Chcel by som sa poradiť, ako sa vysporiadať so situáciou, ktorú zažíva moja manželka. Je z Ázie a často, keď ide sama po ulici, sa stretáva s rasistickými pokrikmi od detí – napríklad napodobňovanie ázijských zvukov ako "cing cong" a podobne. Keď som s ňou ja, väčšinou sa to nestáva, ale už sa to stalo aj v mojej prítomnosti, a vtedy deťom dohovorím. Väčšinou však len predstierajú, že nič nepovedali, a robia sa nevinní.
Bývame v menšom meste a problém je, že keď chodí sama, stáva sa to častejšie. Dokonca sa už stalo, že ju deti nasledovali po ulici a ďalej ju obťažovali. Momentálne sa učí po slovensky, ale zatiaľ nehovorí veľmi dobre, takže sa nevie účinne brániť ani reagovať na takéto situácie.
Občas nejde len o deti – podobné správanie už zaznamenala aj zo strany mladých dospelých, čo je ešte viac znepokojujúce.
Chápem, že niektorí možno poradia "nevšímať si to", ale keď sa to opakuje každý druhý deň, je to veľmi náročné psychicky zvládať. Máte niekto podobnú skúsenosť alebo radu, ako by sme mohli túto situáciu riešiť? Prípadne ako reagovať, keď sa to stane? Ďakujem za akúkoľvek pomoc alebo podporu.
Podla mna by bolo idealne keby dokazala - mozno aj s tvojou pomocou alebo s pomocou inych dospelych - deti zaujat. Deti sa lahko oducia jednu vec a naucia druhu.
Napriklad nech sa pekne a milo opyta - "ako sa volas, a odkial su tvoji stari rodicia, ano, nosili kroje a dojili kravicky? No, vies, a moji stari rodicia v Azii zase ....."
Alebo nech je casto s nou clovek ktory jej s tym pomoze.
Nech prejavi o take dieta na ulici zaujem, ak ocividne nie je nebezpecne, iba drze.
Alebo aj - napriklad nech ma vzdy pripravenu po ruke zaujimavu hracku/ video / sladkost z jej krajiny, z jej kultury.
Nieco akcne co vyzera cool, video , hracka.. Azijske krajiny maju rozne popularne akcne
serialy, filmy, a povodne staroveke pribehy.
A vzdy ukazat velky zaujem o toho druheho, ak sa da tak aj o dospeleho. "Mas rad Slovensko?
Co mas na Slovensku najradsej? Kde vyrastali tvoji stari rodicia? Ako sa povie po slovensky "I love you" ... ?"
Mám podobnú skúsenosť. Keď som bol v Japonsku, v dedinách, kde nechodia turisti, čiže Európana nevideli, tiež si ma obzerali, mali komentáre. Občas sa chceli so mnou fotiť... ale vôbec som to nebral ako niečo zlé. Bola to ich prirodzená reakcia. A to som ešte vysoký (stale som si buchal hlavu, vsetko je tam male), takže si ma naozaj všímali 😉
Vedela som,že Slovensko je rasistické,ale žeby boli problém Korejci, Číňania a Japonci? No nezažila som. Netáraj radšej sprostosti 😉.
ja si myslism ze problem bude u rodicov tych deti, nie su vedene k tomu prijat a spoznat nieco, čo v nasich koncinach ''nie je bezne''. bohuzial casto v beznej konverzacii vnimam, ze zeny chodia na nechty ku ''ťamanom'', do večierky idu ku šikmookému, obcas pocujem blbe komentare že azijske bistra su lacne, lebo maso maju od pouličnych psov... mnoho podpriemerne inteligentnych ludi na slovensku dokonca vsetkych aziatov nazyva čiňamni...bohuzial radu ako to riesit nemam :(
Ja by som sa asi snažila tváriť nad vecou a ak by pokrikovali nejaké "cing cong", tak by som im povedala, že take slovo neexistuje a išla ďalej.
To v ktorom meste byvate? Lebo napr. Vietnamska komunita je skoro v kazdom meste a myslim, ze ludia si uz za tych 30 rokov, co su tu celkom zvykli.
Tak nech ich skusi ponuknut cukrikmi z jej vlasti. Podla mna si hned urobi kamosov. Tazko takym detom dohovoris, ale na sladke reaguje kazde.
neporadim moc a nie je to prijemne,a le pokrikovanie deti - tie vykriky co si uviedol by som fakt nebrala ako rasizmus. deti vidia, ze je z inej krajiny, eln sa zabavaju napodobnoanim jazyka.
@thereisabear alebo im povedat, ze to znamena ... a vymysliet si nieco zaujimave. napr krasna kvetinka 😀
no tazko, ked este po slovensky nevie dobre
ponukat cukriky detom? to iste a este ju zavru,ze je uchyl ... mne sa nezda,ze by to bolo obden a pravidelne ... jedine ak tak tie iste deti... slovaci su rasisti ale lepsi sa to.. ano nevsimat si to popripade sa len milo usmiata mysliet si svoje funguje .. ak by sa to stupnovalo kludne volat policiu -zistit si koho su tie decka a zajst aj do skoly nech im dohovoria aj ucitelia ..popripade ty uz mili nebude a slusne a razne ich upozorni,ze vies kto su a ak neprestanu volas policajtov
U nás sa tiež rozrastá komunita z Vietnamu a myslím že aj z Taiwanu. Ešte som nespozoroval že by niekto mal na nich blbé poznámky, sú to milí ľudia a ba dokonca už sa to mieša aj do vzťahov, nedávno som videl mladý pár, ona Aziatka a mali aj dieťa. U nás to funguje, možno preto, lebo naše mesto sa nepovažuje za baštu nacisticko-ficoidnej hrdej a suverénnej verbeže. Aj futbalových chuligánov máme antiputlerovcov.
Neviem z akeho mesta si, ale nemyslim si, ze azijci su na SK nieco raritne. Muzi urcite zazeraju, lebo sa im tvoja zena paci a zavidia ti 😉.
@majamat Chápem, že to niekomu nemusí prísť ako rasizmus, najmä ak ide „len o deti, ktoré sa hrajú“. Ale je dôležité zohľadniť, ako to vnímajú tí, ktorých sa to týka. Mnohí Ázijci sa čudujú – a často ich to aj zraňuje – že napodobňovanie ich jazyka alebo vydávanie rôznych zvukov nie je považované za urážlivé. To, čo sa môže zdať ako nevinná zábava, môže byť vnímané ako zosmiešňovanie ich identity. Záleží nielen na úmysle, ale aj na dopade.
Z Ázie tu ľudia žijú už desaťročia. Nie sú žiadnymi exotmi. Absolútne tomuto neverím
@tetapetra hej? Mne stacilo robit v skolke, kde boli aj azijske deti a niektore kolegyne a rodicia mali hrozne poznamky. Az som sa hanbila. Cize je to realne a mne stacilo, ze napr ja som biela ako stena a vdaka AS vyzeram inak, mam take ine crty tvare, povedala by som vylozene neslovenske. Dlhodobo od detstva som na SK mala s tymto problem. Neustale poznamky, uskrny, kamoska je poloarabka, ta co zazila v skole je na knihu. A to ma bohatu rodinu. Ale spoluziaci ju sikanovali ako to len islo. Vlastne ani jedna z nas nezije na SK. Ja som hlavne videla v skolke ako k tomu tie deti viedli, to je take nenapadne, ten rodic to ani nerobi zamerne, len dieta je ako taka spongia. Napr moj svokor a jeho zena nemaju radi obeznych ludi, Podla mna vsetko cez par kg navyse je fuj, nas maly mal 3 roky a boli sme na plavarni aj s nimi. Samozrejme hned mali rozne poznamky na okolie, ako vacsinou. A nas maly co zadrel? Videl nejakeho pana, co mu previsal pupok “ pozri aky je tucny ten ujo “, moj muz sa mu ospravedlnil a hned synovi dohovoril. Ako so svokrom same obmedzili kontakt a prestalo aj toto. Oni si totiz vobec nevsimli, ze to dieta zakazdym pocuva tieto akoze nevinne poznamky medzi nimi dvoma
Nikdy som sa s tymto nestretla. Tiez som z mensieho mesta a mame tu kadejake narodnosti. Smutne s cim sa tvoja zena musi potykat. Neviem ti poradit. Mozno by som na jej mieste len pokrutila hlavou akoze som pohorsena,mozno sa na nich usmiala a mozno sa naucit par viet po slensky,ktorymi ich odzbroji.
@kiki68 ja si myslím,že na mne sa teda statočne vyburili nájazdy turkov 😁. Moje vlasy sú zvláštne kučeravé, pokožka nie hnedá, ale tak mierne žlto- hnedá, hej zažila som si to aj ja a ešte aj okuliare na ZŠ 🤦🏻♀️. Ale nejako som si posmešky (samozrejme vo vyššom veku) nevšimla. Mne príde,že splynuli s davom. Skôr počujem a vidím nadávky na Čechov, ua, poliakov, cigánov.
a zalezi aj na pristupe toho, c to prijma.
ja som bola v cechach,robila som tam a tiez napodobnovali slovencinu a komolili a smaili sa na tom, tiez som sa mala tvarit urazene?
a teda ked uz to rozoberame, rasizmus suvisi s rasou, nie jazykom.
vies, obcas pozriem nejake video, kde sa hovori o inych krajiach., to co niekde pokladaju za urazku, ine to za urazlive nepovazuju, kazdy narod moze byt inak nadstaveny.
zial to su kulturne rozdiely medzi nami. velmi casto sa stretavam s tym, ze je popisovane, ze ak idem do nejakej krajiny, nemala by som robit to,a lebo hento. preco? lebo ja som tam prisla, oni tam ziju a maju k niecomu mozno iny prisup ako slovaci. treba to aj tu takto brat - tu sme na slovensku a z naseho pohladu to za urazlive zvlast od deti povazovat nemusime, nevnimame to tak.
samozrejme teraz pisem len o tych detoch, ak sa jej deje este nieco ine, k tomu sa nevyjadrujem, lebo neviem co konretne.
Nechápem. Prečo by pokrikoval niekto na azijcanku? V živote som o takom nepočula. Ved ich je tu plno.
Zober zenu a chodte spolu na vylet, pozriet vystavu. https://www.gmb.sk/detail/kym-voda-nezmyje-breh
Su tam aj fotky vietnamskych sirôt, ktore prisli do CSSR. Zaujimava vystava, clovek ani nevie, co sa tu dialo pred 50 rokmi. Taky iny pohlad, ako sa im zilo a zije.
to ze v ich zemy je to zranujuce a urazlive ok ..ale ona nieje v jej krajine .. je na slovensu a tu su deti hold take- pre nich je to vtipne a zabavne ... a mala by aj ona troska uvolnit a nebrat si to osobne inak na sk nebude nikdy stastna..
@ukgirls ze sa nevedia chovat… staci mi ked idem niekde na dovolenku a presne viem, kto ma komentare na polku osadenstva- Slovaci. Oni netusia, ze viem tu rec, nakolko zvysok mojej rodiny v AT nehovori slovensky a teda to ludia po rokoch uz nepoznaju. Aj pred 2 tyzdnami v IT, proste tie nepekne poznamky. Tie deti to ucia rodicia. Co je dost smutne
@kiki68 lenze oni sa nezmneia.. a ak si vybrali zit na sk hold musia s tym pocitat .. zas aby sme nekydali len na slovakov -aj inde vo svete sa najdu debili a aj normalny ludia ... xy x som bola v uk napadana ako imigrant - a nielen deckami .. ok uz je to lepsie-ale keby som si vsetko brala k srdcu tak len doma reve do vankusa
@bystrozraky ale ty hovoris o niecom uplne inom. Na trba nemal nikto posmesne poznamky, ty si bol proste exoticky v tej casti sveta.
@autor, ked tu citam niektore komentare, je mi smutno. Mate si zvyknut🤦♀️.
@ukgirls ty si spadla z jahody? Vsade je to urazlive, ci skus sa prestahovat do Afriky, kde bydes jedina biela a budes toto znasat kazdy den🤷♀️, mozno ti to otvori oci.
Akoze ak chces tvrdit, ze na Slovensku je ok, ked deti, dospievajuci sa vysmievaju niekomu za cokolvek? Vymysli si vlastnu krajinu, kde toto budete tolerovat
@kiki68 V niecom ma pravdu@ukgirls - my ako slovaci sme narod posmeskarov... Este ako dieta si pamatam, ze niekto volal vietnamcov/cinanov na trhoch (uz si presne nepamatam ako presne znela, tusim), tiez sme ako deti obcas nabodnovali ako hovoria po slovensky, prislo nam to smiesne, a celkovo si myslim, ze Slovaci sa radi zabavia na inych - chudych, tucnych, usatych, okuliarnatych, robime si srandu napodobnovanim Čechov, Nemcov, Poliakov, Maďarov - a to vobec nehovorim iba o detoch - je to taky narodny sport. Nemyslim si, ze to myslia ti ludia/deti zle, oni v takom prostredi vyrastalu, je to sucast nasej kultury.
@stanislavicenka ako pisem vyssie-silne ale naozaj silne pochybujem ze to ma kazdy den .. ozno traz za mesiac ani to nie... holcina je moc precitlivena a nevie sa ani osocit ci branit kedze nevie jazyk ... nemoze byt citlivka na to ked niekto napodobni zvuk-neosovuju ju priamo nenapadaju a ani nijak inak nespomyna urazky ... ja netvrdim ze je to spravne staci si precitat vsetko co napisem a nie jednu vetu = ale pisem aj ze ak je taka citlivka hold slovensko nieje pre nu novy domov ...
@ukgirls vies, ja ucim svoje deti tomu, ze vtipne jento vtedy, ked sa zasmeju vsetxi zucastneni, inak je to posmech niekomu. Skus porozmyslat😉.
Alebo by si tiez niekomu blizkemu/ci dietatu, ktore by toto zazivalo, tiez povedala, ze je zbytocne precitlivele?
nie dietatu vysvetlujem,ze su aj dobry a aj zlu ludia tak isto ako mu vysvetlujem,ze nie kazdy musi suhlasit s jeho nazorom ale nieje rovnako dobre mu nonstop podsuvat ten jeho i ked je diamentralne odlisny od jej ... mala by si aj ty...
presťahovať sa do vačšieho mesta? 🤷♀️