icon

Ako riešiť manželstvo s ignoráciou a alkoholom?

4. apr 2024

Potrebujem radu, ako a či je vôbec riešiteľna moja situácia.Som, v manželstve dvadsať rokov. Máme osemročného syna. Celý život, od ukončenia strednej školy som pracovala, až do materskej. Po skončení RD, som nastúpila na opatrovateľský, kvôli zlému zdravotnému stavu môjho otca. V manželstve, to ide dole vodou kvôli manželovej ignoracii mojej osoby a pozitívnemu vzťahu k alkoholu. Dieťa a ja ho vôbec nezaujimame len svoje koníčky a alkohol. Som však v takej situácii, že rozvod neprichádza do úvahy, keďže bývame v RD, ktorý je v mojom osobnom vlastníctve a sama neutiahnem jeho réžiu a financovanie. Podnájom takisto nemám z čoho platiť, keďže dostávam len opatrovateľský príspevok. Môj muž si je tohoto všetkého vedomí a preto ťahám, za kratší koniec.V manželstve žijeme, ako dvaja spolubývajúci, ktorý majú dieťa o ktoré sa výlučne starám len ja. Počas manželstva došlo k veľkým podrazom zo strany manžela voči mne a dôvera sa natoľko naštrbila, že je z mojej strany nemožné ju obnoviť a on o to ani nemá záujem. Z domu odísť odmieta a takýto život je už pre mňa neúnosný. Ako, by ste to riešili na mojom mieste!?

autor
4. apr 2024

Ženy pochopte, že ja tým že by som odišla do roboty, prídem o opatrovateľský ktorý tiež trvá nejakú dobu kým sa vybaví a nezarobim o nič viac.

tenerifka
4. apr 2024

autorka, 600 eur + pridavky+vyzivne na syna nie je az take zufale. Ak by si k tomu pridala nejaku susedsku vypomoc-pecenie, strazenie dvoch/troch deti po skole, mala by si celkom slusny zivot.

tenerifka
4. apr 2024

je jasne, ze sa chces rozviest, to by bol prvy krok, potom uz mozes muzovi zrusit TP

martinkatinka
4. apr 2024

@janage a ano, sice aj ked pojde do prace, odide opatrovatelka a ona sa musi starat. Bola by unavena z roboty, plus este zvysok starostlivosti...

0silvia0
4. apr 2024

tá záhrada sa dá poriešiť, ponúkneš susedovi, že si ju môže obrábať, zato ti pomôže porúbať drevo. Poprípade tam môžeš chovať sliepky, vajcia predať. Ono treba urobiť prvý krok a riešiť ostatné postupne.

tenerifka
4. apr 2024

@0silvia0 suhlasim

janage
4. apr 2024

Ja by som vymenila muža, ktorý je nanič aj ako spolubývajúci za iného spolubývajúceho či spolubývajúcu.
Prenajala časť záhrady ako ktosi radil.
A rozhodne sa ako prvý krok rozviedla. Potom ho môžeš vypoklonkovat z domu, súd by zároveň určite určil nejaké výživné pre deti
Pripadne ma ešte napadlo, keď úspešnevykopnes muža, zvládla by si sa postarať ešte o jedného seniora? Ak by niekto v dedine potreboval. Štýlom ráno by ho doviezli a poobede odviezli? Teda ak by to vôbec bolo možné

martinkatinka
4. apr 2024

Vies, ty chces ostat na opatrovatelskom. No popri tom mas aj ine moznosti, ako ti tu radia. Mas dom a zahradu, skus to vyuzit. Bude to robota navyse, ale aj prijem navyse, ktory zrejme potrebujes.

tenerifka
4. apr 2024

autorka, kolko realne prispieva tvoj manzel na stravu a chod domacnosti a kolko prezerie, prechlasce? TY mu peries, zehlis a upratujes po ñom? Vies si predstavit, ze by zrazu nebolo treba okolo neho hopsat?

alickapusinka
4. apr 2024

Tak tvoj muž nemá nárok na nehnuteľnosť ak máš dom darom. ON by mal odisť nie TY prečo TY zo svojho. Zrušiť trvalý pobyt zbaliť veci a nech ide. TY máš čo z neho píšeš pije je to alkoholik predpokladám že asi ani do roboty nechodí ak pije. Otca vziať k sebe do domu má dôchodok TY máš opatrovateľský réžiu domu utiahneš neskôr predať kúpiť byt. Riešenie ľahké nechápem čo sa držíš muža alkoholika. Píšeš e o prenájme TY zo svojho chceš ísť do prenájmu neblázni. Máš ohromnú výhodu že dom je tvoj. Vždy je možnosť predať určite normálny ľudia nepredávajú dom 10 rokov asi chcú veľa za starý dom spory v rodine. Neverím že dom tvoj by sa predával 10 rokov nehovor blbosti. Druhé ženy ak by boli v tvojej situácii mať svoje bývanie a muža alkoholika tak by menili. TY len hľadáš dôvody prečo sa to nedá hľadaj spôsob ako sa to dá. Platil by TI výživne opatrovateľský máš otec má dôchodok tak vyžili by ste prečo si myslíš že nie.

autor
4. apr 2024

Žienky, ja chovám aj sliepky, dvoch psíkov mám, mačky. Ale, to všetko zo vzduchu nevychovate. Treba tomu obilie doviesť granule. Nemám vodičský preukaz. Záhrad je tu dostatok každý má pri dome, nemá nikto záujem o pôdu alebo trávu. Teraz už nikto nič nechova ako kedysi. Každý si pokosi kosačkou.

janage
4. apr 2024

@alickapusinka treba celé čítať.
Otec má v dome právo dožitia. Býva s nimi strastlivost 24/7. Celý jeho dôchodok ide na jeho liečbu a zdravotné pomôcky ako plienky atď.
Aak je to dedina na východe panubohu za chrbtom ešte s nejakou osadou poblíž tak veru to s tým predajom aj s večným bremenom nebude také ľahké.
A pokiaľ nie sú rozvedení, vyhodiť ho veru nemôže, hoci dom je jej.

0silvia0
4. apr 2024

Si velmi spolahnuta na chlapa, nic sa ti neda, nemas vodicak, na vsetko mas vyhovorky, nie si zvyknuta riesit "chlapske" veci.
Ver, ze keby si chlapa doma nemala, tak si poradis. Pootravujes suseda, popripade granule objednas, kurier ti dovezie.

autor
4. apr 2024

@alickapusinka To, že je dom môj je najväčšia guľa na nohe ktorú mám. Keby, tak nebolo zbalíme seba malého si dám zveriť do svojej starostlivosti a už ma nevidí. Ale, ja tým že je nehnuteľnosť moja nemám žiadnu výhodu. Pokiaľ sme manželia, tak mu nemôžem zrušiť trvalé bydlisko a on sám odmieta z domu odísť.

janage
4. apr 2024

A nepotrebuje niekto opateru pre rodiča. Takého čo sa ešte pomotka, ale navariť, oprat...keď sú deti na západe...nebola by to cesta k ďalšiemu príjmu?

deedol
4. apr 2024

necitam vsetko, ale rozviedla by som sa, muza by som poslala pit inam a vzala by som do podnajmu mamicku s dietatom.

zuzubb007
4. apr 2024

Podľa mňa hľadáš len výhovorky v skutočnosti sa nechceš rozviesť, keby chces všetky situácie okrem zdravia sú riešiteľné, takže predať dom, čo tam po susede čo nevie predať, dáš za dobrú cenu už zajtra nebude, s jedným dieťaťom ti stačí 2 izbak alebo aj 1 izbak, odpadnú všetky problémy zo záhradou atd... a dovidenia problémy vyriešené, neviem sťažovať sa a nič pre to nerobit, druhá možnosť otca dať do ústavu a ty do podnájmu ešte asi ďalších 10 riešení viem nájsť hned

janage
4. apr 2024

Rozvod by bol prvý krok k riešeniu. Ani muž by nebol taký sebaisty keby zrazu zistil, že to nie je o tom ci on chce. Súd by nariadil, ty vymenila Zámky a exekútor už by ho vystahoval.
Inak ak pije neunosne môžeš už teraz zavolať policajtov a požiadať o to, aby sa on 24, 48h k domu nepriblizil. Neviem presne ako sa to volá. On sa potom nesmie domov tie dni vrátiť.
Plus ak by si zmyslel, že ti prestane dávať peniaze, či nedáva na výživu detí aj ako vydatá môžeš o to požiadať. Zas rozhodne súd a ak robí pekne z výplaty mu budú strhavat.
Možnosti sú, len o nich asi nevieš

autor
4. apr 2024

Ja, som mu už počas manželstva dala toľko možností niečo zmeniť. Stále prichádzam na nové klamstvá, mobil zaheslovany. Bez môjho súhlasu zobral pôžičku na auto. Založil si vlastný účet, okrem spoločného. V minulosti poodnasal zlato obrúčky aj naše aj mojej maminy do záložne. Prosila som ho , vyhrážala som sa mu a on vie že som slabá niečo urobiť. Je, to hrozná bezmocnosť a beznádej.

0silvia0
4. apr 2024

Co v dome robi tvoj muz okrem chystania dreva a kosenia zahrady? Zahradu vies pokosit aj sama a na drevo si najst brigadnika, je to raz do roka.
Chodi s tvojim otcom k lekarovi? Vozi ta tam?
Kolko ti prispieva na domacnost, ked ani dietatu sa nevenuje?
Nemusis pisat aky je to debil, napis ake mas z neho benefity

janage
4. apr 2024

Tam by som začala on vie, že som slabá.
Ak zistí, že nie si, ej to bude..
Len potom sa nenechaj opiť rozkom a dotiahni veci dokonca. Pozeraj na to tak, že to dlsis svojim deťom, keď už nie sebe

lukbe
4. apr 2024

Tu je to ako minule. Všetko, ako sa nedá.

autor
4. apr 2024

Ono, s tým pitím by mi niekto, ani neuveril, lebo robí šoféra z povolania. On pije , tak že nemusí aj týždeň piť a potom keď začne nemá mieru. On, nevie vypiť dve pivá s tým by som nemala žiadny problém, ale on si vypije šesť pív do toho liter vína ale to tajné má kade kde poschovavane a to je len rozbeh, to sa ide ešte doraziť do krčmy. Ale, ja som ťa zlá netolerantna, lebo mu nedoprajem jedno, alebo dve pivka, veď čo je na tom, je to len pivo od smädu, ktoré mu chutí.

janage
4. apr 2024

@zuzubb007 zabudas, že na dome je večné bremeno dožitia otca a pozor s DDS musí klient súhlasiť resp. sam podpísať žiadosť o prijatie. Opatrovali sme v rodine.
To nie že rodina sa rozhodne a dá tam príbuzného. Pokiaľ nie je otec zbavený svojpravnosti, čo myslím nie je, tak jej rozhodnutie predať a dat otca do Domova by naozaj nebolo jednoduché riešiť.
Neviem si ani predstaviť kto normálny by kúpil dom s večným bremenom dožitia.
A predpokladám, že ten dom dostala darom za to, že otca doopatruje.

0silvia0
4. apr 2024

Pises zas o chlapovi, neodpovedas na otazky. Ale ked sa potrebujes len vyventilovat, ok.

autor
4. apr 2024

@janage Úplne, máš vo všetkom pravdu.

janage
4. apr 2024

Ak je agresívny volaj políciu keď je ožratý. Ak zaleze a vyspáva dlab na neho. A nerob mu servis.

sherynkamalinka
4. apr 2024

ostan vydata a pockaj, kym si este poberie pozicky, ktore prestane platit. Este len vtedy uvidis...

alickapusinka
4. apr 2024

@janage jasné otec tam ma doživotne právo dožitia v poriadku. Ale mužovi ak je dom jej darovacou zmluvou nemusí nájsť náhradne bývanie. Mal by možná nárok čo dal do domu na opravy počas manželstva ale viac nič. Takže môže mu dať zbohom len píše žeby nevyžila s toho čo má. A pýtam sa ak je muž alkoholik asi do roboty nechodí podľa mňa a čo jej prináša do rozpočtu čo dajme tomu zarobí všetko prepije. Samé výhovorky nedá sa nikto nič nechová nesadí na prenájom záhrady, a tisíc výhovoriek. Ak jej muž da výživne opatrovateľský a otcov dôchodok tak asi to bude dosť. Má možnosť dopestovať. Ja hlavný a jediný dôvod som pochopila že sa nechce zbaviť muža alkoholika dedina čo povedia ľudia ináč má samé výhovorky. Druhé ženy by muža alkoholika vykopli. Môže ho vyhodiť čo nie. Len nechce a tisíc výhovoriek. Sú horšie na tom matky samo živiteľky a vedia si poradiť. Takže toto mi príde úplná výhovorka ako sa nezbaviť alkoholika. Dobre je ak syn pozerá každý deň na ožratého otca no výborne na 1. Sama výhovorka kto chce hľadá spôsob kto nechce hľadá dôvod. Chce radu tak mala napísať nepíšte mi že sa mám zbaviť muža alkoholika chcem len radu. Už keby chcela tak už je dávno rozvedená. Koľko muž prináša domov do rozpočtu. Aký je rozdiel medzi tým že nedonesie nič všetko prepije a tým že by ho vysťahovala a nevidela nič. Tu ide o to že sa ho nechce zbaviť rozviesť sa s ním. To je cele. Preto vymýšľa kadejaké scenáre. Dobre dom predať nemôže ale nič jej nebráni vysťahovať ho. Doma ma chorého otca a muž chodí každý deň spitý tak sa pýtam toto dopusti jedna dcéra že v jej dome žije muž alkoholik s chorým človekom. Chorý starý človek potrebuje kľud a nie rozbroje nejakého opilca. Píše že muž ukradol jej obrúčku jej mami obrúčku odniesol do záložne a prepil peniaze toto je podľa teba normálne. Nie nedokáže to je slabá takže jej muž to vie pretože ak by bola autorka rázna zbalila mu veci a hľadaj si iné bývanie tak by mal strach tak si robí čo chce a kašle na ňu takže asi taká je pravda. Nech chodí spitý každý deň ale hlavne že je so mnou.

autor
4. apr 2024

@0silvia0 Na, čo konkrétne som neodpovedala. Nemám problém odpovedať. Veď, ja od vás očakávam rady, za ktoré som vďačná. Viem, že na všetko odpovedám, ako sa to nedá, ale bohužiaľ takáto je moja situácia.