Drahé nákupy partnera bez dohody: Ako to riešiť?
Ahoj. Som momentálne na rodičáku, takže viem, že do domácnosti dávam menej peňazí ako partner. Aj tak mi ale prekáža, keď kúpi niečo drahšie za pár stoviek bez toho, aby sme sa o tom vôbec porozprávali. Naposledy som sa o tom dozvedela až keď bola vec doma.
Nechcem riešiť každé euro, ale pri väčších nákupoch by som čakala, že sa dohodneme obaja. Len neviem, či mám vôbec právo sa na to hnevať, keď teraz zarábam menej :-/
A stve ta to, lebo potrebujete znizit vydavky? Setrit? Alebo aky je dovod? Co su to za nakupy, kupuje veci sebe alebo do domacnosti? Ako ste fungovali pred tym, nez si bola na rodicovskej? Dohodli ste sa alebo aj pred tym kupil aj sam?
Sralo by ma to, zasa ak nie je manzel, nie su to hypoteticky spolocne peniaze…
@anonym_357e72 Viem čo myslíš, ale tak žijeme spolu, máme spolu dieťa.
A stve ta to, lebo potrebujete znizit vydavky? Setrit? Alebo aky je dovod? Co su to za nakupy, kupuje veci sebe alebo do domacnosti? Ako ste fungovali pred tym, nez si bola na rodicovskej? Dohodli ste sa alebo aj pred tym kupil aj sam?
@petamich Naposledy kúpil chladničku. Nejde ani o to, že by sme teraz museli nejako extrémne šetriť, skôr mi vadí ten princíp, že pri veci za pár stoviek sa ma ani neopýta. A sú to väčšinou veci do domácnosti, nie vyslovene pre neho.
@petamich Naposledy kúpil chladničku. Nejde ani o to, že by sme teraz museli nejako extrémne šetriť, skôr mi vadí ten princíp, že pri veci za pár stoviek sa ma ani neopýta. A sú to väčšinou veci do domácnosti, nie vyslovene pre neho.
@anonym_autor mate oddelene peniaze a kupujete to zo svojich penazi?
@anonym_357e72 Viem čo myslíš, ale tak žijeme spolu, máme spolu dieťa.
@anonym_autor no práve. Keď nie ste manželia, tak si každý môže robiť čo chce.
A nemusí sa ta tým pádom nič pýtať.
A este jedna otazka. Komu patri byvanie, kde spolu zijete?
@anonym_autor čo sa ťa má pýtať? Sú to jeho peniaze a on kúpil do domácnosti chladničku. On si môže so svojimi peniazmi robiť čo chce. To by si mal radšej kúpiť drahé hodinky a nový iphone a neriešiť domácnosť?
Asi chcela ist chladnicku spolu s nim vybrat,a tuto co kupil sa jej nepaci.
@anonym_autor nechápem čo vlastne riešis? Sú to jeho peniaze, sú. Húpil hovadinu len pre seba, nie...tak? Kúpil niečo do domácnosti.
Kamoške otec vybral zo spoločného účtu všetky úspory a kúpil Harleya
Si hlúpa, že si si urobila dieťa s len priateľom. Nemáte spoločné peniaze, nemáš predpokladám v jeho domácnosti žiadne slovo. Bude to samozrejme len horšie.
To, čo opisujete, podľa mňa nie je v prvom rade konflikt o peniaze. Je v tom skôr otázka rovnocennosti a spoločného rozhodovania. Zľavňujete svoju hodnotu len preto, dočasne neplníte tabuľkovú finančnú kvótu. Vzorec, ktorý tu opisujete, nie je o penízoch, ale o moci a partnerstve. Toto je nebezpečný vnútorný kontrakt. Rodičovská dovolená nie je bezvýznamná pauza v živote, ale plnohodnotná práca pre spoločnú rodinu, ktorú len nikto neplatí na výplatnú pásku. Tým, že pochybujete o svojom práve na hnev, ticho obhajujete partnerovo právo rozhodovať za vás dvoch. Finančná nerovnováha v jednom období neznamená nerovnováhu vo váhe hlasov. Keď drahý nákup prejde bez vášho vedomia, nejde o to, že minul peniaze, ale že vymazal váš hlas z rovnice. Prestaňte vyjednávať z pozície prosebníčky, ktorá sa bojí, že nemá argumenty. Nárok na dohodu pri väčších investíciách nestojí na výške vášho aktuálneho príjmu, ale na fakte, že tvoríte spoločný domov a zdieľate dôsledky týchto rozhodnutí. Ak prehltnete hnev kvôli pocitu vďačnosti, že vás partner „živí“, pestujete si tichú zášť, ktorá o pár mesiacov vybuchne kvôli úplnej malichernosti. Nastavte si jasné pravidlo pre investície, ktoré presahujú určitú dohodnutú sumu, napríklad sto eur. Nie je to o kontrolovaní každého eura, ale o rešpekte k spoločnému priestoru. Partner vám nemusí predkladať bločky, ale potrebuje pochopiť, že domácnosť nie je jeho súkromná firma, kde on je riaditeľ a vy brigádnička na materskej. To, že ste momentálne na rodičovskej a prinášate menej peňazí, neznamená, že máte menšie právo hovoriť do spoločných financií. Možno sa tu zbytočne snažíte najprv dokázať, že na svoj pocit máte nárok. Hnev však nepotrebuje povolenie. Kedy presne ste uverili tomu, že finančný príspevok do rodiny určuje hodnotu vášho slova pri spoločných rozhodnutiach?
Cize je to len frajer, je to jeho byvanie (predpokladam ze nie si na liste vlastnictva) a este mate aj delene financie. Prirodzene, ked nie su spolocne... Co uz, ano, nemas pravo sa hnevat, ked si kupi chladnicku do svojho byvania za svoje a nekonzultuje to s Tebou.
Ved to je pre neho prijemna dohoda - frajerka, ktora mu porodi dieta, ale nemusi sa viazat, dalej si zije vo svojom a o vsetkom rozhoduje sam. Nema dovod to menit. Si na RD to jest dieta uz je vacsie a toto zitie na volnej nohe bude stale vacsou priepastou, lebo darmo ze byvas unho a porodila si mu dieta, jednoducho nemate niektore atributy vztahu spolocne tak, akokeby ste ich realne spolocne mali...
sikovny chalan a autorka temy moze akurat pukanu roztahovat a drzat hubu, co si si vybrala to mas
Kúpil chladničku do vašej spoločnej domácnosti za jeho peniaze a ty sa hneváš? Prečo?
To, čo opisujete, podľa mňa nie je v prvom rade konflikt o peniaze. Je v tom skôr otázka rovnocennosti a spoločného rozhodovania. Zľavňujete svoju hodnotu len preto, dočasne neplníte tabuľkovú finančnú kvótu. Vzorec, ktorý tu opisujete, nie je o penízoch, ale o moci a partnerstve. Toto je nebezpečný vnútorný kontrakt. Rodičovská dovolená nie je bezvýznamná pauza v živote, ale plnohodnotná práca pre spoločnú rodinu, ktorú len nikto neplatí na výplatnú pásku. Tým, že pochybujete o svojom práve na hnev, ticho obhajujete partnerovo právo rozhodovať za vás dvoch. Finančná nerovnováha v jednom období neznamená nerovnováhu vo váhe hlasov. Keď drahý nákup prejde bez vášho vedomia, nejde o to, že minul peniaze, ale že vymazal váš hlas z rovnice. Prestaňte vyjednávať z pozície prosebníčky, ktorá sa bojí, že nemá argumenty. Nárok na dohodu pri väčších investíciách nestojí na výške vášho aktuálneho príjmu, ale na fakte, že tvoríte spoločný domov a zdieľate dôsledky týchto rozhodnutí. Ak prehltnete hnev kvôli pocitu vďačnosti, že vás partner „živí“, pestujete si tichú zášť, ktorá o pár mesiacov vybuchne kvôli úplnej malichernosti. Nastavte si jasné pravidlo pre investície, ktoré presahujú určitú dohodnutú sumu, napríklad sto eur. Nie je to o kontrolovaní každého eura, ale o rešpekte k spoločnému priestoru. Partner vám nemusí predkladať bločky, ale potrebuje pochopiť, že domácnosť nie je jeho súkromná firma, kde on je riaditeľ a vy brigádnička na materskej. To, že ste momentálne na rodičovskej a prinášate menej peňazí, neznamená, že máte menšie právo hovoriť do spoločných financií. Možno sa tu zbytočne snažíte najprv dokázať, že na svoj pocit máte nárok. Hnev však nepotrebuje povolenie. Kedy presne ste uverili tomu, že finančný príspevok do rodiny určuje hodnotu vášho slova pri spoločných rozhodnutiach?
@bjnr zas vygenerovana odpoveď AI??? Už je to fakt trápne
@anonym_autor chladnicku kupil do spolocnej domacnosti?
A preco kupil chladnicku? Nemali ste alebo sa pokazila stara? Nechcela si chladnicku? Kebyze si kupi nejaku hovadinu pre seba, nepotrebnu vec a vy mate pokazenu chladnicku, tak by som chapala, ze sa zlostis...
Alebo ju kupil zbytocne? Ze teda nejaku mate a on len tak, ze aha, kupim chladnicku?
Ak by som si mala tipnúť, kúpil si chladničku do svojho bytu a ty tam proste len bývaš s dietatom?
To bude daky patriarcha, čo tam teba ma na upratovanie, varenie a sex v skratke…
Neznie to ako rovnocenný vzťah, bohužiaľ.
Rozhoduje sa sám a neporadil sa, lebo ho tvoj názor nezaujíma
@anonym_autor no ano, keby moj manzel kupil SAM chladnicku, pracku, sporak, susicku, tak by sa mi na 100% nepacila a musel by ju vratit. Take veci kupujeme spolu a vyberame spolu...ja poviem, ake chcem poziadavky na spotrebic.
Ked si kupil elektrobicykel nedavno, tak v pohode...je to pre neho do prace, tak si kupil aky chcel. Do jeho vrtaciek a pod.chlapskych hraciek sa mu nemontujem...ale pre domacnost vyberamr spolu.

Sralo by ma to, zasa ak nie je manzel, nie su to hypoteticky spolocne peniaze…