icon

Ako riešiť negatívny vzťah so svokrovcami?

1. jan 2025

Ahojte, možno ma niekto odsúdi, beriem, chápem. Ide o to, že nemám rada svokrovcov, to, ako sa správajú, ako žijú, celkovo sa mi to u nich hnusí. Žijú od nás 500km, takže tam chodievame na sviatky, veľkú noc a v lete na pár dní, občas nejaký víkend v roku. Manžel sa tam teší, pochopiteľne, sú to jeho rodičia. Svokor sa stále opakuje, ok, beriem, je už starší. Má však hnusné reči, že naše deti sú pohanskí diabli, lebo sme si ich nedali pokrstiť. Muž sa nad tým smeje, mňa to nahnevalo. Na všetkom sa smeje, posmieva, ohovára. Nás nezaujíma, čo kto v dedine robí. Stále to isté hovorí, ohovára, nadáva na druhých, pri tom tiež nie je dokonalý. V ich dome je smrad, plesne, zatuchnutý zápach, nevetrá sa tam, lebo mu je stále zima. Všetko tam smrdí, všade je špina, hrubá špina, neupratuje sa tam. Smeti vysypú, nemyslím takýto bordel. No proste lepkavé, špinavé, začmudlené. Prach sa tam neutiera, okná sa neumývajú, vysáva sa možno raz do mesiaca, podlahy netuším, či umývajú. Kúpeľňa je level sám o sebe. Záchod, umývadlo, vaňa - fuj. Smrdí to tam močom. Zažltnuté od moču - hnus. Svokor je zákerák, na svoju ženu je úplne hlúpy. Nadáva jej, uráža ju, že je spodina, že je humusáčka a žumpa. Ale to iba vtedy, keď sa na ňu hnevá. Namýšľa si, že chodí ona za susedmi a tam si to rozdávajú. To sú ale v hlave jeho veci, pravda to nie je. Svokra - je fajn, ale - neumýva sa, nekúpe sa, nestará sa o seba. Ale povahovo je fajn, až na to, že je liečená u psychiatra - to z alkoholu, lebo pije a z toho, že jej svokor psychicky veľmi ubližuje. Keď sa opije tak sa pociká, všade to smrdí proste. Mne sa hnusí tam byť na návšteve, bojím sa tam čokoľvek zjesť, bojím sa tam ísť aj na wc a do vane. Je to nechutné proste. Naše deti sa tam tešia, lebo babka a dedko im vždy niečo kúpia - jasné, deti to ešte nevnímajú tak, majú 4 a 2 roky. 4 ročná už vie povedať, že fuj, špina. Aj minule povedala dedovi, že smrdí. Ten sa urazil a povedal jej, že je fajnová po mame - akože po mne. Ok. Zobrala som sa vtedy a odišla som domov. Muž tam zostal, povedal, že nemám preháňať. Išla som sama s deťmi 500km autom, on prišiel o tri dni vlakom. Ak navrhnem hotel, že ubytujme sa, tak povie, že nie. Drahé to je zbytočné prachy a tak že mama asi uprace a bude dobre. No nikdy nie je dobre. Ja sa s mužom hádať nechcem, no mne je na grcanie už z toho. Tento rok to bol extrém, opitá celá rodina, aj švagor a aj svokrovci. Na druhý deň som išla domov - išiel aj muž tentoraz. Ja ani neviem, čo chcem počuť, možno sa len tak vykecať. Viem, som zlá, že ich nemám rada. Ale ja ich naozaj nemám rada. Vie o tom aj môj muž, jeho to hnevá, no ja sa pretvarovať proste nechcem. Ďakujem ak ste si to dočítali do konca, ak nie, nevadí. Len mi to príde také, že pre deti nevhodné prostredie, lepšie by bolo v hoteli, čo muž nechce, lebo peniaze. Pri tom peňazí máme dosť, za 12 rokov, čo sme manželia sme tam vždy museli spať a slovo hotel ani počuť. Čo by ste robili vy?

autor
1. jan 2025

@janinah Snažila som sa im upratať, dostala som vynadané, že ako si to dovoľujem. Vraj som fajnová žena a nie dievča z dediny. Dostali aj umývačku od nás, no čo z toho, že riady sa tam dávajú iba vtedy, ak sa nemajú z čoho najesť. Aj práčku aj sušičku majú od nás, navrhla som aj to, že existuje taká firma, ktorá im uprace a nie. To je pod ich úroveň a zase urážky, aká som ja fajnová a tak si aj deti vychovávam. Svokor mi raz prskol, že som im syna rozmaznala a nemá ich rád, lebo je fajnový už aj on. Muž vždy ako tam prídeme otvára okná, to je fakt. A za to nadávajú mne, že som ho zmanipulovala. Proste svokor to v hlave nemá už úplne okej, žiaľ. Muž to aj vidí, no nejak si to ešte asi nepripúšťa. Manžel je lekár, sám otcovi ponúkal pomocnú ruku, že jeho správanie nie je úplne v poriadku, no svokor to samozrejme hodil na mňa, že to ja som ho zmanipulovala pred mužom a robíme z neho blázna. Takže ja ozaj neviem.

autor
1. jan 2025

@deti95060810 Keby mi to dovolili, dávno by mali upratané. Alebo by som si aspoň v prvý deň nášho príchodu upratala. Ale svokor nedovolí a uráža ma, že som fajnová.

autor
1. jan 2025

@lonely66 Mne by to nerobilo problém si vyhrnúť rukávy, keby mi to dovolili. Našu izbu si riešime tak, že vždy si z domu prinesiem plachty a voňavé posteľné prádlo, muž tam hodí robotický vysávač, nech povysáva. Izbu zamykať nemôžeme, nakoľko je to starší dom a keď sa tam nebude vetrať pravidelne tak sa urobia plesne. Ale aj tak, naposledy bol matrac pocikaný od svokry, asi tam opitá zaspala. Tak sme leteli do Jysku kúpiť si nový. A to ma ozaj napínalo.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
saw_
1. jan 2025

Nechutne, nedostali by ma tam ani parom volov. Neviem, ci by som tam vydrzala navatevu a nie ze spat.

kvietok2012
1. jan 2025

Preco tam chodíš keď ťa uráža? Keď muž chce, nech ide sám...

benit
1. jan 2025

Tam upratanie jednorazove nepomoze a chuda musela by sa tam zodrat.
Ja .am sezternicu, ktora co vidi, musi mat. Ma strasne vela veci a vsade. Neda sa si sadnut, najskor kopku premiestnut. Nema spinu, len je zahadzana pre mna"bordelom". Stale obdivuje ako mam vsade poriadok, nikde nic navyse.
Navrhli sme jej so sestrou, ze jej to pomozeme vypratat. Vela veci sa vzdat nechcela, ledva sme tomu nasli miesto. A po 2 mesiscoch tam bolo to iste. Zasa bola zavalena vecmi a vsade. Nie je to klasicka xhrnacka, ona neskladuje state rarohy len ma vsade a vsetko.

mandzula
1. jan 2025

@autor ja ti uplne rozumiem. Po smrti muzovej starkej sme par vikendov chodili dedovi upratovat byt - okrem toho, ze sme vyhodili tonu veci (podla deda teda ukradli), bola tam 100-rocna spina, prach a nenormalny smrad nevetranej stariny a mocu. Vana mala mocovy kamen, ked som tam strekla cistiaci prostriedok, zreagoval a ten smrad som z nosa a vlasov nevyhnala ani po umyti, smrkali sme cierne sople z prachu, sadnut si na sedacku ci postel bolo sedenie v moci, uteraky nasiaknute stankou, chcelo by to proste vyhadzat nabytok, omlatit omietky a vytrhat parkety, aby sa tam dalo zit. Pocas upratovania sme spavali v hoteli, ja by som to tam ani po x vikendoch upratovania proste nedala plus ked tam zije clovek, ktory ma problem s pomocovanim, je to marna snaha a ten moc je proste vsade. Za seba ti poviem, ze by som to nedala, s detmi uz toboz nie.

ahhola
1. jan 2025

Ked je manzel lekar, mohol by vediet, ze tatko potrebuje psychiatra. Humusactvo dg. Gatizmus.

ahhola
1. jan 2025

Kup takyto kybel, to v tom priecinku vyzmykas, je to bezdotykove, vobec sa nemacas vo vode. S cistym mozes najskor pretiahnut okna, kupelnu, podlahy, len drevene parkety opatrne. S chutou sa pusti do cistenia, maj v talone vyhovorku...

Vas syn ma alergiu, chcete ho zabit prachom a roztocmu?
To zvladnes.
Zo smradom svokry to bude oriesok. Jej mozog si ide svoje... Ona si uz davno orestala smrdkat. 👽 Nie su trochu aj hoarderi?

ahhola
1. jan 2025
misicka31
1. jan 2025

Máš môj obdiv,že to tam dávaš. Mňa by už dávno naplo a adios.Fuj.🤮

nevenka
1. jan 2025

My sme kupili dom po starej tete, co mala xy psychiatrickych diagnoz a zila so synom alkoholikom. No poviem Ti - deti sa hrali vonku na dvore, kym sme aspon umyli drez, aby som si kde mala umyt ruky. Cikat som chodila radsej vonku na latrinu.
My sme sa smradu zbavili len vtedy, ked sme komplet vytrhali zhnite a precikane dlazky, vyhodili vsetky nabytky, obili omietky, v kupelni kachlicky. Odpadova rura zo zachoda bola derava a vsetky sracky sli pod dom. Ludia, toto by ste zazit museli. My sme ten dom chceli komplet aj tak prerabat, zaizolovat odspodu, takze tam sa hadam aj vyse metra kopalo dole a vsetko prec.
Najcistejsie bolo na povale. Nespala by som tam ani za nic, a s detmi uz vobec.

snuggling
1. jan 2025

Nechcem ta strasit, ale ked ma manzel takyto postoj k tomu aby nebol taky isty ked bude stary. Tym ze to zlahcuje a nie je to prenho podstatne by som sa bala ze aj on bude mat take komentare, lebo ved co, sak su to len slova, sak sranda. Kazdy mame pravidla v sebe inak nastavene, a ak on nevidi ze prejav jeho rodicov nie je uplne ok, a ze prekracuju hranice s tym asi nic nespravis. Mozes tam prestat chodit, ale budes za zlu. Musis si to premyslet, ze ci zatnes zuby a odtrpis to, alebo to risknes a povies dost.

alissa1222
1. jan 2025

V živote by som tam už nešla

ukulela
1. jan 2025

tvoj muz si problem uvedomuje, no zatvara oci, su to predsa rodicia .... ak nechces uplne prerusit kontakt, tak by som mu dala jasnu podmineku: penzion/alebo aj ubyt na sukromi v pohode v okoli - a ku rodicom na navstevu. neviem, kde to je, ale pokial to nebudu vysoke tatry, tak za stovku na noc (aj menej) ubytko v okoli musite najst. a teda naklad bude rovnaky, ako utekat zase kupovat novy matrac, lebo sa vam niekto do postele vysti, ci pogrcia ... muz to musi pochopit, ak chce, aby deti poznali starych rodicov, tak za tuto cenu. s upratovanim tam nepochodis, rady z diskusie s kyblom a mopom prehliadaj ... svokor sa bude len a len zhorsovat, bude to zle. zial.

ahhola
1. jan 2025

@ukulela treba skusat, mozno sa uvedomia, ze byt v cistom nie je az taka obeta...ten kybel preto, kebo pre mna to bol zazrak, ked som to objavila, ze sa mopu nemusim dotykat, dovtedy som mopovu handru vyvliekala, machala, zmykala, teraz vytlacis vodu a ides... 100m2 sa 10.min.Skor by som sa bala pri takom ich postoji k hygiene, ze ani tie paprcky si neumyju nie ze denne, ale ani tyzdenne💔vitaj hepatitida, chudak deti

ukulela
1. jan 2025

@ahhola teraz chápem, nemyslela si to zle. Len tam to už asi nepôjde. Svokor agresívny najskôr s nejakou nastupujúcou dg, svokra alkoholicka, čo sa počura aj deťom do postele.... Moja mama tiež starkej na kopaniciach vždy vyradila, no ona ju pochválila. Bolo to gazdovstvo, bordelu sa dnu nanosilo.... Ale toto je iné. Oni nemajú záujem.... Ako ten svokor z diskusie z rána, čo sa 10 dní ja návšteve ani neumyl. Tam už uvedomenie nenastane,keď tam je aj agresia. A pomoc odmietajú. Mne by to za tie nervy nestalo. Prísť pozrieť rodičov a utekať kupovať matrac? No nie.

mandarinka555
2. jan 2025

Je teda extrémne smutné, že si nepoznala mužovu rodinu a nevedela si, do čoho ideš....

vorkola
2. jan 2025

@janinah Presne tak,suhlasim s tebou,ved ked su alkoholici, tak aj to je choroba, a treba im pomoct aspon s tou hygienou,,teda s tym upratovanim. Ked to damicke nevadilo, ked spolu chodili, tak nech jej to vadi teraz, a vyhrnula rukavy aj ja , a vycistila vsetok plevel.

evaachesa
2. jan 2025

Autorka a teba muž núti s nožom pri krku tam chodiť či prečo tam stále chodíš do takého humusáckeho prostredia a ešte s malými deťmi? Fuj, na grcanie mi je pri tej predstave. 🤮 Buď to tam poriadne vyluxuju pred vaším príchodom alebo idete na hotel. Stretko s deťmi jedine niekde mimo ich domu. Ďalej by som ani nediskutovala. 🤷

autor
2. jan 2025

@vorkola 😉 dámička, s mužom sme začali chodiť, keď už býval sám. Pomocnú ruku sme im dávali veľa krát. Odmietajú. Svokra by možno aj prijala pomoc, svokor všetko zhejtuje. Majú od nás umývačku, práčku, sušičku a robotický vysávač. Aj upratovačku, či upratovaciu firmu sme im navrhli, čo svokor totálne chytil nervy. Keby som muža poznala aj skôr, aj tak by som ho chcela, je to dobrák, ja ho chápem po ľudskej stránke, že ľúbi svojich rodičov. Oni ho podporovali, len teda sú bordelári. Dali mu peniaze na bývanie keď študoval, na 18 mu kúpili auto napríklad - oni nemajú problém s peniazmi, oni majú problém so svojím duševným zdravím, s alkoholom. Trvá to u nich už roky, muž stále hovorí, že oni sú jeho inšpirácia, prečo išiel na medicinu. A tiež vie, že takto žiť nikdy nechce. Muž je lekár a nejeden krát hovoril s otcom, že potrebuje odbornú pomoc. Svokra ju prijala, lieči sa u psychiatra, aj bola hospitalizovaná od kedy sme spolu 5x po dobu jedného alebo dvoch mesiacov na psychiatrii v nemocnici, ale tých pokusov už bolo. Vždy podľahne alkoholu. Svokor jej vyčíta napríklad aj to, že sa bola liečiť, lebo ju tam určite pretiahol niekto. Takéto on má zmýšľanie a toto ju ničí. On sám potrebuje doktora, no nepriznáva si svoj problém. Oni keby chceli, tak majú dávno upratovačku, lebo na to majú, no nechcú. Ja nemám problém im upratať, my sme to s mužom skúšali, márne. Paradox je, že svoje autá majú čisté, vyleštené a povysavané. V dome akoby bomba spadla. Príde mi od veci tvoj komentár, možno si nečítala všetko.

autor
2. jan 2025

@mandarinka555 aj keby som poznala, tak by som s mužom bola. On je dobrý človek a ľúbime sa. Včera sme mali debatu a na veľkú noc tam pôjdeme a vraj si to spojíme s oddychom na chate v ich okolí. Takže sa teším, asi videl, že tieto sviatky bol extrém už aj na neho.

aurora33
2. jan 2025

No fuj, mňa by tam nik nedostal. Je mi zle len keď to citam.

tamitamitami
2. jan 2025

Proste by som si ubytovanie riešila v svojej réžii a hotovo. Nebola by som v špine a smrade.

zuzka1117
2. jan 2025

@vorkola môžeš sa hanbiť za svoj komentár "keď to panicke nevadilo " .prečo by to podľa teba mala ona čistiť ? Ty máš takú nízku sebahodnotu, že zapreš samu seba a ideš čistiť bordel niekoho iného kto ťa popritom ešte aj uráža ? Fakt kvalitná podpora žena žene. Ani sa už nečudujem, že je na Slovensku toľko týraných žien, keď veľa komentujúcich radí, aby sa autorka zaprela a prišla tam s handrou a vedrom, aby to všetko vyčistila alebo nech zatne zuby a vydrží to 🤦

sidicek
2. jan 2025

@nikpa ale jemu to nevadí tak asi ma tiež skony k spindirstvu, len ho žena drží, ze upratuje a perie.Keby bol iný ,tiež by ten bordel a smrad videl a hnusilo by sa mu to, ako aj mne len po prečítaní

sidicek
2. jan 2025

Lekár???? Asi velmi slaby, tomu ani neverím, ved len z prečítaného je jasne ze rodicia potrebujú psychiatra a smiať sa z toho humusu co popisujes ,keď ako lekár má nadštandardne hygienické návyky [teda aspoň by mal mat] pre mňa úplne nereálny príbeh

bonboniera
2. jan 2025

Autorka, debilne komentare o princeznickach a kralovnach neries, jedna co ti to napísala ma takú diagnózu ze by si od svokrovcov nechala aj na.rat na hlavu a keby do každej diskusie týkajúcej sa svokrovcov nenapisala ze nevesty sú kráľovné a svokrovci sú dobrí “lebo ti predsa vychovali muža” tak by pravdepodobne skolabovala.

Veľmi ma mrzí ze máte takúto situáciu, ja si to neviem ani nechcem predstaviť a bohuzial problem je tvoj muž ktorý pred tým zakrýva oči ale to sama vieš :( ja by som tam nechodila vôbec, veď rozmaznanu kráľovnú a jej rozmaznané deti aj tak vidieť nechcú ;)

ukulela
2. jan 2025

@sidicek čítaj, čo autorka píše. Mamu dotiahol na liečenie aj do ambulancie, otec odmieta. Tam cesta končí, kým niekomu neublíži. Prečo by mal byť zlý lekár? Len preto, že pochádza zo špinavej chalupy? On si to uvedomuje. Len nechce odstrihnúť rodičov.