv na malú, alebo sa môžeš jedovať.

@personality starí ľudia? Často majú vnúča už v 40tich 😜

autor
25. máj 2025
@mooonika1975

Ak ste tam dvakrát do mesiaca, neverím že sa dieťa zmení a neuprace sa do dvoch dni .

@mooonika1975 je uplne jedno do koľkých dni sa uprace.. pointa je že si robia čo chcú a na dieťa to nemá dobrý vplyv.. presne ako bolo vyššie spomínané v jednom komentári od inej mamičky.. učia ju blbosti, rozblaznia ju tak že jačí, piští, vrieska, nepozná vlastnú mamu, nerešpektuje, robí náročky zle a ako bonus - aby sa náhodou vnučka neodula, nikto ju nevyhreší, na nič neupozorni… proste pristupujú k nej, že všetko môže a nič nie je zle.. a sme tam 2x do mesiaca ale návštevy neviem odmedzit na pár hodín keďže cestujeme k nim dve hodiny a spájame to aj s návštevou ďalších príbuzných, kamarátov a známych.. teda tam spíme vždy 1-2 noci podľa programu.. aj keď ja už som zredukovala počet návštev

mooonika1975
25. máj 2025

A keď ste niekde na ihrisku a sa hra s deťmi, tiež príde roztatarena, môžeš jej to nechať, a potom zase do starých koľaji. Deti majú byt radostne, majú sa jasit so starkými, ona sa to postupne naučí . Až na tu tv a počítač. Nechala by som dieťa im a šla vonku za príbuznými. Iba ju zbožňujú, netýraju ju😏

autor
25. máj 2025

A potom gól je že vlastne mne povedia že jej nič nepoviem, neupozornim ju. Napr svokrovci s ňou niečo robia (kreslia, hrajú sa, sú von..), ja si zatiaľ robím svoje, ona niečo pri hre vyvedie a čakajú že ja tam nabehnem a spucujem ju.. pritom nie som prítomná a sami jej kadečo dovolia.. no ja som ta, čo mala urobiť s ňou poriadok.. 🤷🏻‍♀️ alebo bola zlá a drzá ma svojho otca za prítomnosti starých rodičov, bolinpri nej traja dospeli a zliznem si to ja že s ňou neurobím poriadok, hoci ja som v tej chvíli pri nich vôbec nebola ani som nevidela čo a prečo sa dialo, bola som v uplne inej časti domu (balila som veci).. a mne je vyčítané že som mäkká.. akože ozaj by som čakala že traja dospeli zvládnu jedno dieťa a nebudú sa vyvinovat

mooonika1975
25. máj 2025

Chápem to, a u tvojich rodičov? Je to aké?

autor
25. máj 2025
@mooonika1975

A keď ste niekde na ihrisku a sa hra s deťmi, tiež príde roztatarena, môžeš jej to nechať, a potom zase do starých koľaji. Deti majú byt radostne, majú sa jasit so starkými, ona sa to postupne naučí . Až na tu tv a počítač. Nechala by som dieťa im a šla vonku za príbuznými. Iba ju zbožňujú, netýraju ju😏

@mooonika1975 mojej dcére nebránim byť šťastná a užívať si prítomnosť iných ľudí.. ale ak je jašenie založené na tom že sa učí sprosté slova, nechávajú ju ochutnávať čokoľvek pijú a že sa rozjasi tak že plieska iných členov rodiny a tvári sa že rodičia sú vzduch, tak to pre mňa nie je akceptovateľné.. môj otec je prísnejší, tam toho jasenia nie je az toľko.. a mamina ke pohodacka, ju zbožňuje, ale pozná hranice.. navyše mamina je ta čo mi s kopec vecami aj pomôže, takže celý jej svet sa netočí len okolo vnučky.. berie ju von, hrajú sa ale nejde to do extrémov ze dieťa pri nej zabúda kto je rodič alebo že mi vráti takú že sa nevie vpratať do kože

mooonika1975
25. máj 2025

Som si myslela že problém bude u svokrovcov. 😜 teším sa , mám dvoch synov, ako ma budú nevesty zbožňovat😉

autor
25. máj 2025
@mooonika1975

Som si myslela že problém bude u svokrovcov. 😜 teším sa , mám dvoch synov, ako ma budú nevesty zbožňovat😉

@mooonika1975 áno je, lebo moji rodičia majú uplne iný prístup k deťom.. toto nie je o tom že ja som proti svokrovcov, vždy sme mali dobrý vztah, nikdy som na nich nepovedala krivé slovo.. toto je o tom že majú na háku moju výchovu a naše pravidla, veď oni to prakticky aj povedali, že u nich platia ich pravidla a ja sa môžem aj rozkrájať..

javiemneviem
25. máj 2025

Ako? Prestali sme chodiť na návštevy žiaľ. Začali nás rešpektovať po tvrdej odmlke. Ja už som takto ďalej nevládala. Hádala som sa aj s rodičmi aj svokrovcami. Ziadne dohovory ani prosby nepomáhali. Stali sa nejaké veci, čo boli pre mňa posledná kvapka. Vtedy som stiahla deti starým rodičom zo života na niekoľko mesiacov. Po niekoľkých rozhovoroch bez detí dospeli k záveru, že deti chcú mať vo svojom živote a budú dodržiavať moje pravidlá. Ak nie, vedia čo sa môže stat. Nebudem tolerovať disrespekt.

mooonika1975
25. máj 2025
@javiemneviem

Ako? Prestali sme chodiť na návštevy žiaľ. Začali nás rešpektovať po tvrdej odmlke. Ja už som takto ďalej nevládala. Hádala som sa aj s rodičmi aj svokrovcami. Ziadne dohovory ani prosby nepomáhali. Stali sa nejaké veci, čo boli pre mňa posledná kvapka. Vtedy som stiahla deti starým rodičom zo života na niekoľko mesiacov. Po niekoľkých rozhovoroch bez detí dospeli k záveru, že deti chcú mať vo svojom živote a budú dodržiavať moje pravidlá. Ak nie, vedia čo sa môže stat. Nebudem tolerovať disrespekt.

@javiemneviem ako to riešite v škôlke? Tam tiež má dieťa iné pravidla . Moje napríklad hralo na pocitaci v škôlke ale som si povedala že mu tri hodiny v škôlke neublizia.

basska_b
25. máj 2025

Toto sme my zažívali s detmi. Nepomoze ti nic. A presne, po navrate davas dieta dokopy niekolko dni. Kamoska mala aj taky koeficient: ked bol maly u dedkovcov doobedie, davala ho dokopy po zvysok dna a aj ten dalsi. Ked tam bol jeden den bez spania, tak ho davala dokopy 3 dni. A ked tam aj spal, tak tyzden 😬 Zlepšilo sa to od 6 rokov dieťaťa, vtedy už rozlišovalo, ok, dedkovci to maju inak, v škole je to takto a u nas doma zas inak... ja som si zas uvedomila, ze kazdy sme iny, kazdy mame hranice s dietatom inde. Napr. kamoskinmu dovolili zlomit okuliare (sak su len za euro z kauflandu) alebo jazdit na bicykli po obyvacke. Moji rodicia zas deti dodrbali za to, ze nevyskrabali jogurtovy kelimok alebo si kvapli na tricko. Takze z extremu do extremu. Drzim palce a vela magnezia a medovkoveho caju. Pre seba, ale kludne aj dietatu 🤣

maryetta
25. máj 2025

Mam rada babku aj dedka lebo mi daju mobil. Keby mali ine zazitky. Ine dovody pochvalit sa.
Sama toto nemam rada. Tiez som parkrat povedala ze by im malo ist o ich prospritu a zdravie. Nie len si ich kupovat "zakazanymi vecami".

basska_b
25. máj 2025

Niekto tu na konikovi pisal, ze ano, oni ta maju na haku aj s tvojim stylom vychovy, lebo predsa oni su ti mudri starsi, skusenejsi. To im zial nevyhovoris... :(

autor
25. máj 2025
@mooonika1975

@javiemneviem ako to riešite v škôlke? Tam tiež má dieťa iné pravidla . Moje napríklad hralo na pocitaci v škôlke ale som si povedala že mu tri hodiny v škôlke neublizia.

@mooonika1975 ale v škôlke je pedagogicky dozor a učiteľ nikdy cielene dieťa neučí a nerešpektuje hlúposti - rozprávať hlupo, ničiť veci, udierať iné dieťa.. sú pravidla a sú pravidla.. ja nemám problém príležitostne s TV a PC, ale púšťať jej tam hry, nedajbože nevhodný obsah pre deti je cez čiaru.. takže tiez je rozdiel používať PC na taký alebo onaky obsah

lenkakravcova
25. máj 2025

Ona si zvykne, že doma platia iné pravidlá, u babky a dedka iné,, to isté v škôlke - tam to tiež bude iné, v škole tiež.
By si sa dovolať koľko sa v MŠ a na školách deti bijú vzájomne, čo dokážu pozerať na mobiloch cez prestávky (aj keď sú zakázané). Podľa mňa "vplyv" spolužiakov a školy je oveľa väčší než toto čo zazivaš teraz. Preto treba dieťaťu ukázať jasné že doma sa to meniť nebude, aj keď inde bude robiť nejaké blbosti..

bobaas
Autor odpoveď zmazal
autor
25. máj 2025
@lenkakravcova

Ona si zvykne, že doma platia iné pravidlá, u babky a dedka iné,, to isté v škôlke - tam to tiež bude iné, v škole tiež.
By si sa dovolať koľko sa v MŠ a na školách deti bijú vzájomne, čo dokážu pozerať na mobiloch cez prestávky (aj keď sú zakázané). Podľa mňa "vplyv" spolužiakov a školy je oveľa väčší než toto čo zazivaš teraz. Preto treba dieťaťu ukázať jasné že doma sa to meniť nebude, aj keď inde bude robiť nejaké blbosti..

@lenkakravcova lenze v škole bude mať 6 a viac rokov.. bude viac chápať, budeme si vedieť vysvetliť veci, sadnúť.. teraz ma necelé tri roky a môžem rozprávať koľko chcem, ide si svoje a nechápe že doma je doma a u babky je to iné.. a svokrovci nijako nepomáhajú, vracajú mi dieťa totálne doblaznene, nerešpektujúce rodičov, dostáva u nich plnú tašku sladkosti a veci, ktoré jesť nemá (chipsy, ochutene krekry a pod), ovláda sprosté slova… urobi zle, nenapomenu ju, však nech si to riesi mama.. robí zle, smejú sa na tom, bože chráň aby zodvihli prst..

lenkakravcova
25. máj 2025

Ver mi, to, že bude viac chápať spôsobí len to že bude aj viac vymýšľať a špekulovať ako zo situácie vyťažiť. A to bude celkovo až do puberty ťažšie a ťažšie nie naopak 😆
V 6-7.r síce bude vidieť rozdiel čo môže v škole, u babky a čo doma. Ale bude sa to snažiť dôsledne využiť vo svoj prospech. Oveľa cielenejsie než v 3-4r. Potom už dokáže na to ist dieťa dokonca aj dosť vypocitavo (čo si kde môže dovoliť aby získalo čo najviac a stratilo čo najmenej, nehovoriac o tom že v tom veku už deti začínajú aj klamať.. ach).

Strana
z3