Ako riešiť alkoholizmus u rodiča?
Dobrý deň , chcem sa spýtať ako ste riešili popr. by ste riešili ak by vaša matka mala problém s alkoholom ? U nás v rodine tento problém trvá už dlho no stále to bolo v medziach normy , matka si fľašky skovavala a málokedy na nej bolo na prvý pohľad očividne že má vypité . Väčšinou sme to zistili až keď sme našli niekde skovanú prázdnu fľašu . No v poslednom čase je to už viac a viac hrot ☹️ . Matka dokáže vypiť aj liter vodky počas celého dňa a čoraz častejšie nevie o sebe a aj sa pomočuje, proste klasické problémy pri veľkom pití alkoholu . Ako toto vyriešiť ??? Keď jej to zo súrodencami nájdeme a skovame alebo vylejeme ide hneď do obchodu a kúpi si novú fľašku . Už je čoraz ťažšie a nemožnejšie jej to nájsť .
Jedine psychiater a liečiť sa, ale ak ona to nechce, nijako ju neprinutite. Aj keby ste ju tam dopravili ona podpise papier, že nechce a hotovo. Možno ju skúsiť "postrasit" že takým tempom sa upije k smrti a nebude to trvať dlho, proste sokovu terapiu, ale či to pomôže, pochybujem. Alkoholik, zvlášť ťažko závislý, ako už je podľa opisu ona, radšej sa upije ozaj k smrti, ako by dobrovoľne šiel na liečbu. Sú samozrejme výnimky, ale ozaj ich je malo.Mali sme na oddelení ženu, 45 ročnú, peknú, príťažlivú, nikto nechápal, čo sa jej stalo, proste jej preplo a pila ako dúha,muz ju ľúbil, boli aj pomerne zámožni, dcéra k nej chodila s malým synom, pomaly na kolenách ju prosili, muž aj rozvodom sa potom vyhrážal, nič nepomohlo. Asi 6 krat bola u nás, ťažká cirhoza, zomrela ako 47 ročná úplná troska, vyzerala na 80.Za dva roky sa úplne zničila. Skúste mame toto opísať, možno ju to "na kopne"
@anonymdonyma treba to jednoznačne riešiť s odborníkom. Sami to nevyriešite a hlavne si aj vaša mama musí uvedomiť, že má problém s alkoholom. Lebo liečenia sú väčšinou také, že človek tam musí ísť sám z vlastného presvedčenia a nie na silu.
@anonymdonyma ak si to neuvedomi nebude sa chciet ani liecit.. moj otec ma tiez problem s alkoholom, ale napr pozvracaneho som ho nevidela nikdy atd. On zasa tvrdi, ze pokial chodi do prace a normalne funguje, tak nema problem. Skušali ste mamu v takom zlom stave odfotiť. Ona o sebe vtedy nevie a nepamata si to. Odfotiť a ukazať jej to, aby videla v akom stave vtedy je. Na co sa musite vy ako jej rodina vidiet. Mozno jej to otvori oci a uvidi to ako problem. Pokial to nebude chciet riesit ona, tak psycholog nepomoze.
nezavidim tuto situaciu, mali sme tiez taky pripad v rodine, nic nepomahalo ani liecenie ani psychiatria... nakoniec prisla smrt :´(
Pokial zavisly clovek nebude sam so sebou nieco robit... nie je mu pomoc.
Jediné ako také riešenie je buď psychiatria alebo teda liečenie, len na to ju bez jej súhlasu asi ťažko dostanene. Neviem, ako ozaj neviem, čo by som v takej situácii robila
@anonymdonyma nuz, vies, ako sa hovori, komu niet rady, tomu niet pomoci. Pomoci nie je ani matke, ani otcovi. Ja mam detto, ale moja matka takto pije od mojich 3 rokov, je to uz 34 rokov vyslopavania kazdy den a este stale zije. To, co ty opisujes, su slabe problemy s alkoholikom. My pozname ine, napr.podpalenie bytu, vyhorenie bytu, chcenie zavrazdit moju dceru, ked je opita, nezvestnost, ked je opita, nasledne patranie, najdenie vzdy na inych miestach po sr so zlomenymi koncatinami, pretoze alkoholici opiti aj spadnu.....No, dala som ti radu. Nechaj otca a mamu, ked sa tak jeden druhemu pacia, ty tam nemas co robit. Nemas jej preco schovavat alkohol, je dospela a neni tvoje decko, o ktore sa ty mas zodpovednost starat! Mne povedali uz 3 psychiatricky, ze uplne najlepsia moznost tam nechodit a mali vsetky 3 svatu pravdu. Vela stastia!
@anonymdonyma Súhlasím s @kassandra25. Schovávanie fliaš a podobne nie je riešenie. Ona piť chce takže si vždy fľašu zoženie, nie je to dieťa ktorému vezmeš hračku niekam, kde na ňu nedočiahne. Jednoducho musíš pochopiť, že pokiaľ tvoja mama nebude chcieť prestať piť, tak piť neprestane. A rozhodne ju o tom nepresvedčíš dohováraním, chápaním, schovávaním fliaš, a riešením problémov, ktoré si chlastom spôsobí. Najlepšie čo môžeš urobiť pre seba a pre ňu je prerušiť kontakt. Seba tým ochrániš a ona bude vidieť, že niečo nie je v poriadku lebo sa s ňou odmietaš vidieť. Tvoj otec je spoluzávislý s ňou ale tiež ho tam nič nedrží a najlepšie by bolo keby sa zobral a odišiel. Závislák musí dostať od života bez hubu aby sa uvedomil.
Nie, ak ju necháte samu tak ti nikto nezaručí, že sa uvedomí. Ale bude mať aspoň tú šancu. A nemysli si, že ak odídete tak sa stav zhorší. Ak neprestane piť, jej stav sa zhorší či tam budete alebo nie.
@evalin88 my tiez nieco podobne mame otec kazdy den pivo alebo vino musi to mat nervy mam s toho zje niekedy celkom ok niekedy nic poriadne ale on neznese zas je chudej postavy ..pracuje najlepsie ked stale je v robote lebo ked je doma len vymysla ked mu dohovori aj mamina tak ma mudre reci ☹ kolkokrat som mu povedala nech uz prestane ale neda si povedat ...vypije pivo alebo to vino ale hovorim o normalnom vine ...a potom drichme ze musim tak povedat ....
ja mam tiez take rpoblemy, matkapije odkedy si pamatam, nie tak ze vypije celu flasu, ale hocikedy si kupi hocicoa vyzere to, potom je agresivna, háda sa s nami doma, nepracuje, nic nerobi, len sapoflakuje po dome a zere nam zivot. samozrejme problemy nema,lebo predsa " pije kazdy", a tatko s nou tiez obcas pije, ja som jedina,co nepijem a mam pocit, ze sa z toho zblaznim,....oni nevidia, ze proste sa nema pit, ze sa nesmie takto chlastat...hocikedy si otvoria dve tri flase vina a chlastaju vecer pri telke :O ja len zasnem vazne...mamka ma uz ma spankove problemy, nespava,je uplne biela, vysoky tlak ma, a stale jej to je jedno, chlasta hocikedy aj tak...
Ahojte. Ja mam velmi podobný problém ale s otcom. Pije odjakživa, ale tak intenzívne čo pije je cca 15 rokov. Nemá problém vypiť tak liter borovičky za den a k tomu tak 8 pív. Do práce chodí normálne, to je jedniné štastie, že dokáže ráno vstať a isť. Tento rok bude mať 62 rokov. Pred cca 10 rokmi mu doktorka povedala, že ma vysoké hodnoty testov, čo sa pečene týka. Otec pije uplne všetko - pivo, víno, tvrdý alkohol, domáci alkohol. Pár krat sa stalo, že sa pomočil teda, že nestíhol prísť na WC a pomočil sa po ceste. Ja len dúfam, a modlím sa, aby to skončilo. Ked mu poviem aby išiel na liečenie jeho odpoved je, aby som sa išiel liečiť ja. Viem čo ludia zažívate doma ja mám to isté. Držím palce a verím, že v budúcnosti budú na to zákony, aby sa alkoholik mohol isť liečiť.

@luccija ďakujem za názor tiež si myslím že s bankou by sme urobili viac zle ako dobre . V každom prípade u jej psychológa si dohodnem konzultáciu ohľadom jej závislosti pretože v jej prípade ide naozaj o veľa keďže má aj iné problémy ktoré v kombinácii s alkoholom nedopadnú dobre.