Ako riešiť návštevy svokry cez víkend?
Som dosť introvertnej povahy. Týždeň v práci medzi ľuďmi má naozaj vyčerpáva. Vždy sa teším keď príde víkend ,že si môžem oddýchnuť mať pokoj ,kľud nikoho nevidiet iba môjho manžela.
Lenže každú sobotu aj nedeľu k nám chodí svokra na kávu. Veľmi mi to vadí nevidím dôvod na toho aby chodila každý jeden víkend. Často sa preto s mužom hádame.
A on tvrdí ,že ja to preháňam ,že neviem vydržať jednu kávu.
Snažila som sa zistiť aj vnútorne prečo mi to tak vadí ,ale žiaľ zistila som len to ,že mi to vadí ..... A že som schopná sa kvôli tomu aj rozviesť.
Ani s mojimi vlastnými rodičmi sa nestretávam tak často ako vidím svokru.
Prosím nejaké rady
Myslim, ze tu nejde len o tu 1 hodinu. Cely den mat v hlave, ze o chvilu pride svokra, ze nemozem si spravit svoj program, lebo svokra. Nemozem si lahnut, lebo svokra. Nemozem ist na vylet, lebo svokra. Proste tvoje plany musia ist bokom, pretoze aj ta kratka navsteva nabura cely den. Na druhu stranu chapem aj tu opustenu svokru. Len ona vam nabura de facto cely vikend. Keby to bol len 1 den.
svokor a svokra chodili tiež takmer každú S poobede, niekedy aj prespali keď sme hrali spolu karty, už nežijú a chýbajú nám a vôbec naše plány ani ich nešli bokom vždy sme si vzájomne oznámili keď nám to nevyhovovalo
@terezka1947 krásny názor .mne je vždy ľúto,keď čítam takéto diskusie. Tiež mám 2 synov a už teraz sa bojím..nevidieť synov, lebo nevesta chce mať kľud , ohlasovať sa, len keď sa to bude hodiť,nevidieť vnúčatá? Hrozna predstava.
Moji rodičia chodia okolo ,aj na kávu aj 3 krát do týždňa a my sme radi. Veď takto sa budujú vzťahy. Aj manželovi rodičia..ako rada by som bola, keby prišli častejšie.
Aj ja pracujem so zdravotne znevýhodnenými,aj ja mám rada svoj kľud, ale rodina je pre mňa všetkým a nad všetko.
Ja by som sa zbalila a odišla niekde na celý deň...a nech si sedí na káve koľko chce...alebo by som ju ignorovala a vysávala alebo niečo podobné...😀
daj jej do kávy preháňadlo 🙂
ja som vyslovený extrovert, ale aj mne by to vadilo. Cez víkend chcem mať svoj (náš) vlastný program/kľud a nechce sa mi niekomu sa prispôsobovať, toho mám dosť cez týždeň. Ale skúsili ste sa s ňou dohodnúť, že hádam stačí len v sobotu alebo len každú druhú sobotu alebo tak, pretože vy máte na víkend program? Resp. si ten program skutočne urobiť, pretože takto mi to pripadá, že ste celé víkendy doma a ona môže prísť kedykoľvek. Menej časté návštevy predsa neznamenajú menej lásky, niekedy je menej viac
@bumerang45 😂😂😂
Podľa mňa to až tak neprehanas. Každý víkendový den je trochu moc, mne by to vadilo a to je jedno či by prišla moja mama, svokra, kamoska … A to som extrovert, no ten deň doma v klude potrebujem aj ja. Mať tam svoj bordel, sedieť na gauci v pyžame, proste užívať si “doma”
Pritom to ma riešenie, jeden deň nech ide muž k mame domov na kávu, druhý nech pride ona k vám
Aj ja som introvert a preto úplne chápem.. vidieť svokru takto často tak určite by sa to premietlo do zlého vzťahu.. vidíme ju raz za mesiac, tak je to ideálne - mám ju rada ale vidieť ju často by bolo ťažké... muž jej volá raz za týždeň.. svokra je extrémny extrovert čo veľmi veľa rozpráva, nikdy nepočúva..
víkendy venujeme svojim deťom.. toto podľa mňa nepochopi veľa ľudí, ale ja ťa úplne chápem.. najmä to nepochopia nikdy extroverti čo nevidia problém v Tom že 5dni v týždni sa musia premáhať s kolegami do nejakej interakcie a potom cez víkend zase voči svokre.. ja mám šťastie že môj muž je podobny ako ja.. tvoj muž by mohol urobiť nejaký kompromis.. alebo by som sa vždy keď príde na kávu zbalila a v dobrom šla sa prejsť..
Dohodnite sa na jednom z dni víkendu. Pre začiatok. Ideálne, keď príde v nedeľu, aby si si v sobotu po pracovnom týždni oddýchla. Nuž a tu nedeľu už musíš len vydržať. Objektívne, nie je to ani prehnane, ani otravné. Ak máte deti, tak by som svokre navrhla, nech s nimi občas v nedeľu napr. skočí do cukrárne/prechádzku a vy s manželom si spravte oddych/ chvíľu pre seba. Možno tak budú obe strany spokojne.
Daj to prečitať svokre.A polož si otázku keby tvoji rodičia tak k vám chodili či by si sa tak chovala.Podľa mna žiadný rodičia nevychovajú introverta extroverta to sa človek stane počas života.
@avanka ja mám dvoch synov a jednu dcéru a síce s nimi veľmi rada trávim čas, veľmi dúfam že keď budú dospeli tak nebudem na nich závislá a čakať od svojich detí program.. kým budem normálne fungujúca žena, tak im chcem dopriať ich život a nie aby boli obmedzovani tým, že mi budú musieť robiť program.. tak ako som mala vzťahy a zaujmy pred deťmi mimo rodiny, plánujem ich mať aj keď deti budú dospelé.. keď budú dospelé, budú mať vlastný život a ja im ho doprajem.. nie kvôli neveste, ale kvôli sebe a mojím deťom.. možno som divná..
@jana_eyre_2 1 káva je robenie programu? Ja tiež nie v zlom,ale teraz sa normálne zamýšľam..bývame s mojimi rodičmi v 1 malom meste, asi 15 minút chôdze od seba. Veľakrát ideme okolo, aj navečer,zazvonime, 5 minút sa porozprávame, ale ich zavoláme von a veru nikdy ma nenapadlo, že ich otravujeme. Vždy boli radi. Môj manžel robí na smeny a tiež veľakrát, keď mal napr poobednú a bol v meste, išiel len tak na kávu. Rovnako synovia zo školy..moji rodičia sú aktívni 70 roční ľudia, ktorí majú svoj život,ale vždy nás privitaju s otvorenou náručou. Ale asi záleží na vzťahoch
@avanka záleží na type ludi, nie na vzťahoch.. mám dobrý vzťah so.svokrou, ostatnych už bohužiaľ nemám.. ale neviem si predstaviť vidavat tak často ani vlastnú mamu a to mi veľmi chyba už dlhých 20rokov.. jednoducho každý nech si robí ako mu je milé - ten čo chce tráviť čas s rodičmi či svokrou, nech trávi - ale nemusí sa zrovna lutostivo či popudene pozerať na tých čo im to nevyhovuje.. každý je totiz iný a každy by sa mal snažiť chápať a akceptovať sa navzájom..
Ešte ma napadlo, neber to v zlom, nedá sa zmeniť prácu na taku, kde ten kontakt s ľuďmi bude menej častý? Ja mám švagrinú, tiež je riadna introvertka a v práci oddychuje, lebo žiadni ľudia okolo, sem tam nejaký telefonát. Samozrejme, nová práca nie je len tak, ale keď ťa to má dlhodobo vyčerpavat a ovplyvňovať negatívne aj rodinné vzťahy? Keď rozmýšľaš nad takým veľkým krokom ako je rozvod kôli tvojej povahe, preco nespraviť iný veľký krok - v oblasti zamestnania?
Mám dvoch synov a neviem si teda predstaviť, že by som takto bola u nich nasáčkovaná každý víkend. 🙄 Veď aj ja mám svoj život, svoje záľuby.
Toto je problém staršej/starej generácie, že nevedia nič iné robiť iba do roboty a z roboty, max nejaká záhradka, a doma televízor. Takmer nikto nežije aktívnym životom, nemajú žiadne záľuby, nič. Potom príde dôchodok a hotovo, jediné východisko sú dospelé "deti. Osobne by som sa zbláznila ak by som mala kohokoľvek doma každý víkend. Vôbec sa autorke nečudujem.
Baby a kedy má tráviť voľný čas iba autorka so svojim manželom ? celý nerušený deň ? či doma lenošiť, či ísť na výlet, návštevy inde ? A prečo posielať muža k mame na tú kávu , ab zase neboli spolu ?občas sa to dá, treba striedať, ale naozaj mať povinný posed so svokrou každú sobotu, každú nedeľu uprostred dňa či kedy, lebo svokra ?!
Je naozaj pekné udržiavať vzťahy s rodinou, ľuďmi, ale kedy žiť sám so sebou, kedy s manželom ?
@jana_eyre_2 áno,ale tieto diskusie tohto typu sú celé divné. Načo autorke pomôže, alebo k čomu jej bude názor niekoho cudzieho? Všetko je o komunikácii, či s manželom alebo svokrou..
@avanka tak zrejme na to, že jej muž vyčíta že je ona divná ak chce mať cez víkend kľud bez svokry.. keď ti niekto niečo dookola vyčíta, strácas pôdu pod nohami a začínaš mať pochybnosti či naozaj nie je chyba v tebe.. a na to slúžia diskusie, najst odpoveď kde je chyba, keď evidentne sa autorka cíti nekomfortne a muž ju tlačí do niečoho čo ona nechce.. a že jej tu 100zien napíše že má vydržať, lebo ony rady trávia čas len so svojimi rodicmi či svokrovcami jej naozaj nič nepomôže, pretože sa bude cítiť ešte divnejsie.. lenže to, že na svete nie je sama s takýmito pocitmi jej môže dodať sebavedomie k tomu aby si nastavila doma pravidlá tak aby jej bolo lepšie... A nech sa nikto neurazí, ale mne by dosť prekážalo keby môj muž chcel tráviť toľko času so svojou mamou.. som rada že ju má rád a naozaj ma, lenže víkendy chce tráviť s manželkou a deťmi, čo je podľa mňa celkom normálne... Rodičia majú vedieť svoje deti pustiť byť slobodne keď sú dospelé..
Tiež sme s mužom introverti, čiže úplne ta autorka chápem. Tiež by som si nevedela predstaviť, kebyže chodím cely týždeň do prace, že budem mat doma každý víkend svokru alebo hocikoho iného. To jednoducho nie, človek si chce aj co to porobiť, keď cez týždeň nestíha, aj oddýchnuť alebo len tak byť doma v kľude. Nemá nejakú kamarátku svokra, svoje záľuby?
Úplne Ťa chápem. Zo všetkého najviac neznášam, keď sa mi niekto snaží robiť plány na víkend. Po celom týždni som vyčerpaná, ľudí mám plné zuby a chcem byť doma len s mojim manželom a deťmi. A je mi jedno, či sa jedná o mojich rodičov, svokru, sestru...Keď ich chcem vidieť, rada ich pozvem, ale aby sa mi niekto nanominoval sám domov a ešte každý víkend, tak to teda určite nie. Ak jej to nevie povedať muž, musíš Ty, lebo ťa to psychicky zničí. To nie je o tom, že pretrpíš jednu kávu, svokra to už evidentne berie ako samozrejmosť a keď jej nikto nepovedal, že sa to nehodí, nikdy neprestane. Utni to čím skôr. Aj za cenu, že sa urazí.
@lenkalienka321 zmeniť prácu lebo svokra chce chodit na kávu cez víkend? 😳
Chápem ťa, ja mám podobných svokrovcov. Z môjho pohľadu by bolo fajn pristúpiť na kompromis a na ňom sa spoločne dohodnúť s manželom. Svokre navrhnite nech chodí iba jeden deň v týždni(sobota či nedeľa), môžete si to vždy dohodnúť mesiac vopred tak, aby to vyhovovalo všetkým podľa programu, ktorí máte tak ako vy tak určite aj svokra. A v to popoludnie s kávou sa jej naozaj aj venujte, nech sa necíti ako trpená návšteva. Možno to o dosť vylepší aj váš vzájomný vzťah, ak všetci budete brať to stretnutie ako príležitosť byť aktívne spolu, s radosťou a záujmom. A jeden víkend v mesiaci absolútne free 😉, tak aby si si to naozaj užila. Ja si myslím, že tri tvoje víkendové popoludnia z ôsmich sú úplne postačujúce. Ak by si mala ďaľšie tri stráviť napríklad s rodinou z tvojej strany, tak ti de facto ostávajú dva úplne voľné víkendové dni v mesiaci a to nech uznajú všetci, že je skutočne minimum pre človeka, ktorý má rád pokoj po náročnej práci s ľuďmi. Určite sa nedaj, chráň svoje potreby a pocity 😘.
@jana_eyre_2 nieeee, prečo si to celé obrátila naruby?🙃
Booozinku, veď to otoč, nech manžel chodí k nej domov na ☕. Ty si urob voňavý kúpeľ, pusti si peknú hudbu a len tak sa čľapotaj vo vani za ten čas, kým si oni dvaja budú u svokry vychutnávať kávičku. Veď hádam sa nebudeš kvôli takej somarinke rozvádzať. Či...? Je za tým aj niečo iné??? Hľadaj spôsob, ako to vyriešiť, nie dôvod, ako sa rozviesť 👍🫣

čo presne znamená "na kávu"? Aký to má časový rozsah? Nevidím dôvod, aby k vám chodila aj v sobotu aj v nedeľu. To už je trošku moc.