Ako riešiť návštevy u starých rodičov?
Ahojte, rada by som počula váš nestranný názor, lebo sami s mužom sa nevieme rozhodnúť. Bývame od rodičov asi 180 km, my sme pri Bratislave, kvôli práci najmä. Sme tu už 10 rokov, ale nejaké silné kamarátstva sa nám nepodarilo vytvoriť. Máme pár ľudí, s ktorými sa stretávame, ale sú to skôr lepší známi. Obaja pochádzame z rovnakého mesta na strednom Slovensku, ale s prácou je to tam veľmi biedne, takže vrátiť sa späť neprichádza do úvahy. V rodnom meste máme obaja rodičov, súrodencov, spoločných kamarátov, kde radi trávime čas. Ale tu nastáva problém. Hoci aj manželovi starí rodičia aj moji majú pomerne veľký rodinný dom, cítime, že sme tam po 1 dní proste navyše. Už sú z detí unavení. Ako keby keď prídeme všetci 4, zavadziame im tam. Oni sa pohrajú s deťmi 3-4 hodinky, sú unavení, už si chcú robiť svoje. Ak sme u niekoho celý deň, je to na toho človeka proste veľa. Svokra je extrémne starostlivá, ona celý deň len behá a zvláka jedlo a nedá sa zastaviť. Moja mama to isté, ona snáď 4x do dňa vari. Ak nákupim jedlo, večne má skritizuje, že čo som to nakúpila, nie je to dobré, napr. Oni kupujú iba čapované mlieko, nie ako ja, chlieb iný atď. Peniaze si odmietajú zobrať. Svokra si tiež nechce vziať žiadne peniaze. Popravde po poslednom raze, čo sme tam boli 3 dní (prišli sme v piatok poobede a odchádzali v nedeľu doobeda), som tam nebola 4 mesiace. Starí rodičia aj deti sa pýtajú, kedy prídeme, ale ja tam nemám chuť chodiť. Manžel chodí každý 2. Týždeň aj so staršou a ja ostávam s mladším synom 1,5 roka. Aj ja by som rada išla, ale proste viem, že tam budem navyše. A nie je to iba môj pocit, aj manžel mi to potvrdil. Rovnako by bolo fajn, keby cez prázdniny som mohla prísť a jednu starí rodičia by mi postrážili deti doobeda, ďalší poobede. Ja by som zatiaľ mohla robiť z domu. K nám nechcú starí rodičia chodiť, lebo majú aktivity poobede, sliepky atď. Čo tiež rešpektujem. Teraz prišiel môj oco, lebo nemal byť kto s deťmi, keď som potrebovala ísť na rodičko, ale prišiel jeden deň o 3 a na druhý deň o 9 ráno už odchádzal. Ako by ste to riešili? Zakaždým si prenajali byť bcez AirBnb? Nechodili tam? nejaký byť
nasi znami to riesia prenajmom cez booking a nevedia si to vynachvalit. niekedy si stari rodicia zoberu k sebe len deti a rodicia maju volny program 🙂
@salome123 ďakujem. Musím sa priznať, že aj nad tým sme uvažovali 😅. Alebo nejakú chatu v okolí. Len prenájom cez booking/AirBnb vychádza cca toľko čo kúpa bytu pomaly, okolo 250 eur na víkend. My sme z okolia Bojnic.
Určite by som preto nekupovala byt. Deti podrastú a možno potom to už nebude prestarých rodičov taká záťaž. A nemôžeš byť u Tvojich rodičov Ty s malým a muž zas u svojich s dcérou? Možno by to bolo znesiteľnejšie a nešla by som na tri dni, ak je to pre nich záťaž. Inak moja svokra býva od nás 3km a staršie deti tam nikdy nešli na viac ako jednu noc, aj to iba v lete - nemá inokedy čas a to je na dôchodku a bežne ideme na návštevu na dve hodiny raz za dva mesiace, to je zas moja voľba. To píšem, že nie vždy sa rodiny často navštevujú.
no ale ty si to musíš celé zracionalizovať, nemôžeš chcieť od starých rodičov aby sa viac tešili z vnúčat a aby ste nepociťovali, že ste na obtiaž, keď oni to inak nevedia, len chystať a chystať a vyvárať. Berieš ohľad na všetkých a ty si z toho frustrovaná.
Nemôžeš s každým súcitiť, buď vás tam chcú alebo nechcú, ale ak nie sú ochotní trocha počúvať teba, aby si to zľahčili (to varenie), tak kašli na to. 2x do mesiaca prežijú babky aj chystanie a vyváranie, obmedzte tieto návštevy na 2x mesačne, jednu noc u jednych, druhú u druhých a ty sa tým nezaťažuj, skús si to čo najviac užiť. Lebo toto súcitenie, ľútosť, blbé pocity je ti nanič, aj keď ťa chápem. Chcú vás? ok, tak tam choďťe, aj keď sú unavení z vás, veď si po odchode odpočinú, no a čo?
Píšeš že ste tam tetaz aj 4mesiace neboli. Podľa mna skôr ako tam kúpite byt, skúste tam chodiť aspoň 2mesiace niekam do airbnb a možno po tých 2mes si aj poviete že stacilo.. Takto by ste minuli len 2,000€, ale vedeli by ste na com ste. Lebo mat dalsi byt navyše, kde treba platit nájomné a energie a po mesiaci zistit že to nie je pre vás…
Pri Bojniciach? Veď tam sa bežne chodí z BA na otočku na výlety. Išla by som ráno tam, večer naspäť. Spím vo svojom, každý má svoj kľud, všetci sú spokojní.
Pri Bojniciach? Veď tam sa bežne chodí z BA na otočku na výlety. Išla by som ráno tam, večer naspäť. Spím vo svojom, každý má svoj kľud, všetci sú spokojní.
@ha_ha áno, to sa dá, keď sme boli slobodní, sme tak chodili. S deťmi je to horšie, hlavne keď tá staršia vracia po ceste. Boli sme tak, že sme o 11 vyrazili aby Maly spal a potom o 7 naspäť. Starsia tak už nechce chodiť, že jej to nerobí dobre. A pri takomto krátkom pobyte. Manžel keď sa chodí byciklovat s bratom (to sú také 6-7h výlety), chodieva takto nakrátko, ale to dcéra s ním kvôli ceste nechce chodiť. Ja ostávam doma s 1 alebo oboma deťmi. A čo mi je ľúto, nestíham navštíviť staré mamy. Tie mi tiež volavaju, kedy prídem. Väčšinou som si to naplánovala, že raz jedna, raz druhá. Teraz som už dlhšie nebola. A zas navštíviť 3 rodiny za pol dňa sa nedá. Raz som bola, že sme navštívili iba svokru a mojim rodičom som sa neozvala a tiež sa urazili, že som mohla aspoň na hodinu prísť. S nimi ani tak ani tak, najlepšie asi nechodiť vôbec 🙈😅.
no ale ty si to musíš celé zracionalizovať, nemôžeš chcieť od starých rodičov aby sa viac tešili z vnúčat a aby ste nepociťovali, že ste na obtiaž, keď oni to inak nevedia, len chystať a chystať a vyvárať. Berieš ohľad na všetkých a ty si z toho frustrovaná.
Nemôžeš s každým súcitiť, buď vás tam chcú alebo nechcú, ale ak nie sú ochotní trocha počúvať teba, aby si to zľahčili (to varenie), tak kašli na to. 2x do mesiaca prežijú babky aj chystanie a vyváranie, obmedzte tieto návštevy na 2x mesačne, jednu noc u jednych, druhú u druhých a ty sa tým nezaťažuj, skús si to čo najviac užiť. Lebo toto súcitenie, ľútosť, blbé pocity je ti nanič, aj keď ťa chápem. Chcú vás? ok, tak tam choďťe, aj keď sú unavení z vás, veď si po odchode odpočinú, no a čo?
@0silvia0 ďakujem. Áno, je to vo mne, ale mne to proste nedá, keď vidim, že som tam navyše. Oni sa aj tešia, lebo sú to ich jedine vnúčatá, aj je to na nich príliš. Radi sa postazuju, aj mne, ale ja sa mám cítiť úplne v pohode a potom sa čudujú, že čo nechodím 🙈. Občas sa mama pohada s otcom a to máme tiež super atmosféru. 🙈😂 Veselé je to u nás. Hlavne k nám nikto iný nechodí, iba my, nemávajú žiadne iné návštevy.
moja mama jeden čas vypekala torty všetkým vnúčatám (7 ks) k narodeninám, 3 dni piekla, zdobila a potom na oslave vzdychala, aká je z toho unavená. Tiež si nedala povedať, nikto ju o tie torty neprosil a tiež sa to ťažko počúvalo, sme sa cítili previnilo. Ale čím som staršia, tým už tieto vzdychačky neriešim, niektorí sa len potrebujú posťažovať.
A ešte som chcela, z BA do Prievidze chodí každé dve hodiny vlak, keď bude to mladšie väčšie, skúste ísť občas vlakom, pre deti to je úžasný zážitok, keďže ti dcéra v aute grcia.
Niesi naša suseda? 🤣🤣 NoBuď choďte ráno a večer naspäť..my chodíme na otočku hodinu a pol..vždy vyrazíme ráno,pobeháme po rodine poprípade ideme von a večer domov..alebo proste jeden deň tam jeden tam.A keď tam nieste tak sedia a oddychujú?
moja mama jeden čas vypekala torty všetkým vnúčatám (7 ks) k narodeninám, 3 dni piekla, zdobila a potom na oslave vzdychala, aká je z toho unavená. Tiež si nedala povedať, nikto ju o tie torty neprosil a tiež sa to ťažko počúvalo, sme sa cítili previnilo. Ale čím som staršia, tým už tieto vzdychačky neriešim, niektorí sa len potrebujú posťažovať.
A ešte som chcela, z BA do Prievidze chodí každé dve hodiny vlak, keď bude to mladšie väčšie, skúste ísť občas vlakom, pre deti to je úžasný zážitok, keďže ti dcéra v aute grcia.
@0silvia0 ale cesta vlakom je nekonečná+ prestupy..to je s deťmi radosť 🫣
@dagas ale čoby, veď priamy vlak - rýchlik Bojnice ide, bez prestupov. Len samozrejme to nie je tak rýchlo ako autom. To som dala ako tip na výlet, deti radi cestujú vlakom, a keď niektorým deťom býva zle v aute
@0silvia0 už vidím. My chodíme z Prahy na Hl.stanicu a odtiaľ chodia z prestupmi v leopoldove
@dagas ale čoby, veď priamy vlak - rýchlik Bojnice ide, bez prestupov. Len samozrejme to nie je tak rýchlo ako autom. To som dala ako tip na výlet, deti radi cestujú vlakom, a keď niektorým deťom býva zle v aute
@0silvia0 ďakujem. My nebývame priamo v BA, ale pri, v takom satelite, čiže by som sa od nás musela niekde presunúť autom a nechať ho tam. Nie je to veľmi ekonomické. Ale raz, keď bola dcéra na prázdninách u našich ju takto moja mama viezla naspäť, pre dcéru super zážitok. Jej sa to veľmi páčilo a nebolo jej zle. Ja som po ne potom prišla autom. A zas s babkou majú fajn vzťah, moja mama vkusne vyvara, ale dcére sa to páči, že jej môže pomáhať, najmä piecť koláče. Na tie sa často pýta.
@0silvia0 už vidím. My chodíme z Prahy na Hl.stanicu a odtiaľ chodia z prestupmi v leopoldove
@dagas akože keby som priamo z BA, ono to nie je taký zlý nápad. Lebo priamy spoj chodí z Ba-nove mesto do Prievidze a tam by už niekto po nás prišiel autom. Myslím, že 2h 45 minút trvá cesta, autom 2 hodiny. Až taký rozdiel to nie je. Len teda ja by som niekde musela nechať auto, pre mňa to až také pohodlné nie je. Ale so staršou už 2-3x takto boli starí rodičia.
@dagas bola som v kúpeľoch v Bojniciach, išla som vlakom z TT do Prievidze, ja rada chodím vlakom a sama som bola prekvapená, vlak prázdny, každé dve hodiny chodí hore dolu. Na stanici plno taxíkov do Bojníc. Ale tak jasné, s malými deťmi je to ťažšie.
Jedine že by si z BA satelitu zobrala bolta na stanicu, aby tam nemusela nechávať auto niekde.
Ak to nie je tajomstvo, v ktorej dedine pri BA bývaš? Nedá sa ti ísť do BA nejakým spojom?
Niesi naša suseda? 🤣🤣 NoBuď choďte ráno a večer naspäť..my chodíme na otočku hodinu a pol..vždy vyrazíme ráno,pobeháme po rodine poprípade ideme von a večer domov..alebo proste jeden deň tam jeden tam.A keď tam nieste tak sedia a oddychujú?
@dagas ale čoby, všetci majú programu až až. Zatvárajú, o záhradu sa starajú, kosia, natierajú. Moja mama nevie oddychovať. Ale musím priznať, že moje deti všetkých unavia. Však keď ja som úplne k.o. večer, chápem, že sú aj oni. A čím sú tie deti s nimi menej, tým viac sa snažia upútať pozornosti. Ale teda asi je rozumnejšie skrátiť program že prídeme v sobotu ráno a odídeme v nedeľu na obed. Aspoň o tú 1 noc.
@dagas bola som v kúpeľoch v Bojniciach, išla som vlakom z TT do Prievidze, ja rada chodím vlakom a sama som bola prekvapená, vlak prázdny, každé dve hodiny chodí hore dolu. Na stanici plno taxíkov do Bojníc. Ale tak jasné, s malými deťmi je to ťažšie.
Jedine že by si z BA satelitu zobrala bolta na stanicu, aby tam nemusela nechávať auto niekde.
@0silvia0 to som skúšala, lenže je problém s autosedackami. Ja im viem dať svoje do taxíka, ale čo potom s nimi. Autobus je v tomto jednoduchší, lenže zvyčajne nenadvazuje spoje priamo na seba.
Tak potom choďte autom, keď je to vlakom komplikované kvôli iným spojom. Dcérke bude, či nebude rovnako zle, či pôjdete na jeden deň, alebo na tri.
Ak to nie je tajomstvo, v ktorej dedine pri BA bývaš? Nedá sa ti ísť do BA nejakým spojom?
@ha_ha my sme pri Senci. Dá sa ísť od nás autobusom na železničnú stanicu v Senci, odtiaľ vlakom do Bratislavy a odtiaľ do Prievidze. Alebo sa dá ísť autom do Senca, tam nechať auto, autobusom do Trnavy a odtiaľ vlakom do Prievidze. Akurát že s 2 malými deťmi je to dosť nepohodlné. Kedysi stál vlak aj v Pezinku, ale už nestojí, iba BA a potom Trnava.
Za týchto okolností by som vlakom nešla.
Tak potom choďte autom, keď je to vlakom komplikované kvôli iným spojom. Dcérke bude, či nebude rovnako zle, či pôjdete na jeden deň, alebo na tri.
@ha_ha jasné, autom sa dá. Akurát asi na otočku nie, tomje lepšie pre nás prísť v sobotu a odísť v nedeľu. Snáď s nami toľko vydržia. 🙈😅
Tak to urobte tak ako si pisala, len na jednu noc a chodte autom. Oni sa potom po vasom odchode zregeneruju, neboj
Za týchto okolností by som vlakom nešla.
@ha_ha áno, cesta autom je fajn, my sa napojíme z dediny na diaľnicu do 10.minut a až do Trenčína ide diaľnica. Teraz to tam už asi 3. Rok.opravuju a Trenčín býva dosť zapchaty, tak chodíme cez Beckov a cez tie serpentiny býva staršej zle. Keď ideme cez Trenčín, trcime tam 20 minút, to keď sa nehybeme sa mladší zobudí a potom nám zvyšných 45 minút cesty reve 😂😂😂. Radosť cestovať.
Tak to urobte tak ako si pisala, len na jednu noc a chodte autom. Oni sa potom po vasom odchode zregeneruju, neboj
@0silvia0 ďakujem, áno, to bude najrozumnejšie a najmenej zaťažujúce pre všetkých. 1 noc prespať, ešte keď navštívime jedných, druhých, babku, nejakú kamošku, to bude fajn. Pobyt skratime o 1 noc a snáď to bude lepšie.
😲 A prečo tadiaľ chodievate? To by mi teda nenapadlo, ísť od Senca do Bojníc cez Trenčín. My chodievame cez Nitru. Žiadne serpentíny.
Dala som si teraz do navigácie Senec - Bojnice, dalo mi to 3 trasy a ani jedna nešla cez Trenčín.
😲 A prečo tadiaľ chodievate? To by mi teda nenapadlo, ísť od Senca do Bojníc cez Trenčín. My chodievame cez Nitru. Žiadne serpentíny.
@ha_ha skúšali sme aj druhú cestu, ale táto sa nám páči viac. Hlavne ideme dlhšiu cestu po diaľnici. Keď už konečne spravia ten sprostý most pri Trenčíne, snáď to bude lepšie. Dúfam, že sa dočkáme v tomto živote 😂.
Dala som si teraz do navigácie Senec - Bojnice, dalo mi to 3 trasy a ani jedna nešla cez Trenčín.
@ha_ha touto chodíme.

nasi znami to riesia prenajmom cez booking a nevedia si to vynachvalit. niekedy si stari rodicia zoberu k sebe len deti a rodicia maju volny program 🙂