Ako riešiť dilemu medzi dovolenkou a dokončením domu?
Ahojte. Zaujímal by ma váš pohľad na situáciu. S mužom máme dve deti a neplánovane čakáme tretie. Máme nový dom, dokončujeme okolie domu. Bývame tu rok a vlastne za ten rok sme stihli aj okolie urobiť, záhradný domček, chodníky, bránu, plot atď. Chýba nám už len plot na jednej strane. Chceme to robiť na jeseň. Muž sa ale akoby strašne upel na dokončovacky. Máme sporiaci účet kde si odkladáme peniaze a boli už aj také situácie, že mi povedal, aby som už nič nekupovala, lebo na bežnom účte nemáme peniaze. Pritom dosť veľká časť odchádza na sporiaci. Stačilo ich presunúť. A na bežnom neboli, lebo pokupoval veci na plot atď. Príde mi, že to až veľmi ženie za každú cenu. Snáď nedám malému večer na miesto mlieka zatravnovacku, lebo na mlieko nezostalo a ostatné máme odložené na plot. Tak sme sa pár krát pochytili. Teraz riešime dovolenku. Ja som chcela ísť aspoň na víkend na nejakú chatu/wellness. On ani počuť, lebo treba robiť plot. Pritom by mu ešte aj tu chatu 55% preplatil zamestnávateľ. Budúci rok isto nikde nepôjdeme, lebo budeme mať tri deti, z toho dve malé. A ďalšie roky, keď už budem na rodicaku na to ťažko naskriabeme. Na druhej strane mi to je ľúto, lebo robí aj 300h mesačne. Ale ten plot by počkal, deti vyrastú a aj tak vždy bude niečo na čo treba šetriť ( neskôr nám bude treba auto, potom pôjdu do školy atď. ) ako to máte vy v týchto veciach? Lebo mne toto príde ako taká posadnutosť z jeho strany
@h2 drie v praci 300 hodin mesacne, nehnevaj sa, ale podla vsetkeho taha vacsiu cast on a aj tahat bude, nakolko je na ceste tretie dieta. Pises, ako keby to bol nejaky hajzlik, ktory ma problem postarat sa o rodinu. Skor je problem v tom, ze ludia maju velke oci a chcu aj dom, aj zabavu, aj deti aby vsetko mali a potom nam chodia po svete vyhoreni chlapi
@romi0310 A nebolo by teda podľa teba aj v jeho záujme oddýchnuť si od tej driny aspoň tých pár dní? Autorka nikde nepíše, že ona ho tlačí, aby bol aj dom, aj plot, aj chodníky, aj záhrada, aj záhradný domček... Práve naopak, aspoň mám ten dojem. Chce si oddýchnuť a tie materiálne veci odsunúť na neskôr.
Mimochodom, koľko už len stojí predĺžený víkend na chate na Slovensku? Zvlášť, ak 55% preplatí zamestnávateľ. Z hľadiska výstavby plota zanedbateľná suma.
Sme v tej istej situácii a zvolili sme dovolenku. Ja som doma s dieťaťom, muž robí z domu, soboty, nedele, koľko krát do noci a zhodli sme sa že potrebujeme si niekde oddýchnuť a zmeniť prostredie. Všetko potrebné na dome máme a zvyšok počká.
U nás je to opačne. Muž je ten čo by dovolenkoval, behal nom stop a ja chcem mať už dokončené. Až tento rok som to teda povolila jeho štýlom žiť a teda nie je mesiac že by sme aspoň na predĺžený víkend 3+2 niekam nešli, ale na moje počudovanie sa aj dost okolo domu spravilo. Takže povolit " paru" bolo fajn no a mal by aj tvoj muž povolit. Peniaze budú, zážitky a spoločný oddych je to čo zostane ako spomienka.
Autorka, ten plot, čo máte robiť, tam bude nový na mieste, kde plot nebol vôbec, alebo idete stavať nový namiesto nejakého starého?
Napíšem ti ako niekto ,kto už 10 rokov býva ,a stále niečo okolo domu dorába .. dom veľký ,veľký pozemok ,vždy je čo robiť . aktuálne robíme za domom takú pracovnú plochu zo zatravnovaciek , a ideme na ohnisko a posedením .
Vždy je čo robiť ,vždy je do čoho liat peniaze .
Takže my ideme s kľudom má dovolenku k moru , hoci nemám dlažbu v garáži . Proste deti sú malé len raz ,a my tiež potrebujeme oddych . Raz ročne ideme na sk ( tento rok sme boli na Orave týždeň ) a nedávno sme sa vrátili zo 14 dnoveho tripu po Taliansku .. na jeseň plánujem niekde dve noci s mužom a troma deťmi ( asi poľské Tatry ) ,lebo máme 15 výročie svadby .. hoci za tie peniaze by som mohla kúpiť tu dlažbu do tej garáže ,aké vždy si poviem,že už 10 rokov sme bez nej ,vydržíme ešte ..😂
@romi0310 tu nejde o to,že by sme chceli všetko. Akurát sa tu naše názory rozchádzajú. Ja si myslím, že nemusíme každé euro napchať do pozemku/domu ( to hlavne a aj navyše máme) a on zase chce mať všetko porobene, lebo ho to irituje.
No a nezamyslela by si sa trochu nad tym?
Dom je zrut penazi aj casu.
Dve deti mate a tretie na ceste.
Muz vorkoholik a chce mat vsetko hotove.
Peniaze setri, strazi.
Ty chces nejaky wellness, a potom auto, skola...peniaze furt niekde v lufte. Ak stihas tak si zajdi niekam na masaz, do sauny .. vsak aj tak si neoddychnete s dvomi detmi.
Ja by som chcela mat hotovy plot, dom. Raz ste sa na to dali, tam idu peniaze
@h2 plot nový, nikdy tam nebol. Potrebujeme nato ešte tak max 1000€ lebo už máme niečo nakupene, spravené z neho. Preto to muža aj ponáhľa, lebo tam toho už tak veľa netreba. Na druhej strane ten víkend by nás vyšiel možno 200€
@zara1357 no tak to my sme zase celkom v inej situácii 😁 naposledy sme boli minulé leto na 2 noci. A občas ideme niekam na hrad, zrúcaniny máme pochodene.
Ďakujem, pôvodne som mala dojem, že plot máte, ale starý, možno pletivo. Lebo písala si, že máte chodníky, záhradný domček... Ja osobne by som chodníky a domček stavala až po plote, ten je naozaj dosť dôležitý.
Bud rada ze máš takéhoto pracujúceho manžela, väčšinou sú leniví a všetko treba x krát spomenúť aby už urobil
@sisska96 to som, ibaže mám pocit, že to začína hnad do extremu
@h2 my sme v kopci, navysovali sme terén, preto sme viac potrebovali ten chodník. A keďže nemáme pivnice, ten záhradný domček bol nutnosť ( kosačka,bicykle, náradie....)
Po prečítaní diskusie som ja osobne za plot, nakoľko tam nemáte žiadny a ak máte v tom záhradnom domčeku uskladnené bicykle, kosačku, náradie. Ak by Vám to niekto vykradol , tak neviem či by ste cez poistku vôbec niečo dostali.
Trvaj na dovolenke
Som za plot.
Nemáte to ohradené. Hocikto vám to tam môže vykradnúť. Jelene a diviaky požrať čo zasadite, zničiť stromčeky.. nehovoriac o psovi, ktorý musí trčať zatvorený vo voliere.
za mňa dovolenka. Na dome sa ešte narobíte dosť. My už máme dom dokončený (aj keď nejaké drobné veci ešte treba dorobiť) ale plot nemáme aj keď bývame už 5 rokov. A ani tak skoro nebude. Je to veľká investícia (nemáme susedov takže musíme robiť dom okolo celého pozemku). Deti sú už väčšie (16 a 12 rokov). Chcem si ešte užiť chvíle že chcú s nami ísť na dovolenku. Keď už nebudú chcieť tak sa skôr zameriame na chvíle doma a zveľaďovanie domčeka.
Ja som tiež za plot, nech ste v bezpečí a aj majetok
My byvame presne rok teraz v auguste. Dve deti. Nemame ani predny plot ani zadny ani vnutro poriadne dokoncene. Hlavne ze byvat sa da. Uz sme boli toto leto na 2 dovolenkach (5 dni a 4 dni) a este spekulujeme kam v auguste.
My sa ale zhodneme. Staci vidiet radost deti tak kaslem na dokoncovacky.
Ani obe detskre izby sme este nestihli zariadit vsak to mozem v zime robit.
Dcera by veru nechcela namiesto bazenov skrine do izby.
Dovolenka.. my sme tiež nikde neboli už dva roky a tento rok ideme len na tri dni na hotel ale som za to veľmi rada. Potrebujeme to vsetci🤣
A isto aj jemu dobre padne keď pár dni nemusí robiť ozaj nič.. s malými deťmi to už nebude také jednoduché
Podobnú povahu mám aj ja doma, takže to poznam. Kôli práci občas cestujeme a ked je to niekde ďalej tak tam vzdy chcem ostať, o deň, dva navyše pozrieť si to tam, pobehať. To vzdy ked navrhnem tak len naježi vlasy a začne prerátavať prečo nie a co všetko musí kupit/dosetrit a pod. Ja už mám ale presvedčovaní postup ktorý viacmenej funguje
1. navrhnem výlet, ale nechám vyrozprávať prečo to NEJDE.
2. o pár dni zas o tom začnem ale už s nápadmi co všetko môžme vidieť, zažiť, ake by to bolo super. S tymto pílim uši pár dni.
3. fáza pridem so zlepšovakmi ako to spraviť low cost, nasľubujem hory, doly ako nebudu ziadne reštaurácie ani atrakcie, nic neminieme. A samozrejme pokračujem vo zveličovani aký bude výlet super
4. fáze sa tvarim ze už je viacmenej dohodnuté a namiesto mohli by sme ist používam pôjdeme. Až v tejto poslednej fáze začnem s argumentami prečo a ako môže svoje finančne plány a šetrenia trochu posunúť koli tomuto výletu.
Ja som pomerne vytrvalá a trpezlivá takze ho vzdy spracujem 😂😂
Vo vašej situácii by som o plote povedala ze počká mesiac, no chata nie, koli počasiu aj tehotenstvu, predsa len tie posledné mesiace sú rizikové, aj menej vládzeš.
A dokončovacky domu sú nekonečna jama do ktorej môžte sypať peniaze celý život. No deti sú malé len raz, vy dvaja tak isto potrebujete reset a oddych.
Môžte sa uskromnit na Vianoce napríklad, dospely si dáte len symbolické darčeky a radšej pôjdete na vylet
@lujza123 to tá obdivujem, ja by som na toto nemala nervy 😁 mňa by štvalo, že sa mu nechce ísť s nami, zrejme by som sa ofucala, jemu by to potom bolo ľúto a nakoniec by to aj tak bolo celé zle.
Autorka, chapem, mam doma to iste. Mame plany co dokoncit na dome, nic nepocka, este toto a tamto. Nieco mu pride kurierom a hned v tej sekunde to musi ist namontovat. Je to nekonecny pribeh. Furt je na nervy, ze tolko veci este chcel urobit a nic nestiha, lebo robota, lebo vikend presiel rychlo, lebo..
Mojmu “pomohlo” len jedno - ked uz sa telo burilo a byval stale chory. Nevladal uz, tak si povedal, ze je na case polavit. Tvojmu muzovi to teda neprajem, ale kiezby dostal rozum a na chvilu vypol. Vsetko tyzden/dva pocka, nic neujde. Akurat ze deti vyrastu a budu bez zazitkov.
Tak ty chces ísť z domu na jeden víkend a on robí drámu ako by si chcela ísť na 3000 dovolenku. Treba aj deťom dopriať zážitky a niekam ísť. Aj vám by to dobre padlo trošku zmeniť vzduch
Myslím, že aj keď ho presvedčís, on si to neužije. Ja by som na to netlačíla. Myslím dovolenku. Keď s tým nesúhlasíte obaja, nemá to význam.

Z mojho pohladu maju ludia obrovske poziadavky. Praraba sa, ale zaroven musi byt aj dovolenka. Kupi sa novy byt, ale zaroven by sa patrilo aj nove auto. Pises, ze mas dve deti, tretie na ceste. Dalej, ze muz mesacne taha aj vyse 300 hodin. Tolko nema ani moj bratranec, ktory je chirurg. Takýmto stylom si fakt clovek privodi infarkt alebo vyhorenie. V prvom rade by som sa snazila vyriesit aj tuto vec. Ze ci nahodou nie su na lanzela vybijane obrovske natlaky, ze aj porobit doma, aj sa starat o velku rodinu, aj riesit dovolenky.