icon

Ako riešiť dospelé nezamestnané deti?

Včera o 18:16

Dobry večer. Nie nehladam žiadne zazracne riešenie, idem sa vyrozpravat, mozno si prečítať ci niekto zazil/zažíva podobnú situaciu.
Mam dve dospelé "deti". Úvodzovky preto, lebo už dávno deťmi nie su. Dcéra má 26 rokov, syn 24. Ani jeden nechce pracovať. A toto je dôvod prečo zakladám tému. Dcéra dovŕšila 26 rokov pred dvomi mesiacmi, vybavila si na úrade nejaku zakladnu hmotnú núdzu 89eur ci koľko to je ani neviem presne. Celá natešena, že ona do prace nejde, že ma tam depresie. Syn ide podobným štýlom, sam sa vyjadril, že sa teší kedy aj on bude poberať hmotnú nudzu(do 25 rokov pokiaľ bývajú s rodicmi, ktori majú príjem nemôže poberat)
Čo mám s nimi robiť? Manžel pracuje, ale jemu je to akosi jedno, nič im nevraví, asi rezignoval. Vyhodiť?Bojím sa, ze skončia na ulici. Lebo dcera sa vyjadrila,že jej je to všetko jedno ci zomrie, ze ona to necháva na osud.. Syn ide v podobných slapajach, so sestrou majú dobry vzťah a navzájom si radia..Dokonca syn sníva o nejakej bohatej žene.. Dcéra o mužov ani nikoho záujem nemá.. Mam to nechať tak? Bavila som sa o tom s kolegyňou a povedala, že ak nechcú tak nikto ich do prace nedonuti, takže to riešenie nemá... Ešte dodám, že dcéra odpracovala dokopy ani nie dva roky a syn rok.. majú stredoškolské vzdelanie skoncene.. Nepiju, nefajčia,

0silvia0
Včera o 19:17

@anonym_autor a co tie velke decka robia cele dni doma, kym vy s muzom ste v praci?

anonym_d2f850
Včera o 19:19

davno si to mala riesit ale tak co uz, v prvom rade ich treba ucit zodpovednosti samych za seba

1. daj im ultimatum od 1.8. 2026 sa stravuju samy, ty nemas voci nim vyzivovaciu povinnost, na ladnicku si daj zamok a im nedaj kluce zamkni aj spajzu resp celu kuchynu ak chcu nech si kupia za 35€ indukcnu jednoplatnicku v ikea
2. ak sa chcu kupat pouzivat kupelnu tak musia prispievat stanov sumu
3. zmen heslo na wifi ak na net neprispievaju

alebo rovno ich vystahovat to by bolo najucinnejsie termin k 1.9. nech si najdu brigadu ubytko cokolvek

musis byt tvrda, inak budu uplne strateny v zivote

anonym_9efba0
Včera o 19:24
@anonym_autor

@anonym_7c3c24 Peru a upratuju si sami, služku nerobim.

@anonym_autor a na cej elektrine peru? Lebo ked ti kazdy zaplati cca 200 eur mesacne, tak po odratani hmotnej nudze im este co to chyba...

anonym_05092d
Včera o 19:33

89€ staci komu? Na elektriku, vodu. Teplo... drogeria. Oblecenie. Telefon... proste nie?!
Strasne smutne toto.

anonym_f8ee08
Včera o 19:34
@anonym_autor

@marsmykkok dospelé osoby sa posudzuju len do veku 25 rokov..potom už jednotlivec sam za seba ako 26 rocna už je za seba..aspoň tak mi povedala dcera.

@anonym_autor posudzuje sa cela rodina,aj tvoj aj manzelov prijem,musela tam klamat.

anonym_0b28fb
Včera o 19:34

Za tento stav ale mozes Ty s muzom. Su lenivi a darmozraci, lebo im to je tolerovane. Neplatia byvanie, stravu, telefon, svoje potreby ani NIC NIC NIC. A argument Tvojej dcery ze 90e jej mesacne na zivot staci - tak to jedine ako vreckove. A ked ste natolko HLUPI ze ich dotujete a platite vsetko v tejto situacii, tak Tvoje vyplakavanie absolutne nie je na mieste.
Toto je totiz vasa polievocka, ze tie decka ziju ako ziju a nic z nich nebude. Svojim pristupom k nim prispievate k tomu, ze ich nic lepsie necaka a na vlastne nohy sa nikdy nepostavia, lebo nemusia.

Samozrejme, toto vsetko za predpokladu, ze tema nie je vymyslena. No mne sa fakt nechce verit ze dvaja normalni ludia vekovo plus a minus 50 r by boli takto hlupi a svojim detom tymto tolerovanim darmozractva vedome a dobrovolne skodili.

anonym_e96bd3
Včera o 19:37

@anonym_autor vyhodit z domu, my sme traja surodenci, makame odkedy je to legalne, ja som zamestnana v IT od druheho rocnika vyske, aby som netrapila rodicov a mohla si najom platit sama. Brat ide na medicinu, robi si trenersky kurz, aby si privyrabal. Vychovala si uplne zbytocnych lenivych ludi. By som po strednej skole najom pytala, keby nesli na vysoku skolu. Proste tvoja chyba. A to nemyslim v zlom, rychlo to prac z domu a ver tomu, ze sa budu musiet postavit na vlastne nohy. Hanba

anonym_f8ee08
Včera o 19:37

Moja mama chcela hmotnu nudzu ale kedze som tam byvala a zarabala vtedy 5000sk nemala narok na nic,takze musela klamat,ze byva sama.

anonym_0b28fb
Včera o 19:38

A k otazke "co mam s nimi robit?"
Ano, ak to nejde inak, nech sa paci, od 1.8. tu nebyvate. Kludne si prenajmite zdielanu izbu v najblizsom krajskom meste ked ste taki kamarati, na zaciatok vam bude lepsie, a kazdy si tam v pohode najde pracu a niekde proste zacnu. Alebo sa nikdy nepohnu, lebo nemusia.

anonym_c327bd
Včera o 19:48

No ja sa skôr pýtam prečo sa to neriešili skor ? Ma 24, odpracoval rok, ma SŠ to koncil predpokladám okolo 19 r, takže vo vetre sú 4 roky+- kedy nic nerobil? No uz dávno by som mu dala pi prstoch, to iste dcera. To je jedno ze si upracu ale stoja ta réžie okolo domácnosti stravu atď. Co ich do 40tky chceš živiť? Ultimátum a dovidenia . Jediná výnimka je ak majú nejakú zdravotny problem alebo sa fakt snažia a hľadajú si robotu

autor
Autor odpoveď zmazal
vilma7
Včera o 19:52

To si akože robíš srandu? Byvate asi v dome alebo? Ja by som im vypocitala kolko mi maju platit na mesiac. Ak nedaju, dovidenia.

anonym_db2f5f
Včera o 20:00

Ako si predstavujete, ze dovidenia? Dieta lezi na posteli, kuka do mobilu, mama pride, schmatne ho za ruku, vytiahne z izby, pred dvere domu a zamkne a dovidenia dieta moje, teraz sa staraj o seba.. alebo ako, ked dieta nema zaujem odísť?

anonym_7f9ecd
Včera o 20:04

nejak to majú tie deti v hlave prehodené, aj keď nie sú ctižiadostivé ale nemôžu byť príživníci, keďže spolu držia treba ich oboch poslať do sveta, snáď nezostanú ako bezdomovci, treba im dať termín aby si čo najskôr vyriešili situáciu ak nie musíte to riešiť vy, ja som toto ešte ani nepočula

anonym_3423b3
Včera o 20:40

Nikdy by som im to nedovolila. Pekne rozdeliť účty na domácnosť na 4osoby, upratovanie a varenie doma, ultimátum. Napr majú čas na nájdenie si prace do (ako sa ty rozhodneš, za mňa koniec leta). Neexistuje neprispievať rovnakým dielom na domácnosť…. 😵‍💫🫣

Rodicia môjho muža “vyprevadili” z domu, aj jeho brata, nech sa starajú o seba. Potom vymenili veľký dom za 1izbu, aby deti nemali možnosť sa tam nikdy vrátiť 😂🙈 čiže ani vnúčatá tam nesmú spat 🙈

la_dolce_vita
Včera o 20:56

Manzel nech im uz nedava ziadne peniaze. Hodit s nimi rec, ze dalej to takto nepojde. Proste pracovat sa musi, ak to nie su deti milionarov. Strasne... ze im nie je hanba. Zlyhali ste vo vychove, ale ak im to nedojde, nenarobite nic.

pasomnica
Včera o 21:04

A to jak vyzerá ich denný režim preboha? Fakt si neviem predstaviť, čo robia celé dni...

123profil321
Včera o 21:07

@anonym_autor zrušiť trvalý pobyt, zbaliť veci do dvoch kufrov, nechať kľúč v zámku a nevpustiť dnu. Nedať im peniaze ani jedlo. Sorry, viem že je to hnusné, takto napísané, ale čo si si vychovala, to máš. Zamysli sa nad tým, akú výchovu si im dala... Všetko na zlatom podnose? Nikdy sa nemuseli snažiť, vždy si im všetko kúpila? Doteraz si prosím ťa čo robila?? To si mala rozísť najneskôr polroka po ukončení SŠ. Teraz je už neskoro plakať. Jedine fakt vyšmariť z domu... Tu iná pomoc nie je...

anonym_ba8841
Včera o 21:09

@anonym_autor zas ti tu budu silno pisat ako oni uz v mladosti brigadovali, ako oni isli do najomneho bytu, ako oni to a tamto, lenze to boli daleke roky dokazdu a dnes je to sakra ine, z brigady nevykryjes ani vlastne zradlo nie to este najomny byt, mam fakt rad dnesnych mudrlantov ktory si v minulosti co uznam dokazali pekne nasetrit a nastartovat vlastny zivot, lenze dnes je situacia sakra ina, brigadnici pracuju za troch, ak nasledne prejdu na plny pracovny uväzok, tak z toho sa jednoducho vyzit neda a bodka, kto ma stastie cez lasku a sex na bohateho partnera, ten ti samozrejme bude tvrdit ze sa to da, ale realita nepusti, dnes je tu mnoho napratanych ludi z Azie za lacnejsi peniaz, najmy su 5x umelo drahsie ako kedysi a to zdieranie ludi za minimalnu mzdu co ani pes z nej nevyzije plus ked este sami deti vidia strhanych vlastnych rodicov, no nema sa im preco chciet ist do tej sprostej nezaplatenej prace kde len budes robit na zivot sefika a tak radsej zostanu doma sediet, ani v zahranici to uz nie je ruzove, toto je cista realita, dnes ani 1800€ v cistom nevykryje vsetko poriadne pre jednotlivca a to sa bavime o netto nie podradne brutto.

123profil321
Včera o 21:09
@anonym_autor

@marsmykkok dospelé osoby sa posudzuju len do veku 25 rokov..potom už jednotlivec sam za seba ako 26 rocna už je za seba..aspoň tak mi povedala dcera.

@anonym_autor nie. Posudzujú sa osoby, plno aj neplnoleté, v jednej domácnosti

123profil321
Včera o 21:16
@la_dolce_vita

Manzel nech im uz nedava ziadne peniaze. Hodit s nimi rec, ze dalej to takto nepojde. Proste pracovat sa musi, ak to nie su deti milionarov. Strasne... ze im nie je hanba. Zlyhali ste vo vychove, ale ak im to nedojde, nenarobite nic.

@la_dolce_vita by som asi manželovi povedala, že buď im prestane dávať peniaze, alebo požiadam o rozvod...

123profil321
Včera o 21:19
@anonym_ba8841

@anonym_autor zas ti tu budu silno pisat ako oni uz v mladosti brigadovali, ako oni isli do najomneho bytu, ako oni to a tamto, lenze to boli daleke roky dokazdu a dnes je to sakra ine, z brigady nevykryjes ani vlastne zradlo nie to este najomny byt, mam fakt rad dnesnych mudrlantov ktory si v minulosti co uznam dokazali pekne nasetrit a nastartovat vlastny zivot, lenze dnes je situacia sakra ina, brigadnici pracuju za troch, ak nasledne prejdu na plny pracovny uväzok, tak z toho sa jednoducho vyzit neda a bodka, kto ma stastie cez lasku a sex na bohateho partnera, ten ti samozrejme bude tvrdit ze sa to da, ale realita nepusti, dnes je tu mnoho napratanych ludi z Azie za lacnejsi peniaz, najmy su 5x umelo drahsie ako kedysi a to zdieranie ludi za minimalnu mzdu co ani pes z nej nevyzije plus ked este sami deti vidia strhanych vlastnych rodicov, no nema sa im preco chciet ist do tej sprostej nezaplatenej prace kde len budes robit na zivot sefika a tak radsej zostanu doma sediet, ani v zahranici to uz nie je ruzove, toto je cista realita, dnes ani 1800€ v cistom nevykryje vsetko poriadne pre jednotlivca a to sa bavime o netto nie podradne brutto.

@anonym_ba8841 hmm, zaujímavé, že ich rovesníci si prácu našli aj popri škole a oni nie 🤔 kto sa snaží, ten má. Komu je dobre pod mostom, nech ide. Tam by som ich dvoch poslala...

anonym_c560e5
Včera o 21:21
@anonym_40a68f

Nech si každý myslí čo chce, ja by som takýto prístup neakceptovala. Jano, Aďka je najvyšší čas aby ste sa postavili na vlastné nohy. Náklady na bývanie, stravu, poplatky sú 1000€. Žijete tu takže očakávam že každý budete prispievať 250€. Buď si hneď začnete hľadať prácu a budete sa podieľať na chode domácnosti ako dospelý ľudia alebo sa budete musieť odsťahovať. Tým že ich vy podporujete im kazíte život. Neboj sa keď budú musieť tak sa budú inak obracať. Neexistuje aby dospelý, zdravý ľudia sedili doma a živili ich rodičia.

@anonym_40a68f to sa lahko hovorí. Mám dve kamaratky, jeden syn 23, druhy syn 24, jedna vystudovanu špeciálnu pedagogiku, druha tiež pedagogicku. Obaja nepracuju, obaja, tá psychika hrozna, jedného už našli predavkovaneho liekmi, čo chcel spáchať samovraždu a matky, čo maju v podstate vyštudované to, ze by mali vediet ako, si nevedia rady. Tá jedna mu už hovorí, ze nie je Simeckova, aby mu platila mobil do 30tky. S ním to ani nehne. Toto je podľa mna stratena generacia deti, na ktorých sa covid podpisal

anonym_2e9fc8
Včera o 21:22

@anonym_autor gratulujem, co si si vychovala, to mas 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏 HNIDY

anonym_15b971
Včera o 21:26

Mala som manžela, s ktorým som žila 7 rokov. Za ten čas viac ako 3 roky nepracoval a pol roka bol PN. Tiež mu vyhovovalo, že mal 'bohatú' a ja doplním aj blbú manželku, ktorá ťahala domácnosť, dieťa, aj dve práce, zatiaľ čo on sa doma nudil. Jedného dňa som skončila na operačnom stole a on nebol schopný prísť pre mňa do nemocnice. Podala som návrh na rozvod a mladého lenivca vrátila mamičke. Tak si daj pozor, aby ti obaja nezostali na krku až do staroby.

anonym_15b971
Včera o 21:30
@anonym_c560e5

@anonym_40a68f to sa lahko hovorí. Mám dve kamaratky, jeden syn 23, druhy syn 24, jedna vystudovanu špeciálnu pedagogiku, druha tiež pedagogicku. Obaja nepracuju, obaja, tá psychika hrozna, jedného už našli predavkovaneho liekmi, čo chcel spáchať samovraždu a matky, čo maju v podstate vyštudované to, ze by mali vediet ako, si nevedia rady. Tá jedna mu už hovorí, ze nie je Simeckova, aby mu platila mobil do 30tky. S ním to ani nehne. Toto je podľa mna stratena generacia deti, na ktorých sa covid podpisal

@anonym_c560e5 čo to má s covidom? moja dcéra teraz zmaturovala a už dva roky brigáduje. Ide na VŠ a plánuje aspoň víkendovo pracovať. Je to o vnútornej motivácii, nevyhovárajme sa na dobu a covid. Dvom dospelým ľuďom nie je hanba žiť na úkor svojich rodičov?

anonym_5364f7
Včera o 21:32

od 16 r. som MUSELA chodiť na brigády. Peniaze mi nikto nebral, ale doma cez prázdniny ma rodičia nenechali.

anonym_ba8841
Včera o 21:34

Sociálne dávky sú istota, keby urad prace ludom platil za evidenciu cistych 400€, len za to ze donesu potvrdenie ze si nezohnali pracu, u tychto otrokarov, darmozracov a vydriduchov by nepracoval nik, uz davno mala byt hmotna nudza na urovni 550€, iba sprosty by pracoval na nenazranych ludi😎

anonym_5364f7
Včera o 21:39
@anonym_3423b3

Nikdy by som im to nedovolila. Pekne rozdeliť účty na domácnosť na 4osoby, upratovanie a varenie doma, ultimátum. Napr majú čas na nájdenie si prace do (ako sa ty rozhodneš, za mňa koniec leta). Neexistuje neprispievať rovnakým dielom na domácnosť…. 😵‍💫🫣

Rodicia môjho muža “vyprevadili” z domu, aj jeho brata, nech sa starajú o seba. Potom vymenili veľký dom za 1izbu, aby deti nemali možnosť sa tam nikdy vrátiť 😂🙈 čiže ani vnúčatá tam nesmú spat 🙈

@anonym_3423b3 tiež tak plánujem. Hádam budem mať toľko odvahy. Budeme na dôchodku s manž. bývať v garzonke, alebo jednoizb. byte. S upratovaním nebude veľa práce a deti sa tiež ku nám nenasťahujú.

autor
Včera o 21:51
@anonym_5364f7

@anonym_3423b3 tiež tak plánujem. Hádam budem mať toľko odvahy. Budeme na dôchodku s manž. bývať v garzonke, alebo jednoizb. byte. S upratovaním nebude veľa práce a deti sa tiež ku nám nenasťahujú.

@anonym_5364f7 a kto ho zdedí?