icon

Ako riešiť dospelé nezamestnané deti?

Včera o 18:16

Dobry večer. Nie nehladam žiadne zazracne riešenie, idem sa vyrozpravat, mozno si prečítať ci niekto zazil/zažíva podobnú situaciu.
Mam dve dospelé "deti". Úvodzovky preto, lebo už dávno deťmi nie su. Dcéra má 26 rokov, syn 24. Ani jeden nechce pracovať. A toto je dôvod prečo zakladám tému. Dcéra dovŕšila 26 rokov pred dvomi mesiacmi, vybavila si na úrade nejaku zakladnu hmotnú núdzu 89eur ci koľko to je ani neviem presne. Celá natešena, že ona do prace nejde, že ma tam depresie. Syn ide podobným štýlom, sam sa vyjadril, že sa teší kedy aj on bude poberať hmotnú nudzu(do 25 rokov pokiaľ bývajú s rodicmi, ktori majú príjem nemôže poberat)
Čo mám s nimi robiť? Manžel pracuje, ale jemu je to akosi jedno, nič im nevraví, asi rezignoval. Vyhodiť?Bojím sa, ze skončia na ulici. Lebo dcera sa vyjadrila,že jej je to všetko jedno ci zomrie, ze ona to necháva na osud.. Syn ide v podobných slapajach, so sestrou majú dobry vzťah a navzájom si radia..Dokonca syn sníva o nejakej bohatej žene.. Dcéra o mužov ani nikoho záujem nemá.. Mam to nechať tak? Bavila som sa o tom s kolegyňou a povedala, že ak nechcú tak nikto ich do prace nedonuti, takže to riešenie nemá... Ešte dodám, že dcéra odpracovala dokopy ani nie dva roky a syn rok.. majú stredoškolské vzdelanie skoncene.. Nepiju, nefajčia,

rozculena
Včera o 22:03
@anonym_f8ee08

@anonym_autor posudzuje sa cela rodina,aj tvoj aj manzelov prijem,musela tam klamat.

@anonym_f8ee08 nie,po 25 roku veku sa posudzuj´každý zvlášť

anonym_9d9a49
Včera o 22:03
@anonym_autor

@anonym_5364f7 a kto ho zdedí?

@anonym_autor no ved deti zdedia, ale kym ho zdedia, tak si niekolko rokov zamakaju v praci a budu zit za svoje peniaze

anonym_5364f7
Včera o 22:04
@anonym_autor

@anonym_5364f7 a kto ho zdedí?

@anonym_autor deti.

rozculena
Včera o 22:05
@123profil321

@anonym_autor nie. Posudzujú sa osoby, plno aj neplnoleté, v jednej domácnosti

@123profil321 26-ročné dieťa: Vo veku nad 25 rokov sa dieťa posudzuje s rodičmi iba vtedy, ak sa pripravuje na budúce povolanie dennou formou štúdia. Ak už neštuduje, posudzuje sa vždy ako samostatný jednotlivec, aj keď s vami býva v jednom dome či byte.

rozculena
Včera o 22:08

@anonym_autor
Aby im úrad dávky schválil, musia splniť kľúčové podmienky a schválená suma sa bude odvíjať od ich aktivity.Základná podmienka pre obe detiObe deti musia byť povinne registrované v evidencii uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. Ak by v evidencii neboli, úrad by ich žiadosť zamietol s odôvodnením, že nevyužívajú všetky zákonné možnosti na zabezpečenie príjmu.Koľko peňazí môže každé dieťa dostať?Finančná pomoc sa skladá z viacerých zložiek. Keďže žijú vo vašej domácnosti, nebudú mať nárok na príspevok na bývanie, pretože nie sú vlastníkmi ani nájomcami bytu/domu (tým ste vy ako rodičia). Každé dieťa však môže získať tieto dávky:Základná dávka pre jednotlivca: 89,70 € mesačne.Podmienka odpracovania hodín: Aby dieťa dostalo celých 89,70 €, musí pre obec, mesto alebo úrad odpracovať 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckej činnosti. Ak odpracovanie bez vážneho dôvodu odmietne, základná dávka sa mu skráti na nulu.Aktivačný príspenok (možné navýšenie): Ak dieťa začne vykonávať aktivačné práce, zúčastní sa na vzdelávaní alebo rekvalifikačnom kurze cez úrad práce, môže dostať navyše aktivačný príspevok vo výške 137,50 € (nižšia suma pri vzdelávaní) alebo 183,30 € mesačne.

Robia aktivačné práce? Sú v evidencii na ÚP?

anonym_9ae1db
Včera o 22:27

Byvas v rodinnom dome alebo v byte? Ak v dome, tak by som ich pod nejakou zamienkou (ist do obchodu...) poslala na hodinku prec a kym by prisli, mali by veci nahadzane vo vreciach a hodene v garazi, na zemi iba 2 matrace. A nech mi ukazu, ako ziju z 89 eur. Nech sa tam s bratom aj podrvia. Prat si mozu chodit do pracovne alebo som ich ochotna oprat ja za 5 eur jedno pranie. Do domu maju zakaz vstupu, zamky vymenene, maximalne tak cistu vodu a lavor by som im dala, nech sa mozu umyt a napit. Ked budu pytat jest a pit, tak velkoryso im dam jeden chlieb aj s komentarom, ze zobrakom vacsinou neprispievam, ale som velkorysa. A nechala by som ich tam. Prvy tyzden by bol asi tvrdy odboj, ale pokial budete aj s muzom stat zo svojim a nebude davat detom potajomky peniaze, tak do mesiace su opat zamestnani a potom by som im povedala, ze mozno za 500 mesacne som ich ochotna pustit domov. Bud daju alebo mozu zit v garazi. Ak by chceli vstupit do domu nasilim - policia (predtym zrusit trvaly pobyt) . Bude to stat vela slz a nadavok, asi aj hanby, ale radsej sa zatat a sice neskoro, ale vychovat z nich nieco, ako mam doma dve hnidy cely zivot. Este su mladi, maju kopec casu a moznosti postavit sa na vlastne nohy.

anonym_f10af2
Včera o 22:42

Ja som bola krátko nezamestnaná, respektíve 6. mesiacov už vtedy som sa cítila veľmi blbo že nechodím do roboty.
Keby si reálne hľadali prácu tak nepoviem. Toto by som nepotrebovala.
Vaše deti sa musia vedieť postarať sami o seba. Vy s mužom tu raz nebudete...
Kto ich bude živiť, keď tu vy nebudete ? Nemôžu celý život poberať dávky.

emuska30
Včera o 22:42

Ja som mala 23r uz som pracovala v zahraničí....od 16 r som brigádovala/nemusela som ...rodicia ma nenutili ,chcela som / ako 26rocna som kupovala vlastný byt na hypotéku. Zariadenie všetko kúpila a prerobila z nasporeneho .v 27 som mala 1 dieťa v 30 tke druhe ..mala som aj 2 práce...aby dom nikdy ale naozaj nikdy nebola závislá od niekoho ze mi bude niečo platiť alebo dávať....starám sa o dvoch pubertakov,starú mamu ...chodím do prace a ešte veľmi dlho budem ...aby som žila tak ako sa patrí...a učím tomu aj moje deti ...syn 13 brigáduje zatiaľ po rodine chodí kosiť...hrabe lístie...vieš orat..zbiera ovocie ...chodí na nákup.../nie nemusí..chce /dcéra 16 brigaduje dokladá tovar/a tiež nemusí -chce /
Takže asi ste to zle doma nastavili...

euka210
Včera o 23:39

@anonym_autor nic by som im neplatila, nedavala ziadne peniaze. Nech vyziju z tych 80e. Este by som pytala peniaze za stravu a inkaso 1/4.

anonym_2c5ca7
Dnes o 05:44

Neexistuje ich živiť doma. Ak nechcú pracovať, prosím, odchod z domu. Bodka.

anonym_7c3c24
Dnes o 06:43

Že 90€ jej stačí. Skry prášok, kozmetiku, vložky, tampóny, prestaň jej platiť telefón a zmeň heslo na wifi a mlada zistí že jej ta almužna nestačí ani na polovicu z toho. Keď ma len strednú školu čo robila tých 7 rokov od kedy ju skončila?

bielasovicka
Dnes o 06:49

Aj tak sa mi to celé nepozdáva. Dvaja súrodenci, a obydvaja robia to isté. Nepoviem keby len jeden bol lenivec, ale obydvaja? Veľmi čudné.
A autorka? Ta ich len bráni, aj tie jej odpovede sú zvláštne. Zbytočne už písať.

sfet
Dnes o 06:59
@anonym_autor

@anonym_b168e5 dcera sa vyjadrila, že jej stačí hmotna nudza

@anonym_autor ale dokedy? Nezodpovedne velmi. Toto ak by som povedala rodičom, tak by mna doma tak zotročili, že do práce by som bezala a kamkolvek. A ak strati návyky, ak má, tak koniec..

la_dolce_vita
Dnes o 07:47
@bielasovicka

Aj tak sa mi to celé nepozdáva. Dvaja súrodenci, a obydvaja robia to isté. Nepoviem keby len jeden bol lenivec, ale obydvaja? Veľmi čudné.
A autorka? Ta ich len bráni, aj tie jej odpovede sú zvláštne. Zbytočne už písať.

@bielasovicka dostali rovnaku vychovu a vzajomne sa podporuju v povalacskom zivote.

anonym_d2f850
Dnes o 07:59

Skusila by som komunitu Cenakolo, aby tam isli alebo teda nech sa postaraju samy o seba ty uz nie si povinna ich zivit
a hlavne nech im manzel prestane cokolvek davat

anonym_56abf6
Dnes o 08:01

Ak je toto realna tema,tak mi je najviac luto tych deti. Rodicia to uz nejak doziju, lenivcov dochovaju. Ale mladi maju premarneni zivot, ziadne pracovne navyky, ziadne plany, ziadne ambicie, iba prezivaju. Su v najaktivnejsom veku a zivot im preteka pomedzi prsty. Su z nich povalaci a uz sa to nikdy nezmeni- nemaju dovod k zmene. Dakujem za zalozenie tejto temy, bola som na pochybach, ci dovolit brigadovat mojmu synovi v 12tich v mojej praci, chce si kupit kolobezku. Po precitani tejto temy synator od pondelka zarezava. Pekny vikend

danica2711
Dnes o 08:14

@anonym_autor prepáč, ale čo si si vychovala, to máš. To ste im ako rodičia aké zásady dali do života, keď sa z nich stali príživníci? A teraz uplatňujete ešte "výchovnú nadstavbu", keď im to tolerujete a naďalej ich živíte. Nechce sa ti pracovať? Tam sú dvere. Však by rýchlo zistili, čo si môžu dovoliť z tej hmotnej núdze!

anonym_a96909
Dnes o 08:36

@anonym_autor asi ste financne zabezpeceni. Nesilila by som to.

anonym_c560e5
Dnes o 08:58
@anonym_15b971

@anonym_c560e5 čo to má s covidom? moja dcéra teraz zmaturovala a už dva roky brigáduje. Ide na VŠ a plánuje aspoň víkendovo pracovať. Je to o vnútornej motivácii, nevyhovárajme sa na dobu a covid. Dvom dospelým ľuďom nie je hanba žiť na úkor svojich rodičov?

@anonym_15b971 ci sa ti to paci, alebo nie, na detoch covid zanechal stopy, ze trčali domy a neboli v kontakte so svetom.

chocolatebox
Dnes o 09:04
@anonym_c560e5

@anonym_15b971 ci sa ti to paci, alebo nie, na detoch covid zanechal stopy, ze trčali domy a neboli v kontakte so svetom.

@anonym_c560e5 o akých deťoch sa bavíme? Majú 26 a 24 rokov. Covid bol kedy? Ľahká matematika.

luccija
Dnes o 09:13
@anonym_c560e5

@anonym_c560e5 aj na rodičoch to zanechalo stopy a teraz čo budeme sa roky vyhovárať na COVID?Asi majú príliš dobrých rodičov iný chlap by spravil s nimi krik, dal ultimátum do x mesiacov si nájdete prácu a budete prispievať.Ale, keď obidvaja sklopia usi a idú do práce, aby živili 2 manipulujuce deti tak to dopadne zle.Ved komu by nebolo doma dobre matka s otcom nakúpia, navaria, operu a budem žiť v izbičke do kedy sa bude dať a s takýmto pristupom tam budu roky.Pokym nepríde zlom, že ste dospeli a treba pracovať, tak tam bude sedieť roky.Premarnia najlepšie roky.Nechcem si predstaviť, že by rodičia ochoreli, alebo boli dlhodobo PN od deti asi pomoc nedostanú.
Ja by som ich posadila a spýtala sa aký majú plán kedy idú na brigádu, koľko poslali životopisov, že im môžem pomôcť, ale treba sa rozhýbať.Ak nie, budú musieť ísť na ubytovňu, spolu do podnájmu a tam si môžu rozdávať s bratom rozumy, alebo nech si nájdu partnerov, ktorú ich budú živit.Ale musia byť s mužom za jedno a nepovoliť.Potrebuju dospieť a správať sa ako dospelí nie deti v izbickach čakajúci čo rodičia zarobia a spravia.

bielasovicka
Dnes o 09:23
@la_dolce_vita

@bielasovicka dostali rovnaku vychovu a vzajomne sa podporuju v povalacskom zivote.

@la_dolce_vita je mi to jasné. Tu sú na vine rodičia.

anonym_7f9ecd
Dnes o 09:41
@anonym_c560e5

@anonym_c560e5 covid zanechal stopy na všetkých, niektorí tu už nie sú, ale tí čo sú sa nemôžu vyhovárať dookola a hlavne takí čo sa im nič nechce, dá sa vyhľadať aj pomoc, ale tieto deti to je extra kapitola s covidom to nemá nič spoločné

anonym_7f9ecd
Dnes o 09:44
@anonym_c560e5

@anonym_c560e5 keby si to napísala v minulom storočí že nemali kontakt so svetom tak beriem, ale teraz vo svete IT technológii............ kontakt sme mali, nie priamy ale cez videohovory, štúdium taktiež atď

reela
Dnes o 09:55

Nemaju autizmus?

luccija
Dnes o 10:01
@anonym_c560e5

@anonym_c560e5 tie deti už mali cez COVID vyštudovane chalan možno v ten rok maturoval o to to mal ľahšie.Aj rodičia môžu povedať, že majú depresiu z práce a ľahnúť na gauč.tam hlavne nesmie muž rezignovať jasné, že mama si bude deti chrániť.Autorka žijete v kraji kde je problém s pracou, alebo už sú tak zacykleni v tom, ze nič nemusia, tak rezignovali aj oni a čakajú čo bude.

letfenixa
Dnes o 10:07

Prvý problém je, že neťaháte s manželom za 1 povraz.

anonym_a2fafc
Dnes o 11:06

@anonym_autor prečo im to dovolíš, aby nepracovali?

gribka1
Dnes o 11:37

Oznámiť im, že sú dospelí, ak si to ešte nevšimli. Urob vyúčtovanie, čo ťa stoja a nech ti prispievajú, odkiaľ vezmú peniaze ťa zaujímať nemusí, ich tiež nezaujíma, odkiaľ ich máte vy. Alebo sa choďte s mužom stravovať mimo domu a nech si kúpia, uvaria z tej sociálnej dávky, keď im to stačí. No a oblečenie čo? Kto kupuje?

anonym_15b971
Dnes o 11:57
@anonym_c560e5

@anonym_c560e5 a preto sú leniví ísť do práce a nechajú sa živiť rodičmi? ja mám po kovide zdravotné ťažkosti a pracujem, žijem, snažím sa. Pre všetkých to bolo náročné. Ale iste je jednoduchšie ležať doma a mama staraj sa 🤦🏻‍♀️