icon

Ako riešiť falošné potvrdenie pri delení BSM?

14. nov 2024

Dobrý večer, stretli ste sa s tým, že pri rozvode dali svokrovci mužovi falošné potvrdenie o tom, že na prerábku bytu mu darovali peniaze, takže po rozvode si bude nárokovať na väčšiu časť peňazí z predaja tejto spoločnej manželskej nehnuteľnosti?
Je to vôbec možné, takto spätne niečo takéto doma napísať? Netreba to spísať u notára s reálnym dátumom a pečiatkou? Ďakujem.

Strana
z2
maciatkolulu
15. nov 2024

Naozaj to tu máš úplne zbytočnú debatu. Lebo realita môže byt odlišná. Ak potrebuješ nejaké povzbudivé reči,tak fajn. Inak je zbytočná. Smer právnik a veľmi rýchlo. Nie plakať,ako ti to mohol exmanžel urobiť.

maciatkolulu
15. nov 2024

Ja len,že reálne by som bežala k právnikovi a nečakala na odpovede na MK. Je totižto dosť normálne,že rodič dieťaťu požičia bez zmlúv,alebo daruje. Najmä peniaze,pri nehnuteľnostiach je to samozrejme iné. Ale keď mamka a tatko požičiavajú/daruvavaju hotovosť mladej rodinke,tak podľa mňa málokedy bežia k notárovi. 🤷Iste,môže to byť účelové teraz,ale aj nemusí. Keďže nevieme všetko. Takže veľa šťastia s právnikom. Bez neho to nebude dobre.

maciatkolulu
15. nov 2024

Ale inak krásny príklad toho,ak mať všetko poistené ,aj v najbližšej rodine.

draik
15. nov 2024

Nemusí byť zmluva s úradne osvedčeným podpisom. Niekedy by postačovalo aj (dodatočné) písomné potvrdenie darcov, že darovali len jednému z manželov.
Je niekoľko možností riešenia - spochybnenie, že k daru vôbec došlo, čo môže byť komplikované kvôli tomu, že ste vtedy platili v hotovosti a že daná investícia prebehla. Závisí aj od sumy (hotovosť 100.000 e doma v pančuche a jej darovanie sa preukazuje ťažšie ako pár tisíc).
Ak antedatovanú zmluvu predložia súdu a skutočne ju podpísali len pred mesiacmi, existuje možnosť znaleckého skúmania, ale nie je to lacné. ( Na antedatovaní pohoreli Kočner a Rusko, ale tí si dali prácu so zháňaním starého papiera a spol. Aj tak ale za falšovanie zmeniek boli odsúdení)

autor
15. nov 2024

Akože to je fakt strašné, že človek musí takto komplikovane dokazovať lož. To by som si potom naozaj mohla aj ja "zohnať" podobné "potvrdenie".

earlgrey
15. nov 2024

Tak je to tvrdenie proti tvrdeniu...vieš ty sama povieš, že je to klamstvo...a on spolu s rodičmi (3 osoby) povedia, že to klamstvo nie je...už potom bude len na sudcovi, aby to nejako rozhodol...rozdelil...ja si myslím, že je úplne zbytočné platiť právnikovi, keď nemáš dôkazy...právnik si tie dôkazy z palca nevycucá...bude mať len tvoju verziu a s tým bude pracovať...ale to je len môj názor

huxy
15. nov 2024

@earlgrey tak nech to isté spraví aj autorka. Teda spíše s rodičmi takú istú "zmluvu" a tiež nikto nedokáže že to tak nie je 🤔

earlgrey
15. nov 2024

@huxy Veď áno, môže...ja netvrdím, že to má nechať tak...nech bojuje, ale pokiaľ nemá "dôkazy", právnik od nej len vezme zbytočne peniaze...

kavasmliekom
15. nov 2024

Bola to veľká suma?

betulinka1
15. nov 2024

Tak nech preukazu, ze taku sumu vobec mali ak spochybnis, ze ten papier bol pred 10 rokmi podpísaný. Neboj sa, sudcovia to riesia v kazdom druhom vyporiadaní BsM, ze nejaky dedko a babka dali kes a este aj zmluvu podpísali. 😉

tykat
15. nov 2024

Ako to pisali? Rucne? Na pocitaci?

O aku sumu ide?
Ak o velku tak dnes sa mozno da dokazat kedy bol dokument spisany. To ze tam niekto da stary datum nic neznamena. A za dalsie svokrovci by asi tiez museli zdokladovat odkial tie peniaze zobrali. Nie je to take uplne jednoduche.

dupinka
15. nov 2024

@maciatkolulu to miešaš hrušky s jablkami. Toto nie je obchodna vec.

A k veci: zmluva nemusí byť písomná. Paradoxne, ak teraz predložia nejakú antidatovanú (spätne) písomnú zmluvu, tak je to viac "okaté" ako keby nemali vôbec, len ísť cez tvrdenia.
Všetko bude pri dokazovaní vyplývať z posudzovania dôkazov vo vzájomnej súvislosti. Nie je to jeden dôkaz.
Ak už sú pri vyporiadaní BSM takéto problémy, radšej sa dať právne zastúpiť, nakoľko nejde o pár drobných.
A vec ani nemusí skončiť na súde, pokiaľ dôjde k dohode o vyporiadaní BSM.
(Ušetríte súdne poplatky a trovy konania).

lavender94
15. nov 2024

O koľko peňazí sa jedná? Koľko mohla pred 10 rokmi stať rekonštrukcia bytu. To nebudú veľké peniaze oproti tomu ako ten byt stúpol na hodnote. Nech sa s nimi aj po*ebe keď mu to spraví radosť. Ale podľa mňa to takto nefunguje, že urobím si zdrap papiera na kolene a mám dôkaz. To by potom robil pri rozvode každý si myslím.

uzivajden25h
19. nov 2024

@kavasmliekom
@maciatkolulu to sa dosť mýlite. Ja som dieťaťu pomohla a mám spísaní darovaciu zmluvu a potvrdenú notárom. Považujem to za normálne.

maciatkolulu
20. nov 2024

@uzivajden25h a tvrdím ja niečo iné? Veď presne,treba poistiť všetko,aj vo svoj prospech(pôžička),alebo v prospech darovaného...

Strana
z2