Ako reagovať, keď sa pred deťmi hovoria nevhodné témy?
Ahojte, zakladám túto diskusiu lebo ma zaujímajú názory iných mamičiek. Čo je vo veci:
Dnes poobede sme boli u svokrovcov, prišla manželova teta a vo veľkom začala hovoriť o autonehode kde umrelo aj bábätko. Keďže s manželom vieme, že naša štvorročná dcéra si už tieto veci uvedomuje a premýšľa nad všetkým, manžel pekne a slušne povedal aby pred deťmi nerozoberali takéto témy. Reakcia tety a svokrovcov bola že "áále kde, nevie ešte nič" a že teda im máme napísať zoznam tém, ktoré môžu rozoberať... Veľmi nás to nahnevalo a zamrzelo - najmä teda ich reakcia. Ja si myslím, že sme to odkomunikovali správne a bez urážky. Ja totiž viem, že skôr alebo neskôr sa na to dcérka bude pýtať a bude požadovať vysvetlenie tej autonehody (už rozumie tomu, ze ľudia umierajú, ale prišlo nám úplne nevhodné aby sa takéto veci hovorili pred ďeťmi).
Ako by ste reagovali?
@viestta ano akurat som to dopisala do prispevku ze si to uvedomuje, chape tomu ze ludia umieraju. Tu ide skor o to ze to bola nevhodna informacia pre nu.
@ava987 a čo bola nevhodná info pre ňu? Že bábätko zomrelo pri autonehode? A aká by bola vhodná? Pri pôrode? Alebo že ho zabila vlastná matka?
@ava987 tvoja teta zareagovala spravne
Tak vnucata prisli pozriet starych rodicov a ja som mala predpovedat o com sa budu dospeli bavit? Mozno na tu hodinku sa mozu aj oni prisposobit, ako som pisala nevidaju sa casto. Vobec to nebolo o tom ze by sme im rozkazovali o com sa maju/nemaju bavit, skor som cakala trochu ucty a respektu voci tomu ze sme tam s detmi.
@ava987 ja súhlasím s tým, že nie pre každé dieťa je toto vhodná téma na počúvanie. Citlivejšie dieťa môže mať z problém keď niečo takéto počuje, to úplne chápem. Ale jedine koho správanie môžeš ovplyvniť je tvoje, čiže ak podľa teba toto nie je vhodná téma pre tvoje dieťa tak si s ním mala ísť preč, alebo si dáko zariadiť, aby to nepočúvala. Zase nemôžeš čakať, že keď sa tam raz za čas ukážeš tak z Teba padnú na zadok. A ďalšia vec je, že áno mohli sa ovládnuť a takéto veci nerozoberať ale na druhej strane aj ty si mohla mať k nim úctu a rešpekt, že keď sa chcú baviť o takýchto nevhodnostiach pred deťmi tak ich necháš nech si to v klude dorozprávajú a ty deti zatiaľ odvedieš preč.
@ava987 deti netreba chovat a pestovat v bubline. cim skor spoznaju co je zivot, tym lepsie. ale extremne temy selektujem a ked nahodou sa dospeli bavia o nieco podobnom, stale mozes dieta zobrat dakam bokom.
@balerina2025 presne tak s dcéru hovorím o všetkom od 5 rokov. Oni i tak k tomu prídu v škole na internete akurat budú si to vysvetľovať tak ako niekto chce ma 10 a vie co je predátor co robiť keď a ako a tak. Vždy vie nech mi povie čokoľvek budem jej kamarátka a tabu neexistuje môže sa opýtať čokoľvek

Tak vnucata prisli pozriet starych rodicov a ja som mala predpovedat o com sa budu dospeli bavit? Mozno na tu hodinku sa mozu aj oni prisposobit, ako som pisala nevidaju sa casto. Vobec to nebolo o tom ze by sme im rozkazovali o com sa maju/nemaju bavit, skor som cakala trochu ucty a respektu voci tomu ze sme tam s detmi.