icon

Ako riešiť časté návštevy svokry?

Dnes o 09:13

Ahojte, so svokrou mame vyslovene formalny vztah. Obi dve vnimame, ze sa nemusime, ja z nej mam nervy, ked ma prist, nemam naladu uz na nic, ale ona chce chodit, lebo deti. Vobec ju nezaujima, ze ja sa vdaka jej navsteve citim zle a bez nalady. Jednoducho, ona chce byt s detmi, a to ze obtazuje mna aj cely den ju nezaujima. Kazdy tyzden napise aj 3x, či moze prist za detmi. Ked jej napisem, ze nemoze, lebo v dany den mame program, ihned napise a co zajtra, pozajtra, no hrozne. Je neodbitna, ja sa citim jak na vysluchu, ze jej potom kazdy den mam pisat aky mame program, lebo je schopna sa aj nadrzovku opytat, co tam cely den mam, ked by nemohla na chvilku prist, ci sa neda aspon poobede alebo dooebda na chvilku a takto. Je strasne tazke s nou komunikovat, aj ked sa snazim byt asertivna, tak sa pyta dalej ako keby som povinna sa jej spovedat, ako keby sa ma snazila nachytat, ze predsa len sa da niekedy a ona mi to dokaze. V manzelovi v tomto oporu nemam, povie, ze vsak jej povedz, a tym je vybavene. Čo robiť s takou osobou?

Strana
z3
katkaseiner
Dnes o 09:18

Nepises ake velke deti mas. Skus to otocit na dobru stranu... popros ju nech dohliadne na deti (ci uz u teba alebo u nej) kym si zbehnes na nakup, alebo s muzom do kina. Aj koza bude cela, aj vlk syty. Chapem ta aj ze ta to otravuje, ale je babkou a je super ze sa o deti zaujima. Bola by si nestastna keby vas ignorovala uplne.

anonym_f82eef
Dnes o 09:18

@anonym_autor nedá sa s ňou dohodnúť na presnej hodine dajme tomu o 16tej? Nech si deti vezme na 2 hodiny, nech ti ich potom prinesie a ty si zatiaľ odpočiň

majus2323
Dnes o 09:19

@anonym_autor ja by som toto nedala ...

melanta
Dnes o 09:20

Tvoja mama ako často vidí tvoje deti, teda svoje vnúčatá? Pretože prvá emócia a v podstate aj jediná, ktorá z textu na mňa ide, je tá, že ty nemáš rada svokru (relevantný dôvod nepíšeš) a preto nevidíš dôvod, aby sa babka stretávala s vnúčatami. Preto ma zaujíma, či takto pristupuješ aj k druhej babke svojich detí. A ak ti napíše 3x týždenne, ako často reálne vidí vnúčatá? A prečo ťa vôbec obťažuje, ak by prišla a venovala sa deťom? Veď ty si zatiaľ môžeš robiť svoje, alebo sa venovať hobby, alebo vybehnúť s kamoškou na kávu.

Pýtaš sa, čo robiť s takou osobou? Ale akou? Nepíšeš, prečo ju nemáš rada, čo zlé ti urobila alebo robí? Pretože z tvojho textu ide iba jedno - že sa zaujíma o vnúčatá a zakaždým, čo prejaví záujem, tak ty jej píšeš "nie".

sickaba
Dnes o 09:27

áno, máš pravdu, znie to dosť otravne, ale mne to nepríde ani zďaleka také zlé ako podaktoré svokry, ktoré sa o svoje vnúčence absolútne nezaujímajú ako je rok dlhý...neviem, podľa mňa sa len treba občas povzniesť...

melanta
Dnes o 09:28

Prečítala som si tvoj príspevok ešte 2x. Či moja prvá reakcia nebola zaujatá. Ale ani náhodou. Ani raz nespomínaš, ako často sa babka s deťmi vidí. Spomínaš iba to, že vždy, keď sa ozve, že sa chce stretnúť s vnúčatami, tak ju odbiješ.

A komentujúce, ktoré "toto by som nedala" - verím, že ak raz budete mať nevestu, ktorá vás nechce pustiť k vnúčatám, že si na toto spomeniete a nebudete ju otravovať a že bude pre vás v poriadku, že nebudete môcť byť riadne babky.

cacianka
Dnes o 09:30
@melanta

Tvoja mama ako často vidí tvoje deti, teda svoje vnúčatá? Pretože prvá emócia a v podstate aj jediná, ktorá z textu na mňa ide, je tá, že ty nemáš rada svokru (relevantný dôvod nepíšeš) a preto nevidíš dôvod, aby sa babka stretávala s vnúčatami. Preto ma zaujíma, či takto pristupuješ aj k druhej babke svojich detí. A ak ti napíše 3x týždenne, ako často reálne vidí vnúčatá? A prečo ťa vôbec obťažuje, ak by prišla a venovala sa deťom? Veď ty si zatiaľ môžeš robiť svoje, alebo sa venovať hobby, alebo vybehnúť s kamoškou na kávu.

Pýtaš sa, čo robiť s takou osobou? Ale akou? Nepíšeš, prečo ju nemáš rada, čo zlé ti urobila alebo robí? Pretože z tvojho textu ide iba jedno - že sa zaujíma o vnúčatá a zakaždým, čo prejaví záujem, tak ty jej píšeš "nie".

@melanta presne si to vystihla a popísala. Veď hej môže navrhnúť termín, akože je ústretová, aj 2-3 týždne vopred dať do rozvrhu a v ten čas si robiť svoje, ísť po svojom. A napr. v čase keď je doma muž - otec deti, nech sa mamičke venuje. Ja sa objednám kadernícke, s kamoškou na kávu, alebo aj keby som len v parku na lavičke sedela a jedla nanuky z billa/ jednoty.

anonym_844854
Dnes o 09:33

Kiežby som bývala blízko takej svokry, ktorá chce vidieť vnúčatá pravidelne 2-3x týždenne. 🙏 Hneď by som to využila vo svoj prospech. Možno sa stačí ma to pozerať z inej perspektívy, než sa na to pozeráš a uvidíš, to dobré na tom celom. 🙂

anonym_12849d
Dnes o 09:35

@anonym_autor Svokra píše príspevok:

Ahojte. S nevestou máme vyslovene nie dobrý vzťah. Cítim, že ma nemá rada a že je nervózna, keď som u nej. Ale ja chcem vidieť len svojich vnukov, o mňa nemusí mať vôbec starosť. Vôbec ju nezaujíma, že aj oni sú radi so mnou. Keď som u nich na návšteve, tak mi to vyslovene dávaj na javo, že som tam neželaná. Keď napíšem, či môžem prísť (slušne sa ohlásim), tam si vymyslí, že má program. Nedovolí mi prísť ani poobede. Ale mne stačí vidieť vnukov len chvíľu, no bráni mi v styku s nimi. Čo robiť s takou nevestou?

Uvedom si, že raz aj ty budeš babkou a svokrou. Ako sa budeš cítiť ty, keď sa nevesta bude k tebe takto správať?

Dohodnite si pravidlá, ako často sa bude s deťmi stretávať. Vôbec nepíšeš, ako sú deti staré, veľmi záleží od ich veku a najmä od ich vzťahu k ich babke. Z príspevku vyzeráš ako sebecká mrcha, ktorá mala predsudky voči svokre už pred tým, než si si zobrala jeho syna. Tu ide o kompromis, nie o to, čo chceš ty.

osky
Dnes o 09:42
@anonym_12849d

@anonym_autor Svokra píše príspevok:

Ahojte. S nevestou máme vyslovene nie dobrý vzťah. Cítim, že ma nemá rada a že je nervózna, keď som u nej. Ale ja chcem vidieť len svojich vnukov, o mňa nemusí mať vôbec starosť. Vôbec ju nezaujíma, že aj oni sú radi so mnou. Keď som u nich na návšteve, tak mi to vyslovene dávaj na javo, že som tam neželaná. Keď napíšem, či môžem prísť (slušne sa ohlásim), tam si vymyslí, že má program. Nedovolí mi prísť ani poobede. Ale mne stačí vidieť vnukov len chvíľu, no bráni mi v styku s nimi. Čo robiť s takou nevestou?

Uvedom si, že raz aj ty budeš babkou a svokrou. Ako sa budeš cítiť ty, keď sa nevesta bude k tebe takto správať?

Dohodnite si pravidlá, ako často sa bude s deťmi stretávať. Vôbec nepíšeš, ako sú deti staré, veľmi záleží od ich veku a najmä od ich vzťahu k ich babke. Z príspevku vyzeráš ako sebecká mrcha, ktorá mala predsudky voči svokre už pred tým, než si si zobrala jeho syna. Tu ide o kompromis, nie o to, čo chceš ty.

@anonym_12849d ona ale pise,ue svokra je tam aj cely den...
A 2-3x do tyzdna co i len pol dna je veru dost...no...
Lebo ved jedni szari,druhi stari roficia....kedy maju mat plany a program aj vlastni rodicia so svojimi detmi?
Ono to treba dobre vsetko vykomunikovat,aby sa nik neciril ukrateny.
A autorka-to ze ty sa so svoktou nemudis,je jedna vec ale su to aj jej vnucata.
Tak posli manzela s detmi k svokre, obcas pride ona...
S partnerom si berieme i jeho rodinu.
A preto treba robit kompromisy.
A ked mas uz svoj program,treba jej to razne povedat a nevybavovat sa s nou.
Ako pisem-aj ty mas svoj zivot a plan s detmi...
Vsetko je o komunikacii

anonym_197933
Dnes o 09:45

@anonym_autor ja napr. návštevu svokry neriešim vôbec, lebo ku nám nechodí a ani ja ku nej. Muž tam zájde 3-4× do roka aj s dcérou na návštevu, no ona nemá o našu dcéru záujem. Primárne sa zaujíma iba o 2-hú vnučku od švagra. Dokonca na poslednej dcérinej návšteve u nej jej ešte ukazovala fotky obľúbenej vnučky.
A už tam naposledy ani nešla, som čakala, že to takto skončí, keď dostane rozum.
No coment-aj také svokry sú

mmooly
Dnes o 09:45

Ja ako svokra si viem predstaviť ako sa cíti nevesta keď by som jej pol dňa - alebo celý robila spoločnosť. A to nechcem. Nechám ich žiť a stačí mi hodinku - dve raz za 2 týždne.

simca_13
Dnes o 09:46

Tak pokiaľ je ten vzťah formálny, asi by som si z toho, ako jej to povedať, veľkú hlavu nerobila, jednoducho slušne😉

anonym_4e5c78
Dnes o 09:49

Babka o 3tej si pridite po deti. Idem preč s o 18.00 hod si ich prídem vyzdvihnúť
Užite si vnúčatá a želám pekný deň

anonym_64eabf
Dnes o 09:53

Tak sorry, je to partnerova mama, tak by on mal byt ten, ktory zakroci a vysvetli to

janinah
Dnes o 09:54

Čo konkretne svokra u vas robi,že ti to vadí?

anonym_a3d200
Dnes o 10:02

@anonym_autor ak ti svokra vadí u teba doma, zober deti k nej a choď si zatiaľ nakúpiť, porobiť domáce práce...

januska12323
Dnes o 10:06

@anonym_autor a to jej nevieš napísať presný deň a čas kedy si ich môže zobrať? Ani jedna neviete komunikovať. Tiež nerozumiem prečo by u vás mala byť celý deň, však ich pošli von.

darmasiswa
Dnes o 10:06

Mne by skor prekazalo narusenie sukromia a domaceho priestoru. Pri castej navsteve doma by som sa nevedela prirodzene uvolnit a fungovat vo svojom rezime - prat, zehlit, varit, osprchovat sa alebo robit bezne veci tak spontanne ako ked som doma sama.

Na druhej strane by mi vobec nevadilo, keby prisla pre deti a zobrala ich von alebo ku sebe, a potom ich v dohodnuty cas priviedla naspat, pripadne by som po ne prisla ja. Myslim, ze je rozdiel medzi kontaktom starej mamy s detmi a castymi navstevami priamo v domacnosti.

anonym_937bda
Dnes o 10:36

Ja ťa úplne chápem a keď sú také návštevy ako robila moja ,že prišla za deťmi a sedela pol dňa na gauči tak ďakujem pekne . Nie dosť že sa trebalo starať o deti ale ešte aj ju obskakovať . A keď som nesedela pri nej u bolo zle či sa nanu hnevám že si robím svoje bežné veci. Chcela kocikovat tak pod somnou lebo nebudem vedieť čo robiť 🤦ďakujem za takú pomoc . Skôr som si oddýchla keď som bola s deťmi sama ako prišla ona "pomôcť"

anonym_2ae0c1
Dnes o 10:48

A doniest deti k nej a mat cas pre seba? Nedal by sa taky kompromis? Ja teda ak by som videla, ze neveste vadim, tak to riesim takto.

autor
Dnes o 10:56
@melanta

@melanta keby sa venovala, ale ona pred detmi nerespektuje, čo ja poviem, meni moje nastavenia, detim hovori veci typu mamička povedala nie, ale sak my to dnes spravime inak, nič sa raz nestane a podobne, nerespektuje ma ako matku, casto pride s tym ze sa ma 100x pyta a toto preco robis takto, ja to robim inak a je to lepsie …. Takze takuto osobu fakt nechces 3x do tyzdna a kor ked deti zacnu voci tebe pouzivat jej frazy a tvaria sa ako ona, ze tvoj nazor vlastne neni dolezity

anonym_a0876b
Dnes o 10:57
@osky

Lebo ved jedni szari,druhi stari roficia....kedy maju mat plany a program aj vlastni rodicia so svojimi detmi?
Vsetko je o komunikacii

@osky kde píše že 2-3x na poldňa? Naozaj neviete čítať s porozumením? Píše v že jej píše 2-3x do týždňa či môže prísť na chvíľu

autor
Dnes o 10:58
@osky

Vsetko je o komunikacii

@osky mam aj novorodenca, ktoreho rozhodne nemozem dat muzovi, kedze dojcim, ona mi aj pri takom rozkazuje, berie mi ho z ruk, dehonestuje, co robim zle, nespravne podla nej a podobne, prezlieka mi deti, pride k nam bud je moc teplo alebo zima vnutri, jednoducho snazi sa vsetko podla seba

autor
Dnes o 11:00
@januska12323

@anonym_autor a to jej nevieš napísať presný deň a čas kedy si ich môže zobrať? Ani jedna neviete komunikovať. Tiež nerozumiem prečo by u vás mala byť celý deň, však ich pošli von.

@januska12323 viem, ale ona to meni, napriklad napisem pridite zajtra o 15:00, ona napise dobre a v den rano napise, zmenili sa mi nejake veci, idem zhodou nahod uz doobeda do vasho mesta tak pridem uz skorej a vies ked ti toto robi kazdy druhy den, nemas uz silu si kazdy druhe den vymyslat ze ja nie som doma, bohuzial, nepridete skorej, az ako som povedala, jednoducho je to osoba, ktora chce mat stale vsetko pod kontrolou, aby bolo podla nej a meni ti veci za pochodu, dostava ta do necakanych situacii, len aby ti dokazala ze predsa len si to manipulativne spravi aby bolo podle nej

autor
Dnes o 11:02
@anonym_2ae0c1

A doniest deti k nej a mat cas pre seba? Nedal by sa taky kompromis? Ja teda ak by som videla, ze neveste vadim, tak to riesim takto.

@anonym_2ae0c1 ona to vidi, ale mam pocit, ze ju bavi vlastne chodit a sekirovat, takze to ze vidi, ze mi vadi pre ňu prekazka neni

januska12323
Dnes o 11:04
@anonym_autor

@januska12323 viem, ale ona to meni, napriklad napisem pridite zajtra o 15:00, ona napise dobre a v den rano napise, zmenili sa mi nejake veci, idem zhodou nahod uz doobeda do vasho mesta tak pridem uz skorej a vies ked ti toto robi kazdy druhy den, nemas uz silu si kazdy druhe den vymyslat ze ja nie som doma, bohuzial, nepridete skorej, az ako som povedala, jednoducho je to osoba, ktora chce mat stale vsetko pod kontrolou, aby bolo podla nej a meni ti veci za pochodu, dostava ta do necakanych situacii, len aby ti dokazala ze predsa len si to manipulativne spravi aby bolo podle nej

@anonym_autor to si mohla hneď napísať, asertívne by som ju poslala do riti a nechala komunikáciu na muža. Keď nerešpektuje dohodu a teba ako matku tak sa ani nebudete stretávať.

melanta
Dnes o 11:05
@anonym_autor

@melanta keby sa venovala, ale ona pred detmi nerespektuje, čo ja poviem, meni moje nastavenia, detim hovori veci typu mamička povedala nie, ale sak my to dnes spravime inak, nič sa raz nestane a podobne, nerespektuje ma ako matku, casto pride s tym ze sa ma 100x pyta a toto preco robis takto, ja to robim inak a je to lepsie …. Takze takuto osobu fakt nechces 3x do tyzdna a kor ked deti zacnu voci tebe pouzivat jej frazy a tvaria sa ako ona, ze tvoj nazor vlastne neni dolezity

@anonym_autor prečo si toto nenapísala v pôvodnom príspevku? Tam iba píšeš, ako sa svokra stále ozýva a ty si zakaždým vymýšľaš výhovorky. Tvoj pôvodný príspevok vyznie úplne inak ako toto, čo píšeš teraz. To sú ako dva rôzne príbehy.

V každom prípade, moja rada - povedz jej na rovinu, že ak ešte jeden krát budeš vidieť, že ťa nerešpektuje či deťom hovorí tie nezmysly, tak viac deti neuvidí, nepríde k vám a ani deti neprídu k nej. A naozaj to urob a neustúp za mesiac. A takto to povedz aj mužovi. Že jeho miesto je pri jeho rodine, že očakávaš, že bude stáť na tvojej strane čiže na strane svojej rodiny. Bodka. Tu nepomôže nič iné - vopred upozorniť na pravidlá a že ak ich raz poruší, tak radikálne uťať. Bodka. Toto ak urobíš a budeš dôsledná, tak svokra sa pominie z tvojho života. Problémom bude jedine tvoj muž, ak bude mať iný názor. Tu je potom otázne, čo urobíš s ním, ak ťa nebude rešpektovať ani on.

anonym_640370
Dnes o 11:06

@anonym_autor Nenechaj si skakat po hlave. Svokra ti napise 3 krat do tyzdna, kedy moze prist. Normalne jej odpis o 2-3 tyzdne, ozvem sa. Taku este nehrali, aby svokra k nam chodila 3 krat do tyzdna. Mohla by sa aj na hlavu postavit. Snad si nechces znicit psychicke zdravie zo stresu z nej. Zrus tieto jej caste navstevy cim skor. Podla mna je normalne, ze uvidi vnucata raz za 2-3 tyzdne.

autor
Dnes o 11:07
@januska12323

@anonym_autor to si mohla hneď napísať, asertívne by som ju poslala do riti a nechala komunikáciu na muža. Keď nerešpektuje dohodu a teba ako matku tak sa ani nebudete stretávať.

@januska12323 šak ja to tiež tak citim, ze sa nechcem stretat s niekym, kto sa sprava takto, začala som teraz aspoň robit to ze jej odpisujem strucne, čo treba, nepíšem nič navyše, muž jej sice nič nepovie, ale ked som s deťmi doma ja, tak jej ani nic nevybavi, lebo sak to aky mam ja program mi neorganizuej, je t manipulatorka, ked zacnem byt asertivn, zacne vypisovat ako uz jej je smutno za detmi, ako ich potrebuje vidiet, ze uz ani nespo a podobne

Strana
z3