Ako riešiť dospelé nezamestnané deti?
Dobry večer. Nie nehladam žiadne zazracne riešenie, idem sa vyrozpravat, mozno si prečítať ci niekto zazil/zažíva podobnú situaciu.
Mam dve dospelé "deti". Úvodzovky preto, lebo už dávno deťmi nie su. Dcéra má 26 rokov, syn 24. Ani jeden nechce pracovať. A toto je dôvod prečo zakladám tému. Dcéra dovŕšila 26 rokov pred dvomi mesiacmi, vybavila si na úrade nejaku zakladnu hmotnú núdzu 89eur ci koľko to je ani neviem presne. Celá natešena, že ona do prace nejde, že ma tam depresie. Syn ide podobným štýlom, sam sa vyjadril, že sa teší kedy aj on bude poberať hmotnú nudzu(do 25 rokov pokiaľ bývajú s rodicmi, ktori majú príjem nemôže poberat)
Čo mám s nimi robiť? Manžel pracuje, ale jemu je to akosi jedno, nič im nevraví, asi rezignoval. Vyhodiť?Bojím sa, ze skončia na ulici. Lebo dcera sa vyjadrila,že jej je to všetko jedno ci zomrie, ze ona to necháva na osud.. Syn ide v podobných slapajach, so sestrou majú dobry vzťah a navzájom si radia..Dokonca syn sníva o nejakej bohatej žene.. Dcéra o mužov ani nikoho záujem nemá.. Mam to nechať tak? Bavila som sa o tom s kolegyňou a povedala, že ak nechcú tak nikto ich do prace nedonuti, takže to riešenie nemá... Ešte dodám, že dcéra odpracovala dokopy ani nie dva roky a syn rok.. majú stredoškolské vzdelanie skoncene.. Nepiju, nefajčia,
Netolerovala by som to, rovnako ako mne to rodičia netolerovali . Nie že by som mala niekedy v pláne byť dlhodobo nezamestnaná, ale kvôli nezodpovednosti som nešla maturovať v máji ,ale až v septembri.Od júna som pracovala a učila sa na maturity.Povedala by som tvojim šikovným a vychcaným dietkam:.Buď si nájdete prácu a budete prispievať do domácnosti, alebo odíďte. Je mi zle z ĺudí, ktorí sa nechajú živiť rodičmi.
Predpokladám že sa stravujú doma, perieš im, upratujem, kupuješ kozmetiku, platíš paušály, doma internet. Zatrhnúť všetko a nech sa na všetkom podieľajú. Inak ich neprinútiš. Ja som chodila brigádovať od 15tky, od vtedy som od otca peniaze nevzala a neskôr som prispievala. V 26tke som bola dávno osamostatnená, hanbila by som sa sama za seba.
@anonym_7c3c24 Peru a upratuju si sami, služku nerobim.
Netolerovala by som to, rovnako ako mne to rodičia netolerovali . Nie že by som mala niekedy v pláne byť dlhodobo nezamestnaná, ale kvôli nezodpovednosti som nešla maturovať v máji ,ale až v septembri.Od júna som pracovala a učila sa na maturity.Povedala by som tvojim šikovným a vychcaným dietkam:.Buď si nájdete prácu a budete prispievať do domácnosti, alebo odíďte. Je mi zle z ĺudí, ktorí sa nechajú živiť rodičmi.
@anonym_b168e5 dcera sa vyjadrila, že jej stačí hmotna nudza
Vieš, povieš,na môj príspevok,ze po vojne je každý generálom, ale už počas školy si ich mala pripravit na to, že si po ukončení školy budú musieť zarábať na seba a na alikvotnu časť réžie.
A z coho ziju? Kozmetika, telefon, oblecenie,obuv, drobne do mesta...?
Z čoho si prosím ťa platia telefóny, kozmetiku, nejaké " kávičky ", oblečenie a tak ?čo sú kúzelníci ?
@anonym_autor Proste čo si si vychovala, to máš. Nie je ti čo závidieť. Hanbila by som sa za takýchto leňochodov vypočítavých.
Nevar im, hlad donutil inych lenochov ist do prace. Tych 89 eur jej bude stacit akurat na spagety s vegetou. Vies, ako to je, ohybaj ma mamko ....
A z coho ziju? Kozmetika, telefon, oblecenie,obuv, drobne do mesta...?
@anonym_56abf6 zatial im dáva manzel a dcéra uz ma davky aj
Mne to príde FAKE téma, pokiaľ viem posudzujú sa všetky osoby v domácnosti, ak matka a otec pracujú, dospelé decko nemôže poberať hmotnú núdzu...
Mne to príde FAKE téma, pokiaľ viem posudzujú sa všetky osoby v domácnosti, ak matka a otec pracujú, dospelé decko nemôže poberať hmotnú núdzu...
@marsmykkok dospelé osoby sa posudzuju len do veku 25 rokov..potom už jednotlivec sam za seba ako 26 rocna už je za seba..aspoň tak mi povedala dcera.
@anonym_56abf6 zatial im dáva manzel a dcéra uz ma davky aj
@anonym_autor prepac, ale nedokazem si predstavit ako ide otec alebo matka kupit dospelemu dietatu tenisky, tzimnu bundu, da mu peniaze na kadernika..
@anonym_autor mam kolegu taliana,tiez ma dve dospele dcery,byvaju s nimi,jedna ma 32,druha nieco menej,ta ma tusim 5- rocneho syna.Starsia robi na 50%,mladsia nikde.Rodicia platia vsetko,staraju sa o vnuka.Z roka na rok,je na tom psychicky horsie,nevie sa z toho zacarovaneho kruhu dostat.Radu nemam,ale drzim ti palce.
@marsmykkok dospelé osoby sa posudzuju len do veku 25 rokov..potom už jednotlivec sam za seba ako 26 rocna už je za seba..aspoň tak mi povedala dcera.
@anonym_autor Tak potom som sa mýlila, je to asi tak ako píšeš, hoci je to nelogické za mňa. A v detstve ako? Neboli s nimi problémy? Učili sa? Pomáhali v domácnosti? Lebo zase dnešní rodičia čo od deti nič nechcú, známky môžu mať aké chcú si takýchto lenivcov vlastne sami pestujú a vyrobia...
@anonym_autor Žijeme v dedine, kde je zopár alkoholikov a ziju s rodicmi dochodcami.. Tí alkoholici sú stari nezamestnani chlapi a tiež berú hmotnu nudzuz starosta s nimi chodí na postu.
@marsmykkok
@anonym_autor Tak potom som sa mýlila, je to asi tak ako píšeš, hoci je to nelogické za mňa. A v detstve ako? Neboli s nimi problémy? Učili sa? Pomáhali v domácnosti? Lebo zase dnešní rodičia čo od deti nič nechcú, známky môžu mať aké chcú si takýchto lenivcov vlastne sami pestujú a vyrobia...
@marsmykkok nie neboli s nimi nikdy problémy, známky mali vcelku ok
@marsmykkok nie neboli s nimi nikdy problémy, známky mali vcelku ok
@anonym_autor Tak to máš blbé... Je pravda že mladým sa nechce moc normálne pracovať, ale nie je to dobré. A nielen kvôli tomu že to musíš ťahať ty s mužom a nepatrí sa vyciciavať rodičov, ale aj kvôli tomu, že takto vlastne žijú izolovane, bez náplne dňa, kontaktov a na psychiku to nemá dobrý vplyv. Chápem ak sa niekto necíti najlepšie či psychicky alebo fyzicky určité obdobie že napríklad robí len na pol úväzku, ale nerobiť vôbec je fakt zlé.
@anonym_autor Tak to máš blbé... Je pravda že mladým sa nechce moc normálne pracovať, ale nie je to dobré. A nielen kvôli tomu že to musíš ťahať ty s mužom a nepatrí sa vyciciavať rodičov, ale aj kvôli tomu, že takto vlastne žijú izolovane, bez náplne dňa, kontaktov a na psychiku to nemá dobrý vplyv. Chápem ak sa niekto necíti najlepšie či psychicky alebo fyzicky určité obdobie že napríklad robí len na pol úväzku, ale nerobiť vôbec je fakt zlé.
@marsmykkok Viem, že to nie je dobre. Muž chcel im dat aj peniaze na vycestovanie za prácou, ale odmietli..
S niečim podobným som sa stretla len raz. Viem, že spolužiak zo základnej školy ešte pred pár rokmi žil v bytovke s rodičmi. Ako je na tom teraz, neviem (náš ročník je 81/82). Neviem, či pracuje, ale v našom malom meste je veľmi málo pracovných príležitostí, takže je možné, že ani nepracuje.
Nech si každý myslí čo chce, ja by som takýto prístup neakceptovala. Jano, Aďka je najvyšší čas aby ste sa postavili na vlastné nohy. Náklady na bývanie, stravu, poplatky sú 1000€. Žijete tu takže očakávam že každý budete prispievať 250€. Buď si hneď začnete hľadať prácu a budete sa podieľať na chode domácnosti ako dospelý ľudia alebo sa budete musieť odsťahovať. Tým že ich vy podporujete im kazíte život. Neboj sa keď budú musieť tak sa budú inak obracať. Neexistuje aby dospelý, zdravý ľudia sedili doma a živili ich rodičia.
od skončenia strednej školy ani jeden nič nerobil? Ved to sú už roky od strednej obaja. To sedia celé dni len doma?
Asi to vyznie tvrdo, ale zrušila by som im trvalý pobyt, tuším sa to dá, ak je už dospelé a nezaopatrené. Dala by som im 1-2 mesiace na to, aby sa spamätali. Pokiaľ nie, bohužiaľ, aj na ulicu, k známym, kamarátom. Sú dospelí, neštudujú VŠ, musia sa zabezpečiť sami. Ak nebudeš rázna, ostanú ti na krku.
@anonym_autor a čo robia celé dni?To nemajú túžbu sa pekne obliecť, niečo vidieť, nájsť si partnerov?Oni vedia, že ich nenecháte padnúť na hubu, tak si žijú svoj detský sen.Treba ich prebrať do reality, lebo to dopadne zle.Nehanbia sa pred kamarátmi?
@anonym_7c3c24 Peru a upratuju si sami, služku nerobim.
@anonym_autor ale práčka je tvoja predpokladám, rovnako aj prášok a vodu platíš ty. V prvom rade sa k tomu musíš postaviť čelom ty sama. Inak budú parazitovať donekonečna (prepáč že tak tvrdo a priamo píšem ale som taká).
Som študentka mám 21 rokov študujem vysokú školu, je pravda že do roboty sa nehrniem ale chcem dokončiť školu a zamestnať sa doma rodičom pomáham ako sa dá takže im to takto “splácam”. Nepovedala by som kebyže študujú, ale že odmietajú pracovať. Viem že sú to vaše deti, ale ako písali vyššie. Sú dospelé nie ste už povinný im platiť veci ani aby u vás bývali. Bohužiaľ poviem to na rovinu ale zbaliť kufre a vyložiť pred, a keď si radšej vyberu bývať pod mostom ako pracovať nechať tak. Ale čo budete ich živiť do konca vášho života ? 26 ročný človek sa ma vedieť o seba postarať a keď ich vy necháte žiť v ich predstave tak len vy im škodite
S niečim podobným som sa stretla len raz. Viem, že spolužiak zo základnej školy ešte pred pár rokmi žil v bytovke s rodičmi. Ako je na tom teraz, neviem (náš ročník je 81/82). Neviem, či pracuje, ale v našom malom meste je veľmi málo pracovných príležitostí, takže je možné, že ani nepracuje.
@anonym_1d80c1 A ten spolužiak si vraj hľadá ženu.
@anonym_autor z 89e treba každého skasnut aspoň po 50e. To budú mať za nájom. A ziadne vyvaranie, plná chladnička, internet, telefón, oblečenie, zubár, nič. Dala by som im jesť len tak aby nehladovali. Pečivo, maslo, cestoviny s kečupom... Žiadne ze ich neprinutis pracovať, keď ich nebudeš podporovať tak pracovať pôjdu, skôr alebo neskôr. Vychovali ste nezodpovednych darmozracov a ešte sa tu pýtaš, čo s nimi. Kopnúť do zadku nech sa spamätaju, nič im nezlahcovat.
@anonym_autor z 89e treba každého skasnut aspoň po 50e. To budú mať za nájom. A ziadne vyvaranie, plná chladnička, internet, telefón, oblečenie, zubár, nič. Dala by som im jesť len tak aby nehladovali. Pečivo, maslo, cestoviny s kečupom... Žiadne ze ich neprinutis pracovať, keď ich nebudeš podporovať tak pracovať pôjdu, skôr alebo neskôr. Vychovali ste nezodpovednych darmozracov a ešte sa tu pýtaš, čo s nimi. Kopnúť do zadku nech sa spamätaju, nič im nezlahcovat.
@anonym_6b60cd všetko nech im zoberie aj tých 89e je málo za nájom. A presne jak ty hovoríš
Mňa úprimne najviac na tom serie, že takí rodičia presne stále budú tie deti obranovať, lebo sú to však ich deti, všade sa budú sťažovať ale nič s tým nerobia. Ako písali vyššie kopnúť do riti a nech si idú žiť lebo nič ich takto nenaučíte. Len že môžu sú robiť v živote čo chcú a rodičia sa o nás postarajú. Robíte veľkú chybu a to si uvedomte!

Predpokladám že sa stravujú doma, perieš im, upratujem, kupuješ kozmetiku, platíš paušály, doma internet. Zatrhnúť všetko a nech sa na všetkom podieľajú. Inak ich neprinútiš. Ja som chodila brigádovať od 15tky, od vtedy som od otca peniaze nevzala a neskôr som prispievala. V 26tke som bola dávno osamostatnená, hanbila by som sa sama za seba.