icon

Ako riešiť konflikt so svokrou egoistkou?

2. máj 2024

Ahojte, zaujíma ma nestranný názor na našu situáciu, premýšľame že prerušíme kontakt so svokrou (ak by chcel niekto rýpať je to prioritne nápad muža)
Ide o to že svokra je veľký egoista...len ja ja ja a hľadí len na seba a svoje potreby, absolútne nevie rešpektovať druhých, uvediem pár príkladov.
Dcéra mala oslavu, mesiac dopredu som mala zajednanú tortu, koláče, teplú/studenú misu, týždeň pred sa má svokra pýtala čo dá spraviť že ona chce všetko objednať, hovorím že netreba, že mám všetko zajednane aj bude toho dosť. Výsledok? Na oslavu kde nás bolo dokopy 12 doniesla ďalšiu tortu 100 koláčov dve teplé misy, dve ovocné misy, 80 chlebíčkov...lebo ona chcela
Ďalší príklad, chce kúpiť dcére na narodeniny auto elektrické, ale dcéra už jedno má kúpila ho a doniesla aj tak, potom ešte chcela kúpiť plastovú malú šmykalku a pieskovisko, už rok máme doma veľké drevené aj s domčekom, hojdačkami, šmykalkou, kupola to lebo ona chce
Hovorili sme jej nech na návštevy nechodí po 19:00 lebo dcéra už spi, bežne prišla aj o 20:30 pozrieť vnučku
Aj na našej svadbe bola dohoda že objedná koláče neorechove (viac ľudí malo alergie) objednala orechové lebo ona také ľúbi
Dcéra je extra nekontaktná a ona ju stále stíska aj keď sa dcéra jasne bráni (vždy zasiahneme a vezmeme dcéru) ale svokra to nevie pochopiť
No je toho veľa proste je egoista čo vidí len to čo chce ona
Prosím vás nepíšte mi že máme byť radi za záujem atď. som rada že neignoruju vnúča ale zas robiť takéto naprieky je podľa mňa cez
Rázne dohovoriť a upratať ju sa nejako extra nedá je to typ človeka ktorému vynadate hnusne špinavo a ona sa o hodinu tvári akoby sa nič nestalo takže nejaké dohováranie alebo podobné je neúspešne, bolo x hádok a všeličoho aj sa niekedy upraví to správanie ale zachvilu sme tam kde sme boli. Nebaví nás tento disrešpekt a to ako pozerá len na seba (inak to aj v bežnom živote a pri všetkých ľuďoch) svokor sa jej stále prispôsobuje len aby mal pokoj, je takou pani ich života.
Samozrejme v každej situácii sme sa ozvali a riešili ju na mieste
Prerušili by ste kontakt úplne? Alebo máte skúsenosť s takýmto človekom? Pomohlo niečo? Alebo myslíte že existuje niečo pri čom si uvedomí že není stred vesmíru? Ďakujem

autor
3. máj 2024

Vidím že všetci ste si z tohto textu vybrali len jedlo a dary ale vôbec nejde len o to, je tam absolútny disrešpekt vo všetkom aj v banalnostiach aj v dôležitých veciach ale asi zbytočne to píšem

bale1rinka
3. máj 2024

nemyslím si, že je egoista,ale silou mocou chce kupovať tvojej dcére darčeky, možno má dáky komplex AK nedávala alebo nemohla dávať SVOJIM deťom a tak to chce teraz vynahradiť a dáva to tvojej dcére, musíte si s ňou v kľude sadnút a porozprávať sa a spýtať sa jej či tomu rozumie alebo nech navrhne ako budete fungovať a stanoviť si pravidlá_mantinel, odkiaľ pokiaľ.... a nie obmedziť kontakt, je to jej rodina_vnučka, nikdy nevieš ako dlho tu bude s vami a medzi vami a nikdy nevieš ako sa ti môže jej "pomoc" hodiť do budúcna_všetko je to o komunikácii a kompromisoch_možno ONA potrebuje starostlivosť a preto to robí, možno doma nemá to čo hľadá a tak to hľadá vonká....
To, že príde pozrieť vnučku o 20:30 keď už spí, tak čo?
posadím sa s nou do obývačky a venujem sa jej, vysvetlím, že dieťa už spí a že môže s vami stráviť určitý čas lebo samozrejme máš aj muža, nie len dieťa, ak by bola protivná, tak by som sa slušne ospravedlnila a šla spať, muž nech ju vyprevadí pekne von z bytu, nemá význam robiť oheň na streche. Ak ste mali na oslave veľa jedla_ rozdala by som to aj susedom a kade komu, neviem a trochu aj neverím, že naschvál kúpila orechové..príde mi to čudné,ak to jasne niekomu povieš, že ľudia sú alergický a nepochopí to? to nieje egoizmus ale hlúposť, čo sme v telenovele?

maxalla
3. máj 2024

Stale nechapem, kde je problem. To, ze ty platis kolace.. ved to je v poriadku, je to tvoja oslava. To ale neznamena, ze svokra sa sama nemoze rozhodnut priniest vlastne. Alebo preto, ze ty platis kolace teraz clovek musi skakat ako piskas? Mozno to povazuje naopak za slusnost neprist na oslavu s prazdnymi rukami. A nikto ta predsa nenuti tie jej kolace naservirovat. Alebo ta skrie, ze ty platis kolace a ona si aj tak s tym robi vydavky? To je ale jej problem predsa, nie tvoj.
Ak pride svojra neskoro, tak ju mozes otocit so slovami, ze mala uz spi, nech pride inokedy a jednoducho ju nevpustit, ked to inak nejde. Namiesto toho, aby ste boli raznejsi v nastavivani hranic radsej prerusite kontakt so svokrou, manzelovou matkou a babickou dietata? To je ozaj nedospele.

autor
3. máj 2024

@maxalla problém je tam že máme oslavu kde je 12 ľudí ja objednám koláče jedlo atď a ona si týždeň pred zmyslí že objedná 80 chlebíčkov 100 koláčov 40 rezňov 3 kilá ryže a podobne ja mám objednané a ona donesie ako pre armádu, pritom by sa stačilo dohodnúť ale teda ona chce tak kúpi
Nie nechcem aby skákala ako ja piskam.........
Okej kupuje darčeky ale načo budem mať doma dve elektrické autá dve pieskoviska dve šmykalky? Lebo ona chce tak musí kúpiť
Povieš mi ako takémuto človeku nastaviť hranice?? Lebo nedá si povedať nijako
@bale1rinka nestalo sa to raz deje sa to x rokov doma jej nič nechýba svokor aby mal pokoj robí ako ona píska rozhodla sa že chce bazén v zemi tak vykopal kúpil a o rok sa rozhodla že to chce zasypať lebo uz sa jej nepáči

zic
3. máj 2024

Kludne preruste kontatk (hlavne ak je s tym ok tvoj muz). Vobec neries nejake "pre dobro rodiny"... prerusenie kontaktu bude pre dobro rodiny (ak sa tak rozhodnete).
Napriklad niektore veci by sa dali prekusnut, aj ked by nasrdili, ale napriklad tie orechove kolace alebo neskore navstevy hranicia so sikanou...
Aj rodina si musi uvedomit, ze pracovat na vztahu musia obe strany. Takze by som sa nerozpakoval to utnut...

maxalla
3. máj 2024

No a co, ze prinesie? To je taky problem to vyhodit, ak to nechces? Co konkretne ta na tom tak skrie? Ved to nejde z tvojich penazi, tebe to ziadnu skodu nesposobi. Alebo ta tak rozculuje to, ze to jedlo musis potom odniest alebo prejst par krokov a vyhodit ho do kosa? Robis z komara somara. Skor mam pocit, ze chces, aby sa svokra spravala tak, ako jej ty urcis, a ak to neurobi, iz ta nerespektuje, ale takto ludia nefunguju. Hovoris o respekte, no podla mna chyba respekt aj vam. Treba si nastavit zrkadlo.

bale1rinka
3. máj 2024

ale odseknúť ju nieje správne, je to jej vnučka, neverím a znova neverím, že je všetko v poriadku, musí mať nejaký dôvod prečo toto robí, no nie je len tak, ja by som si snou vyšla niekde von, na kávu, víno, do kina..a kominikovala a dohadovala sa, ako si predstavuje fungovanie a čo ty potrebuješ a čo dieťa a čo sa ti zdá za vhodné a nevhodné, ja viem, ľahko sa to píše,ale ver mi, dá sa to, ja som si tým prešla a môžem povedať, že mám svokru naozaj ako moju mamu, je to už kamoška, starká a vážim si, že tu chce byť pre nás, o tom je život, niej všetko bude ako ty chceš, musí hľadať spôsoby..a hlavne tvoj muž , je to jeho mama...

tiezjedna
3. máj 2024

chápem ťa, ale skúsila by som to nejako vymyslieť, aby sa vídala s vnúčaťom a zároveň príliš neotravovala život vám...

autor
3. máj 2024

@zic ďakujem
@maxalla vadí mi na tom NEREŠPEKT načo to nosí keď je to zbytočne??? Keď poviem ja alebo muž že toto nie a ona to spraví??
Nie nechcem aby sa správala ako ja chcem...ale príde ti ok že jej poviem že dcéra ide o 19:00 spávať aby nechodila už a ona sa dovali 20:30 no zobuďte mi ju lebo som prišla o tomto to je stále sa riadi len podľa seba a robí ako jej vyhovuje. Je taká celý život vidí len seba a čo chce ona.
@bale1rinka robí to celý život, muž hľadal spôsoby celý život ale už je toho veľa
@tiezjedna ďakujem aspoň niekto má chápe

bale1rinka
3. máj 2024

že chce zobudiť dieťa večer lebo prišla? neverím, niečo si kompenzuje, toto sú naschvály a nie, že chce vnučku vidieť, tam bude niečo iné v tom...a teda tvoj muž sa ako k tomu postavil keď to robí celý život, len sa odmalička prizeral? veď keď si nevedel dať rady jeho otec, tak akože jemu to nevadilo? to za celý život nevedel mame vysvetliť?

autor
3. máj 2024

@bale1rinka vadilo mu to aj mu to vadí ako píšem hneď v úvode, je taký typ že človek jej môže aj nadávať a ona sa o hodinu tvári že sa nič nestalo lebo sa ona má pravdu a ona vie
Není v tom nič iné robí to stále a robí to každému čaká že sa jej každý prispôsobí

maxalla
3. máj 2024

Autorka, nie, nepride mi to v poriadku, to som nikde nepovedala. Ale je to problem, ktory dospeli ludia dokazu normalne vyriesit bez toho, aby museli clena rodiny odstrihnut. Pustit ju predsa dovnutra nemusite, ak pride neskoro. Kolace mozete vyhodit. Ak nepomahaju slova, tak treba konat. Ale nepises, zeby ste niekedy svokru nevpustili, hracky darovali, alebo zeby ste jej vsetko jedlo nabalili spat, nech si ho aj odnesie.
Skratka sa treba zmierit s tym, ze svokra sa nebude spravat tak, ako sa vam to paci, ale tak, ako sa sama rozhodne. Je len na vas, ako zakrocite. Najlepsie by bolo zakrocit sposobom, aby sa sama rozhodla tieto veci nerobit a pritom aby ostala sucastou vasej rodiny. No tu to vyzera, ze chces silou mocou prerusit kontakt, lebo svokra si dovolila rozhodnut sa inak, nez ako si jej ty povedala.. Obcas je potrebne uvedomit si, ze nie vsetko sa toci okolo mna a toho, co ja chcem a ze ludia nie su dokonali. A ano, svokra tvoje poziadavky nerespektuje. Ale nerespektuje veci, ktore sa daju vyriesit celkom jednoducho. Aj bez prerusenia kontaktu. Alebo ide skor o pychu a snahu nieco si dokazovat?

autor
3. máj 2024

@maxalla ty si si o mne urobila taký obraz a teraz ho prezentuješ takze písala som hneď v úvode že vždy sa situácie riešili na mieste áno nešla dnu a podobne a nezabralo ako píšem nestalo sa to prvý krát áno jedlo sa vyhodilo darovalo atď a robí to stále
Opakujem sa ale ja nepotrebujem aby sa správala ako ja chcem stačí rešpektovať niektoré základné požiadavky
Ja si nič nemusím dokazovať, apropo keby si čítala vieš že muž chce hlavne prerušiť kontakt nie ja takže nemusíš zo mňa robiť hnusnu harpiu

simca06022011
3. máj 2024

Chodi ked nema = neotvaram, som neprijemna, a vypoklonkujem navstevu prec. Vynucovat si nik nebude nic = zakazala som dceru otraovat ked spala.. ani take somariny ze "pozriet", lebo dopadlo to tak, ze ju naschval zobudili s tym "ale ved bola hore"...
Proste ak je niekto takyto nevychovany, poomze len byt riadne neprijemny. Pride na oslavu s obcerstvenim pre armadu? Mame dost, nechajte si v aute, odnesiete si domov, ved som vam vravela, ze vsetko mame. A je nas tu len par... bodka. Nepaci sa jej, mozno sa parkrat urazi a odide, ale zase sa odrazi. Ono je to pravda, je to divne vyhadzovat a nervovat sa stym, ale niekto si neda povedat = tak proste automaticky co sa nezje sa vyhodi. Je to skoda. Alebo si vyloz nohy, oddychni si, nechaj objednavanie jedla uplne na nu... :D a nech sa cini, ked je hyperaktivna. Ty zozen akurat to co mozete jest a nemate alergie. Lebo to je totalne hulvatstvo alergickym ludom nosti orechove veci atd.

Inak tortu a kolace bol pokus aj u nas... to dcera sama zatrhla. Tortu jej peciem sama, je to proste nas ritual za roky 🙂

maxalla
3. máj 2024

Autorka, nechcem z teba robit hnusnu harpiu, to urcite nie. A verim, ze to moze byt otravne. Nemyslim si ale, ze je to dovod na uplne odstrihnutie. Osobne si vobec nemyslim, ze ma svokra zle umysly a ak sa ta to aj dotyka, nerobi to preto, aby ti ublizovala. Kazdopadne, tebe moze byt jedno,co si o tom myslim ja alebo ktokolvek tu. Myslim, ze si uz rozhodnuta a hladas si tu len nejake uistenie alebo potvrdenie svojho rozhodnutia. Nech sa rozhodnete s muzom akokolvek, tak len dufam, ze to neskor neolutujete, hlavne tvoj muz, kedze je to jeho mama. Z mojho pohladu je to z vasej strany dost krute.

alickapusinka
3. máj 2024

@tamitamitami to len chorá hlava môže toto napísať vyhodiť jedlo od svokry ktoré objednala za drahé peniaze. Toto nepochopím.

alickapusinka
3. máj 2024

Autorka ja len pevné verím a dúfam že tu napíšeš že tvoji rodičia sú TIP-TOP lebo len toto tu chýbalo. To čo popisuješ keby som mala takú nevestu ako TY ani vidieť ju nechcem. A ani vnúča. Sú ľudia starý rodiča ktorý o svoje vnúčatá nezakopnú ako rok dlhý a TY ideš tu písať kto vie čo by ONA o tebe povedala. Hlavne že tvoji rodičia ak sú žijúci sú pre tvoju dcéru tými najlepšimi starými rodičmi.

autor
3. máj 2024

@alickapusinka to si napísala len ty prečítaj si text ešte raz neriešim tu mojich rodičov, ti nás rešpektujú

autor
3. máj 2024

@alickapusinka a čo mám robiť s tým jedlom podľa teba

autor
3. máj 2024

@maxalla muž je rozhodnutý ja nie takže žiadne potvrdenie môjho rozhodnutia ja váham

feb13
3. máj 2024

@bale1rinka
@maxalla
@alickapusinka
Myslim, ze tu ide hlavne o to, ze chce presadit svoju dominanciu. Prezentuje, ze ona nerespektuje ich pravidla, lebo ona nemusi, na nu sa to nevztahuje, ona stoji nad pravidlami a jej "deti" nerozkazu, lebo ona si moze robit co chce a ona to vie lepsie. Je to trochu ako keby pozostatok pubertackeho vzdoru. A velmi dobre si viem prestavit, ze tie orechove kolace doniesla, lebo aj moja stale spekuluje s jedlom - isteho casu som mala pocit, ze nam just varila veci, ktore deti nelubili (asi aby dokazala, ze ona je schopna to do nich dostat a ja nie - no ale neuspela) a ked syn musel drzat dietu, tiez tam pravidelne nieco take pridala co on nemohol (a je jedno, ci naschval alebo z nedbanlivosti).
Ona to mozno nerobi cielene preto, aby im ublizila, ale preto, lebo ma potrebu sa takto prezentovat (a ze pri tom "mimochodom" ublizuje, to ju nezaujima).
Najhorsie na tom je, ze takto je velmi zlym prikladom pre deti. Vlastne ich vedie k tomu, ze ich rodicov netreba respektovat, ze ich pravidla neplatia, celkovo spochybnuje ich vychovu. U nas cim su deti starsie, tym horsie. Zacala detom nosit gumene cukriky, lebo videla, ze ja to nemusim. Poprosila som ju, nech im to dava u seba a nech to nenosi k nam, aby som ja detom rozdavala potom ako ona odisla (naschval mi to podavala tak, aby deti videli, s tym ze "mama vam to potom rozda"...). Nerespektovala to - aj ked som raz v afekte vyhodila tie cukriky do kompostu a deti sa jej pravdepodobne postazovali, lebo potom sa obmedzila. Ale povedala som si, predsa si nebudeme kazit vztah kvoli gumenym cukrikom, to je blbost. Tak prisli na rad sladene napoje - ktore im nedavala vypit u seba, ale dala im do ruky do auta pri odchode (vie velmi dobre, ze ja im flasky do auta nedavam a uz vobec nie sladene). Teraz nehovorim o jednotlivych pripadoch, ale o obdobiach, ktore trvali rok-dva kym tieto veci opakovane robila. Nakoniec prisiel na rad telefon a tam sa uz aj muzovi vybili poistky. Tym ze mame uz pubertiakov, vnimame o to citlivejsie, ako nam podkopava vychovu a nakoniec sme prisli do bodu, ze ten kontakt obmedzit musime. Nie kvoli gumenym cukrikom, ale kvoli tomu, ze takto drobnymi krocikmi vlastne hejtuje deti proti nam. Ked ona nerespektuje nase pravidla, my tiez nebudeme respektovat jej tuzbu chodit k nam kazdy tyzden.

alickapusinka
3. máj 2024

Porozdávať ja by som od teba nič nechcela jesť. Jasne na rovinu napíš že tvoji rodiča môžu svokra nie. Je mi na grc s takých falošných ľudí. Raz verím tomu že sa tvojmu mužovi poriadne otvoria oči. Ja neverím že ON ťa v tom podporuje každý človek ma rad svojich rodičov. Vieš ak chceš mať autoritu bohužiaľ ta sa vybudovať nedá a ani rešpekt ta je alebo nie. Vyhodiť jedlo mnoho ľudí na Slovensku hladuje aj tu na MK a TY napíšeš že čo s tým mala si to podarovať susedom alebo komukoľvek kto je hladný a nie že čo mám s tým robiť. Tak vyhodím do koša tvoji rodičia ak by prišli na oslavu a doniesli toľko jedla tak by si tiež čo mám s tým robiť vyhodím do koša vtedy by si nevyhodila si nevdačna nič TI nie je dobre. Jasne mne príde že svokra si s teba robí žarty lebo mne ak by svokra povedala že nič nenos a aj donesiem tak by mi to prišlo že si s nej robím srandu. Len nezabudni rýchlo muža prehovoriť aby ste niečo dostali s dedičstva po tej hlúpej svokre. Jak by bol majetok peniaze a dala by jeho matka bratovi alebo sestre ani sa nečudujem .A jeho by som vydedila z dôvodu že sa o mňa nezaujíma. Ja to vidím tak chceš autoritu aby ťa poslúchala ale to už v sebe musíš mať budovať sa to nedá a jediná vec ktorú tvoja svokra robí že si jej pre srandu.

alickapusinka
3. máj 2024

@feb13 mne je už jasne od prvej chvíle že si svokra z autorky robí srandu a naschvál. Lebo doniesť kopec jedla na oslavu ak autorka hovorila aby nič nenosila mi príde také že sa z nej svokra vysmieva a nemá autorka žiadnu autoritu ani nič u svokri. Môj názor.

autor
3. máj 2024

@feb13 ďakujem presne takto to je
@alickapusinka ty si pekne mimo, keby moji rodičia donesú toľko jedla tiež to vyhodim, je to hlavne mužove rozhodnutie je takáto celý život, ja so nevdačna a nič mi není dobre??? A ty ma poznáš alebo súdiš z čoho? Netrafila si ale že vôbec nechcem žiadne dedičstvo ani nič ani aby ma svokra poslúchala, nie ani moji rodičia nemôžu všetko ale nebojujú proti mne, svokra sa takto správa ku každému ale ty si ideš zjavne len svoje

autor
3. máj 2024

@alickapusinka spravila to isté aj švagrine aj iným ľuďom takže so robí asi srandu z každého....čítaj s porozumením

erickatt
3. máj 2024

Darujete inym detom. Normalne nadrzo a samozrejme jej to povedzte

erickatt
3. máj 2024

Zaniest bezdomovcom...

srdeenko19
3. máj 2024

Mne by vadil teda najviac ten dešpekt voči vám. Ze ona proste si aj tak robí po svojom, je panovačna. Celá moja svokra 🤣 Možno by pomohol naozaj obmedziť ten kontakt, že by sa trochu spamätala, aj keď pri takýchto povahach ako ona ma, ťažko.
Inak to ju musí stáť aj dosť veľa peňazí, tieto jej zatahy s kolacmi, občerstvením, autami. Asi dobre zarobí, keby vám dovolenku radšej zaplatí, skúste jej navrhnúť 😁😁

autor
3. máj 2024

@srdeenko19 presne to vadí mne disrešpekt ale to tu väčšina nepochopila asi som to zle napísala, má firmu ktorej sa darí

mandzula
3. máj 2024

Ja ti rozumiem, mala som to s ex svokrou podobne - aj sme mnohe veci povyhadzovali, lebo neboli pouzitelne, boli nejedle, zdraviu skodlive a zbytocne sme cokolvek vraveli, aj tak chodili plne baliky, ktorych obsah sme dcere ani neukazovali, len sme potajomky vytriedili to, co bolo a nebolo pouzitelne. Urazal nas samotny fakt, ze nas nazor bol hovno. Potom sa cudovala, ze nemame chut ani jej len zdvihnut telefon.