icon

Ako riešiť finančné týranie partnerom?

4. sep 2024

Sme manzelia uz 4 roky a mame 2 male deticky. Aj napriek tomu ze bola uplne ina dohoda o financiach, nas zacal muz vydelovat, o spolocnom ucte nechce ani pocut a posiela len malu ciastku na chod domacnosti/pre deti.
Ked mu poviem ze potrebujem nejaky extra vydavok (chcem kupit ortopedicke topanocky, potrebujeme nieco do domacnosti) tak mi povie ze co som si nenasetrila a ze mam dat mladsie dieta do jasli a zacat pracovat ak sa mi zda ze mam malo penazi.
Ked pridem s vacsim vydavkom tak ma rovno vysmeje ze minam na hluposti a on sa na tom podielat nebude (napriklad nove autosedacky, lebo tie provizorne co mame uplne stroskotali na crash testoch a jednemu je uz mala), ale dokonca aj ked nakupujeme potraviny spolu pozera do kosika a pyta sa "na co ti je syr platkovy aj blok?" "Preco potrebujes sunku?" "Ten toast je o euro drahsi ako minule, kup rozky"
Pritom on zaraba naozaj slusne.
Ked som mu povedala ze uz takto neplanujem zit, odpoved bola "tak odid a som zvedavy ako to zvladnes ked pojdem do zahranicia a uplne prestanem prispievat"

Ako by ste postupovali?
Tiez by som chcela poprosit tie ktore mate s tymto skusenosti, riesili ste veci pravnou cestou a ak ano kolko to trvalo a ako to prebehlo?

Strana
z5
romanovic
5. sep 2024

Zeny, nekrmte islamistickeho trolla @lenkakravcova.
Zaserie kazdu diskusiu svojimi bludmi.

atinkaa
5. sep 2024

@lenkakravcova nie zeny - ALE zranitelne zeny, ktore podobne ako zranitelni muzi, zranitelne deti v krizovych situaciach nie su schopni rozhodovania inak ako pod vplyvom zuzeneho stavu vedomia! Ide o stavy, kedy clovek vyhodnocuje a spracovava inak a ano aj kognitivne operacie, racionalna stranka su pod vplyvom ich aktualneho prezivania a pod vplyvom videnia svojej situacie ako bezvychodiskovej. Co myslis, preco je vtedy clovek schopny zvazovat samovrazdu ako realne vychodisko?!

A ano presne preto sekty, jehovisti (podobne aj ty na MK) kruzia jak take supy prave v okoli nemocnic, cintorinov a pod. ako aj ty ponukaju krasny zivot skoro zadarmo (len za ten zivot sam). A pisem ti to, lebo to nie je prva taka tema, kde ta vidim.

lenkakravcova
5. sep 2024

@atinkaa
Ja? 😄🤭
Akože keď niekto napíše, že nejakí muži si hľadajú manželky, napíše povinnosti a zároveň práva, tak je sup?
No strašné. Tie ženy sa majú asi takto strašne zle: https://www.facebook.com/reel/2647991655367986?...

atinkaa
5. sep 2024

@lenkakravcova ja chapem, chces mat posledne slovo a ano je to take super cool, az im robis dohadzovacku a kedze to ma same vyhody, tak lovis zeny v oslabeni.
Lebo, ak by to bola taka parada, tak by uz boli davno vsetci zenati, ci? Skus sa radsej venovat tej motlidbe.

zuzanapjat
5. sep 2024

@lenkakravcova wau, ja sa mam rovnako dobre a manzel je ateista. 🙂 Akurat vyhoda je ze si viem uzivat vietor vo vlasoch, ak sa mu nieco stane tak dedím všetko (nie jeho brat), nakupovat si chodim sama a penazi mam vzdy viac, nez potrebujem a nepoznam co to je "zakaz", "manzel ma pravo zakazat"... a samozrejme rodicia mi ho nevybrali... vybrala som si sama a rozhodne necakala na to ci mi ho rodičia odsuhlasia. Nie som nesvojpravna. Podporuje ma vo všetkom...

negymama
5. sep 2024

@atinkaa
@zuzanapjat
nechapem naco jej zivite tu debatu. smeje sa vam do oci.
ona nepotrebuje od vas info a protiargumenty....ale abz ste jej nevedomky pomahali sirit tu jej agendu v temach.

zuzanapjat
5. sep 2024

@negymama lebo sa obávam, že ak jej nik nebude oponovať, tak si naloví ženy v bezvýchodiskovej situácii, presne také, ktoré zažili že ich partner buzeruje, ako autorku. Ak je žena vo vzťahu, kedy je manžel lajdák, alebo despota, ktorý jej nedáva peniaze, tak je zraniteľná naskočiť na reči typu, že v Islame je muž povinný sa postarať. Len čo zato?

atinkaa
5. sep 2024

@negymama uz ti odpisala velmi dobre Zuzka, ale doplnim - ak chces dosledne eliminovat komentare Lenky ako nevhodne - tak klikaj vykricniky, pis adminom, je to tvoja moznost ako vyziadat diskusiu, v ktorej budu dodrzane pravidla, ktore garantovali. Mne zas nechaj moju volbu komunikovat s kym chcem a ako chcem ja, ak je to v medziach rychlost pravidelne. Vdaka!

A teraz to zdovodnenie, pre ktore to povazujem za dolezite:
1 - lebo komunikacia je lepsia ako ticho
2 - lebo Lenka, ale aj dalsi pod jej nickom zavnimaju, ze su videni a nemozu hocico

A co je najpodstatnejsie precita si to x zien, ktore by v krizovej situacii mohli jej ponuky vnimat ako vychodisko a tak sa nad tym vsetkym aspon na chvilku zamyslia.

Teda ano osveta moze vyzerat ako umorna cinnost, ale ak zachrani aspon jedinu osobu a nasvieti jej situaciu z inych pohladov, tak ma zmysel.

To, co to dava samotnej Lenke a jej podobnym bude predovsetkym pozornost, ktoru si tak dosycuje a slusna konverzacia, vo vseobecnosti na fore je to, kvoli comu tu take prostredie ako MK je.

hopsas
5. sep 2024

@lenkakravcova u vás? 🙂 Vždy mi je veselo zo žien čo si vezmú moslima a nenájdeš pravovernejsej moslimky na svete ako sú odrazu tieto slovenky. Dúfam že raz tvoj manžel nepríde s tým že si vezme ďalšiu ženu, napríklad ako bola Mohamedova Aiša a mala 6 rokov, že? 😉 Na margo Biblie ktorú si očividne nečítala - skús Ef 5,28, Kol 3,18 , 1 Tím 5,8, Prišla 31, ..a tak ďalej...Biblia je plná toho ako má muž milovať svoju manželku a starať sa o ňu a na rozdiel od "vás" má žena svoju hodnotu a dôstojnosť.

negymama
5. sep 2024

@atinkaa
@hopsas chapem vas dobry umysel...dat tymi prispevkami a protiargumentaciou voci L. varovanie pre zeny, aby nespadli do tej pasce naboz. fanatizmu pod ruskou "pomoci"...ale ako vidite, funguje to aj tak, ze autorka v tej zahltenej diskusii potom strati zaujem, a tiez mnohe prispievatelky v teme to odradi, ked vidia o com sa tema nakoniec dookola toci.

negymama
5. sep 2024

autorka...ak este citas tuto temu. Nie raz bohuzial som sa v tychto financných temach stretla s totalne mylnym predpokladom .
a to ze v manzelstve su peniaza zvlast, a on zaraba SVOJE, ja uboha na materskej/rodicovskej mam to malo od statu a musim sa spoliehat na blahosklonnost muza , ci mi da zo SVOJICH.
No to je totalnz omyl! vy mate BSM...bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov. Kazdy majetok nadobudnuty v manzelstve ak nie je vynaty z BSM je SPOLOCNY, v bezpodielovom, nie v klasickom podielovom vlastnictve. Niekedz su vynate majetky ako firma, sro, dary, dedictvo jedneho z manzelov.
takisto zarobok, je uplne jedno kolko ma kto uctov, uplne jedno na koho meno su tie ucty, kolko kto zaraba...vsetky, opakujem vsetky prijmy , zarobky su spolocne.

Teda ty si nemas co pytat, nie si ziadna chudera, mas mat rovnocennz pristup k vasim spolocnym peniazom.
Idealne ked ludia sa maju radi, vedia sa dohodnut na vacsich vydavkoch a navzajom si nerobia zle a netyraju sa.
Ak to vsak nie je, ako v tvom pripade , autorka. Mas moznosti si svoje pravo na rovnaku zivotnu uroven vramci BSM vydobit na sude.
Obrat na UPSVr a tam poziadaj o vyzivne na deti aj na seba. Tam ti poradia. Co sa tyka podozrejnia ze muz je narcis, psychopat a podobne. Zvykli pri takych temach davat zeny linky a telef. cisla, kde sa mozes obratit. Neviem, mozno tu niekto daval v diskusii, dufam ze ich neodradila debata ktoru tu dala tak kr... avcova.
Ktora sa tu prisla pochvastat, ako to ma ona dobre vdaka nemenovanemu mizogynismu, ktory sa vydava za nabozenstvo.

reisi
5. sep 2024

Tak nejaka zena sa potrebuje vyrozpravat a potrebuje radu a podporu a pride sem nejaka poblaznena adeptka na islam a zahlti jej diskusiu, dalsie zeny sa chytia na udicku a uz idu ako pila. Nezahlcujte jej diskusiu! Je to take tazke pochopit a ignorovat?!

lapersefona
5. sep 2024

@zmrzlinka2021 ale muzi ju v tom smere chapu

luccija
5. sep 2024

@lenkakravcova nepísala si náhodou, že tvoj muž nemá tvoju vieru?

negymama
5. sep 2024

@luccija bavte sa o jej viere niekde inde.

luccija
5. sep 2024

Autorka tvoj muž je hlúpy to si myslí, že ti povie, že pôjde do zahraničia tak nebude platiť na deti?
On sa niekam chystá či to je len taký argument o ničom výkrik do tmy?
Posielaj ho na nákup sama nech vidí, koľko čo stojí a nech nemusíš riešiť či rožky, toistovy chlieb.Niekto je chrapun a potrebuje si to dokazovať.Tie deti sú aj jeho ty si obetovala svoj plat, kariéru kľud v práci a vychovávas mu dve malé deti.Poradit neviem nedaj sa zaťahovať do hádok.Niekedy záleží v akom tóne a pri akej príležitosti povies čo potrebuješ kúpiť.Aky má dôvod nekúpiť sedačky?možno si myslí, že to je rozmar atď...tak to nechaj naňho nech si pozrie recenzie a vyberie.Ved aj on si mal našetriť na dve deti🙂šetrí a šetrí nech sa mu nemusíš prosiť o každé euro.Vela mužov si myslí, že oblečenie, topánky, hračky sú zbytočne, drahe všetkého je veľa atď...ok, ty dáš dieťa do jaslí a on pôjde na očr, keď bude choré budete dvaja pracovať bude sa to deliť.S idiotom spoločnú reč nenajdes

luccija
5. sep 2024

@negymama mňa ty nepoucuj

negymama
5. sep 2024

@luccija prepáč. Nemala som ta v úmysle poucovarlt. Len varovať aby sa tu zase neroztahala diskusia o islame namiesto témy autorky.

mirithia
8. sep 2024

@crazy_cat_lady ak budú žiť samostatne tak je možnosť žiadať aj výživné pre manželku, ešte pred rozvodom.

Strana
z5