icon

Ako riešiť časté návštevy svokry?

Dnes o 09:13

Ahojte, so svokrou mame vyslovene formalny vztah. Obi dve vnimame, ze sa nemusime, ja z nej mam nervy, ked ma prist, nemam naladu uz na nic, ale ona chce chodit, lebo deti. Vobec ju nezaujima, ze ja sa vdaka jej navsteve citim zle a bez nalady. Jednoducho, ona chce byt s detmi, a to ze obtazuje mna aj cely den ju nezaujima. Kazdy tyzden napise aj 3x, či moze prist za detmi. Ked jej napisem, ze nemoze, lebo v dany den mame program, ihned napise a co zajtra, pozajtra, no hrozne. Je neodbitna, ja sa citim jak na vysluchu, ze jej potom kazdy den mam pisat aky mame program, lebo je schopna sa aj nadrzovku opytat, co tam cely den mam, ked by nemohla na chvilku prist, ci sa neda aspon poobede alebo dooebda na chvilku a takto. Je strasne tazke s nou komunikovat, aj ked sa snazim byt asertivna, tak sa pyta dalej ako keby som povinna sa jej spovedat, ako keby sa ma snazila nachytat, ze predsa len sa da niekedy a ona mi to dokaze. V manzelovi v tomto oporu nemam, povie, ze vsak jej povedz, a tym je vybavene. Čo robiť s takou osobou?

autor
Dnes o 11:08
@melanta

@anonym_autor prečo si toto nenapísala v pôvodnom príspevku? Tam iba píšeš, ako sa svokra stále ozýva a ty si zakaždým vymýšľaš výhovorky. Tvoj pôvodný príspevok vyznie úplne inak ako toto, čo píšeš teraz. To sú ako dva rôzne príbehy.

V každom prípade, moja rada - povedz jej na rovinu, že ak ešte jeden krát budeš vidieť, že ťa nerešpektuje či deťom hovorí tie nezmysly, tak viac deti neuvidí, nepríde k vám a ani deti neprídu k nej. A naozaj to urob a neustúp za mesiac. A takto to povedz aj mužovi. Že jeho miesto je pri jeho rodine, že očakávaš, že bude stáť na tvojej strane čiže na strane svojej rodiny. Bodka. Tu nepomôže nič iné - vopred upozorniť na pravidlá a že ak ich raz poruší, tak radikálne uťať. Bodka. Toto ak urobíš a budeš dôsledná, tak svokra sa pominie z tvojho života. Problémom bude jedine tvoj muž, ak bude mať iný názor. Tu je potom otázne, čo urobíš s ním, ak ťa nebude rešpektovať ani on.

@melanta ano, tohto sa obavam, ze ked uvidi ze nepojde cezo mna, zacne vypisovat jemu a navadzat jeho, aby jej 5x tyzdenne bral decka na pol dňa a on jej nepovie nie a bude problem

autor
Dnes o 11:10
@anonym_640370

@anonym_autor Nenechaj si skakat po hlave. Svokra ti napise 3 krat do tyzdna, kedy moze prist. Normalne jej odpis o 2-3 tyzdne, ozvem sa. Taku este nehrali, aby svokra k nam chodila 3 krat do tyzdna. Mohla by sa aj na hlavu postavit. Snad si nechces znicit psychicke zdravie zo stresu z nej. Zrus tieto jej caste navstevy cim skor. Podla mna je normalne, ze uvidi vnucata raz za 2-3 tyzdne.

@anonym_640370 najhorsie je ze ona ma este dceru u ktorej je denne a o vsetko sa jej stara, lebo je neschopna, tak ona proste si mysli, ze ked si svagrina necha vsetko, ze aj u mňa mize vsetko, ako keby som neschopna a druhorada alebo čo, prenasa to, čo si dovoluje nej na mňa

rozculena
Dnes o 11:10
@anonym_autor

@melanta ano, tohto sa obavam, ze ked uvidi ze nepojde cezo mna, zacne vypisovat jemu a navadzat jeho, aby jej 5x tyzdenne bral decka na pol dňa a on jej nepovie nie a bude problem

@anonym_autor neodpisuj jej na správy a neotváraj dvere.

autor
Dnes o 11:13
@rozculena

@anonym_autor neodpisuj jej na správy a neotváraj dvere.

@rozculena ano toto si hovorim, ze zufale situacie asi vyzazdju zufale ciny, ze budem musiet uz toto robit, aby som realne dala najavo, čo si želam, že už budem musiet zajst do takychto veci, aby niekto pochopil, ked sa neda inak

melanta
Dnes o 11:47
@anonym_autor

@anonym_autor chápem a nezávidím ti. Ale pre svoje dobro (potrebuješ mať vnútorný kľud kvôli sebe aj kvôli deťom) ti musíš riešiť rázne. A s mužom dať kľudnú debatu, bez útoku, faktami ho získať na svoju stranu. Nehovoriť, že teba neakpeptuje, ale že vás neakceptuje. Musíš zvoliť komunikáciu, aby vnímal útoky svojej mamy ako útoky nie na teba, ale na vás a vaše deti.

autor
Dnes o 11:49
@melanta

@anonym_autor chápem a nezávidím ti. Ale pre svoje dobro (potrebuješ mať vnútorný kľud kvôli sebe aj kvôli deťom) ti musíš riešiť rázne. A s mužom dať kľudnú debatu, bez útoku, faktami ho získať na svoju stranu. Nehovoriť, že teba neakpeptuje, ale že vás neakceptuje. Musíš zvoliť komunikáciu, aby vnímal útoky svojej mamy ako útoky nie na teba, ale na vás a vaše deti.

@melanta mozem to skusit, neobracat to na seba

martinka13
Dnes o 12:05

No zrejme je to ozaj zvláštna osoba. Pozvala by som ju na kus reči za prítomnosti manžela. Pekne z očí do očí by som povedala čo a ako bude. A tak to proste bude. Tvoja domácnosť, Tvoje pravidelá. V žiadnom prípade si nezastávam ženy, ktoré bránia stretávaniu so starými rodičmi. Ale ak je to, čo píšeš pravda, tak ona ide riadne cez čiaru. Takže rázny dohovor. Ak nepomôže, blokovať číslo a neodpovedať na správy.

autor
Dnes o 12:08
@martinka13

No zrejme je to ozaj zvláštna osoba. Pozvala by som ju na kus reči za prítomnosti manžela. Pekne z očí do očí by som povedala čo a ako bude. A tak to proste bude. Tvoja domácnosť, Tvoje pravidelá. V žiadnom prípade si nezastávam ženy, ktoré bránia stretávaniu so starými rodičmi. Ale ak je to, čo píšeš pravda, tak ona ide riadne cez čiaru. Takže rázny dohovor. Ak nepomôže, blokovať číslo a neodpovedať na správy.

@martinka13 najhorsie ze ked uz jej aj clovek povie, ze ide cez ciaru, tak ona povie ze chce len dobre, aby detom bolo najlepsie a ked predsa vidi, ze nieco nie je idealne pre ne, tak nemoze zostat ticho a pozerat sa

sipopa
Dnes o 12:10

@anonym_autor mozno by bolo fajn sa s nou otvorene o tom porozpravat

anonym_c74e71
Dnes o 12:16

Na jednej strane ťa úplne chápem,na druhej strane o moje deti sa zaujíma viac moja matka než svokrovci.Tí deti neprídu pozrieť aj pol roka a viac 💁

autor
Dnes o 12:23
@sipopa

@anonym_autor mozno by bolo fajn sa s nou otvorene o tom porozpravat

@sipopa to uz prebehlo rozhovorov, ona sa ti do oči usmeje a povie ze dobre, ze chce len dobre, najlepsie, ze to ona vibec netusila ze ked nerobi veci ako chces ty rodic je to nespravne, lebo ona to v dany moment vnima ze podla nej to je lepsie a ide si svoje dalej nezaujem

anonym_21dd20
Dnes o 12:24

@anonym_autor dve rovnake, ... ona svoje, ty jej najust 🤣 ...ach, no ked toto vychovalo muza, ta ty si tiez hlupucka ved si si ho zobrala.... ano, ano napises mi, ze on je uplne ini ako jeho famila, iste 🤣🤣🤣🤣

melanta
Dnes o 12:25
@anonym_autor

@martinka13 najhorsie ze ked uz jej aj clovek povie, ze ide cez ciaru, tak ona povie ze chce len dobre, aby detom bolo najlepsie a ked predsa vidi, ze nieco nie je idealne pre ne, tak nemoze zostat ticho a pozerat sa

@anonym_autor na toto existuje iba jediná reakcia - o tom, čo je pre deti najlepšie, rozhoduješ ty. Ona mala možnosť rozhodovať pri východe svojich detí.

michaela329
Dnes o 12:27

@anonym_autor dať jej deti, nech ich ide vyvenčiť a mať frei? Ste dospelé, dohodnite si termín dopredu.

anonym_64eabf
Dnes o 12:31

Velky problem je aj tvoj partner! Ten ma stat pri tebe a vyriesit to. Je to jeho mama. A nie sa tvarit, ze sa ho to netyka. Ty sa nemas co dotahovat so svokrou.

autor
Dnes o 12:35
@melanta

@anonym_autor na toto existuje iba jediná reakcia - o tom, čo je pre deti najlepšie, rozhoduješ ty. Ona mala možnosť rozhodovať pri východe svojich detí.

@melanta na toto ti odpovie. Ale tak aj vnucatka mam rada a chcem aby vsetko bolo najlepsie a ked vidim, ze ma vodu ktora by mohoa byt teplejsia tak mam byt ticho?

autor
Dnes o 12:35
@anonym_64eabf

Velky problem je aj tvoj partner! Ten ma stat pri tebe a vyriesit to. Je to jeho mama. A nie sa tvarit, ze sa ho to netyka. Ty sa nemas co dotahovat so svokrou.

@anonym_64eabf problem je, ze on povie ze vsak mne vadia jej poznamky

anonym_64eabf
Dnes o 12:37
@anonym_autor

@anonym_64eabf problem je, ze on povie ze vsak mne vadia jej poznamky

@anonym_autor no tak nech to riesi. Preco to nechava na teba?

anonym_7d26d1
Dnes o 12:37

Potrebujes jej povedat priamo. Tento tyzden mi to vyhovuje vtedy a vtedy. Nehovorit aky mas iny program, pretoze aj keby si iny nemala, nemas povinnost ju tam stale trpiet. A zahovoris to. A s kludom by som jej povedala, ze ak neprestane s poucovanim, budes obmedzovat kontakt ako sa len da

mila23
Dnes o 12:41

mila autorka, ak pred detmi zhadzuje Tvoju vyhcovu a rozhovory nepomahaju..skus jej nastavit zrkadlo: ked da dietatu sveter navyse -> vyzlec mu ho a povedz: babke je zima a mysli si ze aj tebe a chce aby si potil ...alebo im da cokoladu -> zober ju dietatu a povedz: babka chce aby sa Ti zuby pokazili a bolelo ta brusko...a pod.....

autor
Dnes o 12:44
@anonym_7d26d1

Potrebujes jej povedat priamo. Tento tyzden mi to vyhovuje vtedy a vtedy. Nehovorit aky mas iny program, pretoze aj keby si iny nemala, nemas povinnost ju tam stale trpiet. A zahovoris to. A s kludom by som jej povedala, ze ak neprestane s poucovanim, budes obmedzovat kontakt ako sa len da

@anonym_7d26d1 len to je to ze som jej napriklad priamo napisala ze piatok a ona napise a stvrtok stredu sa neda, tam nieco uz mas? Proste vyslovene krava a spoveda da, aby ta chytala, ked jej napises ze stredu uz mam program, tak jej odpoved a cely den od rana do večer mas program…. To je na plač normalnw

autor
Dnes o 12:45
@mila23

mila autorka, ak pred detmi zhadzuje Tvoju vyhcovu a rozhovory nepomahaju..skus jej nastavit zrkadlo: ked da dietatu sveter navyse -> vyzlec mu ho a povedz: babke je zima a mysli si ze aj tebe a chce aby si potil ...alebo im da cokoladu -> zober ju dietatu a povedz: babka chce aby sa Ti zuby pokazili a bolelo ta brusko...a pod.....

@mila23 ano, toto dobry napad, skusim

64jarka64
Dnes o 12:45

@anonym_autor ako často k vám chodí vaša mama?
Lebo ja,nevesta a nevestina mama byvame v jednej dedina a mama je u nich 24/7 a ja uz ani k nim nemozem chodit,maleho berieme zo skolky v stredu a v nedelu s nim chodi syn k nam,takze kde je ta spravodlivost?

autor
Dnes o 12:46
@64jarka64

Lebo ja,nevesta a nevestina mama byvame v jednej dedina a mama je u nich 24/7 a ja uz ani k nim nemozem chodit,maleho berieme zo skolky v stredu a v nedelu s nim chodi syn k nam,takze kde je ta spravodlivost?

@64jarka64 moja mama tu je asi dvakrat menej ako svokra, lebo ked mojej mame poviem nie, alebo piatok, tak to respektuje, akceptuje a nediskutuje a netlaci ma do toho co chce ona

autor
Dnes o 12:47
@64jarka64

@64jarka64 a hlavne moja mama este pracuje, takze ja sama ju nezatazujem a chcem byt samostatna, svokra uz neprscuje, nudi sa, sekiruje cely zivot vsetkych, tak si mysli, ze aj mňa može

anonym_35dcb4
Dnes o 12:54

Moja svokra je podobna. Pomohlo len hovorit 1000x nie, ja som mama, ja rozhodujem, ak ma nebudete respektovat, nebudeme sa stretavat. Nezdvihat telefony, neodpisovat a vypnut zvoncek.
Prisla som z porodnice ona varena pecena u nas, ja som ju mala obskakovat, pretoze ona sa prisla pozriet na par dnove vnucatko. Vzdy mi davala rady, co mam robit, co robim zle, preukladala mi policky, kym som bola v porodnici(takze som nic nevedela najst) radila mi co robit, aby som mala mlieko(ona nikdy nekojila). Aj teraz sem tam nieco zapoti, ale aspon uz nie je u nas 5x do tyzdna. Vyhybam sa jej a ak chce v niecom radit, tak jej poviem ano, vy ste to robili takto, ja to robim po svojom.

anonym_bf7c7d
Dnes o 12:56

@anonym_autor preboha, to nevieš poslať do riti jednu babu? Nemám čas a hotovo. Príde neohlásene, neotvárame. Ma komentáre, poviem, su to moje deti, nie tvoje, ja rozhodujem. Keď povie, že chce dobre. Tak povedz, OK, ale ja rozhodujem, sú to moje deti. Keď vytrváš, ona prestane, pochopí to. Treba byť vytrvalý a konzistentný.

0silvia0
Dnes o 13:04

@anonym_autor skus byt raznejsia a na jej vlezle otazky odpovedaj s velkym opozdenim, alebo ked uz ma 10 otazok za sebou tak ani neodpovedaj.
Povedz, ze si na materskej dovolenke a chces si ju manazovat sama a nedovolis nikomu, aby ti organizoval cas.
Toto je docasne, nastupom do prace a deti do zariadeni toto vacsinou konci, poznam, sucitim...

moony99
Dnes o 13:29

Akokeby som videla moju matku, tiež neodbitna, každý den chcela u nás byť a všetko dirigovať, od detí po domácnosť. Skúšala som po dobrom , neuvedomila si , že máme tiez právo na súkromie a svoj program, všetko otocila voči mne, že som nevďačná atď. Tak som jednoducho povedala dosť, vypla zvonec, neotvorila a hotovo. Časom ju to prestalo baviť. Ja neviem či také osoby trpia syndrómom večnej závislosti na niekom, a mať každého pod kontrolou. Poznám dokonca pripad znamej, matka tiez stále chodila ku nim, potom si bravala vnučku k sebe veľmi často, celé vikendy a dospelo to až k tomu, že im ju nechcela dať, keď po ňu prišli, az museli volať políciu. Takže, treba určiť hranicu a povedať dosť.

anonym_7d26d1
Dnes o 13:31
@anonym_autor

@anonym_7d26d1 len to je to ze som jej napriklad priamo napisala ze piatok a ona napise a stvrtok stredu sa neda, tam nieco uz mas? Proste vyslovene krava a spoveda da, aby ta chytala, ked jej napises ze stredu uz mam program, tak jej odpoved a cely den od rana do večer mas program…. To je na plač normalnw

@anonym_autor povedz nie, cely den nemam program ale nevyhovuje mi to. A uz musim ist ahoj a prkny den. Takto jej to povedz, nenechaj sa grilovat. Ona bude skusat len pokial ty dovolis