Ako riešiť finančnú situáciu pri súčasnom príjme manžela?
Maminy, môj manžel zarobí v práci 1800€ aj s daňovým bonusom na 4 deti, výdaje máme cca 1100€ firma mu platí vysokú školu a je veľmi šikovný ale vôbec mu nechcú zdvihnúť plat, aktuálne aj prepúšťajú a všetko je pozastavené, čo robiť? Ja mám najmenšie 8 mesačne bábätko ktoré dojčím a ja rozmýšľam nad prácou. Som z toho na nervy, on neplánujeme nad inou prácou, tak musím rozmýšľať ja. Niekedy si hovorím že som mala byt radšej muž, pretože keby je na mne mám aj dve práce alebo idem do zahraničia len aby sa mali moje deti dobre a nič im nechýbalo
@balerina2025 to uvedomenie sa, že to chcem zmenit. To je dôležité. A veľa ľudí len narieka a však sa to samo nejako..... Myslím, že veľa mladých a neskúsených gazdiniek hľadá práve také rady.. Konkrétne, nie všeobecne.
@1fifinka1 tak to klobúk dole že sa vojdete do 70/80€ týždenne na stravu, my chodíme radi do tesca a kupujeme potraviny keď sú v zľave s clubcard, ale teda nekupujeme naozaj zbytočnosti, doma tiež varím a pečiem a väčšinou čo deti ľúbia cestoviny na všetky spôsoby, ryžu s mäsom, rizoto a podobne. Ale teda týždenne minieme dosť na potraviny.
Autorka niekde robíš chybu potom.
ani nevieme kolko rocne deti mas kolko pojedia. rad si dostala neurekom, drzim palce. a nezabudaj deti potrebuju aj otecka, nie len unavenu maminu
@1fifinka1 vacsinou to cloveka nauci sam zivot. ale tu sa asi jedna o mladsiu maminu a ano, dala si zdrave tipy.
@1fifinka1 a do tej sumy sa vojdete že si doprajete aj sladkosť? Kupujete aj vody? Alebo pijete čistú vodu? Mlieko ? Pripadne jedovaté aj mäso ? Jogurty kupujete tie najlacnejšie alebo pozeráte na obsah a trošku kvalitnejšie. Ďakujem
@1fifinka1 jedavate.
sladkost? upec kolac
vody? na co? mas doma caj a tecucu vodu
maso sa da kupit v akcii...
kup plnotucny biely a daj domaci dzem ;)
@balerina2025 Písala som už vyššie že rada pečiem ;) ale teda mi kupujeme kvalitne potraviny a pokiaľ teda nieje na tom človek až tak zle tak na potraviny sa šetriť nemá, vodu teda pijeme. Ale teda biely jogurt s džemom je od veci, predsa kvalitný džem stojí tiež peniaze a biely jogurt tiež, to máš za to rovno kvalitný jogurt ktorý bude chutiť aj deťom a nie toto
Ja mam 5 deti.....môžem ti napísať z môjho pohľadu.....pokiaľ vám zostane aspon 200 eur po zaplatení všetkého.....tak je ôk.....je to obdobie...ked podrastu budeš slobodnej sie hľadať prácu....teraz by som išla na par hodín týždenne....aspon do toho kauflandu.....aby si sa nezblaznila.....nech je to za hocijakú mzdu.....véd popri Rad sa da dnes pracovať...kedysi sa nedalo...bol odobratých rodičak...dnes sú lepšie možnosti.....nevidím dôvod prečo nemat veľa deti....každý si nájde prácu pokiaľ chce.....
@pieksamaki ja dojčím dve osemmesačné deti, tak kaufland aktuálne u nás nehrozí.
Autorka sladkosti sú zrut peňazí. Občas kúpim, ale veľmi zvažujem. Sú drahé. A nás je veľa. Zistila som, že dcére urobí rovnakú službu ovocie, ako maskrta. Ľúbi kompóty, ananásovy, mandarínkovy. Viem piecť a pečiem. Koláče, buchty, moravské a všelijaké aké chceš. Za pár korún. Písala som, že máme niečo svoje. A síce jedna položka z toho je aj bravčové mäso. Ale kuracie kupujem, aj hovädzie. Balené vody kupujem veľmi málo. Dcéra pije len čistú vodu, ja vodu a čaje bylinkové, syn a muž vodu so sirupom. Občas kúpim colu keď mam chuť, občas. Naozaj. Jogurty kupujem klasické smotanové, vždy v akcii. Nedám za jogurt 1,20 a je taky istý ako Zvolenský, banovecky. Vieš tu si treba uvedomit, že potrebuješ ušetriť, vyjsť s peniazmi a žiť zdravo ak to ide. Nekúpim lososa za 30€ lebo na to proste nemám. Kúpim lacnejšiu rybu, alebo spravím strukoviny, alebo inú náhradu. Veľa veci je predražených, fakt veľa. Mlieko kupujeme tiež. Mali sme vlastne, ale teraz kupujeme. No stačí nám 3 litre na týždeň. Na dáke kakao, pečenie, cereálie s mliekom. Ja pijem caje harmancekovy, mätový, a podobne. Vyjde ma par eur. Ty sa musíš prispôsobiť situácii. Opačne to nefunguje.
@1fifinka1 rozumiem, ale teda nieje toto najzdravšia alternatíva, lacné mäso a podobne, ale teda rozhlodli sme sa, že pokiaľ máme naozaj na stravu a všetky účty zaplatené a deti majú to čo potrebujú krúžok, oblečenie, tak sa naozaj nemáme zle a ostatné veci prídu časom, teraz kojím dve deti tak tá práca mi nehrozí a manžel ani nechce aby som išla do roboty. Takže mi táto téma aj otvorila oči.
Autorka kúpiť lacnejšie, neznamená kúpiť menej hodnotné. A kúpiť drahé neznamená kúpiť kvalitné. Fakt to už pochopte. A pochop aj to, že na steak, kaviár a drahé sladkosti teraz proste nemáte. Ty ale asi naozaj radšej pošleš muža do ďalších dvoch robot ako pochopiť to, že žiť sa dá aj zdravo a za dobrý peniaz. Nemyslím to zle, nechcem ta uraziť, ale musíš zmeniť myslenie.
@1fifinka1 tie potraviny čo si napísala teda nejedávam okrem teda sladkosti, tu si doprajem lebo dojčím a potrebujem energiu. A áno toto pravidlo aj ja poznám, ale tie veci čo si napísala plnotučný jogurt a džem je veru odveci.
Autorka, aké lacné mäso myslíš? Písala som len o lacnejšej rybe a predstav si, že aj zdravsej. Losos je casto prifarbovany, aby mal takú farbu 🙈Mäso mam kvalitné, priamo z farmy. Z prace. Presne viem, co jem. Ty to ale nechceš pochopiť vidím. Vytiahla si si z toho všetkého len lacnejšiu alternatívu ryby? To naozaj?
Autorka to som nepísala ja. Ale od veci to není, pre druhých no. Ten jogurt s džemom myslím.
@1fifinka1 nie nemyslím rybu.
Autorka a co teda? Aké lacné mäso?
Zalezi od toho, co povazujes ,ze detom chyba. Niekomu chyba kolobezka za 200 eur a niekomu otec , ktory vecer precita rozpravku a niekomu jedlo, strecha nad hlavou..
Ak sa smiem spytat, co chyba tvojim detom?
ja na tvojom mieste sa skludnim trochu, mate rezervu, vpraces sa do prijmu, tak sa zbytocne nestresuj.. pekne si uzivaj drobcov, roboty mas iste s nimi nad hlavu, netreba teraz rozhadzovat zbytocne peniaze, a potom pojdes do prace ako kazda zena, ked budu deti v jasliach/skolke.
Proste musite sa uskromnit a fungovat.. mas chlapa co studuje, jasne, teraz ked maju firmy v SR fakt takze casy len tak dvihat platy nebudu. Kludne ste s xdetmi mohli pockat, ak sa nedalo, tak len vydrzat. Je to proste obdobie. Je jasne, ze ak muzamestanvatel toleruje a plati vzdelavanie, nebude ho menit. TO proste najst je priam umenie.
Stravu vies poriesit, varenim jednoduchych jedal, prestat kupoavt somarinky (tie su aktualne najdrahsie, sladkosti a pod.. vsak napec kolac, muffiny, aj deti si daju ak su vacsie, na energiu si daj bielkoviny, tvaroh, s niecim sladkym a nemusis kupovat predrazene sladkosti) a kupovat multipacky z trvanlivych veci atd... ono sa to zlepsi.
Deti male tiez nepotrebuju x kurzkov, alebo na kruzky sa vedia velakrat aj stari rodicia poskladat miesto nejakych zbytocnosti, co zvyknu kupovat. Moja dcera z darecekov od starych rodicov ma strojcek na zuby :D a este stale ma peknu sumu na ucte.
Da sa. naozaj si nerob paniku.. pokym vychadzate so zakladnymi vecami = byvanie, enerige, vsetko okolo zivobytia, ostatne usetris.
Ja sa teraz takto ukludnujem denno denne :DDD
Ale keď mužovi v práci preplácajú VŠ tak asi to nebude len tak. Určite musí mať podpísané že bude pre nich nejakú dobu robiť ,ak nie tak to bude musieť preplatiť..
A ty sa tu síce môžeš hnevať že ti tu napíšu že ste si nemali robiť toľko detí ale je to tak. Riziko dvojičiek je vždy..pracovala si medzi deťmi alebo ideš z materskej na materskú a všetko roky ťaháte z jedného platu?
a domaci dzem preco nerobis?
@balerina2025 robila som domáce výživy dvojičkám na príkrm inak nezávaram, nemám záhradku a rodina je ďaleko tak nerobím nič takéto.
a co chces od nas este pocut?
a teraz citam tvoje vypocty ako co stoji.. no neviem.. ja dcere kupujem kilovy biely jogurt a je ho aj tyzden a viac.. dzemy mame domace, ak by osm nerobila ja, robia starke urcite nieco. Jogurty sa daju jest s vlockami, kakaom, medom.. kadecim... a fakt to vyjde lacnejsie. Ale teda napr. jogurty su casto v akcii tak to nepovazujem za taku polozku (ale zase u nas jedia jogurt dvaja ludia doma.. neviem ako u vas). Cize ty nehladaj len co kvalitne kolko stoji.. :DDD never tomu.. nie vsetko dobre musi stat majland a to co sa hra na eko bio najlepsie najzdravise s 200% prirazkou nemusi byt aj dobre. ALE porataj si kolko coho pojdete a fakt chod na velke balenia, vyhodne nakupy... a planuj. Co ako zasyti, da potrebne latky, energiu a samozrejme co mozete jest (zbytocne napisem, ze strukoviny su super vec, ak ich deti alebo kojace matky nemozu = napriklad)
vecii na zavaranie si mi nosime aj 200km, ked treba a vieme zohnat dobre a za dobru cenu, aj ked to je tiez cas a peniaze a vsetko, ale ak ma rodina zahradu, a daju ovocie/zeleninu, isla by som hned s bednami tam, za mna je to na nezaplatenie napratat si v lete spajzu zavaraninami.
Urob si tabulku v excely, pekne spis prijmy, fixne vydaje , ostanete ti konecna suma na mesiac🙂 z tej si urob dalsie tabulku kde si zapisuj do stlpcekov napr jedlo, kozmetika, extra vydaje, vylety.... na konci mesiaca pekne uvidis,kde si kolko minula.
Ked to uvidis pekne pred sebou na koci mesiaca, lahsie sa ti zisti, ako hospodarit, kde ubrat, kde si mozte extra dopriat...
Ono sa to nezda, ale troska sem trosku tam a zrazu 200 eur minutych ani clovek nevie na com.
@simca06022011 keď z týždenného nákupu zaplatí dajme tomu 30€ za sladkosti tak jasne, že nevychádza. Tiež mame veľa svojich zaváranin, od dzemov, kompótov, leca, rajcinoveho pretlaku, cvikle, uhoriek, ale tak toto nie je zdravé. V mrazaku vlastne maliny, černice, jahody. Len tie v obchode s chémiou a predrazenou marzou sú zdravšie. Ved musia byť, keď toľko stoja! A nie, že nie.

@1fifinka1 to uz je potom im na skodu .....