Ako riešiť konflikty medzi deťmi v rodine?
Ahojte mam na uvod len taku rychlu otazku / dilemu ktoru riesim uz mesiac. Po tom co moj 6 rocny synovec ( syn muzovej sestry) zakerne a naschval zhodil zo schodov moju 5,5 rocnu dceru pricom si zlomila ruku a narazila rebra -2 tyzdne sme boli v nemocnici lebo bolo treba ruku operovat doteraz ju nema v poriadku a to sa stalo pred dvoma mesiacmi , som zakazala aby sa tí dvaja stykali..toto nebol prvy incident uz v minulosti jej robil zle ale prvykrat to bolo takto vazne no a podla manzelovej rodiny aj mojho manzela len prehanam a robim peklo v rodine..tak chcem vediet vas nazor akoby ste sa zachovali vy a ci predsa len ja neprehanam, ale potom co sme si zazili v nemocnici vsetky utrapy tak jednoducho neviem na to inak reagovat
no ja to v sebe neviem prekonat aby som povolila ze by sa stretavali, a malej on vobec nechyba..ze by sa nejak nanho pytala
Akože ja ozaj neviem či môžu byť dve totožné diskusie, že úplne totožné veci sa stali (akurát vymenená smykalka za schody) , ale ešte aj gro odpovedí autorky je totožné.
@anonym_196f44 no viete dvom cudzim ludom sa niekedy mozu stat podobne veci..to sa niekedy stava a ja nemam co ine robit len kazdy mesiac zakladat nejake nove temy a vymyslat si tam pribehy a protagonistov ako v telenovelach
Jasne že nie. Minimálne 2 roky by ten autistický debil moju dcéru nevidel. Ja by som im to aj takto povedala.
@anonym_168d06 silné slová na dieťa, ale budiš.....
Akoby to z oka vypadlo z tejto diskusie
@anonym_5b3a7a
Aj toto
@sabi1223 tak tie jednotlive "fakty" su az neuveritelne podobne...
@anonym_196f44 no viete dvom cudzim ludom sa niekedy mozu stat podobne veci..to sa niekedy stava a ja nemam co ine robit len kazdy mesiac zakladat nejake nove temy a vymyslat si tam pribehy a protagonistov ako v telenovelach
@anonym_autor aj ti dvaja rozdielni ľudia zhodou náhod maju svokru co oslavuje 60tku? A autorka zhodou náhod rieši stretnutie ich deti na tej oslave? Velmi podozrivé. Pravda, nikto by ta neukameňoval keby priznáš ze su to tvoje témy ale nevies si rady tak píšeš znova. Ale klamať sa nema
@anonym_autor aj ti dvaja rozdielni ľudia zhodou náhod maju svokru co oslavuje 60tku? A autorka zhodou náhod rieši stretnutie ich deti na tej oslave? Velmi podozrivé. Pravda, nikto by ta neukameňoval keby priznáš ze su to tvoje témy ale nevies si rady tak píšeš znova. Ale klamať sa nema
@anonym_854ce6 alebo 2 tyzdne v nemocnici a operacia...
Tiež mi to príde úplne totožné, akurát smyklavku vymenila za schody
@anonym_5b3a7a ale co si, to sa deje predsa vela ľudom 😂 Neviem niektorí ľudia si tu myslia, že sme asi úplne blbe
@anonym_5b3a7a jasne ze to je ta ista
@sabi1223 podľa mňa tiež ta istá téma a ta istá autorka.
Dieťa by som cielene k nim neposielala ale zas náhodným stretnutiam by som sa nevyhybala, ale skôr by som si lepšie v prítomnosti chlapca strážila dieťa.
Druhý incident je úplne bežná vec, keď sa deti hrajú, že dôjde ku stretu s loptou, voľakedy sme hrali vybijanu a všetci sme prežili. Ok, došlo ku zlomenine, aj to sa môže stať...ale na druhej strane si myslím že si až moc precitlivena čo sa týka tvojho dieťaťa, alebo?
Z minulosti sa môže spomenúť šantenie vo vode, ok ak ju potapal tak idem k nemu a vysvetlím nech to nerobí. Vezmem dieťa nech sa hrá inde. .to s loptou no koment...a ďalšie nechať toľko deti spolu samé (bolo ich viacej) je tiež nezodpovednosť rodičov. Čím viac det, tým väčšia šanca úrazu.
To ako sa zas k incidentu vyjadrili jeho rodičia, je kapitola ina o sebe. A podla mňa prave preto sia im chceš vyhýbať, lebo nedošlo k žiadnemu ospravedlneniu a ešte aj nadlahcuju situáciu.
@anonym_5b3a7a
Aj toto
@sabi1223 ludia, to vazne sedite cele dni na koniku a mate odsledovane vsetky temy?? 🤦♀️ Mne by teda nenapadlo skumat co kto kedy napisal. A nie je to vlastne uplne jedno?
@sabi1223 ludia, to vazne sedite cele dni na koniku a mate odsledovane vsetky temy?? 🤦♀️ Mne by teda nenapadlo skumat co kto kedy napisal. A nie je to vlastne uplne jedno?
@anonym_1b6851 niektoré témy sa ti zapisu do pamäte a nemusíš presediet na mk cely den. Ved aj ty si tu tak preco ti vadi, ze si autorku pamätáme?
chvilku pockaj a uvidis ze maleho budu musiet zdiagnostikovat. V skole ich donutia. Vacsinou s tym prichadzaju aj ine problemy s ucenim takze ci budu chciet alebo nie budu ho musiet dst zdiagnostikovat. Aj my mame v rodine dieta s ktorym sa neda vydrzat, stale robilo mojim detom zle….. no hroza, navstevy boli ako za trest. jeho matka tvrdila ze to on iba s mojimi detmi sa nevie hrat( chcela tym poukazat ze chyba je v mojich detoch) ale ze s inymi je v pohode a tiez ze nema ziadnu diagnozu. Ja som z navstev chodila psychicky a fyzicky vycerpana. Kedze je to rodina ina moznost nie je.Potom neskor z nej vyslo ze je ADHD a ma problemy v skole. ymoje deti bez priblemov.Dodnes a to uz su v puberte je to velky problem ked su spolu.
@anonym_autor vieš čo ja by som všetkým zúčastneným vysvetlila jednoducho, že aj keby to nebolo úmyselne ty sa o malú bojíš a už sa nedokážeš tváriť,že sa nič nestalo,skus to otočiť naopak,že keby im niekto takto dokantril ich syna ci by mali ešte záujem sa s ním stretávať. Bodka. Netráp sa už kvôli tomu. Ja by som bola vynervovana ako ty,keby mi 5 ročne dieťa takto niekto dolamal a bolo by kvôli tomu tak dlho v nemocnici. A je úplne jedno ci to bolo úmyselne,alebo nie. Musíš to brat aj tak,čo je umysel 6 ročného chlapca?také male dieťa si ešte vôbec podla mňa nevie vôbec predstaviť dôsledky svojho konania. Takže ak aj "zo srandy" "umyselne" ju mohol zhodiť nevedel ešte vyhodnotiť čo to všetko bude pre ňu obnášat to sa ho samozrejme nezastavam. Ty si matka ublizeneho dieťaťa chránis si ho a bojíš sa on je to úplne v poriadku. Vôbec sa tým netráp. Mňa hlavne irituje,že matka toho chlapca, ešte k tomu vlastne jej teta sa vám za to vôbec neospravedlnila,nedala najavo žiadny súcit ani vám nedala žiadne "bolestné ". Ja viem,že ona vlastne za to nemohla,ale ja byt nou by som po kanáloch chodila a hanbila sa ti ísť na oci.
@anonym_autor konala by som rovnako. Ja aj svojom detom vysvetlujuem, ze aj neumyselne spraveny cin byva potrestatny. Jednoducho je to fakt.
Nestretávali by sme sa a hotovo. Nikdy by som nedovolila aby môjmu dieťaťu bolo ubližované.
Si si 100% ista ze to urobil naschval a videla si co tomu predchadzalo, napriklad 5 minut dozadu? Nemohla nejako provokovat? Nevravim ze ho to ospravedlnuje to v ziadnom pripade, ale ze by ju len tak znicoho nic sotil zo schodov no neviem. Ale ok, berme teda ze naozaj ju sotil, ja by som sa ale nevyhybala navstevam urcite, len by som nespustila z nich oci a mohli by sa hrat len v miestnosti kde som.
@anonym_1b6851 ja pracujem v škole, by si sa čudovala čo deti dokážu…. Som na dozore, ja som za rožkom, deti ma nevidia a počujem debatu… keď mi nepožičiaš tú hračku v družine poviem ťa pani učiteľke, ja ti ju nechcem požičať, je to moje a mám ju schovanú v skrinke. Dieťa sa hodí o zem a ide žalovať, že ho ten druhý sotil… ostatné deti povedia že sa dieťa samé hodili o zem a neverila by si, toľko zapierania to bolo a ani sa nepriznali.. to čo je akt v ŠKD je katastrofa… a to sa prioritne bavíme o dievčatách a žiadne dg nemajú…
My sa kamarátime s jednými a boli sme v meste na akcii. Deti nadšené po 10 minútach chalanisko hovorí nášmu idem ťa povedať ockovi, že nám robíš zle a tiež ho sotil. My stojíme meter od nich pozeráme ako vyorané myši… ich rodičia si išli zrovna kúpiť jedlo… takže niekedy tomu ozaj nepredchádza nič. Naše deti majú tiež 6 rokov… môj ostal v škôlke, chalanisko išiel do školy. Problémi a časté rozhovory boli v MŠ a v škole tomu nie je inak. Rodičia pravidelne v MŠ, keď si ich predvolali, len zhodnotili, čo tý naši, zasa vymýšľali. Pritom nás si nepredvolali ani jedna učiteľka za tie 3 roky ani 1x, ale teda my sme to tiež riešili a učiteľka povedala, že náš ak nemá tohto a ešte jedného u seba je úplne v pohode, ale tý dvaja aj keď sú sami robia zle zasa iným. Obaja problémový chalani sa nevedia poriadne hrať, náš vydrží pri hre aj 2 hodiny, pribehne niečo zohnúť a ide nazad hrať sa. Ja viem, že moje dieťa je živé, ale viem ako fungujeme a aké hodnoty im dávame. Nechcem vyslovene povedať, že môj sa vždy len zvezie. Keď je s problémovými deťmi aj on vymyslí blbosť prv a dostane sprda, ale keď je s normálnymi deťmi funguje normálne a nevymýšľa.
tak spadla zo smykalky ci zo schodov? tie temy su uplne totozne ... alebos a niekdo sakramensky nudi
@anonym_autor co som precitala...synovec ma evidentne neadekvatne spravanie. Ako matka chranis svoje dieta, tvoj manzel je ako medzi 2 mlynskymi kolesami...medzi tebou a jeho povodnou rodinou...nechce ich stratit, tak sa prikloni zbabelo k nim. Mozte sa stretavat, v tom nevidim problem, aby sa rodiny teraz ignorovali a nestretavali. Ale...dcera by sa viac nehrala so synovcom, iba pod dohladom Teba alebo manzela, ktory by vedel zasiahnut, keby maly nieco vymyslal. Jeho rodicia zrejme vychovu nezvladaju.
@anonym_autor ked sa neospravedlnila tak co chce? Akoze sorry,ale ked som na ihrisku a moje dieta urobi nieco omylom (nahodou buchne ine dieta,alebo sa natahuju o lopatku) tak sa tomu dietatu normalne ospravedlnim,ze prepac jej to. A tato rodinka ti dokalici dieta ani prepac,ani ziadne gesto na uzmierenie a cakaju ze sa vsetko urovna? Preboha ved sa mohlo stat nieco ovela horsie. Ja by som od nich tiez bocila,aspon na urcity cas. 6rocny by uz mal vediet ze tymto krokom moze niekomu velmi skaredo ublizit, samozrejme nevieme ci nema diagnozu. Ale toto je vizitka jeho rodicov,ze ani vazny uraz ktore sposobil neriesia ba prave naopak vinia vas,lebo rodina ma byt pokope 🫠
@anonym_autor Určite sa stal úraz, či vedome (verím, že si dobre videla) alebo nevedome (čo tvrdia ostatní). Chlapec by sa mal sesternici ospravedlniť v zmysle: "Odpusť mi. Nechcel som, aby si mala zlomenú ruku a aby Ťa boleli rebrá". Na tom by mal trvať manžel najmä, keďže ide o jeho dcéru! a rodinu z jeho strany. Ak to chlapec urobí, bolo by dobré, aby mu dcéra slovne odpustila: "Odpúšťať Ti". Po tomto by ste sa vy ako rodina (možno by ste sa mali pýtať dcéry, či je s tým v pohode, aby ste sa stretli (možno bude po tom odpustení si) alebo by bola viac v pohode, ak by sa s ním nehrala vôbec alebo na istý čas a povedať to tej druhej strane, že teraz sa istý čas nebudete stretávať. Už 4 ročné dieťa vie vyhodnotiť, kto je dobrý a kto zlý, keď sa nejako správa) a podľa toho sa vy dvaja viete zariadiť. Ak dcéra povie, že sa bojí alebo nechce, tak manžel by si mal svoje dieťa chrániť! aj za cenu, že sestra nebude v pohode. Vy ste jeho rodina viac ako je sestra so svojou rodinou. My sme vždy riešili konflikty hneď na mieste ospravedlnením a vždy sa deti hrali ďalej. Ale toto je extrém, ktorý by mali rozumne bez nadľahčovania poriešiť dospelí ľudia - rodičia z jednej aj druhej strany tak, aby to bolo v pohode pre deti a aby sa to neťahalo ďalších 20 rokov obviňovaním.
@anonym_autor Určite sa stal úraz, či vedome (verím, že si dobre videla) alebo nevedome (čo tvrdia ostatní). Chlapec by sa mal sesternici ospravedlniť v zmysle: "Odpusť mi. Nechcel som, aby si mala zlomenú ruku a aby Ťa boleli rebrá". Na tom by mal trvať manžel najmä, keďže ide o jeho dcéru! a rodinu z jeho strany. Ak to chlapec urobí, bolo by dobré, aby mu dcéra slovne odpustila: "Odpúšťať Ti". Po tomto by ste sa vy ako rodina (možno by ste sa mali pýtať dcéry, či je s tým v pohode, aby ste sa stretli (možno bude po tom odpustení si) alebo by bola viac v pohode, ak by sa s ním nehrala vôbec alebo na istý čas a povedať to tej druhej strane, že teraz sa istý čas nebudete stretávať. Už 4 ročné dieťa vie vyhodnotiť, kto je dobrý a kto zlý, keď sa nejako správa) a podľa toho sa vy dvaja viete zariadiť. Ak dcéra povie, že sa bojí alebo nechce, tak manžel by si mal svoje dieťa chrániť! aj za cenu, že sestra nebude v pohode. Vy ste jeho rodina viac ako je sestra so svojou rodinou. My sme vždy riešili konflikty hneď na mieste ospravedlnením a vždy sa deti hrali ďalej. Ale toto je extrém, ktorý by mali rozumne bez nadľahčovania poriešiť dospelí ľudia - rodičia z jednej aj druhej strany tak, aby to bolo v pohode pre deti a aby sa to neťahalo ďalších 20 rokov obviňovaním.
@detickyy a preco by mu MALA dcera odpustit? Odpustenie sa neda vynutit, preboha ved utrpela vazny uraz,nieco take sa neda odcinit mavnutim ruky. Nikdy by som nenutila vlastne dieta nieco nasilu odpustit.
@anonym_autor Nestýkať sa ! Nech si rozprávajú čo chcú. Zažívame niečo podobne a ja ako matka si svoje dieťa obránim a preto ten zákerak sa k mojmu dieťaťu viac nepriblíži, a je mi jedno že je to rodina. Môjho syna 7 ročného, 10 ročný bratranec skoro zhodil z metrovej výšky na roh betónu, našťastie to syn ustál na trampolíne inak by tu už nebol. (Máme viac incidentov)
@detickyy a preco by mu MALA dcera odpustit? Odpustenie sa neda vynutit, preboha ved utrpela vazny uraz,nieco take sa neda odcinit mavnutim ruky. Nikdy by som nenutila vlastne dieta nieco nasilu odpustit.
@denithestrange1993 Píšem, že je to extrém. Nehovorím vôbec o mávnutím rukou. Pozor na nenávisť.
@anonym_autor tento prispevok tu uz bol pred rokom 😂😂😂😂😂😂😂
Nechápem čo sa tu niektorí čudujú. Je úplne bežné, že svokrovci budú sústavne nadržiavat vlastnej dcére a jej deťom ako Tebe/cudzej. Mám to v rodine. Tiež sú tu klapky na očiach aj keď správanie jedného dieťaťa je do neba volajúce 🙂 Ja ti úplne verím a viem, že keby sa u nás stane niečo podobné,taktiež by bol problém v mojich deťoch. Podľa mňa si urobila správne rozhodnutie. Ja by som sa ešte porozprávala s dcérkou. Vysvetlila jej, že si veľmi nahnevaná ale ak by sa chcela s bratrancom stretávať tak môže ale nikto ju nútiť nebude. A švagrinej by som s úsmevom na tvári povedala tiež, že ešte jeden incident a budeš to riešiť na iných miestach.
Ľuďom nedochádza, že miesto zlomenej ruky to kľudne mohol byť aj väz. Toto /chvalabohu nič zlé sa nestalo/ sa dá použiť na prvý incident, nie opakovane. Ja by som to decko nespustila z očí a aj mužovi by som povedala, že ak nevie kde je jeho miesto nech sa pobalí a ide si za materou a sestrou.
My to síce v rodine máme tiež napäté ale iba preto lebo spolu držíme a vždy si povieme svoje. Tiež sme mali pred rokom incident, kde urobila chybu švagriná a svokor a dosť fatálnu,ohrozili na živote naše deti ale samozrejme nikto nepriznal chybu a ešte sa aj urazili 😁 Už sme to vyriešili,ale ich trestom je fakt, že im už neveríme a podľa toho sa správame. Každá akcia má svoju reakciu. Stoj si za svojim postojom. Tvoja dcéra mala IBA zlomenú ruku. Ale keby spadne inak, nemusela tu byť. A to, že každý nad tým len hodí rukou a nevedia zo seba vydolovať ani sprosté prepáč, asi by som skôr premýšľala či som sa dobre vydala.
@brrunetkaa vycistila som uz neraz..odvtedy mame napatie v domacnosti lebo proste ja prehanam a zvelicujem ved malej dokopy nic nieje a dokedy chcem byt takato a pdoobne reci
@anonym_autor to čo mala za zlomeninu? Dva týždne v nemocnici? Naša po zlomenine,nie ľahkej bola tri od operácie. Mne sa zdá,že trochu zvelicujes. Samozrejme deti si robiť zle nemôžu. Ak máš pocit iba ty,že je to tak tiež zvláštne,ale tak ries to minimálnym konktatom.
@anonym_autor stretnutie by som povolila a malú by som nespustila z očí. Ale že doslova. Bola by som stále pri nej. Žiadne že ja kávičkujem a deti sa hrajú. Manžel je otec rovnako ako ty, bohužiaľ má rovnaké právo ako ty vyjadriť sa a trvať na návštevách. Toto by som mala taký alarm v hlave že dovi. Normálne by som bola pri nich ako taký tichý výkričník, že stále. Nech si o tom svokrovci a švagrovci a muž myslia svoje. Raz mi synovec topil dieťa a raz ho zhodil zo schodov. Nechcem čakať so založenými rukami, či sa mu tretí krát podarí niečo horšie. A nech si klepkajú na čelo koľko chcú.

Nezakazala by som kontakt uplne, v tom znysle, ze by sa pri ziadnej prilezitosti nestretli, ale nedovolila by som sa im spolu hrat a dcera by v pritomnosti synovca musela byt nonstop pod mojim dozorom. Ak ma muz tento postoj nedoverovala by som mu, ze situaciu ustrazi.
Cize, o.k., mozme sa stretnut u svokrovcov, ked babka bude oslavovat narodeniny, ale deti sa spolu nebudu hrat a dcera bude bude cely cas v mojej pritomnosti.