icon

Ako riešiť financie pre prípad, že by sme sa rozišli?

petraretra
11. apr 2023

Dobry den chcem sa spytat na vas nazor.priatel zdedil po babke dom. Zobral si nan hypoteku na prerabku. Budeme v nom byvat spolu.mesacne budeme platit jeho splatku hypoteky pol na pol.ako riesit financie ak by sme sa nahodou rozisli? Ma to niekto podobne?

vevapeto
12. apr 2023

@matullienka tak asi autorka nemá na to prostriedky, aby splácala niečo svoje ( to je ľahké povedať, ale koľko ľudí si reálne môže zobrať sám hypo a kúpiť byt? Keď musíš mat 20% našetrené a ceny bytov no comment).
Jasné, môže prispievať aj inak, priateľ chce však €€€ bohužiaľ 😁 Chlapec nie je hlúpy.

0silvia0
12. apr 2023

Tuto pan dedic ma samozrejme pravo pytat polovicu hypoteky, polovicu nakladov, polovicu stravy. Na druhej strane autorka nemusi tuto "velkorysu" ponuku prijat.
My, co byvame v rodinnych domoch vieme, ze to nebude 20 euro za plyn a podobne drobaky. My platime v RD plyn cca 100 euro.
My co byvame v rodinnych domoch vieme, ze tu treba casto obetovat vikendy a starat sa o dom a zveladovat ho. Clovek tu necha energiu, cas, srdce. Ak by som bola na autorkinom mieste a dostanem takuto ponuku, tak ju nezoberiem. Isla by som radsej do podnajmu, zaplatim si svoje a mam pokoj a nestaram sa, ci treba vymalovat, z coho kupit novy spotrebic, novu kosacku atd.
V rodinnom dome je dost roboty, cize pol nakladov, pol hypoteky, pol roboty, no dakujem pekne. Ale ma to chlapec dobre vymyslene.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
12. apr 2023

@vevapeto “Veď ona mu bude platiť v prepočte možno polovicu bežného nájmu v byte a ešte by to chcela vrátiť keď sa rozídu 🥳 “

A co takto to porovnat rovno s loft apartmanom v new yorku. Mohla by mu dokonca platit vsetko i davat navyse, nie?

vevapeto
12. apr 2023

@moonlight1210 nechápeš. nevadí.

moonlight1210
12. apr 2023

@vlado818 “Byvam v dome vyzsi (btw. vyssi) standart a predpokladam ze sa budem podielat na vybere komponentov do domacnosti.”

Dom nie je zaruka vyssieho standardu. Navyse je okolo neho robota.
A tipujem, ze priatel caka, ze autorka si nebude lakovat nechty, ale prilozi ruku k dielu. Minimalne popratat a poumyvat po majstroch a opravit detaily (co ziaden majster sa s nimi nedrbka). Co niekedy je riadna drina, ked ti napriklad penetrakom zaprskaju okna a ramy, a ine chutovky.

V byte platis za hotovy, jasny standard.

Tu? Vopred za pravdepodobny buduci standard. Ktory potom nemusi byt, lebo ked bude hotove, priatel moze doviest novu dievcinu a autorke hodit igelitku: Táhni, odkial si prisla.

Neporovnaj neporovnatelne.

moonlight1210
12. apr 2023

@vevapeto a co ine si tym teda chcela povedat?

lienka9
12. apr 2023

@vevapeto presne ako pise..
@petraretra Tiez sa mi to zda divne,ze platit za energie.ved ked je clovek v normalnom podnajme tiez neriesi ze v platbe vlastne splacaju ineho hypo.ja by som sa asi pozrela kolko stoja podnajmy,napr 1-2izbak,co by ste brali ak by ste sli spolu byvat a z toho polku su vyratala a mozno o nieco menej,kedze ides k frajerovi..pripadne to porovnala s tym co chce od teba,aby si videla kde su normalne sumy za prenajmy..ale podla mna prispievat len na energie nieje tiez fer..

vevapeto
12. apr 2023

@moonlight1210 prečo by to mala porovnávať s apartmánom v NY? Stačí, keď to porovná s bytom, na ktorý by možno mala v meste, kde žije. Drž sa témy a reality prosím.

moonlight1210
12. apr 2023

@lienka9 Takto by som uvazovala, keby som sla k niekomu do hotoveho.

Rozdiel je, ze za tie peniaze za prenajom bytu dostanes hotovy standard. Presne vies, co “kupujes”.
A v takom pripade ti moze byt fuk, ci komusi (prenajimatelovi) pomahas splatit hypo. Platis ten jasne definovany standard, ktory chces (bez dalsej potreby robit na nom).

Tu mas na to prispiet, ale bud to neuzivas, lebo pocas prestavby byvas aj tak inde, alebo teda byvas tam, no na stavenisku (kto prerabal dom, ci byt za pochodu, vie, ake to je. Komfort to rozhodne nie je. Zazila som oboje.)
Plus nevies, ci ten “predplateny buduci standard” aj nakoniec dostanes, lebo vlastne nie je tvoj, ale priatelov.

Nech mu plati polovicu energii, nech si delia nakupy, nech sa podiela na nakupe spotrebicov, atd, ale hypo nie. Dom je len jeho (a bude len jeho), tak nech si jeho opravy plati sam.

lucpro1
12. apr 2023

polovicu hypoteky by som neplatila, nebudem platit nieco, co nie je moje, polovicu nakladov na zivot, ked tam budete spolu byvat, to uz je ina rec, to by som nemala k tomu vobec nic, ziadny problem s tym 😉

moonlight1210
12. apr 2023

@vevapeto je to presne to iste, ako porovnat najmy v akomkolvek byte. V okoli, ci v inom meste.

Lebo potom stale mozes prihadzovat, alebo uberat, podla toho, s cim si to porovnas.

Nemozes to porovnat s garzonkou, ci jednoizbakom, pretoze inak by si byvala takto, keby si nebola v dome.
Napriek tomu, ze v dome mas k dispozicii priestoru za niekolko izieb (plus najskor este aj dvor, atd.).

A nemozes to porovnat s dvoj, troj, stvorizbovym bytom, i ked by dom ponukal tolko priestoru (plus dvor,…), ked by si si v zivote tak velky byt (a napr. parkovanie k nemu) neprenajimala.

V podstate nemas ziaden priemer, s akym by si to porovnala, aby to bolo naozaj ferove, stanovit cenu byvania v tom dome na takomto porovnavacom zaklade.

kristinapetronela
12. apr 2023

Hypotéku neplat pokiaľ nie si na LV !

kristiii
12. apr 2023

Zaujalo ma, koľkí tu prirovnavate partnerský vzťah k vzťahu nájomnému, teda obchodnému. Ale ok. Len v tom pripade nech pán nájomca spíše nájomnú zmluvu, nahlási sa na daňový úrad a nezabudne každý rok platiť daň z prenájmu 🤦
Za mňa, hypo neplatiť, podieľať sa polovicou na bežných nákladoch plus kúpiť ked bude treba nejaké spotrebiče, prípadne nábytok, ktoré si budeš môcť v prípade rozchodu vziať.

zuzina25
12. apr 2023

@petraretra polovicu hypotéky by som platila len v prípade, že napíše polovicu domu na mna. Ak ma byt dom písaný na neho, v žiadnom prípade nič neplat. Jedine bežne náklady na elektrinu, plyn, kúrenie, keďže tam budeš bývať. Lebo ak by ste sa rozišli k tým peniazom z hypotéky sa možno nikdy nedostaneš a ťahanice po sudoch tiež isto nechceš..

janage
12. apr 2023

@kristiii presne to ma napadlo.

lujza123
12. apr 2023

My máme podobnú situáciu, teda trochu opačnú, dom aj dlhý su moje, platí mi polku energií a aj menší nájom.
Nájom preto lebo dom je zrekonštruovaný, všetky spotrebiče sa kupovali nové. Zas nevidím dôvod aby jeden všetko splacal a druhy býval za 50 eur mesačne v úplne novucickom len z titulu partner.
Veľa sa robilo svojpomocne, či my dvaja ale aj zopár kamošov, vtedy som normálne vyplácala vsetkym za prácu hodinovú mzdu, nadreli sa tu ako kone, nechcela som aby to robili zadarmo.
Pri užívaní už žiadna extra robota nieje

Mňa celkom nechutne ošklbal ex takže mňa to doživotne vyliečilo z túžby mat s niekym spoločný majetok, ale tak isto sa nechcem zachovať chrapunsky voči druhému človeku.

My sme sa dohodli na najme, s tým ze všetko v dome som zabezpečila ja. Rozmýšľali sme aj nad variantou ze by, sme platili hypo napoly a v prípade rozchodu by som ho vyplatila z toho co sem dal (nábytok, spotrebiče, splátky) ze by sme si to všetko ošetrili zmluvne. Ten nájom je jednoduchší, aj keď v podstate pre mňa oveľa menej výhodný - no nemusím potom nikoho nijak vyplácať.

jazula
12. apr 2023

@lujza123 Podľa mňa drobný “nájom”, príspevok na bývanie je úplne ok. Len podľa mňa nerobí dobrotu viazať to na hypotéku…úver je majiteľove rozhodnutie, jeho vyber banky a všetko okolo toho…zasa bývať zadarmo alebo skoro zadarmo tiež nie je fér.

wiwi28
12. apr 2023

Ahoj! My sme takto žili s priateľom 8 rokov, ja som mala hypo na byt v ktorom sme spolu bývali (byt na LV bol môj, on bol spoluručiteľ na hypo). Platili sme energie aj hypo na polovicu (energie si "odbýval"). Čo sa týka zabezpečenia, boli sme u právnika a dali sme si spísať čestné vyhlásenie: Ja ako majiteľka bytu som čestne vyhlásila, že v prípade ak sa priateľ odsťahuje zaplatím mu naspäť všetky splátky hypotéky, od dátumu xy. Polovica splátky hypotéky je xy€. + tam bolo určené do akého času a kam som povinná mu to uhradiť,
Toto som podpísala pred notárom. My sme sa nakoniec vzali, byt sme predali a už ako manželia kúpili väčší. Ale celý ten čas mal priateľ ako-tak istotu, že to s ním myslím vážne a nemám ho len ako sponzora.
Nehovorím, že je to nepriestrelný dokument ale právnik nám povedal, že na základe toho môže odo mňa tie peniaze vymáhať súdne. Takže to nebolo z mojej strany len o pekných slovách ale mal aj niečo v ruke.

kristiii
12. apr 2023

@lujza123 lenže k tebe išiel chlap bývať do hotového, zrekonštruovaného a zariadeného. Tam je nejaké "drobné" nájomné v poriadku, ale z autorkinho prispevku som pochopila, teda aspoň ja, že do toho domu ešte len idú bývať a idú ho prerábať. Takže autorka má priestor investovať napríklad radšej do toho nábytku, ktorý tak ako ona bude využívať jeho dom, on môže využívať jej nábytok, tým pádom ho nemusí počas spoločného bývania kupovať, ale v prípade rozchodu ona neodíde s holou riťou. Okrem toho sa na tom zveľaďovaní bude predpokladám aj podieľať. Však môže upresniť, či sme pochopili ich situáciu správne.

amelie2017
12. apr 2023

@kristiii nesiel to hotoveho, vsak pise, ze vsetko robili svojpomocne, ci oni dvaja alebo s pomocou kamosou. Rozhodovali sa, ci on kupi nejake spotrebice, bude platit polku hypo a pod. Riesili podobnu otazku, kto co bude ako financovat. Zvolili, ze vsetko autorka, on len najom. Takze po rozchode nebudu tahanice.

kristiii
12. apr 2023

@amelie2017 máš pravdu, nečítala som pozorne. Ak sa dohodli vzájomne, v poriadku. Ja by som šla do inej dohody, ako som písala aj autorke, ale to nie je v ich prípade podstatné.

lujza123
12. apr 2023

@kristiii aj dohoda ze jeden zabezpečí bývanie a druhy kúpi nábytok, spotrebiče, auto je v poriadku tiež sme nad tým rozmýšľali. Ale ako som spomínala ja už som raz skončila doslova "holá, bosá na ulici" aj s malou dcérkou a to už druhý krát zažit nemienim, lebo však ostať v dome bez nábytku a ešte vyplacat vstavané skrine, kuchynsku linku tiež nieje bohviečo....
Keby som bezdetna uvažujem ináč a naopak, keby sa len chystám mat deti tiež uvažujem úplne inak.

kristiii
12. apr 2023

@lujza123 stále lepšie bez nábytku (inak tým som myslela len nevstavaný, rovnako aj spotrebiče), než bez bývania 😅 Mňa práve ex takto vyplatil, keďže sa mu nechcelo zariadovať nanovo. Ale jasné, každému ako vyhovuje. A zas nevieme dosť podstatnú info, a to, koľko si vzal na tu prerábku, keďže je rozdiel, či mu chce platiť polku splátky na 20000-tisicovy úver alebo na 120000.

zmrzlinka2021
12. apr 2023

@lujza123
Podstata splacania cudzej hypoteky vyslovne cudziemu cloveku (ano, frajer je frajer, nie manzel - rodina), kde clovek nefiguruje na LV znamena, ze niekomu clovek zhodnocuje majetok a dost vyrazne.
Cize ak osoba x kupovala byt na uver pred 10 rokmi v sume 80 tis, a osoba y jej platila splatky (napr. 40 tis.), v pripade rozchodu a vopred nastavenych pravidel, dostane svojich 40 tis. No lenze ten byt uz v pohode moze stat 300 tis. EUR, cize osoba x vyplati osobe y smiesnych 40 tis. eur, za ktore si dnes uz nic nekupi... a je v klidku (ta co je na LV pravdaze).

Ak ludia planuju byt spolu v dobrom aj zlom, nech idu do kupy spolocne a ak ocakavaju odchod od partnera, tak nech sa vopred zariadia, pretoze osoba y si moze popritom vziat vlastnu hypoteku, budovat vlastny majetok a ked jej chodenie s osobu x nevyjde, tak ma vlastny majetok a dost zhodnoteny za tie roky.

zmrzlinka2021
12. apr 2023

@petraretra
Neplatila by som hypo priatelovi na jeho dom. Ked chces byvat u neho, byvaj, ale buduj si vlastny majetok

aliaray1
12. apr 2023

@matullienka mozno ak to spatne preukaze. Len nechapem aky by to malo vyznam platit mu cast HU a nic nemat.

maxalla
12. apr 2023

Vies, pre pripad, zeby ste sa rozisli, neriesila by som len financie, ale napriklad aj to, aby si neskoncilas jednym kufrom pred dverami este v ten den. Ak nemas zmluvu, tak si v podstate cudzinec v jeho dome a moze ta dat vyviest zo svojho majetku hoci aj ihned. Kdezto ak mas normalne zmluvne podchytene, ze si najomnik, tak mas nejaku vypovednu dobu. Nie vzdy sa da dohodnut, zmluvy sa robia na zle casy, nie na casy, kedy vsetko funguje a svet je ruzovy 🙂 Ak by ziadne problemy nenastali, tak nicomu to vadit nebude, ze mate zmluvu. A ak problemy nastanu, budes za nu este vdacna. Kedze v dome prebieha rekonstrukcia, stale sa mozete dohodnut na nizsom najomnom, nemusi ist o polovicu toho, co by si zaplatila inde, je to o dohode. Tym padom aj on dostane peniazky, ktore pouzije na hypo a ty sa nebudes musiet bat, ze skoncis pred dverami, bez penazi alebo ze ta bude nahanat po sudoch a chciet od teba bezdovodne obohatenie.

panelacikova
12. apr 2023

@aliaray1 ty čítaj s porozumením, manželstvo nie pre dom z dedičstva. ale pre tú hypotéku, ktorú chce on vziať na rekonštrukciu. a áno, prevod domu (teda časti) na ňu by bolo tiež riešením, nemusia sa ani brať. ale to on neurobí, on asi veľmi dobre vie, čo robí a čo od nej požaduje 🙂

panelacikova
12. apr 2023

@vlado818 zdedil dom po babke, to nebude žiaden vyšší štandard, to bude stará barabizňa, ktorá zožerie kopu peňazí na rekonštrukciu...

@0silvia0 ja ani v dome bývať nemusím (ani nebývam) a je mi jasné, že doň človek celý život vráža nie malé peniaze a nie málo času. toto vie snáď každý súdny človek 🙂 čudujem sa, že niektorí si myslia, že hurá, dom a nepohnem prstom....

@vevapeto mala by som platiť niekomu hypotéku alebo niečo "na bývanie", ako tomu ty hovoríš, tak radšej kúpim svoje a splácam alebo idem do podnájmu a mám svätý pokoj. žiadne problémy s rekonštrukciou, starostlivosťou o chlapa (domácnosť) a neviem čím. nehovoriac o tom, že možno jej priateľ vymyslel ešte jednu úžasnú vec, že kým sa bude rekonštruovať (možno svojpomocne??), nech robí ešte aj kuchárku a čašníčku chlapom.... aj toho sa môže pani autorka dožiť.