icon

Ako prinútiť starých rodičov rešpektovať výchovu detí?

24. máj 2025

Ahojte… strávili sme dva dni u svokrovcov a zase to skončilo výmenou názorov.. naša dcera je vytúžené dieťa, už skoro 3rocne, no problem je, že moji svokrovci vôbec nerešpektujú našu výchovu.. malej dovolia všetko, kaziť veci, jesť čo chce, svokor ju učí hlúpe slova, nechávajú ju hrať hry na PC a televízore… mala ich samozrejme zbožňuje lebo u nich nemá žiadne hranice, zákazy, nic.. ani ju nenapomenú keď robí zle… ja som z toho na nervy, ona si potom doslova robí čo chce, zrazu nerešpektuje ani mňa, všetkých nás pácka atď.. keď sa ozvem, svokrovci sa odujú, prestanú komunikovať, nálada je ako na kare… pritom som nikdy nič zlé nepovedali, ani sa s nimi nehadala.. prosím ako ste docielili že vás rešpektujú aj vašu výchovu? Muž s nimi veľakrát hovoril, nezabralo. Vidíme sa cca 2x do mesiaca.

kaca222
25. máj 2025

Autorka, ale veď si tam ty, tak ty nastavuj tie hranice a nedovoľ. Ja chápem, že ti je komfortné si chvíľku oddýchnuť od dieťaťa, ale keď raz vieš, že to preňho nie je vhodné prostredie, tak mu buď vkuse za chrbtom a rieš situácie ihneď.
Ja mám dobrých svokrovcov a aj tak až teraz, keď má malý 2,5r, im ho nechám na polhodinu - hodinu a idem si čítať knihu do izby. Jednoducho mám nonstop situáciu pod kontrolou. A ja by som ani nechcela, aby starí rodičia riešili tieto kritické situácie a “vychovávali”, lebo aj pre jedných aj pre druhých je výchova o tom, že dieťa má poslúchať a občas má dostať po zadku (hoci naňho nikdy ruku nezdvihli, a keby to raz urobili, už im ho nikdy v živote nedam). Moji rodičia by si ho chceli zobrať k sebe na viac dní a ani im ho nedám, lebo sa stále hádajú a nadávajú si a v takom prostredí nechcem aby bol syn sám viac než pár hodín.
Máš ešte malé dieťa, ty jej ukazuj ako riešiť situácie a nenechávaj to na druhých. A ak sa do teba svokrovci pustia, tak komunikuj naďalej s dcérou, ich ignoruj, nemusíš ich presviedčať o svojom názore, aj tak ho neprijmú.

sabi1223
25. máj 2025
@kaca222

Autorka, ale veď si tam ty, tak ty nastavuj tie hranice a nedovoľ. Ja chápem, že ti je komfortné si chvíľku oddýchnuť od dieťaťa, ale keď raz vieš, že to preňho nie je vhodné prostredie, tak mu buď vkuse za chrbtom a rieš situácie ihneď.
Ja mám dobrých svokrovcov a aj tak až teraz, keď má malý 2,5r, im ho nechám na polhodinu - hodinu a idem si čítať knihu do izby. Jednoducho mám nonstop situáciu pod kontrolou. A ja by som ani nechcela, aby starí rodičia riešili tieto kritické situácie a “vychovávali”, lebo aj pre jedných aj pre druhých je výchova o tom, že dieťa má poslúchať a občas má dostať po zadku (hoci naňho nikdy ruku nezdvihli, a keby to raz urobili, už im ho nikdy v živote nedam). Moji rodičia by si ho chceli zobrať k sebe na viac dní a ani im ho nedám, lebo sa stále hádajú a nadávajú si a v takom prostredí nechcem aby bol syn sám viac než pár hodín.
Máš ešte malé dieťa, ty jej ukazuj ako riešiť situácie a nenechávaj to na druhých. A ak sa do teba svokrovci pustia, tak komunikuj naďalej s dcérou, ich ignoruj, nemusíš ich presviedčať o svojom názore, aj tak ho neprijmú.

@kaca222 ako reagovali rodicia ked si povedala ze im nedáš dieta kvoli nevhodnými prostrediu u nich?

zoja1234
25. máj 2025

@autorka a načo tam ku nim chodíte? Obmedzte návštevy na par nevyhnutných hodín a hotovo, aký problém?

kaca222
25. máj 2025
@sabi1223

@kaca222 ako reagovali rodicia ked si povedala ze im nedáš dieta kvoli nevhodnými prostrediu u nich?

@sabi1223 v túto chvíľu to viem jednoducho zaobaliť, syn má necelé 3 roky, takže poviem, že jedna noc bez rodičov stačí 😀 Ale iné veci im hovorím narovinu, musela som sa to naučiť. A to, čo na to povedia alebo či sa urazia už nie je moja starosť, tým sa nenechávam rozhodiť

mateson2004
25. máj 2025

Čo sa stane ak sa dieťa napije 2x za mesiac sirupovej vody?

javiemneviem
25. máj 2025
@mooonika1975

@javiemneviem ako to riešite v škôlke? Tam tiež má dieťa iné pravidla . Moje napríklad hralo na pocitaci v škôlke ale som si povedala že mu tri hodiny v škôlke neublizia.

@mooonika1975 v škôlke? Tak snáď je iné, keď ma škôlka nastavené nejaké pravidla pre deti a iné, že rodičia a svokrovci cielene nerešpektujú zásady, ktoré máme okolo deti. Keď napríklad svokre, alebo mame poviem, že si neželám aby deti naladovali cukrom a oni okrem sladkého obeda upecu aj koláč a ešte do nich napchaju čokoládu, sladké chrumky a sladký dzusik. Čo sa PC tyka, neviem v našej škôlke sa deti nehrajú na PC, učiteľky sa im poctivo venuju. U našich pozerajú telku príležitostne, PC nemajú, mobil deťom nedávajú. Túto vec riešiť konkrétne nemusíme.

mooonika1975
25. máj 2025
@javiemneviem

@mooonika1975 v škôlke? Tak snáď je iné, keď ma škôlka nastavené nejaké pravidla pre deti a iné, že rodičia a svokrovci cielene nerešpektujú zásady, ktoré máme okolo deti. Keď napríklad svokre, alebo mame poviem, že si neželám aby deti naladovali cukrom a oni okrem sladkého obeda upecu aj koláč a ešte do nich napchaju čokoládu, sladké chrumky a sladký dzusik. Čo sa PC tyka, neviem v našej škôlke sa deti nehrajú na PC, učiteľky sa im poctivo venuju. U našich pozerajú telku príležitostne, PC nemajú, mobil deťom nedávajú. Túto vec riešiť konkrétne nemusíme.

@javiemneviem joooj, pracujem v škôlke, v com je to iné, my chceme aby dieťatko spapalo chlebík s nátierkou, mamička povie že ono to nemá rado a či musí, už som hrozná učiteľka, ktorá niti dieťa. Robím to čo ona neschvaľuje. Presne ako jej svokra .
A nadávky? No chodia bezne detičky z domu a do pi… povoe bežme aj trojročné. Takze nie je treba ani svokru

mateson2004
25. máj 2025
@zoja1234

@autorka a načo tam ku nim chodíte? Obmedzte návštevy na par nevyhnutných hodín a hotovo, aký problém?

@zoja1234 pravdu máš. Najlepšie nechodiť k babke a dedovi pretože mu dali sirupovú vodu a sladkosť. Asi som už fakt stará 🤦 Mne debaty na túto tému pripadajú , že sa píšu, pretože je to IN.

sabi1223
25. máj 2025
@kaca222

@sabi1223 v túto chvíľu to viem jednoducho zaobaliť, syn má necelé 3 roky, takže poviem, že jedna noc bez rodičov stačí 😀 Ale iné veci im hovorím narovinu, musela som sa to naučiť. A to, čo na to povedia alebo či sa urazia už nie je moja starosť, tým sa nenechávam rozhodiť

@kaca222 dakujem mne sa take veci hovoria ťažko tak som bola zvedava ako to riešia ini 😃

sabi1223
25. máj 2025
@mateson2004

@zoja1234 pravdu máš. Najlepšie nechodiť k babke a dedovi pretože mu dali sirupovú vodu a sladkosť. Asi som už fakt stará 🤦 Mne debaty na túto tému pripadajú , že sa píšu, pretože je to IN.

@mateson2004 nemyslím ze je to o sirupovej vode, mne by sa tiez nepáčilo keby pride dieta od babky naučené ze môže ničiť veci, hlavne ked uz mame so starými rodicmi pár rozhovorov za sebou ako chcem vychovávať svoje dieta a ich skoda ze to nevedia rešpektovať pár krat do mesiaca 🙂

hylary
25. máj 2025

Mne svokrovci povedali že rodičia sú na vychovávanie a starí rodicia na rozmaznávanie... A aj sa podľa toho správajú... A neurobím s tým nic

autor
25. máj 2025
@mateson2004

@mateson2004 lenze vies ono to väčšinou začína takýmito banalitami.. pokračuje tým, že dieťa tam môže zjesť čokoládu na posedenie, k tomu ho dedko naučí pár vulgárnych slov, lebo však dedkovcom je to hrozne zábavne, čo potom že ty sa máš za dieťa hanbiť na ulici a každému vysvetľovať že to nepočuje doma.. navyše škôlky a školy sú teraz na všetko citlivé, všetko sa riesi so psychologickou, výkyvy v správaní, zlá adaptácia, neprispôsobivost, zle správanie voci iným deťom, záchvaty hnevu.. a rodičia sa akože aj rozkrájať môžu ˇ, že robia maximum a čo zmôžu, keď zvyšok rodiny nerešpektuje výchovu? Zijeme v dobe, keď je enormný tlak na rodičov a starí rodičia sú stavaní do pozície, že veď sú tu na to aby si vnúča užili a že však pár sladkosti, vyvedených hluposti, zničených veci či nadávok vlastne nevadí.. mňa moji stari rodičia zbožňovali, s babkou sme mali perfektný vzťah, dodnes na ňu s úctou spomínam a to už 15 rokov nie je medzi nami.. ale venovala sa nám, hrali sme schovávačku, piekli sme, chodili sme k rybníku, pozerať traktory, kravy, učila ma vyšívať.. moji svokrovci sedia doma, malu nikam nevezmú, ale naučia ju najviac somarín.. a áno, vadí mi to.. nemám dovod sa tváriť že však hlavne že ju majú radi a nech si robia čo chcú..

mooonika1975
25. máj 2025
@sabi1223

@mateson2004 nemyslím ze je to o sirupovej vode, mne by sa tiez nepáčilo keby pride dieta od babky naučené ze môže ničiť veci, hlavne ked uz mame so starými rodicmi pár rozhovorov za sebou ako chcem vychovávať svoje dieta a ich skoda ze to nevedia rešpektovať pár krat do mesiaca 🙂

@sabi1223 veď ho vychovávaj doma, znova zopakujem, nevadí vám, že vám cudzí človek vychováva dieťa v škôlke, cely týždeň, niekto chodí od rana do večera, takze môj vplyv je za rok 260 dni a rodič 100, takze evidentný a nemôžeš vedieť, ako pôsobim na to dieťa. A tu vám vadí babka, dvakrát za mesiac, teda skôr svokra, lebo cca 43 ročnej žene povedať babka je asi dosť divne, napríklad, nie všetky nevesty majú 65 ročne svokry .

autor
25. máj 2025
@mooonika1975

@sabi1223 veď ho vychovávaj doma, znova zopakujem, nevadí vám, že vám cudzí človek vychováva dieťa v škôlke, cely týždeň, niekto chodí od rana do večera, takze môj vplyv je za rok 260 dni a rodič 100, takze evidentný a nemôžeš vedieť, ako pôsobim na to dieťa. A tu vám vadí babka, dvakrát za mesiac, teda skôr svokra, lebo cca 43 ročnej žene povedať babka je asi dosť divne, napríklad, nie všetky nevesty majú 65 ročne svokry .

@mooonika1975 ja stále nechápem prečo porovnávaš škôlku s vyškolených pedagogickým dozorom, kde je ďalších 10-20 deti, a starých rodičov so svojim vnucatom.. veď to su dva diametrálne odlišné svety

kaca222
25. máj 2025
@mooonika1975

@javiemneviem joooj, pracujem v škôlke, v com je to iné, my chceme aby dieťatko spapalo chlebík s nátierkou, mamička povie že ono to nemá rado a či musí, už som hrozná učiteľka, ktorá niti dieťa. Robím to čo ona neschvaľuje. Presne ako jej svokra .
A nadávky? No chodia bezne detičky z domu a do pi… povoe bežme aj trojročné. Takze nie je treba ani svokru

@mooonika1975 prečo som si myslela, že v dnešnej dobe už učiteľky deti do jedla nenútia 😡

mooonika1975
25. máj 2025
@kaca222

@mooonika1975 prečo som si myslela, že v dnešnej dobe už učiteľky deti do jedla nenútia 😡

@kaca222 no toto je už debata riadne divná, ako som vravela má začiatku , máte problém so svokrami, dieťa už je len dôsledok. Pekný vecer.

luccija
25. máj 2025

A čo čakáš, keď sa doteraz nezmenili a nepochopili to?bud tam nebudeš chodiť, alebo kúpiš sladkosti aké môže jesť, džús, vodu akú môže pit a budeš celý deň ako bachar stat a kontrolovať a komandovat.To, že ju učia vulgárne slová je primitívne.

kaca222
25. máj 2025
@sabi1223

@kaca222 dakujem mne sa take veci hovoria ťažko tak som bola zvedava ako to riešia ini 😃

@sabi1223 ja ti úplne rozumiem, chodila som pol roka na terapiu a učila sa nastavovať hranice vlastnej mame. Už to zvládam veľmi dobre. Najviac mi v takých situáciách pomáha si uvedomiť, že my nie sme zodpovední za pocity druhých, takže to, že sa niekto urazí, je jeho starosť, nie moja 🙂

princezna_bosorka
25. máj 2025

tak ako ti tu radia mnohe ine baby - stanov si pre seba, co je u svokrovcov ok a co nie (napr sladkost pred obedom je ok, sproste slova nie), jasne im povedz, co si nezelas a ked porusia dohodu odchod domov. Ak by sa stazovali, ze je to vela pravidiel a nepamataju si to, daj im to pisomne. Ked zopar krat zrusis navstevu po pol hodke, zacnu si davat bacha....

javiemneviem
25. máj 2025
@mooonika1975

@mooonika1975 ja nie som žiadna puritánska matka. Mne bežne veci okolo deti nevadia. Ale mám svoje zásady. Sladké, autosedačka v aute, žiadne bitky, ziadne negatívne komentáre na deti pred nimi. Ja priam nenavidim ako moja svokra komentuje vzhľad deti keď sú deti okolo nás. A ta mala už je buchta, už dávaj pozor, čo jej das na tanier. Malý ma vlasy jak dikobraz to strašne. Nenavidim to z duše. Bavíme sa o týchto veciach.

javiemneviem
25. máj 2025
@mateson2004

@mateson2004 no a potom ta babka, ktorá naladuje decko sladkým poviem pred deckom - no ale už je riadna buchta… fakt? Tak prečo ju ladujes sladkým? To po prvé. Po druhé… babky si svoje už vychovali a teda vidím aké chyby narobila moja mama pri výchove a vidím na manželovi aj svokrine. Mali svoju výchovu, svoje pravidla a svoje chyby… teraz je rad na našu výchovu, naše pravidla a naše chyby 🙂

dankaa74
25. máj 2025

S úplným rozčarovaním čítam tieto príspevky.....niekto vyššie spomínal že na výchovu sú rodičia a na rozmaznávanie babky a dedkovia....áno je to pravda...som babka a snažím sa rešpektovať nastavené pravidlá....a keď chcem niečím rozmaznať vnučky pýtam sa neviest či smiem...a s prekvapením zistím že mi to dovolia....ale.....len kvôli tomu aby som mohla s vnučkami tráviť čas...som rukojemník....ale nezabúdajte na jedno....podľa psychológov je pre deti čas trávený so starými rodičmi veľmi dôležitý má to veľký pozitívny vplyv na ich vývin...nebráňte im v tom a nezabúdajte aj vy raz budete starými rodičmi a verte budete sa správať tak isto ako tie vaše svokry a mami.

kaca222
25. máj 2025
@dankaa74

S úplným rozčarovaním čítam tieto príspevky.....niekto vyššie spomínal že na výchovu sú rodičia a na rozmaznávanie babky a dedkovia....áno je to pravda...som babka a snažím sa rešpektovať nastavené pravidlá....a keď chcem niečím rozmaznať vnučky pýtam sa neviest či smiem...a s prekvapením zistím že mi to dovolia....ale.....len kvôli tomu aby som mohla s vnučkami tráviť čas...som rukojemník....ale nezabúdajte na jedno....podľa psychológov je pre deti čas trávený so starými rodičmi veľmi dôležitý má to veľký pozitívny vplyv na ich vývin...nebráňte im v tom a nezabúdajte aj vy raz budete starými rodičmi a verte budete sa správať tak isto ako tie vaše svokry a mami.

@dankaa74 a čo tak rešpektovať výchovu vašich detí len tak? Nie preto, aby ste sa mohli vidieť s vnúčatami. Ale jednoducho len preto, že oni sú rodičia, oni vedia, akým smerom chcú deti viesť, vy ste si už vlastné vychovali.

dankaa74
25. máj 2025

Veď ju rešpektujem...nezasahujem do výchovy....nekomentujem....áno ja som si vychovala svoje deti ale nikdy som neobmedzovala kontakt so starými rodičmi aj keď vtedy to z môjho pohľadu nebolo vždy ideálne ale nebola ani žiadna katastrofa....teraz to vidím inak a pochopila som ich konanie

autor
25. máj 2025
@dankaa74

@dankaa74 ja som nikdy starým rodičom neobmedzovala styk s vnúčatom, veľakrát si zahryznem do jazyka, veľa veci predycham.. lenze je rozdiel dat občas dieťaťu malinovku a iné je, keď starý rodič navádza vnúča na hlúposti, uci ho sprosté slova a dáva mu upíjať z kávy a iných dospelácky šmakocín.. nech mi tu nikto netvrdí, že je to v poriadku.. moja dcera ma rada starých rodičov, pre mňa je nepochopiteľne prečo ten čas nevyužijú na vychádzku, ihrisko, spoločne hry, zážitky.. spoločný čas doslova premárnia hlúposťami a potom sa môjho muža pýtajú prečo som u nich bez nálady.. no lebo ak som vedela že presedim 2-3 dni doma a počúvam svokrove debilne nápady a vidím ako sa uchechtáva na tom, že mala robí blbosti a pomaly im zdevastuje celý dom, tak radšej vezmem malu na víkend do Tatier alebo do aquaparku a bol by to hodnejsí čas..

kaca222
25. máj 2025

No a čo tvoj muž na to, keď jej chcú dať napiť kávy? Môj by zasiahol už pri malinovke a je jedno, či ide o mojich rodičov alebo jeho. Ja som videla že 6r synovcovi ponúkali, nech ochutná víno. A kofolu pijú synovci bežne. Nekomentujem, pomyslím si, a to je všetko. Viem z toho samozrejme, že tam svoje dieťa bez dozoru nenechám. Ty sa potrebuješ naučiť zasiahnuť v takýchto situáciách a stáť si za svojím. Jednoducho sa postav a povedz nie, nebude si odpíjať z kávy. A dcéru odnes do inej izby.

dankaa74
25. máj 2025

No uznávam, že to nie je vždy ľahké....ja som mala to šťastie ani svokrovci ani moji rodičia neučili sprosté slová a nejaká ta maškrta im určite neuškodila ale zasa na druhej strane správali sa racionálne a skôr sme vo významných veciach ťahali za jeden povraz...ale aj tak gro výchovy je na vás a keď dieťatu s citom vysvetlite že nie všetko čo robí babka alebo dedko je ok tak časom pochopí a bude vedieť rozlíšiť čo je dobré a čo nie len to chce čas a trpezlivosť...prajem pevné nervy a nebojte všetko dobré čo dieťaťu všepujete sa ukladá a bude zúročené

javiemneviem
26. máj 2025
@dankaa74

@dankaa74 obrovský rozdiel vo vašom príspevku je v tom, že vy chcete rozmazanavat a opýtate sa či smiete. V tomto vidím rešpekt voči rodičom vnučiek. Ja by som bankám nikdy nezakázala nič kúpiť, alebo rozmaznat. Ale podme sa ako ľudia dohodnúť, ako….

polarnaziara25
26. máj 2025

Mne to vôbec nevadí.Nech mu dajú dva x do mesiaca tej sirupovej vody aj sladkosti.Dokonca aj mobil do ruky.Svokrovci sú tí, ktorí vychovali manžela , ktorého som si ja vzala, tak asi vychovali bingo pre môj život a o výchove vedia reálne viacej ako sú moje predstavy.
Babky a dedkovia boli vždy na to, aby vnukov rozmaznávali.Ďakujem za mojich starkých a pozdravujem tam hore.Ďakujem im za všetky čokolády, slaninu , za olíznutie vaječného koňaku v piatich rokoch.Do dnes si to pamätám.Babka chcem, aby si tam hore vedela, že som abstinent, nefajčím , z tvojej slaniny a klobás som nepribrala a som profesionálny športovec.Jedno čo má následky sú krásne spomienky.Ďakujem Vám.

mateson2004
26. máj 2025
@polarnaziara25

Mne to vôbec nevadí.Nech mu dajú dva x do mesiaca tej sirupovej vody aj sladkosti.Dokonca aj mobil do ruky.Svokrovci sú tí, ktorí vychovali manžela , ktorého som si ja vzala, tak asi vychovali bingo pre môj život a o výchove vedia reálne viacej ako sú moje predstavy.
Babky a dedkovia boli vždy na to, aby vnukov rozmaznávali.Ďakujem za mojich starkých a pozdravujem tam hore.Ďakujem im za všetky čokolády, slaninu , za olíznutie vaječného koňaku v piatich rokoch.Do dnes si to pamätám.Babka chcem, aby si tam hore vedela, že som abstinent, nefajčím , z tvojej slaniny a klobás som nepribrala a som profesionálny športovec.Jedno čo má následky sú krásne spomienky.Ďakujem Vám.

@polarnaziara25 krásne si to napísala. Ďakujem za tvoj príspevok. Ešte predsa existuje aj zdravý rozum👍