Ako riešiť finančné týranie partnerom?
Sme manzelia uz 4 roky a mame 2 male deticky. Aj napriek tomu ze bola uplne ina dohoda o financiach, nas zacal muz vydelovat, o spolocnom ucte nechce ani pocut a posiela len malu ciastku na chod domacnosti/pre deti.
Ked mu poviem ze potrebujem nejaky extra vydavok (chcem kupit ortopedicke topanocky, potrebujeme nieco do domacnosti) tak mi povie ze co som si nenasetrila a ze mam dat mladsie dieta do jasli a zacat pracovat ak sa mi zda ze mam malo penazi.
Ked pridem s vacsim vydavkom tak ma rovno vysmeje ze minam na hluposti a on sa na tom podielat nebude (napriklad nove autosedacky, lebo tie provizorne co mame uplne stroskotali na crash testoch a jednemu je uz mala), ale dokonca aj ked nakupujeme potraviny spolu pozera do kosika a pyta sa "na co ti je syr platkovy aj blok?" "Preco potrebujes sunku?" "Ten toast je o euro drahsi ako minule, kup rozky"
Pritom on zaraba naozaj slusne.
Ked som mu povedala ze uz takto neplanujem zit, odpoved bola "tak odid a som zvedavy ako to zvladnes ked pojdem do zahranicia a uplne prestanem prispievat"
Ako by ste postupovali?
Tiez by som chcela poprosit tie ktore mate s tymto skusenosti, riesili ste veci pravnou cestou a ak ano kolko to trvalo a ako to prebehlo?
No tak,teda,spravaj sa tak,aby sa bál on teba. To vydelovanie poznam ,je to podlé,aj ja som to mala, podobne,ale potom som od neho odisla (nielen kvoli financiam ,ale vsetkym moznym nemoznym nezhodam a dala na sud o vyzivne .Tak takisto by panko ti musel platit vyzivne nielen na deti,ale aj na teba.A ked pises ze dobre zaraba .,tak potom by sa zbadal.Ak to takto zacina a este male deti nevidim ruzovu buducnost,ale vdaka Bohu, ze su socialne siete,mas sa o co opriet.Ked som toto ja zazivala, pretrpela, mala som len rodicov,ktor ima prijali.Nebyt ich, tak by som skoncila asi na psychiatrii.Bud vééééélmi opatrna, a v strehu,Nemá nahodou nejaku bokovku, ved toto na laskyplnu rodinu do buducnosti nevyzera
Úplne ti rozumiem ... Rieš to .deti naozaj potrebujú aj autosedačky aj ortopedické topánky aj rovnakú životnú úroveň ako ich otec ... Podaj si o výživné .držím palce
@matkahelka nemozes dat link,poucime sa o mudr,debilkovi.dakujem
@lenkakravcova presne. Jediny problem v tomto celom je, ze neni islamista. Ak by bol, tento prispevok by ani nevznikol.
@lenkakravcova neviem, ci som na teba Lenka niekedy reagovala, ale tvoju propagaciu tu vnimam a nie je koser ani nahodou. Clovek by mal chut ti az napisat, ze je to rovnako invazivne ako to, co propagujes.
Ale skor, kedze si prides taka zbozna a praktikujuca a veriaca, tak mi prosim ta vysvetli, preco tak nevyhnutne potrebujes kazdeho presvedcit, aby veril v nieco, co je vraj tvoje a privatne, pretoze tak to obvykle ludia maju....ze ich viera im pride jednak cenna a jednak velmi osobna. A ty to tu ponukas jak na istambulskom bazare - pozlatene, na oko nablyskane a ono hned za prvym rohom clovek zisti, ze je to cele inak a ze kupil cosi co mu vobec nepasuje/nefunguje.
Ak by to bola taka mega super viera, tak sa ''to preda samo'' aj bez tvojich kazdodennych proslovov.
A teraz menej bez jedu - podobne ako ty, v kazdej teme, kde je zena v oslabeni sa zjavuju este aj jehovisti - ti su dakedy este osobnejsi, ty radsej zvonia pri dverach podobne ako nejake dalsie sekty.
A k tomu feminizmu, ja netusim, kde si precitala, ze ak by bola zena feministka, tak ma chciet vsetko 50 - 50 alebo si to dokonca vsetko platit sama, to je tak absurdne ako Kuffov vyrok o nohaviciach, pruser s tebou aj nim je ten, ze to vsetko patri do 15.storocia max, tam sa to zaseklo a vysledky toho ''preletu'' dalekej historie do sucasnosti su potom presne take, ake z toho su. Ziadna velka slava z toho nekuka.
@vorkola a este,doporucujem najskor vyzivne na seba a deti ,skor nez sa s nim popripade chces rozviest.Naopak pri otazke sudcu, ked sa ta bude pytat, ci sa chces rozviest?, bud diplomat, a nepovedz ze ano,lebo,by si dostavala na seba malinke vyzivne,vzhladom, na to, ze ked rozvod, tak vlastne uz nebudete manzelia,..a vyzivne na teba zo zakona by bolo celkom minimum. .Ked povies, ze sa rozvadzat nemienis, tym padom podla zakona mas narok vyzivne na teba ROVNAKA ZIVOTNA UROVEN AKO MANZEL a budes to dostavat od neho 5 rokov,taky je zakon ,. pokial nenastanu u neho ine socialne zmeny. napr .dieta s priatelkou alebo mensi plat. , akonahle sponenes rozvod, sudca moze byt podplateny, a moze sa vyhovorit ze vsak uz manzelia nebudete a da na teba minimum vyzivneho .Ale keby u manzela nastala akakolvek zmena, napr mensi zarobok, dalsie dieta s priatelkou, tak ,to by musel dat on novy navrh na sud.Toto som cisto riesila len teba, lebo tieto veci vyzivne na manzelku som nevedela ani ja.Az mi to povedala moja advokatka
@lenkakravcova to isté tu bolo už dávno pred islamom- v kresťanstve .len aby si nezabudla na kultúru ktorá ťa vychovala 😉
@hopsas kde presne? 🙂 daj vetu, citáciu, ktorá zakladá dane právo žene.
U nás je to takto:
Muži sú povinní starať sa o ženy za to, že Boh uprednostnil jedných pred druhými.. (Korán, 4:34)
Od toho je odvodené aj dnešné právo dokonca aj európske, vzhľadom na to, že od 11. storočia sa právne smery rímskeho a islamského práva vyučovali na školách spoločne. Tým pádom sa mnohé zákony aplikovali bez toho, aby bola spomenutá viera i do rímskeho práva, z ktorého sa odvodzovalo európske právo. A tak máme zákony o výživnom na ženu.
@atinkaa feminizmus prvej vlny bol o tom že ženy mohli voliť, že mohli dediť, že v Európe zanikla debata o tom, či má žena dušu (medzitým toto v islamskom práve už dávno mali) - teda v Európe a na západe to bolo opodstatnené. Dnes je feminizmus napr o tom že muži sa majú starať rovnako o deti ako ženy a ženy rovnako prispievať do domácnosti ako muži - aby to bolo spravodlivé z oboch strán. Nedá sa brat len výhody (rozdeliť čas starostlivosti o deti) a neprispievať (aspoň čiastočne).
@lenkakravcova uz sa tu prosim nezhadzuj. Založ si svoju temu kde si budeš sama drístať.
@aurora33 tá však má už neoznačujte dookola 😀
@lenkakravcova Nesranduj o tom ake maju zeny v islamskom svete prava- kukni si o tom nieco realne kvoli sebe!
Pozri si fotky iranskych zien z 60tych rokov a teraz.
Pristup k vzdelaniu atd.
Kup si dejiny zeny a citaj skor nez tu zacnes cosi propagovat. Alebo sa prestahuj, lebo od Starej Lubovne sa to propaguje viac easy. To je taky islam light.
A ano presne preto, ze maju dusu tak ich ukamenuju a to v pokoji aj manzel, otec, brat…ty dusa, ako som napisala vyssie, ty si cosi ako Kuffa v sukni - obaja tak 15.stor max a obaja si to mozete dovolit len preto, ze mas/mate taku hrackarsku verziu toho co propagujes.
@lenkakravcova veď už to konečne pochop, nikoho ten voj blbý islam nezaujíma, ani ty, ani tie tvoje dristy, ani nič okolo toho. Načo tu spamuješ? Choď do čerta už s tými somarinami.
@vikiki29 Však má už neoznačujte. 😄😄😄 Pár ženám, ktoré má označili v odpovediach som odpovedala. Ak máš nejaký problém s nervami, tak ho treba riešiť inak. Alebo preskočiť komentáre a mať pekný deň☀️
@atinkaa
"Pozri si fotky iranskych zien z 60tych rokov a teraz.Pristup k vzdelaniu atd"
Ak chces dávať niečo za príklad, tak krajinu proroka - Saudskú A , nie šítsky islam v Irane. V Saudskej máš pomaly vyšší počet vysokoškolský vzdelaných žien, než je na Slovensku.
No vidíš, a Korán hovorí, že dušou sú si rovní už v 7-8.storoci. 🙂 čiže trošičku skôr než v 19-20.stor v Európe. Vychádzame teda z úplne odlišných právnych podmienok.
@lenkakravcova ano a preto su tu, preto im vyhovuje parizska moda, anglicke a americke skoly, nemecke auta a technika🙈ci?
A ano dusou ste si rovni, ale este aj na wc mimo domu ides po dovoleni chlapa, ktory ma slovo a ano ja tomu rozumiem velmi dobre, predpokladam, ze si bola docista nevyrazna dievcina, o ktorej teraz vie cele lubovnianske okolie.
A Saudi? Ropa jedine - money talks. Kde by boli, aj by tej nebolo. V stane, ktory by si mala prehodeny uplne rovnocenne cez plece ty.
@lenkakravcova ty tu spomínaš tú Saudskú Arábiu, ktorá zrušila zákaz šoférovať u žien až v roku 2018, kde síce ženy študovali ale hlavne preto, aby mali určitú prestíž u rodín budúcich manželov, nie preto aby potom mohli vykonávať zamestnanie aké chcú. Len nedávno Saudská Arábia prijala reformy, ktoré spôsobili, že im každoročne stúpa zamestnanosť u žien. Je to národná stratégia Vision 2030, len v roku 2022 sa im zvýšila zamestnanosť u žien o 35%. Aj to to robia preto, lebo už nechcú byť ekonomicky závislí na rope. A ty, ktorá si nedávno písala že samozrejme ty šoférovať môžeš, lebo tvojmu mužovi to viac vyhovuje si absolutne neuvedomujes, ze v Islame je všetko o tom, ako to vyhovuje mužovi... pripadne štatu. Akoby si bola dieťa, alebo domace zvieratko.
@zuzanapjat presnejsie podzvieratko
@zuzanapjat áno, ten zákaz zrušili nedávno. Ten zakon nebol odvodený z islamu, ale z ich osobných kultúrnych veci (kedy tam ženy neriadili povozy ostalo to dlhšie). Na druhú stranu k jeho zrušeniu vyzývali dosť muži, ktorí nedokázali platiť svojim ženám šoférov. 😄
Všetko má svoje výhody i nevýhody. 🙂 ak to už povieš tak, tak keď ma zvieratko dobrého majiteľa, tak sa má pomaly lepšie než majiteľ. 🤭 (Samozrejme ber to s nadsádzkou - keby sa ženy mali v islame tak zle, už dávno by - hlavne tie v Európe takýchto mužov nehľadali a nemali s nimi rodiny. Veď sa opýtaj bežnej ženy na ulici: či si vyberie chodiť do práce a mať všetko pol na pol alebo si vyberie možnosť byť doma, robiť si svoje hobby, chodiť ku kamarátkam, pracovať iba ak žena chce (s tým že všetky peniaze ktoré zarobí sú len jej a neplatí z nich povinné nič do domácnosti, za nájom atď) s tým že všetko finančne (nájom, energie, jedlo, ošatenie) potiahne muž? Uvidíš sama tie odpovede).
@lenkakravcova inymi slovami Lenka, islamske štaty prichadzaju slimačim tempom na to, čo je v Europe a USA už davno bežne. A ta Saudska Arabia tam zeny potrebuju suhlas muža - brata, otca, alebo manžela na to aby sa vzdelavali, aj na to aby sa zamestnali. Stale su diskriminovane v otazke dedičstva, nemožu len tak bez suhlasu muža cestovať a stale sa za nich rozhoduje koho si vezmu za manžela. Toto tu bolo tak 150 rokov dozadu a aj to sme nebičovali prostitutky od skončenia stredoveku kym v Emiratoch od toho velkoryso ustupili len nedavno. Isteže nemohol byt zakaz šoferovania odvodeni z Islamu, ked v čase Mohameda neboli auta. Ale to, že ich to vobec napadlo podporil Islam, ako nabozenstvo kde zena nie je rovnocenna muzovi. Čo sa tyka ziem ktore očari Islam, za mňa su to ženy submisivne a prameni to z ich ranneho detstva a nedostatku všeobecneho rozhľadu. Ale dnes ludia veria aj na plochu Zem, tak sa necudujem, ze niektore chcu byt zaujimave Islamom.
Dodatok:
Iran - https://www.bbc.com/news/world-middle-east-4703...
Afganistan -
https://www.youtube.com/watch?v=naHWKSpjZGISaudi - https://www.amnesty.org/en/location/middle-east...
A u nich specialne by slo pridat este tvoje prava ako cudzinky u nich a vobec ludske prava kohokolvek kto nepatri k hornej vladnucej vrstve, teda tu o prikladoch z tejto oblasti nebluzni a vycestuj tam. Niekedy sa ani len vylet nemusi vydarit, kedze sa bavime o krajine kde nedodrziavaju nic, duso.
Este aj vsetko to ich krasno a pozlatko je vystavane cez umrtia tolkych robotnikov, ze bud rada, ze si v Lubovni a nechaj ludi v krestanskej krajine (bavim sa o krajine - kostoloch - pohladoch na krajinu bez mesit a vresku z nich) nech ziju podla seba. Pretoze to, co robis ako napr. propagacia islamskej zoznamky a podobne je skoro na nahlasenie adminovi a ak by som chcela pouzit militantnejsiu terminologiu, kedze „lovis“ zranitelne zeny, tak je to na hranici obchodovania s ludmi, kedze ich lakas do este vacsej neslobody a to v situaciach, kedy sa ocitli v krize a vsimam si to dlhodobo.
@zuzanapjat ja to takto nevidím.
Tým, že sa svet prepája internetom, sa miešajú kultúry. Na západe naopak narastá trend "tradwife", čo je vlastne taký ekvivalent islamskej ženy na západe.
Tým, že sú ženy v SA plne živené mužmi, je úplne normálne, že majú mať súhlas daného muža k určitým činnostiam.
V otázke dedičstva nie sú diskriminované. O Tom máš asi nedostatočne informácie. Ženy dedia menej ale dedia spravodlivo. Si predstav, že žena celý život nebude pracovať - živí ju vždy nejaký muž z rodiny. Logicky v takom prípade majú mužskí potomkovia väčší nárok na dedičstvo, pretože oni živia ďalšie ženy a zároveň žena dostane svoju časť, ktorú si necháva (nedáva ju na financovanie domácnosti). Čiže zene jej peniaze vždy ostávajú na jej "blbôstky" /neplatí z nich nikdy jedlo, oblečenie, ubytovanie/. Toto všetko ostáva na mužovi. A ak sú napr 2 chlapci a jedno dievča, zomrú im rodičia, tak chlapci majú finančnú zodpovednosť za dievča, dokiaľ sa ona vydá. Čiže to nie je tak žeby ona nič nedostala alebo dostala menej. Jej ostane jej časť a oni (chlapci) financujú to dievča zo svojej časti až do kedy sa ona vydá.
Otázka cestovania sa týka ciest nad 80km a cestovania v otvorených priestranstvách (nie napr vo vlaku, kde nasadneš a vysadneš) ale putovania cez hory, doliny atď.
Otázka koho si vezmú za manžela - toto nie je pravda. V islamskom sobáši sa vyžaduje súhlas ženy. Áno, rodičia ju môžu nútiť zobrať si kadekoho, ale to môžu nútiť aj u nás. Je len na nej, či ten súhlas dá alebo nedá. Musí sa vysloviť sama.
🙂 to posledné nebudem komentovať. Možno keď si o tom pozistuješ viac, tak sa na to budeš pozerať inak.
@atinkaa si nazvala ženy ako keby boli nekompetentné za seba rozhodovať. 😄 A potom že kto podceňuje ženy. Všetky ich musíš ochrániť a rozhodnúť za ne! 🤭
@lenkakravcova to sa nedá čítať čo píšeš 😅😀😀
@lenkakravcova inymi slovami si napisala, že prv muž rozhodne o tom, že žena nebude pracovať, (lebo je to jeho pravo) a potom ked umrie, tak zena nema narok na plne dedicstvo lebo nepracovala :DD Napisat ako normalnu vec suhlas na cestovanie nad 80km cez hory mi pripomenulo ako bola na cely zivot uväznena na Kežmarskom hrade žena, ktora si dovolila ist na turu do Tatier bez muzovho suhlasu :D Co sa tyka toho, ze sa v USA propaguje tradwife - je to hlavne medzi krestanskymi komunitami z ktorych su naozaj mnohe za hranicou toho comu sa na SVK hovori sekta. Takže tieto blaznive veci, ktore nazyvaš kulturne odlišnosti pramenia z nabozenstva.

@beata_k vsak presne o tom pisem, nejde jej o nejaku historicku debatu, ale o propagandu I. akymkolvek sposobom.