Ako riešiť konflikty s manipulatívnou matkou?
Ahojte potrebujem počut nestranný názor na našu situáciu a poradiť
Keď som mala 16 rokov priateľ sa ku nám prisťahoval do 3 izbového bytu cely byt prerobil z jeho peňazí to sa zdalo ako dobre riešenie že by sme nemuseli platiť za nájom a usetrili by sme ..moja matka je ešte pomerne mladá ma 42 rokov ..otca nemám pil keď som bola malá...mama nema žiadneho priateľa a tu nastava kameň úrazu po 3 rokoch spoločného bývania začala útočiť na môjho priateľa že ma spraviť to a to po robote si nemôže robiť čo chce lebo už mu diktuje čo má robiť stále sú len hádky mama sa na mňa veľmi naviazala nevie prestrihnut pupočnu šnúru stale ma musí mať pri sebe aj keď ma v detstve bila a týrala ..nechce ma nechať žit si svoj život, jedného dňa som povedala dosť a zohnala garzónku aby sme mohli žiť konecne sami a ona mi stále vyvolava že to nezvládnem že ona nevie žiť bez nás vypisuje mi správy že som nezvdacna teraz s odstupom času ma láme že či som spravila dobre že som sa oddelila od nej či ju mám proste poslúchať ...
Navštív psychológa ten ti pomôže
Lebo si jej obeť bohužiaľ.Robi to,lebo vie,že moze
Lebo jej to dovolujes
Lebo si jej obeť bohužiaľ.Robi to,lebo vie,že moze
Lebo jej to dovolujes
@doriiis a ako nebyť jej obeťou ? Ako jej to pekne vykomunikovať aby sme mali spokojný život aj ona aj ja ?
@janinah nieje spokojný je na to veľmi nahnevaný ale zdalo sa to ako najlepšie riešenie aby sme si mohli šetriť ..no museli sme doslova ujsť
@autorka tvoja matka ta iba využila k tomu, aby jej chlap pooopravoval byt. Teraz už ho/vás tam nepotrebuje.
Inak za mna si pekný trol, pretože zoafma proxetna matka si dobrovolne nenastahuje k 16 ročnej dcére domov kunsafta 👎👎👎
Ja už týmto vymysleným témam neverím , len mi ženy, prosím vysvetlite, čo z toho dotyčná má 😅
@autorka tvoja matka ta iba využila k tomu, aby jej chlap pooopravoval byt. Teraz už ho/vás tam nepotrebuje.
Inak za mna si pekný trol, pretože zoafma proxetna matka si dobrovolne nenastahuje k 16 ročnej dcére domov kunsafta 👎👎👎
@lienka.7 a prečo nie ?? Mali sme tam byvat už na furt ...lenže situácia sa zmenila
Ja už týmto vymysleným témam neverím , len mi ženy, prosím vysvetlite, čo z toho dotyčná má 😅
@terezia74 prečo by to mala byť vymyslena téma ????? Normálne mám problém tak som sa tu prišla poradit
Za ten čas čo tu píšeš už si mohla hľadať podnájom a hodiť reč s mamou..alebo sa objednať k psychológovi tam ti už pomôžu z tej role obete
Pracuješ = mas peniaze - zavolaj/ napis pánovi menom Ján Dvořák dodatocne k tvojim terapia. Pozri jeho youtube kanal: poznej svého psychopata.
Tyrana obeť si nájde zvláštnu väzbu k svojmu triznitelovi, on ti aj o tom povie. Aj ako sa toho zbaviť.
V žiadnom prípade sa ku nej nevrat, idealne by bolo odsťahovať sa di ineho štátu rovno!
Aby 42 ročná ženská nevedela čo zo sebou??
Ja budem mat za chvilu 42, keby mam deti v tvojom veku, cestujem a ruka hore! Cestovať sa dá aj cez víkend po SK, nemusi minut zrovna pol výplaty.
Ona je veľký problém, ty si zo svojho života a ten tvoj priateľ nech sa stane chlapom. Keby bol, nemecha sebou takto kyvat.
Ale nevadí, ste mladí neskúsený (boli). Uz ste poučení, neľutuj ju a neboj, ona to pretije. Ak nie, aspoň ti konecne prestsne ničiť zivot, sorry za tvrdosť.
Ale takíto tocici prežijú práve všetkých.
Hlavu hore, nepodliehajú, zrus kontakt na mesiac a uvidíš aká skala ti zo srdca padne.
Autorka
Možno najlepšie riešenie rozísť sa s frajerom, kým ho obe nezničite. Obe nie ste ok, a ty tu kladies otazky, ktoré si si mala dávno prejsť so svojou psychologičkou.
Za ten čas čo tu píšeš už si mohla hľadať podnájom a hodiť reč s mamou..alebo sa objednať k psychológovi tam ti už pomôžu z tej role obete
@pikachu999 ved ona už odišla od nej
Prosim Vas co je neuveritelne na tom ze 16rocna zila s priatelom 😃. Ano, ja chapem ze vela matiek to nedovoli ale treba si otvorit oci, vela mám to dovoli. Ako aj mne ked som v 16r byvala skoro stale u neho a chodila s nim aj mimo Slovenska od 17tich ked bol cas. A nie nebola som ani z daleka jedina,bolo nas niekolko len v nasej dievcenskej triede ktore sme tak fungovali. Mne rodicia vzdy verili
@ivik4 To, že 16 ročný človek je dieťa. Prváčka na strednej. Mentálne nepripravená na vzťah, manželstvo, deti. Aj za mojich čias mali v Tom veku baby frajerov, ale väčšinou sa prespali, chodili na potraty a pravdaže ani jednej ten vzťah nevyšiel. Nežijeme v stredoveku, kde sa 15 ročne vydávali, alebo vláčili s chlapmi. Je to obdobie dospievania, nie riešenia dospelackych veci, problémov. Priorita má byť vtedy hlavne vzdelávanie, seba rozvoj.
Aj keď ste tam mali ostať bývať stále je to len jej byt, nie váš, chápeš? Vrazil peniaze do cudzieho a nemá z toho ani podiel na byte.
Kto bude dediť? Tvoja matka je mladá, kľudne môže žiť ešte 40 rokov a potom byt darovať vlastnému frajerovi.
Vymyslena téma
@ivik4 To, že 16 ročný človek je dieťa. Prváčka na strednej. Mentálne nepripravená na vzťah, manželstvo, deti. Aj za mojich čias mali v Tom veku baby frajerov, ale väčšinou sa prespali, chodili na potraty a pravdaže ani jednej ten vzťah nevyšiel. Nežijeme v stredoveku, kde sa 15 ročne vydávali, alebo vláčili s chlapmi. Je to obdobie dospievania, nie riešenia dospelackych veci, problémov. Priorita má byť vtedy hlavne vzdelávanie, seba rozvoj.
@zmrzlinka2021 ty to chapat ale vazne nemusis. Ano je to dieta. Ty si len musis uvedomit ze kazdy rodic sa moze rozhodnut svojvolne. Ja tiez chapen matky ktore su na deti prisnejsie a necudujem sa ze co sa to deje...
Tvoja mama sa sprava ako male decko. A s tym bytom nerataj tak skoro ved mama ma 42. Keby si teraz mala dieta tak o 20rokov tvoja mama este len pojde do dochodku, ten byt este mozno ani pre to vnuca nebude, ved mama moze byt na dochodku dalsich 20rokov
V kazdej domacnosti to funguje tak, ze ti, co tam byvaju, sa podieľajú na chode domacnosti, to znamená, ze bolo by pekne upratat, umyvat, vykladat mycku, vsetky spolocne priestory poumyvat po dohode. Nemoze to robit len 1 z vas, hlavne ked ste dospeli.
Ak si priateľ mysli, ze ked prerobil izbu (dobrovolne) a byva tam, tak nemusi uz viac prstom pohnut, celkom sa myli.
Mama je asi vlastnikom bytu, takze u nej platia jej pravidla. Ak sa neviete dohodnut, dohodnut nejaky harmonogram, normálne sa porozprávať, tak bohuzial stastni tam nebudete.
Osamostatniť je asi najlepšie rozhodnutie. Vo vasom pripade asi mega prospesne, aby si sa vedela ty sama o seba postarat a mama tiez. Ste 2 samostatné bytosti. Plus byvanie s partnerom osamote celkom preveri vztah.
Mama mala len teba, moc sa upla na teba, potrebuje sa nadýchnuť, nakopnúť. Mozno maly psik by jej mohol robit spoločnost a nutil ju chodit von. Teraz sa musi aj ona spamatat a osamostatniť, najst si konicky,. Ty nie si zmyslom jej zivota. Ved stretavat sa mozte aj budete nadalej.
Nedaj sa strhnúť nou ani nikym inym.
Čo ťa pri nej drží ? Závislosť, ktorej ťa od malička podrobila. Niečo ako Štokholmsky syndróm.
Je v poriadku mať pekné vzťahy, ale ak je pravda čo píšeš, tvoja matka je toxická. Môže mať veľa dovodov Nespomínas otca, ale mohlo to začať jej detstvom, aká bola k nej tvoja babka, či ju tiež manipulovala, držala pod svoj nadvládou. Čo zažila s tvojim otcom, či si bola čakaná, plánovaná, alebo sa vŕsila na tebe lebo otehotnela neplánovane, a ty si bola dôvod na hnev, na bitky , lebo si jej "pokazila život". Prepáč že to takto píšem. To že máte dlhodobo narušené vzťahy, ukazuje aj to že si sa pripútala už ako decko k staršiemu frajerovi, že sa nasťahoval do vášho bytu.
To že on investoval € a robotu do cudzieho bytu, bola jeho blbosť, tykí mladí ste si neuvedomili.
Niektoré tu píšu, že máte právo tam bývať. No nemáte.
Je to byt tvojej matky, keby chcela, môže vyhodiť nielen tvojho frajera, lebo on nemá žiadne práva , ale aj teba aj keď si dcéra. Frajer si môže maximálne nárokovať na vyplatenie nákladov na prerábku, ku ktorým na doklady a dôkazy.
Čo sa týka tvojho zivota- si dospelá, svojpravny teba, zarabas si na seba, svoj život, nemusíš svoj život prispôsobovať matke a jej želaniam. Máš právo na svoje plány, svoje rozhodnutia, svoje kroky, cesty, konania. S mamou sa môžeš poradiť, ale konaj ako to vyhovuje tebe
Mamu môžeš navštevovať , ale bývaj kde chces a s kým chces.
Mama môže niečo chcieť, ale ty máš právo sa rozhodnúť podľa seba.
Všetky pocity, že sa nevieš rozhodnúť a spracovať minulosť, skús riešiť nielen so psychológom, ale aj psychiatrom. Nie je to hanba, veď ti to môže pomôcť upratať v hlave aj v srdci, nastaviť zrelé myslenie aj rozhodovanie, rozumne sa odpútať od toxickej matky a vedieť sa postaviť sama za seba, nastaviť hranice. Také hranice, aké budú treba, aké aj matka bude vedieť dodržiavať, a ak nebude, budeš pripravená ju odstrihnúť. Niekedy sú matky, ktorým to treba urobiť, lebo ona ťa neporodila aby sa vŕsila na tebe, aby ťa týrala, manipulovala, priviazala k sebe. Matky porodia svoje deti, aby ich živili, milovali, vychovali k samostatnosti , naučí žiť, a boli pripravené, že raz deti opustia hniezdo a budú žiť svoj život.
V kazdej domacnosti to funguje tak, ze ti, co tam byvaju, sa podieľajú na chode domacnosti, to znamená, ze bolo by pekne upratat, umyvat, vykladat mycku, vsetky spolocne priestory poumyvat po dohode. Nemoze to robit len 1 z vas, hlavne ked ste dospeli.
Ak si priateľ mysli, ze ked prerobil izbu (dobrovolne) a byva tam, tak nemusi uz viac prstom pohnut, celkom sa myli.
Mama je asi vlastnikom bytu, takze u nej platia jej pravidla. Ak sa neviete dohodnut, dohodnut nejaky harmonogram, normálne sa porozprávať, tak bohuzial stastni tam nebudete.
Osamostatniť je asi najlepšie rozhodnutie. Vo vasom pripade asi mega prospesne, aby si sa vedela ty sama o seba postarat a mama tiez. Ste 2 samostatné bytosti. Plus byvanie s partnerom osamote celkom preveri vztah.
Mama mala len teba, moc sa upla na teba, potrebuje sa nadýchnuť, nakopnúť. Mozno maly psik by jej mohol robit spoločnost a nutil ju chodit von. Teraz sa musi aj ona spamatat a osamostatniť, najst si konicky,. Ty nie si zmyslom jej zivota. Ved stretavat sa mozte aj budete nadalej.
Nedaj sa strhnúť nou ani nikym inym.
@pralinka86 ďakujem veľmi pekne za odpoveď ...budem sa snažiť sa od nej odstrihnúť aj keď je to veľmi ťažké
Tak daj mame podmienku. Ak chce , aby ste s ňou bývali, to, čo tvoj priateľ vložil peniaze do opravy, aby sa mu vrátili.. Nech u právnika spíše, že po jej smrti bude byt patriť tebe a tvojmu priateľovi.
Lebo... nikde nie je napísané že ten byt zdedíš ty. Môže sa stať všeličo. Mama si zmyslí...
Ona nech nikoho nediriguje, čo má urobiť. Nech robí ona. Ale to jej musíte povedať. Zastaviť ju Treba i odpočívať.
To, čo ti tu radia, musíš povedať mame. Urobiť tak. Nielen to prečítať

Bože môj,veď sama vieš,že to nie je normálne, ináč by si tu nepísala,mama sa bojí ,že ty nezvladaš svoj život,ale jej povedz,že ona je tá , ktorá má problém žiť ten svoj.