icon

Ako riešiť manželstvo s ignoráciou a alkoholom?

4. apr 2024

Potrebujem radu, ako a či je vôbec riešiteľna moja situácia.Som, v manželstve dvadsať rokov. Máme osemročného syna. Celý život, od ukončenia strednej školy som pracovala, až do materskej. Po skončení RD, som nastúpila na opatrovateľský, kvôli zlému zdravotnému stavu môjho otca. V manželstve, to ide dole vodou kvôli manželovej ignoracii mojej osoby a pozitívnemu vzťahu k alkoholu. Dieťa a ja ho vôbec nezaujimame len svoje koníčky a alkohol. Som však v takej situácii, že rozvod neprichádza do úvahy, keďže bývame v RD, ktorý je v mojom osobnom vlastníctve a sama neutiahnem jeho réžiu a financovanie. Podnájom takisto nemám z čoho platiť, keďže dostávam len opatrovateľský príspevok. Môj muž si je tohoto všetkého vedomí a preto ťahám, za kratší koniec.V manželstve žijeme, ako dvaja spolubývajúci, ktorý majú dieťa o ktoré sa výlučne starám len ja. Počas manželstva došlo k veľkým podrazom zo strany manžela voči mne a dôvera sa natoľko naštrbila, že je z mojej strany nemožné ju obnoviť a on o to ani nemá záujem. Z domu odísť odmieta a takýto život je už pre mňa neúnosný. Ako, by ste to riešili na mojom mieste!?

ms_green
4. apr 2024

Autorka rady si dostala. Ale tvoja reakcia na všetky je "nedá sa"

tenerifka
4. apr 2024

uz niekolkokrat sa ta tu pytame, ake benefity mas z manzela-ozrana

0silvia0
4. apr 2024

Pytala som sa ake benefity ti prinasa tvoj muz, okrem kosenia travy a rubania dreva. Lebo peniaze asi prepije, pises, ze si berie pozicky. Co vlastne z toho chlapa mas?

martinkatinka
4. apr 2024

Kolko ti prispieva na domacnost? Co konkretne doma urobi?

janage
4. apr 2024

Ale ty máš autorka naozaj plno iných možnosti ako situáciu riešiť. Tak využi tie.
Napis do právnej poradne a podaj žiadosť o rozvod. Nech sa pánovi manželovi zatrasie zem pod nohami troška. A v kľude mu oznam hoci písomne, že po rozvode okamžite požiadaš, aby ho z domu vypratali. Keď povie, že nepôjde, od srdca sa zasmej.
Ak je agresívny plán mu neoznámuj. V momente keď prestane dávať peniaze požiadaj o výživné na manželku a deti. To nie je viazané na rozvod.

tenerifka
4. apr 2024

pises, ze si slaba....vies, je velmi jednoduche "byt slaba" a nepohnut ritou pre lepsiu buducnost seba aj syna

martinkatinka
4. apr 2024

A ano, nesmies byt slaba, pohni zadkom, isto sa da. Treba ta nakopnut 😉

tenerifka
4. apr 2024

tu na MK mas poradne zdarma, kde ti pravnici presne poradia, ako mas dalej postupovat, kedze sama sa asi nevies nakopnut. Ale uz iba to, ze si si uvedomila, ze takto nechces zit a napisala si sem, je prvy krok k tomu, aby si veci dotiahla do konca

0silvia0
4. apr 2024

Ty si neuvedomujes, ze samo sa to nevyriesi. Nieco musis urobit, aby sa to cele pohlo. Alebo nic nerob a cakaj, nejako to dopadne. Hlavne ze budes mat pokosenu zahradu a ozrana doma.

autor
4. apr 2024

@alickapusinka Nemáš pravdu nemôžem ho počas manželstva vysťahovať až po rozvode. Manžel pracuje normálne zarába, máme spoločný účet, len ako muž a partner je nepoužiteľný, to je to hlavné, že nechce na tom nič meniť, lebo ja stále dačo vymýšľam a nachádzam chyby.

janage
4. apr 2024

@alickapusinka ešte raz pokiaľ nie sú právoplatne rozvedení nemôže rozumieš, nemôže ho vyhodiť. To môže urobiť PO rozvode.
Tak isto muž al mu patrí byť, do právoplatného rozvodu nemôže len tak vyhodiť manželku. Je to protizákonné a môže sa obrátiť proti nej.
Tak zas netreba radiť somariny

autor
4. apr 2024

@janage Ďakujem, ti že to chápeš.

0silvia0
4. apr 2024

A zas si neodpovedala na otazky, ok, ja to vzdavam. Drzim palce autorka✊️

tenerifka
4. apr 2024

len ako muž a partner je nepoužiteľný

no tak v tvojom pripade asi uz len najst si pre teba pouzitelneho muza a partnera, nastahovat si ho do domu, s terajsim sa rozviest a s novym si zamiesit dalsie dieta s vidinou, ze muz bude kosit zahradu a rubat drevo. A ak bude chlastat a ako muz po case nebude stat za nic, budes tam, kde si teraz, len uz tu budu 2 deti

janage
4. apr 2024

Chápem tu časť s domom. To ostatné ako som už písala. Máš iné možnosti. A je ich viac.
Ako prvé oslov právnu poradňu
A hned za tým si urob tabuľku a vypočítaj koľko by si potrebovala peňazí na samostatné fungovanie.
Potom možnosti ako ich získať, podnájomnicka, prenájom záhrady, opatera ďalšieho seniora, atď.
Určite aj výživné na syna. Keď muž nemá bývanie syn bude prisudeny výhradne tebe.
Bod 3.podaj žiadosť o rozvod

ckocka
4. apr 2024

Ty chceš riešenie bezbolestné, aby si v podstate nič nemusela meniť, riešiť, urobiť aj nepríjemné rozhodnutia a zmeny ktoré sa dotknú ostatných. Z jednej strany chápem, z druhej strany - také riešenia problémov málokedy existujú.

salome123
4. apr 2024

urob zatial aspon prvy krok... rozved sa. ostatne sa vyriesi postupne same.

autor
4. apr 2024

.
@tenerifka Nie, nikoho si nechcem nasťahovať do domu ani s nikým zamiesit na druhé dieťa. Vzhľadom na náš vek, máme pred päťdesiatkou, to už ani nie je reálne.Ale, to predsa neznamená, že nemám mať na svojho partnera, aj nejaké požiadavky a očakávania. Veď, vzťah je predsa o napĺňaní si vzájomných potrieb a rešpektovaní citov a názorov aj toho druhého, nie len o napĺňaní si vlastných predstáv a potrieb.

alickapusinka
4. apr 2024

a prečo nepodáš na rozvod. Rozvedu vás a potom sa bude musieť odsťahovať.

janage
4. apr 2024

Pozri 3.kroky
1.oslovit právnu poradňu- to sa dá
2. spísať príjem výdaj, možnosti ako navýšiť príjem, znížiť náklady, aby si fungovala bez muža- to sa tiež dá
3. Pripraviť a podať návrh na rozvod - to sa tiež dá

retatka
4. apr 2024

Autorka aspoň si sa vykecala….No skutek utek .Typické pre ženy ,aj tu na MK,nariekať ako nič nejde,nedá sa a žijú ďalšie roky v nefunkčnom vzťahu .Radšej budú trpieť a šúchať nohami ako vyjsť z komfortnej zóny a postaviť sa na vlastné nohy .Kde je vôla,tam je cesta.Česť výnimkám !

reanda
4. apr 2024

a co konkretne je pre teba na tomto zivote neznesitelne? ze tvoj partner nie je partner? nevydrzis s nim v jednom dome? spis s nim este?
on nechce odist - keby podas o rozvod a rozvedu vas, tak odide? ale to nechces, lebo by ti chybali peniaze, co zarobi, sama dom neutiahnes..
pises, ze gulou na nohe je ti vlastnictvo domu, ze keby nie si vlastnik, tak zbalis seba a maleho a ides.. a co ti brani to urobit teraz? ved nie je tvojou povinnostou byvat vo svojom dome.. to je iba tvoja predstava, ze dom je gula na nohe, ta gula je predsa nieco ine.. nie je to skor otec, ktoreho musis doopatrovat? nie je to skor tvoja priputanost k domu? - sliepky, psiky - to by si vsetko tam nechala, keby nie si majitelka a isla het?

mamina7070
4. apr 2024

v tejto situacii to neries pockaj kym otec zomrie potom dom predas s muzom sa rozvedies a mozes ist do maleho bytu len ty a syn

skus terapeuta manzelsku poradnu mozno s ato da zachranit

tenerifka
4. apr 2024

@mamina7070 manzel si berie pozicky, su to aj jej pozicky, nakoniec otec zomrie, ona bude musiet dom predat a vyplatit manzelove dlhy

mamina7070
4. apr 2024

@tenerifka necitala som vsetko tak potom rozdelenie BSM

viera27
4. apr 2024

Toto vobec nie je neriesitelne. Uz ti tu pisali. Rozvod je hned prvy krok. Jednak urcenie vyzivneho,ale hlavne zabranit naberaniu poziciek,kde budes dlznikom aj ty. Nasledne predaj domu a odstahovanie sa do bytu. Jednak naklady,jednak blizsie do nemocnice a mesto,kedze nemas vodicak (!!!). Vsetko ostatne su len odklady nevyhnutneho a vyhovorky,na ktore casom tvrdo doplatis ty a hlavne syn.

reanda
4. apr 2024

ak chces, napis mi IP, napisala by som ti k tomu aj osobnu skusenost

miriam11
Odpoveď bola odstránená
tenerifka
4. apr 2024

@mamina7070 len je tu jeden zasadny problem, ona chce zmenu, ale nechce nic riesit

liv1
4. apr 2024

Ked uz sa s nim nechces rozviest co by si mala, minimalne daj zrusit bezpodielove spoluvlastnictvo. Ak ti nieco ukradol, nahlas to na policii. Co vlastne od nas ocakavas ked si taky makkys. Vsetko sa da nejako riesit, nemas to lahke, ale pozri sa na to z nadhladu, co by si ty inej zene poradila a hlavne zrus to BSM.