Ako riešiť finančnú situáciu pri súčasnom príjme manžela?
Maminy, môj manžel zarobí v práci 1800€ aj s daňovým bonusom na 4 deti, výdaje máme cca 1100€ firma mu platí vysokú školu a je veľmi šikovný ale vôbec mu nechcú zdvihnúť plat, aktuálne aj prepúšťajú a všetko je pozastavené, čo robiť? Ja mám najmenšie 8 mesačne bábätko ktoré dojčím a ja rozmýšľam nad prácou. Som z toho na nervy, on neplánujeme nad inou prácou, tak musím rozmýšľať ja. Niekedy si hovorím že som mala byt radšej muž, pretože keby je na mne mám aj dve práce alebo idem do zahraničia len aby sa mali moje deti dobre a nič im nechýbalo
Milá autorka. Ja len, že drž sa. Ste teraz v blbej fáze, aj ty aj muž. Muž nechce riskovať, ty nemôžeš ísť od detí do práce. Je to len fáza. Bude lepšie, ver mi. Držte sa psychicky. O dva roky bude finančne lepšie, len to treba nejako vydržať... On dokončí školu a bude mať oveľa lepšie vyhliadky, keby sa napr. aj rozhodol zmeniť prácu. Ty budeš môcť nastúpiť do práce. Skús sa nejako v hlave nastaviť takto, že je to len dočasný stav, tá vaša finančná situácia. Držím vám palce ❤️.
@balerina2025 prvá veta "z týchto komentárov tu si nič nerob"
Myslím, že v tomto prípade môžeš ušetriť iba na jedle. Lacnejšie jedlá, veľa strukovín, hustých polievok. Všetko pripravované doma.
Pamätám sa na chvíle keď som čakala syna. Mala som zemiakovú dietu. Zemiaky na raňajky,obed aj večeru,lebo sme mali vlastné zemiaky a nič iné som pre seba kúpiť nemohla,lebo pestrú stravu sme kupovali iba dcére. A prežili sme. Je to iba obdobie aj keď veľmi nepríjemné.
Musíš zaťať zuby a prosto prečkať to, kým budeš môcť pracovať.
@lenkakravcova odpoved ostala od viacerych. tak verim ze sme jej pomohli
@mikadooo ďakujeme 🙏🏻
@deedol máme životne poistenie aj smrť aj úraz, takže myslíme na všetko, len už nevládzem reagovať na tieto komentáre.
autorka, ved nemusis odpisovat, ale skus si z tych komentarov aspon nieco vziat. ako uz bolo povedane - spisat si prijmy a vydavky, poskrtat vydavky a vydrzat. osobne by som muza nikam neposielala, zarobi relativne dobre, riesi si VS a nestoji to za to. poznam viacero parov, ktore odlucenie neustali a prisiel rozvod.
@ivik4 predstavte si že máme aj životne poistenie, ja aj manžel, aj proti smrti a aj úrazu to sme si dali založiť ešte pred deťmi, myslíme na všetko a veru zlá manželka nie som, myslím skôr len na rodinu a manžela ako na seba, zle som sa vyjadrila v tom popise, vždy som bola pracovitá a starostlivá a strašne sa všetkého bojím som veľká hysterka.
Teraz tlačiť na muža aby mal 2 práce je blbosť.. Za mňa nezodpovednosť mať 4 deti, keď viem že finančné to nieje ružové..
Mne je uplne jedno ci ty mas poistenie 😃. Nas viacere zaujimalo kde si chcela muzovi natlacit este dalsiu pracu ked ma jednu, ma aj VŠ a nezabudajme na 4deti a celkovo Vasu rodinu.
Ci pocas toho kedy sa moze konecne vyspat a oddychnut si ?
@deedol niekoľko krát sme sa o tom rozprávali že keby ide pracovať manžel do zahraničia tak ideme všetci, jazyk viem a mám aj vzdelanie a deti by sa tiež jazyk naučili, manžel to iste vie veľmi dobre anglicky a úči sa aj španielsky, neviem odkiaľ sa nabralo že by som ja poslala muža do zahraničia a ostala sama doma a poznám x ľudí ktorý takto žijú, že si idú privyrobiť na pár rokov ale nikde nieje písané že na mesiac dva chodí sa aj na týždňovky a víkend doma. Ale určite by som to sama nezvládla, domácnosť deti Skôlka a škola, rodina žije ďaleko tak pomoc nemám.
@ivik4 hlavne vec že ste vyššie písala, že treba myslieť aj na také veci, ja príjmem radu ale toto je už trošku drzé. Poprosím už nekomentovať ďakujem 🙂
Ano vsak to sa tykalo na pocet deti
A budem si komentovat kolko ja chcem😃
Zalozis diskusiu a nezvladas reakcie. Neplac
Stale nevieme kam chcela napchat chudakovi muzovi este druhu pracu 😃
ty si chcela ist so styrmi detmi s nim? aha, no to si predtym nenapisala. (ja si to neviem uplne predstavit, ale tak mozno si akcnejsi typ ako ja). v kazdom pripade, co na to muz? na tomto sa musite dvaja dohodnut, nie ze ty to budes opakovat, az kym nebude suhlasit, len aby mal pokoj. a mimochodom, myslis, ze tam by zarobil tolko, aby si mohol dovolit podnajom nielen pre seba, ale pre 6-clennu rodinu, plus vydavky na jedlo, vzdelanie deti, sluzby (tie su v zahranici extremne drahe) a mali by ste sa lepsie ako teraz? tj predpokladas, ze by zarobil co ja viem, 6000e?
@deedol prišiel s tým on, nie ja a prišla mu aj ponuka na prácu, ale keď mu firma platí vysokú školu tak by bolo najrozumnejšie keby si dokončí štúdium, ale on zasa hovorí že to môže kľudne aj na diaľku a platiť si ju sám.
trocha sa stracam, v povodnom prispevku si pisala, ze muz robotu menit neplanuje a teraz pises, ze s navrhom ist do zahranicia prisiel on. v kazdom pripade tu na MK nic nevyriesis, musite si to vy prebrat. len si naozaj pozrite naklady v zahranici, lebo jedna vec je ist na nakup do rakuska a povedat si, ze ved maju rovnake ceny ako my, ale druha vec je realne si pozriet najmy, sluzby, skoly, skolky, kruzky, zdravotnu starostlivost atd. samozrejme sa to da, ale nie je to rozhodnutie, ktore sa da urobit zo dna na den bez nejakych prepoctov.
@lenkakravcova pustiť som sa do autorky nechcela. Skôr jej nastaviť zrkadlo. Myslím, že tu je evidentne, že jednoducho sa musia uskromniť na par mesiacov a potom pôjde do práce aj autorka. Ale písať v štýle: ze: ,,... keby som bola muz tak by som mala dve práce alebo sla do zahraničia pracovať... ".. Keby mi toto povedala, moja reakcia by bola : ,,keby som bol žena, našiel by som si prácu na homeoffice na 4 hodiny.."...
Chudák chlap ani sám nevie na aký prúser si v živote zarobil. Hádam ho neklepne z toho šialenstva, lebo potom sa ti budeme skladať cez všelijaké organizácie… Autorka, ty máš aké vzdelanie? Aké pracovné skúsenosti, čo si predtým robila a ako dlho?
Keď mu firma platí VŠ, tak zrejme s ním rátajú do budúcna a určite mu zdvihnú plat. No už teraz by sa mohol ozvať, že by bol rád, ak by išiel platovo vyššie. A ak máš pocit, že máte málo peňazí, zober šik svojmu bábätku ešte jedno cudzie, vypytaj si sumu za opatrovanie a prilepšis rodinný rozpočet.
Nedá mi reagovať, nehnevajte sa na mňa, ale pri toľkých deťoch, keď ste taká hrdinka, nech sa páči. Nájsť si príjem , ktorí je postačujúci. Čakáte len na to, kým sa to, samo sa to? Však niekde je materská 6 t , niekde 3 mesiace , niekde vôbec. Nech sa páči . Už aby ste mali CV na Profesii a rovno hybaj do zahraničia a ťažké prachy zarábať .
autorka, neurazaj sa na baby, lebo pises dost nejasne .... podla napisaneho to vyzera, ze vychadzate s rezervou ... nevieme, co je v 1100 vydavkoch. nevieme, kde je strava atd ... viemem len vysku mozovho prijmu, len potom k tomu pride rodicak, pridavky, ...
predpokladam, ze po ukonceni skoly pride nejaky postup a vyssi plat. ak mu firma plati teraz skolu, mozno nemoze menit miesto a odist, mozno by musel zaplatit skolne, co do neho firma investovala ...
ak mate 1100 vydavky a zvysnych 700+rodicak + rodinne pridavky na stradu a drogeriu, tak by ste mali vychadzat a tvorit aspon minimalnu rezervu. ked len 100 mesacne ...
pokial ti nema kto pomoct, od dvojiciek sa tak skoro do prace nedostanes, mozno, keby sli do jasli.
na tvojom mieste sledujem vydavky a snazim sa mat prehlad a setrit.
s detmi sama to nie je lahke ( toboz 4), kebyze muz v zahranici...
po VS by mal mat vyssi plat, zvysi si kvalifikaciu...utiahnite opasky a pockaj ako sa veci vyvinu.
ty mas Rodicak a pridavky to je isto cez 600 euro teda ked si predtym robila. s tym hospodar
Autorka nič si z tých komentárov niektorých nerob. Podľa mňa sa musíš nastaviť tak, že to treba vydržať. Ak to nerobíš, začni všetko plánovať. Ja som dnes ráno naplánovala nákupy a varenie na ďalšie 3 týždne, do ďalšej výplaty. My minieme na stravu cca 70/80€/za týždeň. Sme 4. Občas 5. Mam niektoré potraviny svoje, ale keby nie do 100€sa hravo vojdem. Nakupujem na týždeň. Presne podľa zoznamu. Co idem variť, plus ovocie, zelenina, jogurty, pečivo. Varím na dva niekedy aj tri dni. Naučila som sa a snažím sa nevyhadzovať. Nekúpim tri kilá jabĺk, kúpim 6/8 jabĺk, plus pomaranče, par banánov. Deťom dávkujem tak aby sa zjedli. Teda najmladšej. Žiadne vyhadzovanie. Ze zahryzne a nechá tak. Kúpim rajčiny, ráno nakrájam dve tri, nie 10 ako kedysi, aby sa potom vyhodili. Na desiatu jej dám jednu. Cherry a viem, že ju zje a par koliesok papriky a uhorky. Všetko sa zje, ale neminiem celú zeleninu. Vždy sa to vyhodilo. Proste len toľko koľko sa zje. Zvysok odložím. To isté pečivo, saláma. Kúpim viac, dám do kelimkov a do mrazničky. Vyberiem len koľko zjeme. Takto sa mi darí nechodít stále do obchodu. Z čistiacich mam v kuchyni cif a jar. V záchode domestos, na dlážku savo. Sprchac, šampón, pena do kúpeľa, pena na holenie, mydlo, pasta. Na pranie tekutý z tesca za 5€ a sanytol dezinfekciu na prádlo. Úplne to stačí. Darí sa mi to udržiavať pod kontrolou. Plus keď kúpim ovocie, zeleninu, sáčok odložím. Nevyhodim. Keď vyhadzujem napr. hubku na riad umyjem s tým smetny kos zvonka, alebo niečo co je také spinave, na dlážke. Až potom vyhodím. Nepoužívam vlhčené, ani kuchynské utierky. Zbytočne peniaze. Vodou z kanvice polejeme kvety. Tých vychytavok je veľa, ale myslím ze tu schytám hejty tak už radšej končím 😁 držím vám palce
@1fifinka1 kazda normalna zena hospodari ako ty. a kazda z nas jej napisala nech si pozrie vydaje. ake hejty? zial gramotnost tu financnu teraz myslim, sa vela x nauci clovek az vekom, ked je donuteny.
@balerina2025 no každá nie. Keď vidím to plytvanie častokrát aj u rodiny, známych. Aj ja som taka bola. Všetko prišlo časom, vekom a uvedomenim sa.
@1fifinka1 este raz ''zial gramotnost tu financnu teraz myslim, sa vela x nauci clovek az vekom, ked je donuteny.''
presne ako pises...vekom...
@balerina2025 áno ja súhlasím. Ale nie všetci sa to naučia.

@sulejmanka najlepsie si je spisat a pozriet, kde sa dokazu obmedzit. napriklad ja som oblecenie zacala kupovat z druhej ruky. samozrejme, len v dobrom stave. obmedzili sme chodenie autom, aby sme usetrili na benzine, varim s rozumom, kupujem prevazne akcie...proste nie len autorka ale snad kazdy z nas, kto chce za sebou zanechat daku hodnotu pre deti, sa zaujima, kde mina peniaze.