icon

Ako reagovať, keď babka preferuje jedno vnúča?

12. aug 2025

Ako by ste reagovali v nasej situacii? Neriesili by ste to, a davali jej teda len mladsieho? Mame dve deti. Mladsie 4 roky, a starsie 10 rokov. Svokra si pyta stale iba to mladsie, lebo ze to je este take male dietatko a starsiemu uz nevie program urobit. Obe deti su jej prave vnucata. Ale vzdy len, kedy si mozem po mladsieho prist. A po vyletoch berie maleho. Starsiemu max raz dakedy cokoladu kupi. Je pravda, ze starsi syn sa ani k babke nepyta, ze co by tam robil a radsej ide s kamosmi von.

chrobak7
12. aug 2025

@anonym_autor Nerieš to. Starší ju pomaly ignoruje, tak si to užíva s tým mladším, ktorý ešte má záujem s ňou byť.

Ja som chodieval na prázdniny k babke na dedinu. Brat a sestra, čo boli o pár rokov mladší, tam nechceli chodiť.

anonym_fe31f1
12. aug 2025

@anonym_autor stará mama preferuje menšie deti. Ak to vadí staršiemu lebo žiarli porozprávala by som sa s ňou a zapojila ju do programu aj so starším. Ak mu to neprekáža - buď rada, že ti vezme niekam aspoň jedno.

anonym_0dc5bf
12. aug 2025

@anonym_autor nie, nedávala by som jej ani jedno dieťa. Keby išlo o občasné stráženie, no ešte by som to predýchala, ale ak berie na výlety len jedno, to je už cez. Samozrejme treba prihliadať na to, či tam staršie dieťa vôbec chce ísť, možno ani nemá záujem o babku, ale ak by žiarlil, tak by som babke´povedala, že rozdiely medzi deťmi nerobíme. Keď mal starší štyri roky, brávala si ho?

ivanakal
12. aug 2025

Mam dvoch synov - 10 a 14 rocneho. Svokra viditelne uprednostnuje starsieho, je to jej milacik. Par krat mu povedala, ty si moj najoblubenejsi, najlepsi vnuk.... Vzdy sa aj pyta, kedy k nam prides na prazdniny? Nie kedy "pridete". Aj tento tyzden so starsim volala, kedy pride, ale nepytala sa, ci pridu obaja, automaticky len on... Ked tam boli obaja nedavno na par dni, tak sedeli doma na byte, alebo na zahradke. Ked mladsi odisiel po 2 dnoch, posielali mi fotky ako su so starsim na pizzi, na vylete a pod... Mladsi to samozrejme citi, nechce tam chodit, ja ho nenutim. Starsi tam chodi rad. Uz to neriesim. Nebudem nikoho do nicoho nutit.

simona20201309
12. aug 2025

@anonym_autor toho staršieho to trápi? Chcel by ísť tiež s tým mladším? Pretože ak to netrápi to 10r dieťa, absolútne by som to neriešila. Riešila by som to len vtedy ak by som videla ze sa cíti starší ukrivdeny.
10r je naozaj vek kedy už ani program nevymyslis, a aj keď vymyslís tak sa bude tváriť kyslo a znudene.

basska_b
12. aug 2025

Podla mna toto je super model. Lebo moja mama si berie len tie starsie, ktore si kreslia, pusti im telku a robia sj svoje. Maleho, ktory jej ide zburat byt a na ulici oblíže všetky pouličné lampy, sa jej uz az tak nechce strazit 😀

majus2323
12. aug 2025
@basska_b

Podla mna toto je super model. Lebo moja mama si berie len tie starsie, ktore si kreslia, pusti im telku a robia sj svoje. Maleho, ktory jej ide zburat byt a na ulici oblíže všetky pouličné lampy, sa jej uz az tak nechce strazit 😀

@basska_b model 😆😆😆

basska_b
12. aug 2025
@majus2323

@basska_b model 😆😆😆

@majus2323 No ... 😄 babku nezmenis, tak aspon nastavit model 😄

anonym_0dc5bf
12. aug 2025
@basska_b

@basska_b oblíže všetky pouličné lampy 😀, skoro som sa kávou obliala, ja by som chcela strážiť toho mladšieho

biba_18
12. aug 2025

@ivanakal och, toto sa zle číta 😔

sidicek
12. aug 2025
@ivanakal

Mam dvoch synov - 10 a 14 rocneho. Svokra viditelne uprednostnuje starsieho, je to jej milacik. Par krat mu povedala, ty si moj najoblubenejsi, najlepsi vnuk.... Vzdy sa aj pyta, kedy k nam prides na prazdniny? Nie kedy "pridete". Aj tento tyzden so starsim volala, kedy pride, ale nepytala sa, ci pridu obaja, automaticky len on... Ked tam boli obaja nedavno na par dni, tak sedeli doma na byte, alebo na zahradke. Ked mladsi odisiel po 2 dnoch, posielali mi fotky ako su so starsim na pizzi, na vylete a pod... Mladsi to samozrejme citi, nechce tam chodit, ja ho nenutim. Starsi tam chodi rad. Uz to neriesim. Nebudem nikoho do nicoho nutit.

@ivanakal ja by som ako matka nedovolila robiť takéto rozdiely medzi surodencami.Hlavne ak to mlasi vníma a trapi ho to.

sidicek
12. aug 2025
@basska_b

@basska_b toto je trochu pochopiteľne, ked si starsi človek netrúfa na tornádo, ale staršie deti ma ochotu postrazit.

olimuc
12. aug 2025

Mladsie mozno pocuva na slovo, 4 rocny vela neoponuje, nediskutuje, nema telefon, nepovie, ze sa nudi atd … chodil starsi v 4 k babke? Chodila s nim na vylety? 4 a 10 je dost rozdiel … vadi to tomu 10 rocnemu? Alebo je radsej ked moze mat klud od mladsieho aj doma a ist s kamosmi? Ono to nie je take jednoznacne … iny pripad je 10 a 14 … tam je vek a zaujmy pomaly vyrovnane … to by som si s babkou asi vyjasnila, pretoze pokial je vek a zaujmy nejak podobne nevidim problem zobrat obidvoch

0kristina0
12. aug 2025

Keby si to aj chcela riesit, nic nevyriesis, osobna skusenost. Sama sa rozhodni ci tam mladsieho budes davat.

vilma7
12. aug 2025

Moja preferuje zas chlapca pred dievčaťom, lebo sama mala 2 synov a keď zabila, ze ved pre dievča nič v obchode nemajú, nemala som slov.
Ale keďže sme v zahraničí, obe idú k nej 2x do roka ( s nami ) takže na vyber nemá, že jedného si vezmeme a druhe si nechajte. A to sú jej jediné vnúčatá.

taktotedanie
12. aug 2025

@anonym_autor neriesila by som

anonym_2a4421
12. aug 2025

@anonym_autor moji rodicia majú to iste, preferujú mladšie vnúča..majú s nim viac zábavy, radosti..staršia vnučka ma už iné záujmy, mobil, nidi sa..občas upecie spolu ale s tou mladsiu sa všade tak chvalia, čo povedala, tancovala..pre je to asi niekedy normálne..dúfam, že ja budem aktivna babka pre všetky vekové kategórie vnúčat.

anonym_93a9ac
12. aug 2025

U nás preferuje babka prvorodené vnúča od svojho mladšieho dieťaťa. Môjmu mužovi sa nevenovala keď bol dieťa a teraz takisto sa nevenuje ani našim deťom. Je mi to ľúto ale nič s tým nespravím. Raz mesačne napíše ako sa máme a tým to zhasne. Keď sme u nich na návšteve tak moje deti volá krstným menom prvorodeného vnúčata. Vraj sa pomýlila ale nejak často sa mýli.

janickacrazy
12. aug 2025

@anonym_autor u nás je to presne naopak, babka si berie len staršieho syna, 14-rocneho, majú pekný vzťah a rozumejú si, mladšieho si brať nechce a ani on tam chodiť veľmi nechce, má 9 rokov a je taký citlivý typ a babka je naňho príliš rázna a keď tam bol, stále ho ponúkala nejakým jedlom, no on nerád je, takže mu to bolo skôr nepríjemné, ale babke proste nevysvetliteľné, že on je málo

ravehami
13. aug 2025

@anonym_autor nemala by ani jedno dieta..robit rozdiely medzi vnucatkami je nechutne

anonym_320c93
13. aug 2025

@anonym_autor na kamaratku, ktora preferovala synceka, zabralo az ked jej suseda povedala, ze to je od Diabla, a ze Boh
chce aby obe deti mali rovnaky diel lasky, pozornosti, radosti.

Ale hucala som do nej, ze moji rodicia preferovali mojho surodenca, a ze aha, ako to katastrofalne dopadlo v mojej dospelosti,
vztah so surodencom aj s jednym s rodicov nulovy.