icon

Ako riešiť konflikt medzi svokrom a vlastnou výchovou?

3. júl 2026

Ahojte... Prosím poraďte čo mám robiť, už som zúfalá..
Bývame v 3generačnom dome so svokrovcami. Máme vlastné poschodie (celú bytovú jednotku). Dcérka má 2,5 roka, je to dosť živé dieťa takže raz za čas musím zdvihnúť hlas a svokor mi za to nadáva. Vôbec ma nerešpektuje ako jej matku. Keď poviem že sa ide obedovať, dá jej do rúk vrecko cukríkov alebo chipsov, keď poviem ideme spinkať tak ju volá hrať sa (celý deň keď sa s ňou hrám, ideme von tak si ju nevšimne) a tým naruší náš režim. Dnes sa to znova stalo, povedala som malej, že pod ideme sa napapať a pôjdeme spinkať, mala šla ale videla mačiatko a rozbehla sa po hlavnej ceste, zakričala som že nech stojí a svokor "čo po nej ziapeš, chceš dostať na hubu"? S fyzickým útokom to bolo dnes prvý krát, už som sa rozprávala aj s mužom o Tom a povedal mi, že je to dedko a chce rozmaznávať, že nemám robiť konflikty v rodine. On je celý deň preč a všetka výchova je na mne. Nevadí mi, že jej dá cukríky, ale po jedle.. keď sa chce hrať, ma na to dosť času a nie rovno keď je čas spánku... Prosím poraďte mi ako to riešiť. Odsťahovať sa nemôžeme, máme hypotéku kvôli prerabke

Strana
z2
anonym_9d09f4
3. júl 2026

V každom vzťahu má fungovať vzájomná úcta.Svokor by ti mohol aj slušne dať najavo, že si neželá,aby si kričala na jeho vnučku.O neuctivom prístupe z jeho strany svedčia aj situácie, keď ti robí prieky.Manzelovi by som nehovorila denne o problémoch so svokrom,ale len raz a tak,aby pochopil ,ze nie si ochotná to dalej tolerovať.Na nejaký čas by som odišla s dieťaťom k rodičom/bez špecifikácie, že prečo ,dokedy/. Manžela by som nechala v neistote.Je to síce hop,alebo trop
Buď si uvedomí, že mu chýbate,alebo mu chýbať nebudete.. Potom sa zariad podľa toho,lenpridim,nevracaj sa s prosikom, lebo to už budeš úplne za handru

anonym_def208
3. júl 2026

@anonym_autor toto nie je problém so svokrou a i dcérou. Toto je problém s mužom. On sa vás svojek rodiny nezastane

anonym_d00ca1
3. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_8c3dba totálna hlúposť, áno viem ale pred tým mi to tak neprišlo... A muž aj keby sme hypo nemali sa od rodičov nepohne, chce im pomáhať

@anonym_autor to sú zase taký svokrovci čo sa potrebujú zodrať a umrieť na poli? Preto tam chcel manžel ostať a pomáhať?

marci9
3. júl 2026

No skúsil by mi starý povedať, či chcem na hubu. Tak by som ho zhučala, že by sa dosral. Kľudne by som aj políciu zavolala, že starý sa mi vyhráža fyzickým násilím. A tvoj muž je čo za sráč, že sa ťa nezastane?

anonym_32d656
3. júl 2026
@anonym_d00ca1

@anonym_autor to sú zase taký svokrovci čo sa potrebujú zodrať a umrieť na poli? Preto tam chcel manžel ostať a pomáhať?

@anonym_d00ca1 Tiez si myslim, ze to tu uz bolo.

rozculena
3. júl 2026

fúúúúúú.....splácať celý život niečo,kde mi ani klinec v stene nepatrí......a k tomu vyhrážky od starého blbca....ja by som si od neho nenechala

sissy27
3. júl 2026

@anonym_autor cukríky či chipsy by som dieťaťu jednoducho zobrala z ruky a podľa nálady odložila alebo rovno šmarila do smetiaku svokrovi pred očami - to je niečo, čo dieťa nepotrebuje ani po obede a nie ešte pred obedom. Minimalizovala by som kontakt so svokrom, takže nebude vedieť, kedy volám dieťa jesť alebo spať. Veď ty nie si k tomu domu prirastená, môžeš ísť na ihrisko, do mesta, kamkoľvek...
o tom, akú kolosálnu blbosť ste spravili, že splácate úver na cudzí dom, sa baviť nebudeme...špeciálne ty, lebo u muža je ešte teda v hre aspoň to, že raz to možno zdedí a snáď je jedináčik a nebude musieť vyplácať súrodencov... Inak dobre to vymyslel - rodičovský dom, ktorý raz asi bude iba jeho, zrekonštruuje za spoločné peniaze a ty nemáš nič, ty môžeš len platiť, upratovať, a držať ústa...

aurelia2000
3. júl 2026
@anonym_d00ca1

@anonym_d00ca1 to ešte existuje, u nás sused 85 ročný nevládny dedo a 50-60 roční synovia drú na roli a poslúchajú ho ako sopliaci. Teraz, keď ostal ležiaci, tak sa trochu vzopreli a nezasadili určité plodiny😁, stromy orezali úplne nakratko. Deň ich slobody sa blíži.

zuzikak
3. júl 2026

pekne si sadnut vsetci spolu. Musis vysvetlit ze sice byvas v ich dome ale respektujes ich pravidla, platis a pod. Avsak toto je tvoje dieta a ty si dospela zena co sa vydala do ich rodiny a preto ich rovnako ziadas o uctive spravanie a ponechanie vychovy dietata na teba. Vyhrazanie sa ci chces na hubu je za hrubou ciarou hranice ktoru by som si nechala dovolit. Treba vysvetlit ,ze chapes, ze sa chce s malou hrat ale nie v case ked ma ist spat. Ze jej chce dat sladke a nemas nic proti tomu ale az po riadnom obede lebo urcite vsetkym ide o to iste a to je to, ze dieta ma mat riadnu zdravu stravu aby nemalo zdravotne problemy. Takze len rozhovor s tym ,ze odmietas fungovat sposobom ze si soplave decko a dovoli si hocico ti povedat. Ak sa za teba muz nepostavi (co zrejme nie) si tu ty aby si si stanovila vlastne hranice a vyjadrila svoj nazor. Ak to nepomoze mas 2 moznosti. Bud sa odstahujes (a tatik nech ide s vami ak chce) alebo budes doslova drzat hubu a posluchat

anonym_d00ca1
3. júl 2026
@aurelia2000

@anonym_d00ca1 to ešte existuje, u nás sused 85 ročný nevládny dedo a 50-60 roční synovia drú na roli a poslúchajú ho ako sopliaci. Teraz, keď ostal ležiaci, tak sa trochu vzopreli a nezasadili určité plodiny😁, stromy orezali úplne nakratko. Deň ich slobody sa blíži.

@aurelia2000 😀 to je vrchol
Určite by som si ja dospelá nenechala takto rozkazovať a ešte žeby som poslúchala a drela preto lebo niekto chce. Nech si drie ten čo chce.
Chlapci sa asi báli o dedičstvo tak radšej poslúchali 😀 inak si to neviem vysvetliť prečo by bol niekto taký hlúpy a išiel sa zodrať

pragmaticka
3. júl 2026

A ako si reagovala, keď ti to povedal? Pretože moja reakcia by bola veľmi ostrá ale zároveň slušná ale spýtala by som sa ho veľmi ostrým hlasom že či to naozaj sa takto ide rozprávať so svojou nevestou?! či budeme takto spolu navzájom komunikovať! Pretože ak vy mne takto budete rozprávať, ja vám tiež!!!!!
Prosté ukázať hneď v tom momente kde sú jeho hranice. Toto si nesmie dovoliť a to je jedno že je od teba o 40 rokov starší. A určite by som sa to snažila vydiskutovať priamo s ním a nie cez muža. Zbytočne medzi vami vzniknú iba spory. Na druhej strane ak by sa muž o tom dopočul určite by sa ťa mal zastať a povedať svojmu vlastnému otcovi že takto sa s mojou ženou rozprávať nebudeš!!!

anonym_5424ed
3. júl 2026

Preco, zeny, preco?????????

🍄 máme hypotéku a neprepisane nič, len sme prerobili a platíme ... A máme bytovú jednotku ale vchod spoločný aj dvor🍄

Ked vtacka lapaju, pekne mu spievaju... Teraz si v pasci, on ma navrch, ma vsetko na LV a ty ladujes do jeho domu svoje looove, sa necuduj, ze dedo vymysla a sikanuje. Vzdy ked ma niekto prevahu a je svina, tak sa prejavi... Bachar v koncentraku, v porodnici, v spolocnom ocisci...

anonym_abf459
3. júl 2026

Raz by mi povedal či chcem dostať na hubu a viac by ma nikto s tej rodiny neuvidel! To chces dieťa vychovávať v tomto cvokhause a s chlapom ktorý má na prvom mieste rodičov nedokáže odstrihnúť pupocnu šnúru a postaviť sa za svoju ženu? S magorom ktorý s tebou nacvicuje a ničí ti vzťah s dcérou a nerešpektuje ťa ako ženu a matku? Chces čakať až ta reálne zbije a muž neurobí nič? Tiež by som sa bála či neublíži dcere svokor zrejme neznáša ženy. Tebe staci k životu až takto malo????? Fakt? No dopo

anonym_abf459
3. júl 2026
@pragmaticka

A ako si reagovala, keď ti to povedal? Pretože moja reakcia by bola veľmi ostrá ale zároveň slušná ale spýtala by som sa ho veľmi ostrým hlasom že či to naozaj sa takto ide rozprávať so svojou nevestou?! či budeme takto spolu navzájom komunikovať! Pretože ak vy mne takto budete rozprávať, ja vám tiež!!!!!
Prosté ukázať hneď v tom momente kde sú jeho hranice. Toto si nesmie dovoliť a to je jedno že je od teba o 40 rokov starší. A určite by som sa to snažila vydiskutovať priamo s ním a nie cez muža. Zbytočne medzi vami vzniknú iba spory. Na druhej strane ak by sa muž o tom dopočul určite by sa ťa mal zastať a povedať svojmu vlastnému otcovi že takto sa s mojou ženou rozprávať nebudeš!!!

@pragmaticka no ja by som slušná nebola doslova jej serie na hlavu

anonym_abf459
3. júl 2026
@anonym_32d656

@anonym_d00ca1 Tiez si myslim, ze to tu uz bolo.

@anonym_32d656 mám pocit že ona sem píše opakovane a neviem čo ide toho čaká keď mi za ňu odísť nemozeme a vyplakat sa na mk nestačí

autor
3. júl 2026

Nejdem písať každej zvlášť, ďakujem za rady a vypočutie 🙂 .. odísť k rodičom nemôžem na koľko som adoptovaná a vlastnú rodinu nemám 🙂 muž keď príde, porozprávam sa s ním otvorené a narovinu o čo ide a buď sa postaví za nás alebo začnem odkladať bokom a pôjdeme do podnájmu s malou... Jeden komentár tu bol, že píšem dookola ale nie, píšem prvý krát, nekomentujem na MK nikomu nič, som tu len kvôli bazaru a občas si prečítam niečo 🫶🏻 anonymné som tu dala príspevok ak by to náhodou niekto čítal (švagrine) ... Ešte raz ďakujem ❤️ za rady a za vypočutie

anonym_321e3b
3. júl 2026
@anonym_autor

Nejdem písať každej zvlášť, ďakujem za rady a vypočutie 🙂 .. odísť k rodičom nemôžem na koľko som adoptovaná a vlastnú rodinu nemám 🙂 muž keď príde, porozprávam sa s ním otvorené a narovinu o čo ide a buď sa postaví za nás alebo začnem odkladať bokom a pôjdeme do podnájmu s malou... Jeden komentár tu bol, že píšem dookola ale nie, píšem prvý krát, nekomentujem na MK nikomu nič, som tu len kvôli bazaru a občas si prečítam niečo 🫶🏻 anonymné som tu dala príspevok ak by to náhodou niekto čítal (švagrine) ... Ešte raz ďakujem ❤️ za rady a za vypočutie

@anonym_autor Vela stastia a sil v zivote ❤️

marijan2025
3. júl 2026

@anonym_autor Toto, čo prežívaš je nie sú len rodinné konflikty, toto je už psychicky teror.Ktorý hraničí s fyzickým terorom.
Svokor sa správa agresívne.Jemu vôbec nejde o vnučku,ale aby si vyzdvihol svoje ego.Snazí sa získať MOC a KONTROLU nad tvojím životom.

A manžel....úúú .Nechal ťa v tom samu, ešte v podstate schvaľuje dedove výčiny a ešte vinu hádže na teba.Vobec si neuvedomuje, že jeho otec je jedno hovado. Tieto veci, nimi ti veľmi neporadim,ale tým chcem povedať, že si úplne normálna, že si dobrý človek ,ale máš okolo seba džungľu.

Skús hľadá všade kde sa dá.Linky pomoci, krízové centrá,IP - čko - internetová poradňa,ak sú nejaký možno právnici pre rodiny zadarmo a podobne.Lebo takýmto spôsobom sa nedá dlhodobo prežiť v psychickom zdraví a možno ani fyzickom.

anonym_4748cc
3. júl 2026

Toto sa bude stupnovat a opakovat, bud casom nastanu 3 scenare ze odijdes od muza a nevydrzis to alebo tam ostanes manzel to uvidi a postavi sa na tvoju stranu a ozialite peniaze a pre psychicke zdravie pojdete prec alebo budes na praskoch trpiet a budes roky nesvojpravna a svokor bude mat hlavne slovo vo vychove,hladela by som dobuducna nejaky rozumny plan co dalej,lepsie to nebude,vlastne skusenosti...

anonym_9c938b
3. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor A svokra je aká? Ona sa nejako vyjadruje k tomu, že sa s malou dedko chce hrať keď má isť spať a že jej dáva sladké pred obedom? Nedá sa porozprávať s ňou, nech dedkovi dohovorí (keď už manžel nie je schopný). A ešte iné - prečo adoptívnu rodinu nepovažuješ za vlastnú rodinu?

anonym_88c8c8
3. júl 2026

Iba jedna jedina rada. ODSTAHUJTE SA.
ziadne majetky za to nestoja. Radsej hypoteka na 30 rokov ale sukromie, ako toto.

domkakvet
3. júl 2026

@anonym_autor vrat sa domov a prestan platit, lebo bude este horsie.

zushorvath
Autor odpoveď zmazal
mogaa
Včera o 10:02

@anonym_autor no to neporiešiš....svokrovi by som povedala svoje, že čo si to dovoluje že zachádza priďaleko vyhrážať sa ti fackou.....tvoje dieťa , tvoja výchova, zobrať dieťa a ísť domov plač neplač.....cukríky dieťaťu zobrať že až po jedle a dieťa zobrať jesť a hrať sa môže až sa vyspí....svokrovi jasne povedať že on si svoje dieťa už vychoval ale ty si teraz vychováš svoje podľa seba, nech sa to nepletie do výchovy....je to v prvom rade tvoje dieťa a ty rozhoduješ čo a kedy bude jesť alebo robiť, nie on....len mu to treba jasne povedať....hádka, nehádka...

tomcimka
Včera o 14:00

@anonym_autor musíš sa ozvať a byť drzá. Ja tiež bývam so svokrovcami a nikdy v živote som nebola taká drzá ako teraz. Tiež kričim na deti. Svokra sa ozve, že kričím na nich, tak poviem svokre, že v poriadku,tak nabudúce dostanú deti na zadok. Povedala som to tri krát, syn aj dostal na zadok (robil sprostosti, viackrát bol upozornený a skoro spadol s hlavou na dlažbu) a aj som mu povedala pred svokrou, nemôžem kričať na tebe, tak si dostal na zadok. Priniesli deti sladkosti pred obedom/večerou- vzala som im a povedala deťom,pred svokrou že starká nevie, že ešte nejedli atď.

anonym_d278bd
Včera o 14:02
@anonym_autor

@anonym_autor nemusíš odpovedať jednotlivo, každý kto som raz napísal, sa mu ukáže že je tu nový text
Dobre si si nastavila plány - dôrazne sa porozprávať a muža požiadať aby ste si s jeho otcom vydiskutovali kompetencie k dieťaťu. Aj to hrubé vyhrazanie, lebo môže ísť o trestný čin.
A s tým odkladaním hotovosti - začni čím skôr, v tomto prípade radím úplne potajomky, kľudne si rob zásoby aj detských veci pre staršie dieťa, nejaké veci do domácnosti ( obliečky, uteráky, osušky), niečo pre teba - bielizeň, veci čo pravidelne kupuješ a potrebuješ aj potrebovať budeš. Keby si musela naozaj odísť, veľmi sa ti zídu. Keď zostanete spolu, budeš mať zásoby. Sú to veci, ktoré nevzbudia pozornosť, (nepokazia sa, nechytia pleseň )že si minula resp. vybrala € z účtu. Ber to ako praktickú radu od starej ženy, ktorá si už preskákala všeličo

cacianka
Včera o 14:04
@anonym_9c938b

@anonym_autor A svokra je aká? Ona sa nejako vyjadruje k tomu, že sa s malou dedko chce hrať keď má isť spať a že jej dáva sladké pred obedom? Nedá sa porozprávať s ňou, nech dedkovi dohovorí (keď už manžel nie je schopný). A ešte iné - prečo adoptívnu rodinu nepovažuješ za vlastnú rodinu?

@anonym_9c938b 👍rozhovor so svokrou, svagrinami, aký majú postoj a či nevedia dedovi dohovoriť

sulavikova
Včera o 14:21

@anonym_autor otrasná reakcia svokra. Nie je to však jeho rozvinutá demencia?! Moja matka 68 hádźe také perly, źe zaplatiť jej samotku by bolo najlepšie riešenie. Pseudosvokra vyšla len zo zš, ale rozum má pre celý národ.

laila22
Včera o 19:59
@anonym_autor

@anonym_8c3dba totálna hlúposť, áno viem ale pred tým mi to tak neprišlo... A muž aj keby sme hypo nemali sa od rodičov nepohne, chce im pomáhať

@anonym_autor hlavne, že tebe nepomôže.

Strana
z2