Ako prinútiť starých rodičov rešpektovať výchovu detí?
Ahojte… strávili sme dva dni u svokrovcov a zase to skončilo výmenou názorov.. naša dcera je vytúžené dieťa, už skoro 3rocne, no problem je, že moji svokrovci vôbec nerešpektujú našu výchovu.. malej dovolia všetko, kaziť veci, jesť čo chce, svokor ju učí hlúpe slova, nechávajú ju hrať hry na PC a televízore… mala ich samozrejme zbožňuje lebo u nich nemá žiadne hranice, zákazy, nic.. ani ju nenapomenú keď robí zle… ja som z toho na nervy, ona si potom doslova robí čo chce, zrazu nerešpektuje ani mňa, všetkých nás pácka atď.. keď sa ozvem, svokrovci sa odujú, prestanú komunikovať, nálada je ako na kare… pritom som nikdy nič zlé nepovedali, ani sa s nimi nehadala.. prosím ako ste docielili že vás rešpektujú aj vašu výchovu? Muž s nimi veľakrát hovoril, nezabralo. Vidíme sa cca 2x do mesiaca.
Rodičia vychovávajú, starí rodičia rozmaznavajú u nás to isté..Nič neurobíš môžeš po....
stáť si pevne za svojim, keď povieš nie tak nech sa odujú, keď budeš súhlasiť tak dobre...my sme to tiež tak mali, že svokra dovolila všetko, malý začal papuľovať pri nej a vtedy dostal odomňa prvý a poslednýkrát na zadok, svokra ostala ako obarená a odvtedy rešpektuje, keď poviem nie tak nie.
Ak ste tam dvakrát do mesiaca, neverím že sa dieťa zmení a neuprace sa do dvoch dni .
@mooonika1975 my to máme rovnako dieťa ,,prepnute,,ale vždy našťastie 2dni Max. Ale nieje to nič prijemne
Čo sa stane ak sa dieťa napije 2x za mesiac sirupovej vody?
@mateson2004 bude ju chcieť aj doma
Nechodila by som k nim. Ak pôjdete iným príbuzným, len by som im zavolala, popriala pekný deň. Povedla, že si neželám, aký majú prístup k môjmu dieťaťu.
Ty si rodič, tvoje pravidlá. Oni to musia rešpektovať. Ak nie, návštevy zrušiť.
Ak majú rozum, uvedomia si to
@mooonika1975 prečo som si myslela, že v dnešnej dobe už učiteľky deti do jedla nenútia 😡
@kaca222 to je sila inak. By som ich nútila jesť čo im nechutí
S úplným rozčarovaním čítam tieto príspevky.....niekto vyššie spomínal že na výchovu sú rodičia a na rozmaznávanie babky a dedkovia....áno je to pravda...som babka a snažím sa rešpektovať nastavené pravidlá....a keď chcem niečím rozmaznať vnučky pýtam sa neviest či smiem...a s prekvapením zistím že mi to dovolia....ale.....len kvôli tomu aby som mohla s vnučkami tráviť čas...som rukojemník....ale nezabúdajte na jedno....podľa psychológov je pre deti čas trávený so starými rodičmi veľmi dôležitý má to veľký pozitívny vplyv na ich vývin...nebráňte im v tom a nezabúdajte aj vy raz budete starými rodičmi a verte budete sa správať tak isto ako tie vaše svokry a mami.
@dankaa74 rukojemník😂😂😂😂Prepáčte ale toto ma pobavilo. Však keď viete,že im niečo vadí tak to nerobte
A naco tam chodis?
Tak bud tam chodte aj kazdy tyzden, malu tam nechaj 2h a prid po nu.
Alebo ak chces byt na navsteve aj ty, chodte tam 1x za mesiac alebo 1x za 2 mesiace.
Preco by som mala absolvovat nieco, co sa mi nepaci?
A ked ju nevies doma vratit, zial treba tvrdsie. Ked si s nou teraz nedas rady, co budes robit ked bude puberta?
Ja som obmedzila navstevy na sviatky 1 x do mesiaca okrem tychto veci sa diali aj ine cudesy,volala som s pár ľuďmi co robit a oni sa nepoucia nezmenia a len sa zhorsia vztahy nedaji si nic vysvetlit a nerespektuju nic iba seba takze obmedzit v úcte na minimim zostat v kontakte s laskou a dovidenia
Najlepšie je riešiť rodičov z jednej aj z druhej strany počas krátkych návštev u nich alebo doma, kde je prítomný vždy rodič. Keď dieťa vyrastie a bude vedieť rozlišovať, spokojne aj na niekoľko dní aj samé na víkend alebo počas prázdnin (väčšinou až na ZŠ). Ak človek chce "pomoc" rodičov, vyberie si to vždy svoju daň a narušené vzťahy tak, či tak.
Sú iba 2 možnosti. "Pomoc" sme mali pri starších deťoch (19 r. syn a 17 r. dcéra) a nebolo to vôbec dobré. Velmi podobné ako u vás. Na oko rešpektovanie a len čo sme sa otočili, odišli, robili si starí rodičia ďalej po svojom.Teraz máme návštevy u rodičov al. u nás doma (4,5 r. dvojičky) a hodnotíme to ako oveľa lepšie nastavenie. Keby sme to vedeli vrátiť aj pri starších si zvolíme návštevy, aby boli v kontakte so starými rodičmi, neskôr aj dlhší čas ako píšem víkendy, prázdniny...😊. Naša rodina žije takto vo väčšom pokoji a bez výčitiek.
Nechodila by som k nim. Ak pôjdete iným príbuzným, len by som im zavolala, popriala pekný deň. Povedla, že si neželám, aký majú prístup k môjmu dieťaťu.
Ty si rodič, tvoje pravidlá. Oni to musia rešpektovať. Ak nie, návštevy zrušiť.
Ak majú rozum, uvedomia si to
@isis234 Ja som také čosi povedala ale mojim rodičom a skončilo to tak, že oni ma dobre poznajú a za moje správanie môže manžel, že zle na mňa vplýva a dobre by bolo aby som sa rozviedla. 🤦♀️
Nedaj sa!! Ja som chcela aby moje dieťa každý deň prečítalo 2 vety a napísalo 5 príkladov a kašľali nato a teraz sa to snim ťahá, že nevie poriadne citat a písať! A nevedeli sme to dať do laty už 😢. A to je len 1 vec z x problémov.
A naco tam chodis?
Tak bud tam chodte aj kazdy tyzden, malu tam nechaj 2h a prid po nu.
Alebo ak chces byt na navsteve aj ty, chodte tam 1x za mesiac alebo 1x za 2 mesiace.
Preco by som mala absolvovat nieco, co sa mi nepaci?
A ked ju nevies doma vratit, zial treba tvrdsie. Ked si s nou teraz nedas rady, co budes robit ked bude puberta?
@petulienka1 na čo tam chodím? Lebo okrem svokrovcom tam ma dcera prastarých rodičov, krstných, muž tam má bratrancov, sesternice, kamarátov, spolužiakov zo školy. Svokrovci žijú hodinu a pol cesty od nás a tak vždy spájame návštevu svokrovcom s tým, aby sme videli čo najviac blízkych, pripadne vybavili nejaké gratulácie a menej časté návštevy. Preto tam väčšinou aj spíme. Inak by sme ako šialení cestovali azda každý víkend..
A sú tí starí rodičia vôbec normálni? Ak áno, potom by mali vedieť, čo dieťaťu škodí a to nielen výchovne, ale aj zdravotne. Opýtaj sa ich, či vedia, ako niektoré z ich nápadov škodia zdraviu malej a opýtaj sa, či malú tak nenávidia, že jej to naschvál dovľujú , aby jej to uškodilo, možno s doživotnými následkami. To zaberá. Vopred sa ale priprav na jednotlivé škodliviny, tada, zisti ako škodí to, čo jej dovoľujú a aké to môže mať na zdraví malej telesné aj psychické následky na celý život. Lebo to, čo uvádzaš vážne poškodzuje zdravie tak malého dieťaťa. A obmedz ich styk, nenechávaj ju samú s nimi.
@isis234 Ja som také čosi povedala ale mojim rodičom a skončilo to tak, že oni ma dobre poznajú a za moje správanie môže manžel, že zle na mňa vplýva a dobre by bolo aby som sa rozviedla. 🤦♀️
@diablikovci také ich reči- názory, ktoré s tebou nekorenšpondujú z pleca na pleco. Rozumiete si s manželom a to je podstatné. Nie rozvod. Ale komunikácia a práca na sebe. Utužovať vzťahy. Od takých ľudí ďaleko
@personality starí ľudia? Často majú vnúča už v 40tich 😜
@mooonika1975 Ťažko má v dnešnej dobe niekto vnúča v 40- tich,ty kde žiješ si sa zabudla v 50 -tych rokoch?Ja som v 40-tke porodila a nie nechystám sa ani za 10-rokov byť babkou.Teraz ženy rodia neskôr ako kedysi.Že 40 ročná babka.Si na smiech tak akurát.
Nemôžete prespať u niekoho z rodiny? Kvôli stretávkam by som svokrovcom nechodila. Je to na úkor zdravia a psychiky vašej rodiny ( ty , manžel a dieťa) - sú si chráň. Poškodzujú zdravie a vývoj tvojho dieťaťa. Zabrániš tomu len tak, že u nich nebudeš.
Ake hlupe slova uci svokor dieta?
@mooonika1975 Ťažko má v dnešnej dobe niekto vnúča v 40- tich,ty kde žiješ si sa zabudla v 50 -tych rokoch?Ja som v 40-tke porodila a nie nechystám sa ani za 10-rokov byť babkou.Teraz ženy rodia neskôr ako kedysi.Že 40 ročná babka.Si na smiech tak akurát.
@gabrielabydzo ja??? Určite? Si kukni len tu baby v 18 stich porodene a v 20 tke dve deti . Sa pozri okolo seba . Trochu a potom hovor. Ty trápna.
@gabrielabydzo ty si zase extrém druhý že v 40 tke prvé dieťa. V 60tich ísť na stuzkovu nič moc
V 40-ke 1. dieťa vôbec nie je extrém. Na dieťa treba mať dostatočne veľké vlastné bývanie, dobrú prácu, ktorá ťa počká po RD, dobré príjmy pre rodinu, čo mladí nemajú, čo najmenšie pôžičky, najlepšie žiadne,... Proste, kto sa rozhodne pre dieťa, musí mu vopred zabezpečiť maximum. Riešiť životné podmienky rodiny a úroveň bývania, keď je dieťa na svete, je už neskoro. Dieťa by malo prísť do rodiny, v ktorej bude mať kľudný život, v ktorej sa neriešia existenčné problémy, nie je v rodine napätie, všetko je už zabezpečené. Dnes je naozaj iná doba a v okolí vidím, že mladučké rodiny s maličkými deťmi takmer všetky tvoria zrelí ľudia v strednom veku. Dnes aj ženy v 40 - ke vyzerajú a cítia sa oveľa mladšie ako ženy pred niekoľkými desiatkami rokov, keď sa vo veľmi mladom veku opotrebovali starostlivosťou o väčší počet detí, ktoré sa oplatilo pre soc. výhody mať. Dnes mladí študujú, budujú si kariéru, priority majú iné ako je rodina a starostlivosť o deti.
V 40-ke 1. dieťa vôbec nie je extrém. Na dieťa treba mať dostatočne veľké vlastné bývanie, dobrú prácu, ktorá ťa počká po RD, dobré príjmy pre rodinu, čo mladí nemajú, čo najmenšie pôžičky, najlepšie žiadne,... Proste, kto sa rozhodne pre dieťa, musí mu vopred zabezpečiť maximum. Riešiť životné podmienky rodiny a úroveň bývania, keď je dieťa na svete, je už neskoro. Dieťa by malo prísť do rodiny, v ktorej bude mať kľudný život, v ktorej sa neriešia existenčné problémy, nie je v rodine napätie, všetko je už zabezpečené. Dnes je naozaj iná doba a v okolí vidím, že mladučké rodiny s maličkými deťmi takmer všetky tvoria zrelí ľudia v strednom veku. Dnes aj ženy v 40 - ke vyzerajú a cítia sa oveľa mladšie ako ženy pred niekoľkými desiatkami rokov, keď sa vo veľmi mladom veku opotrebovali starostlivosťou o väčší počet detí, ktoré sa oplatilo pre soc. výhody mať. Dnes mladí študujú, budujú si kariéru, priority majú iné ako je rodina a starostlivosť o deti.
@evkatk rám ide hlavne o zdravie dieťatka, predsa len je riziko chorôb vyššie , nie či ke to pre zenu v poriadku
@gabrielabydzo ty si zase extrém druhý že v 40 tke prvé dieťa. V 60tich ísť na stuzkovu nič moc
@mooonika1975 Si na poriadku?Ja mám tri deti.Ja som nepísala nikde že prvé.Dcera je dospelá a nie nebudem babkou ani tak.Ide na vysokú tak nech sa učí.Na deti má čas .Je iné storočie ak si si všimla.
@mooonika1975 Si na poriadku?Ja mám tri deti.Ja som nepísala nikde že prvé.Dcera je dospelá a nie nebudem babkou ani tak.Ide na vysokú tak nech sa učí.Na deti má čas .Je iné storočie ak si si všimla.
@gabrielabydzo ok moja, neviem o com sa tu vôbec s tebou bavím. Akože fakt . Pointa nikde.
@gabrielabydzo ok moja, neviem o com sa tu vôbec s tebou bavím. Akože fakt . Pointa nikde.
@mooonika1975 no popravde ani si nepamätám, kedy som naposledy videla mamičku mladšiu ako 28 rokov.. vo svojom okoli mam už niekoľko rokov riadny babyboom a takmer všetky mamičky sme vo veku 30-35 rokov.. dokonca kamoska rodila ako 45ročná..
Ja mám v práci tri z 6 tich čo rodili v 18tich , a dve v 20. Takze mám vzorku ako vyšitu. Ale môžeme sa tváriť , že rozprávam o živote na Venuši . 😱👌👌
Ja mám v práci tri z 6 tich čo rodili v 18tich , a dve v 20. Takze mám vzorku ako vyšitu. Ale môžeme sa tváriť , že rozprávam o živote na Venuši . 😱👌👌
@mooonika1975 Veľmi záleží, aký okruh ľudí človek má. Pred 20 rokmi som rodila ako 24 ročná prvé dieťa, druhé na 26 rokov. Do lekárskej správy mi vtedy napísali staršia prvorodička 🤣. Neviem, čo písali 40 ročným mamičkám. Dvojičky sa nám narodili po dlllllhom čase, mala som 38 rokov. Aj pred 20 rokmi boli omnoho mladšie, ale aj staršie mamičky a je to aj teraz tak.
@mooonika1975 Veľmi záleží, aký okruh ľudí človek má. Pred 20 rokmi som rodila ako 24 ročná prvé dieťa, druhé na 26 rokov. Do lekárskej správy mi vtedy napísali staršia prvorodička 🤣. Neviem, čo písali 40 ročným mamičkám. Dvojičky sa nám narodili po dlllllhom čase, mala som 38 rokov. Aj pred 20 rokmi boli omnoho mladšie, ale aj staršie mamičky a je to aj teraz tak.
@detickyy nie ke to pravidlo, na dedinách rodia veľmi skoro dievčatá, majú skoro aj sexuálne skúsenosti. Ale tak už sa to lepší. Neviem si predstaviť že by som rodila v 18 ani v 23. To je najleosi čas na užívanie .

Mne to vôbec nevadí.Nech mu dajú dva x do mesiaca tej sirupovej vody aj sladkosti.Dokonca aj mobil do ruky.Svokrovci sú tí, ktorí vychovali manžela , ktorého som si ja vzala, tak asi vychovali bingo pre môj život a o výchove vedia reálne viacej ako sú moje predstavy.
Babky a dedkovia boli vždy na to, aby vnukov rozmaznávali.Ďakujem za mojich starkých a pozdravujem tam hore.Ďakujem im za všetky čokolády, slaninu , za olíznutie vaječného koňaku v piatich rokoch.Do dnes si to pamätám.Babka chcem, aby si tam hore vedela, že som abstinent, nefajčím , z tvojej slaniny a klobás som nepribrala a som profesionálny športovec.Jedno čo má následky sú krásne spomienky.Ďakujem Vám.
@polarnaziara25 s týmto ja napríklad vôbec nesúhlasím.. to že vychovali svoje dieťa je fajn, ale väčšina starých rodičov vnúča nevychováva, výchova absentuje, lebo stále prevláda nejaký prazvláštny názor, že stari rodičia majú vnúča rozmaznávať… pritom mnohí stari rodičia pomáhajú zaneprázdneným rodičom a keby mali len rozmaznávať tak by to asi nedopadlo dobre.. ja nezakazujem sladkosti, zmrzlinu, jašenie.. mne vadí učenie vulgaťrizmov, ničenie veci a to že sa na tom všetci smejú, to že ani nie 3r dieťa hocikedy ochutnáva kávu, pivo, apod. Vies moj svokor vychoval môjho muža, x krát mu dal výchovnú facku a pri vnucke sa sprava presne opačne - sám ju učí hlúposti, podsúva jej veci, ktoré v ruke nemá mať, ktoré naozaj ešte nepotrebuje ochutnať, keď im ničí veci v domácnosti, neurobí ani len no-no-no, strčí hlavu do piesku, že však my rodičia to vyriešime keď prídeme, hoci nie vždy sme prítomní pri vilomeninach a niekedy sa ani nedozvieme ako to reálne bolo.. a keď ich slušne poprosis aby jej aspoň nedávali ochutnávať kadejaké nápoje a dávali sinpozor na vyjadrovanie, tak zaberajú a tvária sa ako na kare… pritom môj muž si ako dieťa nič také dovoliť nemohol..