Ako riešiť nevyžiadané detské veci od rodiny?
Ahojte, som tehotna, za chvilu rodim. Ako riesite to ze babky samovolne objednavaju/nakupuju babatkovske veci a nosia nam to do domu? Bez opytania? Proste my si aj sami chceme pozriet produkty ake su dostupné, ake sa nam pacia atd. Keby sa aspon opytali ze toto moze byt? Ale nie rovno povie ze ja som objednala mantinel do postielky. To je normalne spravanie?
@zuzitko74 ano a to mi je luto presne urobit. Vratit im to. Naco to kupovali a minali peniaze…..
Tu musis nastavit hranice natvrdo slovne. No ber to z lepšej stranky - ide o nove veci. Nie vsetko musi byt škaredé /tvojmu oku nelahodiace.
Mne sa stalo horšie. Nazvime to rodina bez mojho súhlasu nanosila 8 obrovských tasiek starého oblečenia. Vraj si mam povyberat. Tak som "povyberala ", urobila som z toho 12 tasiek a odniesla danej osobe naspäť priamo do bytu😊 Pretože jasne som predtym povedala, ze si stare oblečenie neželám. A nerespektovala, kym som bola v pôrodnici tak nanosila.
Ahoj, no nie je to normálne, ale babky to zrejme vidia inak, chcú ,,pomôcť,, a neriešia, že je to nevhodné. Ja by som im slušne povedala niečo v zmysle, že určité veci pre bábo, hlavne tie veľké (postieľka, kočiar, nábytok, či obliečky...) si chcem vybrať sama podľa vlastného vkusu. Drobnosti typu pyžamo, cumlík, hračka by mi ako darčeky nevadili. Možno to trebalo komunikovať skôr, prípadne ak chcú tak strašne nakupovať, mohli Ti dať radšej darčekovú poukážku...Nechcené veci posuň ďalej alebo popredaj a kúp podľa seba a vysvetli im, ako to vidíš Ty s nákupmi...
Ako pise kocka vyssie, tuto musis zasiahnut... urob baby zoznam, presne co potrebujes, to im daj, ze kto chce nieco s toho kupit, ze sa potesite - ale konkretne - znacka, link, obchod, kde sa to da kupit... nie oblecenie, ale doplnky, monitor dychu, vanicku do vane, kozmetiku a ki ony... oni sa chcu "zucastnit" narodenia vnucata a "pomoct", je to pochopitelne, ale otravne a zbytocne... treba si skutocne v klude sadnut a povedat im, co treba a co ti skutocne chyba a ze oblecenie NIE, ze to si fakt chces vybrat sama...uvidis, viac sa spravit neda, ako to potom vyhadzovat...
no začni si zvykať, že musíš byt asertivnejsia. citit tak trochu že to asi bude prvé babo v rodine či? tak všetci nateseni a hurá všetko kupovat. ja by som drahšie veci normálne povedala že mech to vrátia vymenia, používať to nebudeme. veľké opachy ktoré nechcem a zavádzali by rovno vrátiť majiteľom. oblecenie co sa ti nepáči proste niekam odlož. mantinel keby sa mi nepáči nepoužijem, pri prvej výčitke by som si rovno hubu otvorila že sa mi nepáčil a výbavičku do postieľky pre babatko som si vybrala sama podľa seba a bodka. nebudú mi predsa vnucovať co sa mi nepáči, keď pri prvom babatku je to naozaj take, že si to chce človek vychutnať. babky tu možnosť už mali, teraz si vyberáš ty
toto sme mali aj my. najskôr som sa snažila im vysvetliť ( svokrovcom, tí boli takí až príliš akční v nakupovaní), že tie veci nechcem, nepotrebujem. Keď to nešlo, tak sme rezignovali a povedali si, že fajn, aspoň ušetríme. A ako píšu vyššie, potom sme už len vraveli, že čo majú kúpiť. Takže my sme ušetrili. Čím dieťa rástlo, tým kupovali menej. 🙂 Peniažky sa vám zídu, a napr. taký mantinel využijete cca max 1 rok. Tak je to v podstate jedno. 🙂
Ja som to riešila tiež. A u nás to boli veci z temu. A veľa, čo najviac ideálne. Lebo však euro to stojí, tak toho nakúpim za vagón. Vysvetlili sme, že ak chcu niečo kupovať, radi im povieme čo by sme chceli, lebo takto tie veci skončia v koši a vyhodia sa len zbytočne peniaze. Našťastie sme sa stretli s pochopením a teraz fungujeme tak, keď chcu niečo kúpiť, napíšem par veci lacných a pár drahších a môžu si vybrať aby sme mali aj prekvapenie ale nie neželene. Ja som mala ešte nápad, že spravím zdieľanú tabuľku pre mňa, svokru a mamu a budem tam písať čo chcem a škrtať co mám, že reku keď chcu kupovať tak efektívne 😂😂 ale už sa mi to zdalo cez 😂
Ked som bola ,,mlada" a teda cakala syna , hej vadilo mi to. Teraz taka citlivka niesom, bola by som rada ze mam s tym pokoj 😃. A vlastne, ani by som uz neriesila co sa mi paci ,nekupovala drahe sady a hladela len na praktickost a na to ze vsetko budem mat len chvilu.
Ja keď som čakala Malú, tak som zakázala kupovať ostatným hned na začiatku. Že proste my sa na Malú tešíme, a chceme si pre ňu vybrať všetko sami, ako sa nám páči. Už pár ks oblečenia som preglgla. Svokra sa odula, keď sme odmietli vyše 30 ročnú postieľku s matracom s tým, že my chceme novú. A naši to chápali.. Keď sa mala narodila, tak som to riešila tak, že vieš čo mami? Kúp keď tak čo ja viem - podložku na hranie, hniezdo... čo bude mat u vás keď prídeme, aby som nemusela nosiť. A zabralo to. 🤗 Doma sme mali všetko ako sme chceli, keď sme prišli na návštevu, nemusela som nosiť, a naši boli spokojný, že môžu nakupovať 😀 Vnúčatá tam majú teraz asi viac hraciek ako majú doma 😄
alebo nové ak dostaneš popredala by som a peniaze si nechala.Ak je to nové s výsáčkou kúpi hoci kto.
Nam takto svagrina donasala nejake stare veci 20 rocne po synovi, potom sme jej uz povedali, ze nechceme, ze si kupime sami, potom este priniesla,fusak 20 rocny, mi ho vyslovene hodila pri dverach, ze si ho mam oprat, 😀 este priniesli nejake stare kratase manzelovi a roztrhanu plachtu 😂 a nie netrieme biedu.
Ak si nedaju povedat, vies to posunut dalej, ci uz darovat alebo predat, prip. vyhodis a kupis si podla seba.
Vratis im 1x2x a 3x to neurobia. Treba nastaviť hranice keď si vždy všetko bez rečí vezmeš nikdy s tým neprestanú
Toto je este nic.. to vies posunut predat... este pockaj na to ked ho budu chciet vychovavat a aj teba poicovat a uplne zhadzovat tvoju autoritu a krmit kadecim... to este len bude
mlada generacia nemusi byt zas drza do nebies..pekne je byt asertivny, ale babke, ktora sa teši a je pokakana z prveho vnučaťa, drzo vratiť nove kupene veci a ešte 30x, ako tu bolo radene, no keby skapinali, v živote by som už neveste nekupila nikdy nič...to je proste uražka...na druhej strane dostavat nevyžiadane dary tiež nie je prijemne, tak asi spravit zoznam, čo je nam potrebne, čo sa nam pači, čo by sa hodilo, ak sa babka neurazi, ale toto dam na charitu alebo posuniem dalej, a nejak to zladit do kopy
lebo na jednej strane su mladi urazeni, že svokry sa nestaraju, nezaujimaju, na druhej strane maju drzosť nejaka 20r šťanda donesie svokre 50r do bytu darčeky, ktore jej z lasky kupila
tato doba sa dostava do stavu šialenosti, ani jedna ani druha strane už nepozna hranic.. za mna palec dole veliky
Tak sa tešia. No čo narobia. Oblečenie obleč aspoň raz keď babky prídu. Ostatné si odloz môžeš podarovať ďalej alebo neskôr keď už nebude treba predať. Len to nepredávajú v čase kedy by si to ešte mohla využívať . A za peniaze keď predsa kúpiš drobcovi čo sa tebe bude páčiť a budeš potrebovať.
áno, je to viacmenej bežné, deje sa to fakt často. Babky sa tešia, nakupujú lebo oni až také možnosti a vyber nezažili.
Treba len trpezlivo vysvetlovat, ukazovať co by si asi chcela, ale niekedy ani to nepomôže.
Potom už len rezignovať a mať to v p… Ked tak na nenavštevu k ním oblečies babo do tých otrasnosti nech majú radosť a potom niekomu darujes alebo rovno hodís do humany
Inak staré obnosené, roztrhané, ožmolkované a dokonca aj špinavé oblečko pre deti som dostala od rodiny aj ja, rovnako staré opotrebované hračky...keď som ich upozornila, že je to doslova špinavé, ešte sa urazili, že aká som ,,nevďačná,, 😁 - veď vyčisím (umyjem, vyperiem, opravím, spojazdním...) Staré utierky a háčkované obrusy od prababky tiež potešia. Alebo sme si zariadili spálňu do béžovej farby (závesy, dvere, všetko) a babky nám v dobrej viere darujú staré tmavoružové obliečky s krikľavými kvietkami, úplne mimo náš vkus- a na návšteve nezabudnú skontrolovať, ako to vyzerá a či sa nám v tom dobre spí 🙄
takym ciganom do osady by som na male decka šupla stare obnosene šatstvo, len neviem ako tam s tym narabaju, či to deckam obleču alebo rovno podpalia
Bože pamätám si ze keď som čakála prvé dieťa a švagriná už mala dieťa tak som kopec veci dostala od nej a jej svagrinej ktorá mala dvojky. Ako tehotná som bola smutná, nasrata, neviem co všetko, lebo ja som si to chcela kúpiť sama. Pri druhom som co to zdedila po synovi ale od tej svagrinej komplet výbavu. Ja som mojej 3ročnej doteraz kúpila oblečenie co poratam na prstoch ruky. Fakt všetko dedime a je to super. Keď už máš deti, môžeš tie peniaze minút na oveľa dôležitejšie veci ako na to, či mantinel v postieľke je ružový Za 100€ alebo marhuľový Za 50€.
Vidno ze ideš mat prvé, pri druhom a ďalšom už budeš za to vďačná :D
Buď rada .. niektoré ženy také šťastie nemajú 🙂 nám nikto nekupoval ani nič , všetko sme si museli sami 🙈a moja matka dupľom nič .. ľudia sú rôzni , aj v rodinách .. myslím tým svoju 😀už to beriem športovo keďže nedá sa celý život len trápiť
Ja by som sa potešila, že nemusím všetko kupovať a ušetrím. Mne susedka nosí plné tašky oblečenia po dcére, lebo ich nemá komu dať a je jej ľúto vyhodiť. Ja som jej za to veľmi vďačná, pretože nemusím všetko kupovať a sú to veľmi pekné a zachovalé veci, niektoré dokonca skoro nové.
Ja Ťa chápem, podobne sme mali. Prejde ich to. Skus niektoré veci odniesť ku nim,že budeme mať u vás. Tak rob častejšie postupne a uvidíš, aj oni sa spamätajú ,že ich byt/dom tiež nie je nafukovací. Všetko milo s úsmevom. U nás to fakt prešlo. Už len hračky riešime....a aj to ustáva.
Chápem Ťa, uplne - kľudne si kúp veci dačo aj podľa se ba, nech vidia aj váš vkus atď...
Musí sa ťa zastať muž. A keď budú babky chcieť niečo kupovať, nech ti zavolajú alebo pôjdete spolu. Nepomôže? Stačí povedať: Mne sa to nepáči, malému to neoblečiem. Potom ti už nedonesú nič.
Bola som rada a poďakovala som. Aspoň nemuseli sme toľko veľa veci kupovať. Však všetky veci pre bábätká sú rozkošné.....

Veď si nakúpte podľa seba a babkám veci, ktoré vám nevyhovujú, vráťte.