Ako riešiť neodbytnú svokru na letnej dovolenke?
Svokra si planuje letnu dovolenku u nas aj s jej 2mi vnuckami, ako to riesit? Je neodbytna.
@svetlonos no nemá sedemesacne babo....ale nevadí.
@lenjaja84
Manžel neriesi? Povedz svokre ty ze chodit nemajú, si po operácii, nie je ti dobre. A zavolaj jej pred muzom alebo jej to pivoe on pred tebou. Ak nie, voláš ty a ak príde, môže buknut zrovna hotel. A ze by som bola za mrchu? Nevadí! Pokial nehľadí na teba muz, hlaď na svoje zdravie sama.
@maciatkolulu
máš pravdu, stara sa od 7 mesiacov sama keďže muz robil mimo SK. Ale ten zvyšok sedí. Teba dcéra pozve a to je v pohode predsa, nesedis hnilo na zadku ako tu pani svokra.
@lucilaines
No hej ale ved už len ta arogancia obťažovať niekoho po operácii, by som sa hanbila ako pes. Ale sú ľudia, ktorým môžeš povedať 10x aj tak nepochopia. A autorka pisala, ze ani muz nie je celkom v pohode a je unaveny asi zo všetkého. Ja tomuto nepochopím, je to egoisticke.
Zrušila som aj moju mamu keď mi to nevyhovovalo.
@svetlonos no vidis ja by som zase nikdy naozaj nikdy nepovedala svojej mame, ze u mna nie je vitana a nezelam si ju v mojom dome. Ani keby som chodila o barlach a mala spat na gauci. Nastavit pravidla, aby prisla kedy mi to vyhovuje, na pocet dni, ktory zvladnem a nastavit jej ocakavania, ze momentalne im uvarim na obed maximalne mrazenu pizzu, to samozrejme ano. Teraz mi to nevyhovuje, lebo sa zotavujem po operacii, ale pridite prosim o mesiac. Alebo pridite vtedy a vtedy ked je doma aj muz, pripadne pridite sama bez vnuciek, vsetko beriem. Ale mna by zase fackovala hanba, keby som mamu, ktora sa o mna 20 rokov zivota starala a chce prist ma navstivit zrusila, lebo ja som unavena. A nikdy by som to nechcela ani po mojom muzovi.
@svetlonos neviem...nejako neverím celkom všetkému a chcelo by to pohľad manžela,svokry,svagriny,švagra,je to jeho mama,jeho,rodina a ja osobne by som si svoju mamu obskakovala,ok,autorka je po operácii,ale aj to pridala až trossssicku neskôr😉🙃dosť podstatný informáciu. Rovnako ako pozabudla napísať,že dieťa má už vyše troch rokov. No dobre. Plus tie deti sú deti manželovho súrodenca,sú tam raz za čas. Dosť smutné celé. A ja pevne verím,že nevychytam takýto druh nevesty. Môžete sa do mňa pustiť ,je mi to úprimne jedno. Ale ja som u dcéry (byt je zatov,iba jeho,nadobudol ho pred manželstvom) ako doma. Kebyže teraz zdvihnem tlf a poviem,že chcem prísť,neverím,že by povedal/la nie. A to mám jej malého otravného predpubertalneho brata ako bonus vždy so sebou. Verím tomu,kebyže má druhá dcéra deti,že tiež nepovie nie a nie len raz do roka,či jedna,či druhá,že sa jej natiskame,ale naopak,pozve nás sama. Ani jedna z mojich dcer nevyžaduje keď sú doma u nás,aby som okolo nich skákala,vezmú si sami,aj zať. Kľudne aj navaria Nie je to o Tom,že moje deti,a on...sme rodina. A nie ,hej ty z ulice. Ale zjavne to tak nefunguje všade. A áno,kebyže to nevyhovuje prvý júlový týždeň,normalne sa povie,ale jeden týždeň za dva mesiace sa nájde,zaručene. 🤷
Nuž a potom tu máme témy,ako svokra mám radšej decka od švagrinej,nám nestrazi,nase nevolajú na prázdniny,nechce k nam chhodit. Kupuje malo darčekov,svagrovym nakupuje veľa,nepozyva nas atď....ja sa fakt nečudujem niekedy ....
@maciatkolulu
vies, ja jednu takú svokru poznam, tak mi to nepríde nerealne. Vy ste si vsetcia sadli a to je super. Ono vies, nie sú len "protivne" nevesty ale aj tie mamy, ktorým respekt nič nehovorí. Status rodiča neznamena, ze ho dám vzdy za každých okolností na prvé miesto. Ved aj dospelé deti maju právo citit sa nekonfortne a odmietnuť návštevu rodiča, toboz v prípade autorky. Nie sme všetci rovnaki, každému vyhovuje niečo iné. Niektoré vztahy vyzerajú byt na oko fajn ale v skutočnosti je to iplne onaksie.
To neber ako útok na matky a svokry, no nie vždy si sadnú povahy.
Môj švagor by si moju mamu kludne aj domov nasťahoval. Ja nie lebo sme diametralne odlišné, s vlastnou mamou.
Nie všetko he čiernobiele 🙂
@lucilaines
autorka ale nemusela napísať všetky príčiny, teda medzi riadkami sa ich dá vyčítať o dosť viac ako napísala 🙂. A ist proti sebe aby som urobila to co sa očakáva podľa noriem? Nie je všetko zlato, co sa bliští.
Asi by som jej vysvetlila, ze ten tyzden akurat pojdem k rodicom a nech si ten tyzden u nas s vnuckami uzije, ze je zlata, ze sa postara o kvietly a vsetko ostatne a super, ze manzel neostane bez tepleho jedla😘bozkavam a pekne leto zelam
@svetlonos no lenze toto je dost sebecke zmyslanie. Neviem na co narazas ako priciny medzi riadkami, zrejme, ze si autorka so svokrou nie su uplne sympaticke. Lenze je tu aj autorkin manzel, jedna sa tu o jeho matku. On sa nejako k cinu nema aby maminu navstevu zrusil, takze pravdepodobne jemu az tak nevadi, mozno dokonca raz za ten rok tu mamu na navsteve mat chce a nechce ju odmietnut. Neviem ci mas deti, ale neviem ako by si sa citila, keby si ty nebola tvojej neveste sympaticka a teda ona predsa nepojde sama proti sebe aby vyhovela normam a ocakavaniam a odkaze ti po synovi, ze u nich nie si vitana, lebo ona je unavena a nebude sa kvoli tebe predsa premahat a nie je ani ochotna sa dohodnut na kompromise. Lebo ved nejaka norma, navsteva tvojho syna a vnucata, ktorych by si chcela vidiet, ju nemusi zaujimat. Ja si proste myslim, ze zena, ktora vychovala mna resp. mojho manzela si zasluzi odo mna aj nejaky ten ustupok, aj to ze raz za rok pojdem sama proti sebe na par dni (zdoraznujem, pri mnou urcenych hraniciach), ked nas chce navstivit.
@lenjaja84 veď normálne dvihni telefón, svokra počula som, že chcete prísť, no bohužiaľ som po operácii, potrebujem sa zotaviť, takže toto leto absolútne neprichádza do úvahy, ale nabuduce môžeme niečo vymyslieť... chvíľu vy u mňa, chvíľu ja u vás.Taký istý telefonát by bol mamičke tých deti,aby vedela ako sa veci majú.
Autorka, povedz svokre, že nemôže prísť, lebo celé leto bude u teba mama, sestra, sesternica, kamarátka, čo sa ti bude starať o malú o nákupy a varenie , lebo si po operácii a musíš sa šetriť a rehabilitovat. Ale že by ti veľmi pomohla keby prišla, a vymenila ich na nejaký čas a postarala sa o to, ale bez vnuciek, lebo to by asi bolo už na ňu vela
@lenjaja84 napísala by som jej, že ak chce prísť, tak len ona sama, bez tých detí, lebo vtedy sa venuje im a nie tvojmu dieťaťu a vy z nej nič nemáte. A ak príde, neobsluhovala by som ju, vôbec, na úvod by som jej povedala, že vie, kde je chladnička, nech si vezme sama čo chce.
@lenjaja84 po prečítaní tvojich komentárov, by som muža požiadala, aby je zavolal a rázne povedal, že toto leto nie, žiadne návštevy neprijímajte, lebo si po operácii a máš komplikácie. Že keď sa budete chcieť vidieť, prídete vy za ňou. Bez diskusie. Nech jej to oznámi.
Teraz máš dobrý dôvod tento hlúpy zvyk skončiť, využi to určite.
.. normalne by som jej zavolala alebo poslala sms . ze si to nezelam ..a ak by sa ajtak dotrepali tak neotvorit, nedvihat a hotovo ...hned by pochopila ..a odkazat manzelovi nech jej to vysvetluje aj 100 x a teba nech neotravuje..
Ja len rozmýšľam,že či by ste tu všetky rovnako reagovali,kebyže ide o vašu mamu a raz do roka.... Mne to príde dosť silné všetko,čo tu väčšina píšete. Si vezmite tých svojich syncekov,co teraz pomaly do xy rokov samé bio tycinocky,nedáte ich ani na hodinu od seba,lebo však to by nikto nevedel lespie sa postarať ako by a baaac,nevesta rozhodne,že proste ani raz do roka,ani za boha nebude variť pár dní pre vás,prípadne pre súrodencovi deti. No dobre....ono vážne v tomto ja verím,že sa všetko vracia. Kebyže sa jedná o celé prázdniny,alebo každý druhý víkend. Nuž....
Inak z manželky sa vie stáť lusknutim ruky totálne cudzia osoba,z matky nie. Aj na to treba myslieť občas,že ten chlap má tiež niekde hranice. A nepomôžu ani deti.
@maciatkolulu ja osobne, aj keby to bolo moje decko a takto by sa chovalo,dostalo by odpoved NIE
Ved povedz, ze ak sa im tak pacilo, tak im nechas kluce od domu, ale ty ides, napr. ,k svojim rodicom.
@maciatkolulu zial moj partner bol vzdy u nej ten posledny,som s nim 15r,ani obed mu nenavari,peniazmi ju podporoval a ako byvame v novom dome, pozyva sa sem s jeho bratovymi detmi!
@lenjaja84 akoze tvojej svagrinej nie je trapne ti poslat deti na prazdniny? Zavolaj jej a povedz, ze si rada, ze sa im u teba minuly rok pacilo, ale tento rok mas komplikacie po operacii a starat sa o troch ludi navyse nie je momentalne v tvojich silach.
Autorka, radím zavolať svokre a švagrinej - že idete tento rok s malou na oplátku vy k nim a na budúci rok zas u vás 🙂 .... žiadne jednostranné návštevy. Nezabudni si narozkazovať jedlá podľa tvojej chuti a oddýchni si u nich 🙂
@lucilaines
nie to medzi riadkami som nemyslela vztah medzi ňou a svokrou. Ten opisala priamo. Je tam veľa skrytého, nevidíš to a je to v poriadku. Pokial by mi moje dospelé dieta vysvetlilo situaciu, kludne by sme našli iný čas na návštevu. Ako som napísala, niekomu 10x povieš tvári sa chapajuco a na 11ty urobi aj tak po svojom.
Podľa toho čo píšeš, mas okolo seba v rodine vacsinou respektujucich ľudí a to je super. Keby som mala rozpisovať co som ako presne myslela, tiez by to bolo na esej.
Napríklad ex mal super mamu, ona bola svokra na pohladanie. S tou by som nemala problém ísť kludne aj na dovolenku, nákupy. Travili sme spolu dosť času. Ale ona vedela co je respekt aj v tých najkrytickejsich sotuaciach 🙂 Mala som ju veľmi rada, o tu by som sa kludne aj starala keby bolo treba.
Tu v diskusii nejde o každú svokru ale o túto konkrétnu. Prečo berieš co som napísala skoro osobne? Ved ty si isto z tých lepších svokier 🙂.
@svetlonos no moje deti su skolkari, takze ja svokrou este nie som, ale dakujem.
“Pokial by mi moje dospelé dieta vysvetlilo situaciu, kludne by sme našli iný čas na návštevu”- no ved presne toto iste pisem aj ja. Najst cas, ktory vyhovuje obom je samozrejme. Ale tu sa bohuzial vacsina reakcii nesie v duchu “povedz manzelovi nech si s matkou urobi poriadky, zamkni dvere a na tyzden odid”. Ano, mam okolo seba respektujucich ludi chvalabohu. Ale dovolim si tvrdit, ze k tomu prispievam svojim respektom aj ja. Nemozem cakat, ze svokra bude respektovat mna, ked jej zrusim jednu navstevu v roku. Tak isto by som necakala, ze manzel bude nadseny , ked ho postavim do situacie, urob si s mamickou poriadky. Komunikacia a kompromisne riesenie sa da najst aj v tomto pripade u tejto konkretnej svokry urcite.
@lenjaja84 tak jej povedz nie, ze tento rok prídete na týždeň na prázdniny vy ku nej
A tie deti niekomu patria hádam....švagrinej treba zavolať, že ty by si potrebovala pomoc s malou a nezvladas to variť pre ďalších troch a upratovať po nich.

@svetlonos preto hovorim, ze staci normalne komunikovat a da sa to vyriesit aj bez toho, ze zrusim matku svojho muza a nepustim ju do domu na navstevu. Autorka ma aj muza, syna svokry, ktory predpokladam je aspon niekedy doma. Ako som napisala, nasmerovat svokru na navstevu vtedy, kedy je tam aj muz. Hadam zvladne pre svoju matku navliect postelne pradlo, urobit kavu a kupit o 5 rozkov navyse a zobrat netere na zmrzlinu. Tak isto ako som pisala, moze navstevu skratit, napisat ze muz bude doma len tri dni, nech pridu vtedy sama si na nich po operacii netrufa. A tak isto si moze nastavit uroven obskakovania. Povedat som po operacii, nebudem okolo vas skakat, zoberte si jogurt z chladnicky prosim, nalejte si vodu do pohara ked ste smadni a miesto kolaca tu mate keksy z krabice je vzdy slusnejsie ako zrusit manzelovu matku, ktora chce prist na navstevu raz za rok. Ano je to urcity kompromis a nepohoda z autorkinej strany, ale tak ja osobne by som nemala problem to urobit pre rodinu🤷♀️