Ako riešiť nevyžiadané detské veci od rodiny?
Ahojte, som tehotna, za chvilu rodim. Ako riesite to ze babky samovolne objednavaju/nakupuju babatkovske veci a nosia nam to do domu? Bez opytania? Proste my si aj sami chceme pozriet produkty ake su dostupné, ake sa nam pacia atd. Keby sa aspon opytali ze toto moze byt? Ale nie rovno povie ze ja som objednala mantinel do postielky. To je normalne spravanie?
Ja som mala veci po kamoške, čo mala ročnú malú. U nej sa takto rodina vybláznila, teda sme mali skoro všetko darované.
Rodine som rovno povedala, že nechcem nič. Ak chcú, čo i len 3e hračku, nech jej to radšej pichnú na účet a dajú v budúcnosti. Bývame v byte a pri tom šialenstve by sme nemali kde bývať. Svokra trošku bojovala, ale pár x som jej vysvetlila, že ani odev, ktorý šijú deti a je plný chémie, vhodný nie je.
Na sviatky spravím zoznam. Väčšinou to kúpim ja a potom vyberiem peniaze a dary rozdelím.
Dookola vysvetľujem a keď aj príde čínska hračka za 3e, rovno aj odchádza. Rovnako hračky, ktoré kúpia. Chápem, že cena je lákavá, ale ja pozerám na veci aj zo strany toxických látok. Teda u mňa toto neprejde.
A bez urážky, tak ako ja dokážem rešpektovať iných, očakávam rovnaký rešpekt aj ja. Ak sa niekto urazí, nie je to môj problém. Vždy ponúkam riešenie aby bola obca celá a vlk sýty.
Ahoj autorka, možno nakoniec zistíš, že sa ti tie veci aj zíjdu. U nás kočiar vyberal manžel, postieľku svokrovci, oblečenie som mala po krstnej a bola som rada, že ma od niektorých vecí odbremenili. Mne to neprekážalo. Ja som si viac potrpela na tom, akú obuv budú moje deti nosiť a nebola som rada, ak toto kúpil niekto iný.
Teraz mi už vadí ak oblečenie nakúpia bez toho, aby sa s nami poradili. Častokrát sú to malé veľkosti, čo už deti neoblečú. Škoda peňazí...
Keďže dieťa potrebuje veľmi veľa toho a rýchlo z toho vyrastie, bola som vďačná všetkému, čo som dostala. Niektoré veci ponosí len 2 - 3 týždne. Keďže som si potrpela na čistučké dieťa a pri každom ušpinení hoci len trochou slinky, prezliekala som. Tak som dieťa celé prezliekla asi 12 - 15 krát denne. Do roka vyrastie 6 veľkostných čísel. Ja som mala z každého čísla tak po 24 - 30 kusov dupačiek, toľko isto košieľok, body, atď. Zabralo to 2 veľké skrine, ale bolo vždy čisté. Nikdy nebol problém, že nebolo dosť čistého. Potrpela som si na pekné veci, čo vedeli tí, ktorí obdarúvali. Keď začali chodiť, v zime som potrebovala asi 6 - overalov, vetrovky a otepľovačky. Dieťa na prechádzke spadlo a ... Buď vďačná za to, čo dostaneš.
Nie je to normalne spravanie, ale z vlastnej skusenosti a z diskusii na MK uz vychadzam, ze vacsina babiek sa nechova normalne. Cest vynimkam
Ja by som im to odniesla vsetko naspat s tym, ze toto bude mat u babky ked pridete 🙈 a ked budu mat oni svoj domov zararozeny blbostami, tak snad prestanu 🤷🏼♀️
Alebo to predaj/daruj a kup si podla seba.
Ja nechapem nazor, ze ake mate stastie a nemusite kupovat aspon, nie ked niekto dovlecie kopec veci bez opytania, tak to nie je stastie. Stastie je mat rodinu, kt sa zaujima a ked chce nieco podarovat, tak sa opyta co potrebujete áebo prispeje na vec kt vyberiete vy.
Mne svokra tiež nanosila veľa vecí mimo môjho vkusu, deti to nemali ani raz oblečené. Niečo som darovala kamarátkam alebo rodine. Teraz je švagriná tehotná, tak zvyšok podarujem jej a konečne sa toho zbavim.
Pytas sa, ci je to normalne. Tak da sa to tak povedat, resp. je to bezne. Kazdy chce pomoct, aj financne, aj aby ste nemali starosti, rodina je nadsena, chce sa tiez nejak zapojit a nevedia co robit, tak sa budu do vas starat. A tym to zacina, musis si urcit hranice a naucit sa ako s nimi komunikovat, lebo vacsina rodin z dobrej vole sa potom stara naozaj do vsetkeho, lebo chcu pomoct. Je tam aj iste nadsenie, kedy maju pocit, ze tebe ako svojmu dietatu/vnucatu chcu pomoct, stale ta vidia ako dieta a chceli by ti pomoct tak ako ti pomahali vzdy so vsetkym, ked si bola mala. Maju casto pocit, ze sme este prilis mladi a neskuseni ja rolu rodica a ide o dieta, tak im to neda a chcu prilozit ruku k dielu, aby si boli iste, ze bude vsetko fajn.
Vies byt razna a zakazat. Vies ustupit a nerobit konflikt a znasat to vsetko. Alebo vies spravit kompromis, povedat, ze nech tolko toho nenosia, ze si chcete veci zohnat sami. Ale aby mali pocit ze su sucastou, navrhni im, v com mozu pomoct. Co mozu kupit, prichystat, vysvetlit ti. Aby si ich uplne neodstavila a sa nenanucovali, ale aby sa nestarali zase do vsetkeho.
Dostavala som tak vela veci od svokry, hlavne oblecenie, sice nove ale z najlacnejsich obchodov, sialene farby, strihy a hrozne materialy, nic s nicim sa nedalo kombinovat. Snazila som sa jej to naznacit, povedat ale ona pokazde tasku doniesla jej to robilo radost. Tak ked sme s nou volali na video obliekla som dceru do toho na hodinu, podakovala a mala som pokoj. Nieco nosila po dome, nieco som predala nieco vyhodila alebo darovala dalej. Svokra uz zomrela a moji rodicia toto nerobia tak uz si kupujem vsetko sama a niekedy si veru s usmevom na tie skvosty spomeniem.
Aj mne to spravila svokra, doniesla Ikea tašku od susedovcov po deťoch. Mne sa v tom ani prehrabovať nechcelo..Vraj oni si potrpia, a pekne kvalitne. No prd. Ešte aj špinave niektore veci, Pepco, Tesco.. Sprate po troch deťoch ožmolkovane niektore veci. Vybrala som par veci. Nakoniec som zistila, že to boli im darovane.. Merino a take drahšie značky a povedala som jej, že poslednykrat. Že ja o to nestojim, nemam to kde dať aj keby som veľmi chcela, oni chcu kupiť, moja rodina chce kupiť malemu, ja mu chcem vybrat proste že nie ..
On vyrastie rychlo a ja chcem aby mal na fotkach pekne vecičky, aj keď ho obliekam tak sa z toho chcem tešiť, nie tam ožmolkovane mu davať, škarede krikľavozelene tričko s modrym dinosaurom .. A musim povedať, že sa drži. Povedali sme, že plienky a vlhčene vždy urobia radosť tak to nakupuje vždy keď mame prisť. Popripade nejaku hračku. Hrazdu čo nam posunuli tiež po brata koňa deťoch mi akurat nervy robi lebo sa neda zložiť a už som do nej tak 10x kopla.
Musiš to zastaviť, lebo to nebude mať konca a nielen od svokry, alw aj od znamych atď.
Mám takú svokru. Aj som sa s ňou snažila dohodnúť, že nech najskôr zavolá, čo mi vnúčatám treba kúpiť, ale nefunguje to. Kúpi čo jej poviem, a k tomu ešte niečo ďalšie. Rázne som ju zastavila, keď mi začala nosiť detské veci zo second handu. Alebo umeliny polyesterove. To už nenosí našťastie. Kupuje ale najlacnejšie veci v Kiku/Tescu. Čo sa mi páči, si nechám, čo nie dávam do kontajnera na oblečenie. Mám kopec vecí po kamoške, preto takmer nič nepotrebujeme. Na druhej strane, 2 alebo 3 kúsky našla svorka fakt pekné a odložila som ich aj pre ďalšie bábätká.
Btw, po narodení prídu narad hračky, pripravte sa na to...
Vidieť z príspevkov, že mnohé z tých mamičiek sú veľmi dobre situované a vedia si všetko zabezpečiť samé. Pri kúpe sa nekupuje jeden kus takej veci v danom čísle, ale aspoň 15 - 20 kusov. Ak má byť obliekanie bezproblémové a vecičky majú byť kvalitné a v dostatočnom množstve, aby dieťa bolo bolo vždy čisté, nestačia 2 - 3 kusy, ktoré sa nám páčia. Nie je to o módnej prehliadke dieťaťa. Niektorú vec má oblečenú len 20 min. a už treba prezliekať. Dala som si námahu spočítať sumu na slušnú výbavičku, ktorú má naša 9 mesačná malá. Spolu so všetkým je to 10 700 Eur. A v tom nie sú ešte veci do roka. No je mi ľúto detičiek, ktoré sú odkázané na niekoľko (pekných) vecí a občas tie detičky nie sú absolútne čisté, prípadne sa im oblečenie narýchlo suší na radiátoroch, aby mali čo obliecť. Poznám takéto prípady. Ak sme sa rozhodli pre dieťa, musíme mu pripraviť podmienky a ak pomoc nechceme, tak si pripraviť aspoň 10 000 Eur.
@evkatk 15-20 kusov? 😀 to je trocha prehnane myslim.. Však kym nejedia normalne jedlo/ prikrm ani sa nemaju od čoho poriadne ušpiniť. My perieme tak každy treti deň, všetko mi schne normalne na sušiaku, všetko aj žehlim dokonca. Má tak približne 8-10 vecí z jedneho čísla. Kupujem vačšinou sety kde je toho viac. Pyžamka nevie ani ušpiniť, to iba z principu ma každy druhý deň čisté. jedine Ak dieťaťu toľkokrat do dňa pretečie plienka, ale tak to asi nemá dobrú veľkosť. + náš je teraz v lete často aj na nahoľaka doma 😄
Aj nám sa švagor čudoval prečo nechceme ich 10rocne polorozpadnute vajíčko pre bábo.
@frantisska 🤣🤣🤣 ach jaj
@evkatk Koľko? 😃 Nesranduj...jedine, že potrebuje Vuitton dupačky a Versace kabátik. Bežnému bábu na ogrckanie a zadrbanie od príkrmov stačia aj Pepco pyžamká, pre náročnejšie povedzme Lindex, za pár €. Veď z toho o pár mesiacov aj tak vyrastie - to isté aj ostatné veci, postieľka, kočiar, cumlíky. Poslúžia rovnako dobre ako všetky ,,neznačkové,, 😉
Robí sa to, ale normálne to nie je.

Neviem, či je to normálne správanie ale robí to aj moja mama. Prvé vnúča, prvé dieťa po 20 rokoch v rodine. Kupuje všetko, naozaj všetko. Ja som ešte nič nekúpila, lebo ešte mám chvíľu čas a moja mama deň čo deň nejaký kuriér alebo balík.. nechcem jej kaziť radosť a nám s manželom to trochu pomôže.. beriem to tak, že aj tak za chvíľu bejbino z toho vyrastie.. a napríklad si myslím, že lepšie nové ako 23-25 rokov zatuchnuté oblečenie po všetkých v rodine 🤭 Akože vyberiem pár vecí ešte po mne ale to skôr tak z nostalgie a na fotky.. jediné, čo som fakt povedala, nech nikto nekupuje je kočík a autosedačka.. toto bola moja podmienka.. ja si chcem vybrať kočík podľa seba.. ale určite sa s nimi porozprávaj a urči si hranice.. 🙂 držím palce a krásne tehotenstvo 🍀