icon

Ako reagovať, keď sa pred deťmi hovoria nevhodné témy?

ava987
30. sep 2025

Ahojte, zakladám túto diskusiu lebo ma zaujímajú názory iných mamičiek. Čo je vo veci:
Dnes poobede sme boli u svokrovcov, prišla manželova teta a vo veľkom začala hovoriť o autonehode kde umrelo aj bábätko. Keďže s manželom vieme, že naša štvorročná dcéra si už tieto veci uvedomuje a premýšľa nad všetkým, manžel pekne a slušne povedal aby pred deťmi nerozoberali takéto témy. Reakcia tety a svokrovcov bola že "áále kde, nevie ešte nič" a že teda im máme napísať zoznam tém, ktoré môžu rozoberať... Veľmi nás to nahnevalo a zamrzelo - najmä teda ich reakcia. Ja si myslím, že sme to odkomunikovali správne a bez urážky. Ja totiž viem, že skôr alebo neskôr sa na to dcérka bude pýtať a bude požadovať vysvetlenie tej autonehody (už rozumie tomu, ze ľudia umierajú, ale prišlo nám úplne nevhodné aby sa takéto veci hovorili pred ďeťmi).

Ako by ste reagovali?

Strana
z3
ava987
autor
1. okt 2025

Tak vnucata prisli pozriet starych rodicov a ja som mala predpovedat o com sa budu dospeli bavit? Mozno na tu hodinku sa mozu aj oni prisposobit, ako som pisala nevidaju sa casto. Vobec to nebolo o tom ze by sme im rozkazovali o com sa maju/nemaju bavit, skor som cakala trochu ucty a respektu voci tomu ze sme tam s detmi.

anonym_dcb7e5
1. okt 2025
@ava987

@viestta ano akurat som to dopisala do prispevku ze si to uvedomuje, chape tomu ze ludia umieraju. Tu ide skor o to ze to bola nevhodna informacia pre nu.

@ava987 a čo bola nevhodná info pre ňu? Že bábätko zomrelo pri autonehode? A aká by bola vhodná? Pri pôrode? Alebo že ho zabila vlastná matka?

anonym_60d497
1. okt 2025

@ava987 tvoja teta zareagovala spravne

culienka
3. okt 2025
@ava987

Tak vnucata prisli pozriet starych rodicov a ja som mala predpovedat o com sa budu dospeli bavit? Mozno na tu hodinku sa mozu aj oni prisposobit, ako som pisala nevidaju sa casto. Vobec to nebolo o tom ze by sme im rozkazovali o com sa maju/nemaju bavit, skor som cakala trochu ucty a respektu voci tomu ze sme tam s detmi.

@ava987 ja súhlasím s tým, že nie pre každé dieťa je toto vhodná téma na počúvanie. Citlivejšie dieťa môže mať z problém keď niečo takéto počuje, to úplne chápem. Ale jedine koho správanie môžeš ovplyvniť je tvoje, čiže ak podľa teba toto nie je vhodná téma pre tvoje dieťa tak si s ním mala ísť preč, alebo si dáko zariadiť, aby to nepočúvala. Zase nemôžeš čakať, že keď sa tam raz za čas ukážeš tak z Teba padnú na zadok. A ďalšia vec je, že áno mohli sa ovládnuť a takéto veci nerozoberať ale na druhej strane aj ty si mohla mať k nim úctu a rešpekt, že keď sa chcú baviť o takýchto nevhodnostiach pred deťmi tak ich necháš nech si to v klude dorozprávajú a ty deti zatiaľ odvedieš preč.

ghoul_
16. okt 2025

@ava987 normálne toto je život, nak si zvyká

zuzkabeuty
18. okt 2025
@balerina2025

@ava987 deti netreba chovat a pestovat v bubline. cim skor spoznaju co je zivot, tym lepsie. ale extremne temy selektujem a ked nahodou sa dospeli bavia o nieco podobnom, stale mozes dieta zobrat dakam bokom.

@balerina2025 presne tak s dcéru hovorím o všetkom od 5 rokov. Oni i tak k tomu prídu v škole na internete akurat budú si to vysvetľovať tak ako niekto chce ma 10 a vie co je predátor co robiť keď a ako a tak. Vždy vie nech mi povie čokoľvek budem jej kamarátka a tabu neexistuje môže sa opýtať čokoľvek

Strana
z3