icon

Ako riešiť finančnú podporu od partnerových rodičov?

1. máj 2024

Ahojte, mam už dlhšie problém s partnerom a jeho rodinou. Ako vyplýva z názvu diskusie partnerova rodina nám vôbec nepomáha s dieťaťom finančne, a teda nepodporuje svoje prvorodene vnúča (vraj vytúžené). Chodia si pravidelne (3-5x ročne) na výlety alebo dovolenky v rámci Európy. Podnikajú, tvrdia, že im už podnikanie nejde a sú v mínuse. Už pri narodení dieťaťa nám neprispeli (ani zo slušnosti) nič. Ani euro. Dostali sme nejaké tri hračky v minimálnej hodnote, ktoré ani nekupovali ale dostali. Taktiež nám jeho matka od známej doniesla tašku oblečenia. Preplatili jedny náušnice. Moja rodina pravidelne "prispieva" nielen finančne, ale aj praktickými vecami kt. využijeme. Keďže som na RD pomoc by sa nam hodila. Partner však v tomto nestojí pri mne a tvrdí, že nie sú povinni živit naše dieťa lebo to nepotrebujeme ani mu nosiť dary a pod. Vo mne však vrie keď sústavne pro každej návšteve počúvam o dovolenkach alebo výletoch a nám nepomôžu nič. On očakáva, že sa budem s nimi stretávať tak často ako s našimi, ale ja nemám záujem o ich snobskú spoločnosť. Ani z jedného výletu dieťaťu nič nedoniesli. Mne to príde totálne nefér voči mojej rodine, ktorá sa snaží nás podporiť, aj keď nemajú toľko ako oni. Naši prídu raz za mesiac na otočku, a oni by sa k nam chceli nasačkovať na celý víkend s tým, že sme nútení sa im venovať tri dni a ja si to neželám (z pochopiteľných dôvodov) . Vzťahy medzi mnou a nimi sú na vode mrazu a partner sa ich sústavne zástava. Svokra tu bola raz pomôcť na tri dni a nezaplatila ani nákup, ani dieťaťu nič nedala. Pravidelne si nechá všetko platiť.
Chcela by som sa opýtať, že či si myslíte, ze je k veci ich priamo v tomto konfrontovať z mojej strany keďže on to neurobí alebo im mam dávať dieťa "zadarmo" a tváriť sa, ze to je okey alebo nie som povinná im len preto že sú to jeho rodicia nosiť dieťa. Ďakujem

oskvarka
2. máj 2024

Ešte ma napadlo že by ste niekedy mohli ist na vykend vy k nim a užívať si ich pohostinnost ;) hmm..

vyrovnanaosoba
2. máj 2024

@kristinka92 lenže to dieťa nemá ešte rok, čokoládu nekúpia, keď sú normálni (ináč by zase pindala, že dali ani nie ročnému čokoládu a ohrozili na živote) peniaze nedajú, lebo zjavne vedia, kde skončia, veci z pepca im nevyhovujú. Co takým dať, kúpiť? Nebodaj kočík za 3000e, len nech sa premávajú po sídlisku a ukazujú, že majú každý polrok iný kočík aj keď oni sami na to nemajú.
Ja na mieste jej svokrovcov jej tiež nedám nič, ušetrila by som na školu, na začiatok, a až keby s om videla, že tie vnúčatá sú vďačne, poslušne, pomôžu, sú skromné, až vtedy by som tie peniaze dala. Im, nie ich rodičom.
Nevieme okolností, prečo je to tak.
A zase jej mama sa tiež nejde pretrhnut, lebo v úvodných prispevkoch píše, že jej mama kúpi aspoň niečo z pepca... Ale od svokry z aliexpresu jen to bolo malo.
Takže si myslím, že autorka očakáva, že ich svokra bude dotovať, prispievať na dovolenky, dieťa bude povešané zlatom, budú sa môcť pýšiť dovolenkami... No lenže svokra asi nie je taká sprostá. A autorke sa to krivdi.
Ešte len bude závisť, keď dieťa bude mať takých 6 rokov a svokra povie, že ho vezmú na dovolenku v lete a rodičia nech pekne krásne pracujú, lebo na dovolenku treba aj peniaze. Ci im potom prispeje autorkina mama. 😋
Nie som škodoradostna, ale prajem jej to.

maciatkolulu
2. máj 2024

@oskvarka víkend....

haraburdova
2. máj 2024

ja si myslim ze ta situacia ktoru mas, akokolvek absurdna, tkvie v tom ze ta neberu vazne, ani ako sucast rodiny, nakolko nie ste zobrati. Tot moj nazor. Vnuca nevnuca.

vev82
2. máj 2024

To je snad vtip tento prispevok...😳 Ak je to realne, tak cele zle 😂Chudak tvoj muz, co za xantipu si nasiel 🙈 Nedala by som ti ani CENT. Decko je tvoje a tvojho muza. NIKTO nie je povinny prispeivat ti na neho a ani sa o neho starat a nosit darceky. Boze moj, ludia by mali pred zalozenim rodiny prejst psychotestami 🤦🏻‍♀️

maminkadeticiek
2. máj 2024

@temperity Nie sme zeny bez empatie!Som zena ktora splodila dieta v manzelstve,do bytu ktory si s manzelom platili sami,manzel odchadzal robit navyse po nociach aby sme mali z coho slusne zit,nasporila som si kolko sa len dalo aby som nemusela zobrat na RD od rodicov ani svokrovcov a dala dieta do jasli a isla som pracovat aby sme mali z coho zit.Ten isty pribeh pri druhom dietati.Nikoho sme nikdy nevyciciavali a hlavne NEOCAKAVALI ze nas budu podporovat.Chore zmyslanie!Absolutna absencia sebareflexie.

monicatko20
2. máj 2024

Úplne súhlasím s tvojim partnerom..je to vaše dieťa, prečo by vám mali prispievať?!Ja som od narodenia malého vôbec nikdy nevyžadovala ani len darčeky od nikoho..kto chcel doniesol, kto nie jeho vec..Moja mama trávi s malým viac času jak svorkovci, ale teda bývame v jednej dedine takže dobehne aj peši..Svokrovci pracujú, bývajú ďalej.. Ale fakt som to neriešila..je to naše dieťa, my si ho musíme zabezpečiť..😊

karmen118
2. máj 2024

Autorka, starí rodičia nie sú povinní vám prispievať - ale ani ty nie si povinná znášať ich niekoľkodňové návštevy a obskakovať ich a všetko im planiť aj nad rámec návštevy, ak ťa to zaťažuje - to si už dohodni s mužom nech ich obskakuje on. Čo sa týka pozvania na kávu vonku a pod, tak navrhni striedanie v platení, tam fakt nie je tvoja povinnosť platiť vždy len ty - alebo nech si každý zaplatí to, čo si objednal...
Ale slušnosť a pekné od nich by bolo vnúčaťu aspoň na sviatok, Vianoce niečo podarovať, toto by ma fakt hanba fackovala, ak by som vlastnému vnúčaťu nekúpila aspoň nejakú drobnosť. Dospelí si už nezvyknú nič dávať, a to je oka - my to máme napríklad v rodine sme dohodnutí - na sviatky, Vianoce kupuje sa len deťom v rodine a všetci sú s tým oka, odpadáva vymýšľanie xy darčekov.
Čo sa týka návštev, ak sa nedohodneme inak, tí čo sú pozvaní nedonesú nič - max tie darčeky pre deti, ak ide o narodeninovú oslavu, meniny detí príp. Vianoce, drobnosti medzi dospelými si kupujeme, ak niečo zbadáme, že druhého by to potešilo nič plánované, takže ani nikto nič neočakáva a všetci sme s tým v pohode. Ak ide o jedlo, tiež sa dohodneme dopredu, aby sa to zbytočne nenakopilo a aby sa to zjedlo.
Proste treba si sadnúť a ako dospelí si to vydiskutovať, hlavne to striedanie v platení - ak si idete niekam sadnúť a pod, možno aj striedanie návštevy, aby to nebolo vždy len u vás a čo sa týka vnuka, tak že napr. by si boli radi, ak by na sviatky, Vianoce malému kúpili aspoň drobnosť, hračku/knižku, aby sa z toho dieťa tešilo, to je všetko, iné by som neriešila vôbec.

miamaria
2. máj 2024

Teraz je to moderné, že starý rodič má zastávať funkciu rodiča pomaly vo všetkých oblastiach a ak tomu tak nie je, je zle...

margotka17
2. máj 2024

Tooo, akože svokrovci by mali zobrať tvoje malinké dieťa so sebou na dovolenku? Čo mu majú kupovať?

anouschka5
2. máj 2024

U nás sa traduje pomoc z pokolenia na pokolenie platí pravidlo mladým treba do začiatku finančne pomôcť ( rodičia a aj svatovci ) a tiež sa prispieva na detičky - nikdy sa nestalo, aby niekto z rodiny priniesol odniekiaľ pre bábätko už použité veci ( jedine v rámci rodiny ) preto chápem autorku, že je z pŕístupu svokrovcov nahnevaná

aurora33
2. máj 2024

@anouschka5 nemá byt prečo nahnevaná. Skôr si myslím, že sa preratala. Čakala že keď si narazí chlapa z bohatej rodiny tak sa bude mať ako Kolarova mamicka. A nevydalo. Prečo by mali ani nie svokrovci platiť na jej dieťa? To nie je povinnosť.

viestta
2. máj 2024

@anickabasnicka aj neutocim. Ja sa len pytam. Pretoze mne ako dospelemu cloveku toto hlava neberie. Mozno sa dozviem nejaky dovod, preco sa maju rodicia starat aj o svoje dospele deti. Miesto toho aby si uzivali svoje peniaze pre seba budu ich strkat svojim detom. Jedine, ze by zlyhali vo vychove, nevychovali sebestacnych, samostatnych a zodpovednych jedincov, ktori sa nevedia o seba postarat, tak potom im nestava nic ine ako tieto svoje nepodarky zivit. A tu mame hned dva rodicovske pristupy, partner dietata bol vychovany tak, ze ma sa o seba v dospelosti postarat sam, je s tym stotozneny, vie, ze je to jeho zodpovednost a rodicia mozu spokojne uzivat to co si zarobili. Rodicia zakladatelky asi vychovali slecinku, ktora sa o seba postarat nevie a teraz nielen, ze oni sa staraju o jej rodinu, ona dokonca ocakava, ze to budu robit aj rodicia otca jej dietata. Lebo ona je matky vnucata a ma (asi) na to narok. Maju jej byt vdacni, ze im to vnuca dopriala a maju platit aj za to, ze im ho "pozicia". Nie toto moja hlava neberie, preto sa pytam.

tiezjedna
2. máj 2024

@autorka ty si sen každej svokry😂 rozumiem tomu, že ťa mrzí, že na vnuka dlabú, ale očakávať aj inú finančnú podporu mi príde dosť drzý úlet. Celé zle a najhoršie to, že ani s chlapom v tom nie ste za jedno. Ale tento raz teda sa mu nedivím. Navyše porovnávať rodiny, ktorá dá či nedá, to je fakt hlúpe... Alebo celý tento tvoj divný postoj pochádza od vašich? To oni do teba šijú, čo (ne)dali svokrovci?? 🙄

anickabasnicka
2. máj 2024

@viestta podle mě se odpovědi nedočkáš, a nebo aspon ne takové, které by člověk porozumněl. autorka tady někde píše, že má vš, že vydělávala a že nemá problém s bydlením atd,, což se trochu bije s tím, že chce příspěvek na dítě od svokrovců.ne na bydlení a dovolenky, ale na to dítěti. a jako příklad uvádí, že snad nikdo nejde na návštěvu s prázdnou a že minimálně při každé návštěvě by měli svokrovci něco donést svemu vnoučeti. a v tomhle má autorka velký bordel.že si plete příspěvek na dítě s dobrovolným dárkem.....ale i tak si počkám, jestli a jakou tu odpověd dostaneš.

autor
2. máj 2024

@cimage Ženy pre boha! Ja mam pocit, ze som sa týmto príspevkom osobne dotkla viacerých ludi, inak si nedokážem vysvetliť tieto reakcie. Aj keď by som bola akákoľvek a mali by ste pravdu, nemáte právo ma takto urážať. Kde sa vo vás berie ta nenávisť? Zloba? Keď človek napíše nejaký príspevok anonymne, asi ma problém ktorý ho trápi (dlhodobý) a skúša všetko možné aj nemožné aby situáciu vyriešil. Ako môžete vedieť aký som človek ja a aka je moja svokra? Vy môžete urážať mňa a ja vás nie? GRC.... Vy ste tu zo mňa urobili monštrum, človeka bez hanby, akejkoľvek úrovne. Dobre, ze mi tu ne prajete aby som umrela. Viete vy niečo o mne, o mojom vzťahu a živote? NIE. Tak prečo súdite a konšpirujete teórie o mne a mojej rodine? Jedine čo som sledovala týmto príspevkom bolo poradiť sa a vy ste mi ublížili svojimi urážkami a nadávkami. Nemá cenu sa ďalej obhajovať. Prvý a posledný krát som pridala nejaký príspevok na tomto portáli. Je to totálny hnus čo tu je.
Ďakujem všetkým za slušné reakcie. Prosím skúsme byť ľuďmi, SME PREDSA MATKY a neublizovať si na vzájom 🙏

autor
2. máj 2024

Btw naučte sa trošku čítať medzi riadkami a čo znamená keď niekto napíše v úvodzovkách "zadarmo" a "prispieva" a nie ťahať za slovíčka. 😃Peace

dariaaa
2. máj 2024

Ja nerizumiem,čo ťa urazilo?Ze si sa nedočkala odpovede aké si chcela?To,že si tu dostala,skoro rovnaké odpovede značí,že pri cca 100 prispievateloch si sama na 100.Takze problém bude v tebe,nie v nás.A reagovali sme nato,čo si napísala.Ved si to po sebe precitaj poriadne.Nezakladaj tomu,keď už dopredu čakáš len jeden druh odpovede.Ja ti nenapíšem,ze svokra je sviňa,sebec,zgrlos,,,tiež mam dieťa a vychovala som ho,aby mu vacsiu radosť robilo dávať ako brat.A som na neho pyšná.Taka som ja.Kto chce,dá,kto neda,bud nemoze,alebo nechce.To ho nerobí zlým človekom.To je o charakteru,ktorý máš ty pokazeny.Neocakavaj nič od druhých,uľaví sa ti.A keď dostaneš,budeš o to šťastnejší a prekvapená.Su to vsetko len veci pre boha.Tvoje dieťa keď vyrastie,samo si nájde cesru a rozhodne s kým bude tráviť viac času.Ale už vidím teba ako mu budeš plniť hlavičkuteraz kto je zlý a dobrý .Nechaj to na nom

zmrzlinka2021
2. máj 2024

Autorka,
Ja len dúfam, že priateľ si ťa nevezme za ženu a nedoserie si tak život. Nech má oči otvorené. A jeho.mamina, ktorá ti ani svokrou nie je, tiež.

nikaeli
2. máj 2024

Akú radu si očakávala?
Nik z nás neprinúti tvojich svokrovcov, aby plnili tvoje očakávania. Zvlášť, ak s nimi nesúhlasí ani tvoj partner 🤷🏻‍♀️ jediné riešenie je zmeniť svoj postoj a neočakávať, aby si nebola sklamaná - to som ti napísala už na nejakej tretej strane...

dariaaa
2. máj 2024

Prave tie slovíčka sú podstatne,pretoze keď poviem niekomu,,,daj sem,,,navaľ,zaplať...tak to vzápätí nezmením ty,ze som vlastne chcela poprosiť o pomoc.Chapes?????To,aké slovíčka si použila,to z teba robí prvotné charakter.Ja som človek,ktorý sa vzdy chytá za slovíčka a dôkladne počúvam a rozoberať.Ale u teba nie je čo...

katka700
2. máj 2024

Autorka nemám čas čítať niekoľko strán diskusie tak reagujem len na tvoj úvodný príspevok.
Tvoj partner má pravdu, starý rodičia nie sú povinní finančne dotovať vnúča (i keď na to majú).
Takisto nie si ty povinná každý víkend obskakovat a vyvárať pre ľudí čo nemáš rada.
Zaujímavé že na Slovensku nezávisle od toho z ktorej strany rodiny príde návšteva vždy sa očakáva že to bude žena ktorá sa postará, vymysli kto kde bude spať, nachysta posteľnú bielizeň, uprace, zostaví jedálniček, nakúpi, navarí, vymysli program a po odchode návštevy uprace.
Do pitche čo si organizátor zábavných víkendov? Podľa toho akí sú svokrovci lakomi (na dovolenku je ale doniesť vnúčatu, synovi a neveste nejaké maličkosti v celkovej hodnote 20 eur na to už nie je) vás chodia na víkend na drzovku vyzierat.
Keď tak strašne chcú vidieť vnúča každý víkend nech ide muž s dieťaťom v sobotu/nedeľu za nimi a ty si oddychni/zorganizuj babsku jazdu/venuj sa svojim koníčkom.

aurora33
2. máj 2024

Ty musíš mať strašne ťažký život s takým zmýšľaním aké máš. Je mi ta uprimne ľúto. Partnerovi prajem nech ma zdravý rozum a nevezme si ta za ženu. Peace

krasolienka1
2. máj 2024

Veď je to rodina preboha dávať dieta zadarmo to fakt
Nikdy som ani od svojich rodičov nepýtala peniaze ale im práveže pomáhala ak je treba

mariska1989
2. máj 2024

Skoro m vyzulo 🙈🙈🙈🙈 chcem dieťa pre to že ho chcem ja a dokážem sa o neho postarať alebo si robím dieťa a postarajú sa rodičia dospelých ľudí 🤔🤔🤔🤔 niečo mi asi ušlo a ja som chcela deti kvôli sebe a mala som ich chcieť kvôli mojim a manželovim rodičom či ako ?

viestta
2. máj 2024

Co si chcela poradit? Ako donutit svokrovcov aby vam prispievali na chod VASE domacnosti a vychovu a starostlivost o VASE dieta? Nejaku fintu fň, ktora zlomi postoj tvojho muza, ze vyzadovat to co ty vyzadujes od jeho rodicov je scestne? Ty si myslis, ze ked zahlasis starym rodicom, ze az ked donesu darceky pre svoje vnuca, tak mozu s nim byt? Ty nechces aby stari rodicia boli na navsteve u vlastneho syna par dni. Uvedomujes si, ze tvoj chlap ma rovnake pravo ako ty? Rovnake pravo pozvat svoju rodinu na navstevu, rovnake pravo ako ty dovolit im zdrzat sa par dni. Tak ako ty nemas ziadne pravo mu to zakazovat, tak ako nemas ziadne pravo vydierat starych rodicov nosenim "prispevkov a darov" aby si im dovolila byt s dietatom ich syna.
Ty to mas cele pomotane, skus si este raz precitat co ti tu napisala. Skus sa zamysliet nad tym, ze to co ti tu kto napisal nie je utok na teba. Ty tu kopes nozickami ako male decko, ale to ani nie je cudne, pretoze ty sama si take zanovite trucovite a nedozrete decko, ktore si mysli, ze svet sa kruti iba okolo neho a ak sa tak nedeje, tak vsetci su zli. Si matka, mas najvyssi cas aby si dozrela a rozmyslala ako dospela osoba. Prestan sa konecne hadzat o zem, len to ti pomoze.

katkami123
2. máj 2024

Zas jednostranná diskusia, lebo osadenstvo na MK sú väčšinou staršie panie. Samozrejme, že dieťa nie je na cenník, ale čo som to za dedka a babku, že nemám záujem dieťaťu doniesť hračku, kúpiť bodyčka?

Tvoji svokrovci sú slovenskí podnikatelia. 4x za rok dovolenka v Egypte, nákupy v zahraničí v luxusných butikoch a ľudí dookola budú zdierať. Verím ak aj ľudia robia pod nimi, tak na dohody, na čierno akokoľvek len nie poriadne na zmluvu na TPP a platia za nich všetky odvody + bonusy. Jednoducho sú taká povaha, zdrať každého okolo, nevadí im, že oni majú prebytok a matka na rodičáku im platí kavu. Starí držgroši. Choroba bohatých - čím viac toho mám, tým viac budem jojkať ako toho ešte mám málo.

A áno, nie je povinnosť doniesť niečo na sviatok a tak nikdy meníš ani ty im, ani kvietok, lebo tak isto to nie je ani vaša povinnosť, spomenúť si na ich sviatok.

Priateľovi odkáž, že povinnosť nie je ani utrieť si zadok po veľkej potrebe, povinnosť Noe je ani sa sprchovať, povinnosť ani nie je vynášať smeti z domu do smetného koša a kopu dalsich vecí, nie je povinnosť. Tvojou povinnosťou nie je ani sa s nimi stretávať, komunikovať s nimi, čiže toto je veľmi úbohý argument, že niekto nemá povinnosť. Všetky tieto veci robíme z iných dôvodov - kvôli sebe alebo okoliu, hygiene, zdravým medziľudských vzťahom. Áno, nie je ich povinnosť niečo doniesť pre jediné vnúča, ale tak sa chovajú egoistickí hulváti a nie obyčajný normálny človek 21. strocia a veľa to o nich vypovedá. Zopakujem ešte raz pre všetky tu panie v rokoch, čo di tu leštia ego - Veľa to vypovedá o starých rodičoch, nie o autorke.

katkami123
2. máj 2024

@viestta
Ak je autorka “trucovité malé decko” čo sú potom tí starí zazobaní držgroši? Káčer McDuck, len sedieť na kôpke peňazí a prerátavať od rana do večera. Tí už len sú vyzretí, že ani blbé bodyčka nekúpia. Pre 5€ si aj do kolena vŕtať, že? Veď je to hanba.
Ale že ma tu tvoje opätovné útočné chovanie do akejkoľvek autorky témy, ešte vôbec prekvapuje, že?

terezka1947
2. máj 2024

Akože chápem,že ta mrzí,že svojmu vnúčatu nič nekúpili.
Ale fakt je ten,že nemusia. Jednoducho to nerobia.
Druhá vec,nemôžeš im mať za zle,že chodia po dovolenkách,doprajú si luxus -ved si na neho snáď sami zarobili.
Prijmi to ako fakt. Načo ultimáta,načo toto riešiť s partnerom,keď už vie,že ťa to trapi.
Možno oni dali tomu svojmu synovi niečo,z čoho máte zazemie celá rodina ...a možno aj nie,možno chcú,aby ste sa vy ako rodina dopracovali k nejakému cieľu a vypracovali,dokázali niečo sami.
Či to myslia dobre,či zle,či to tak má byť,či nie....to už nevyriešime.
A ty to príjmi ako fakt-ries svoju rodinu a staraj sa s partnerom o váš životný štandard.

katkami123
2. máj 2024

@terezka1947
Len potom vyzerajú ako starí egoisti a nie milujúci starí rodicia. Jasne, že to autorku štve, keď vidí, že jej rodicia pre to vnúča dajú, aj keď sami nemajú a tam sú druhí, ktorí na seba míňajú priehrštím a zvyšok rodiny im je ukradnutý. Len na smrteľnej posteli sme si všetci rovní, tam sa ukážu tie ich vzťahy aké pestovali so svojou rodinou.

Zaujímavé, že všetci sa tu pustili do autorky, ale že starí sú typickí slovenskí podnikatelia bez svedomia a držgroši, to je úplne všetko v poriadku. Tak nech si tie peniaze vezmú do hrobu. Ja by som sa hanbila neveste ukazovať oblečenie z butikov a za vnúčatom prídem s prázdnymi rukami. Hanba by ma fackovala. Ale bezcitnému také ani netrkne, ten vidí len seba. Smutná doba.