icon

Ako riešiť nezáujem matky o dcéru a rodinu?

23. máj 2025

Dobrý deň potrebujem si prečítať iné názory.Minulý rok a ešte začiatkom tohto sme mali s manželom dosť veľkú krízu a vyzeralo to tak že pôjdeme od seba a rozvedieme sa. V tú dobu som v podstate nemala kam ísť. Oslovila som mamu - vdovu ktorá býva sama v dome- môj rodičovský dom či by som s deťmi mohla prísť k nej bývať. Nebudem to tu rozpitvávať,mali sme výmenu názorov a jej odpoveď bola NIE, nechcela ma tam a ja som nechápala prečo, nemala som sa na koho obrátiť a ona ma tak sucho odpísala. Jediné šťastie som mala v tom, že ma muž nebil, inak ani to by s ňou nepohlo a nemala by som kam utiecť s deťmi. Mama sa ani nezaujímala aký mám problém, či môže pomôcť,ani vypočuť. Skrátka len to,aby som jej nezostala na krku.

Po 3 mesiacoch mama robila oslavu jej narodenín. Napísala mi aby sme prišli. Do tej doby sa mi vobec neozvala po tej hádke čo som kde som a ako som poriešila veci. Ok. Prišli sme,dali sme peniaze v obálke. Zvyšok ľudí tiež dával obálky, pretože ich mama mala poukladané kade-tade. Počas oslavy prišla mama za mnou s tým či som nevidela jej zlatú obálku, hovorím nie,tak sa začala vypytovať pred všetkými pozvanými na tú obálku a mala úplne znechutený výraz ako by ju niekto okradol.Behalo tam dosť detí a pýtala sa či ju niektoré dieťa nezobralo. Samozrejme potom ju našla. Bolo mi trápne aj za ňu, že to tak riešila pred všetkými.

Táto oslava bola pár mesiacov pred tým ako sme sa pohádali a na oslave sa ma tiež nepýtala ako sa mám ako som vyriešila veci.
- Teraz - od oslavy ubehli dva mesiace a doteraz sa mi matka tiež neozvala ako sa máme, čo deti,ani sa nespýtala, nenapísala že príde na návštevu, zostalo ticho.
Moje deti ju v podstate ani nepoznajú,keď tu aj bola tak za ňou nešli a ani nechceli. Minulý rok prišla asi dvakrát a tento rok vôbec.
Kontaktovali by ste takúto matku? Alebo ju zo života odstrihli úplne?

Strana
z2
autor
23. máj 2025
@jvasenka

veď ona sa už odstrihla len ty si si to zjavne nevšimla. ja by som jej ani na oslavu nešla keby sa takto ku mne zachová

@jvasenka asi to bude tak ako píšeš

bambieblue
23. máj 2025

Bola chyba ze ste vôbec išli na tú oslavu a ešte jej dali aj peniaze😠 Prostredník si jej mala ukázať k narodeninám

anna777115
23. máj 2025

Tak si jej mala oznámiť, že sa sťahuješ s deťmi do rodičovského domu, nakoľko máš tam svoj podiel po otcovi.

autor
23. máj 2025
@anna777115

Tak si jej mala oznámiť, že sa sťahuješ s deťmi do rodičovského domu, nakoľko máš tam svoj podiel po otcovi.

@anna777115 nechcela som to hnať do takých extrémov. Pýtala som sa či môžem

autor
23. máj 2025
@bambieblue

Bola chyba ze ste vôbec išli na tú oslavu a ešte jej dali aj peniaze😠 Prostredník si jej mala ukázať k narodeninám

@bambieblue to by som neurobila

anna777115
23. máj 2025

Podľa mňa to nie je žiadny extrém. Pochopila by som, ešte, keby mama bývala v garsónke , že je to extrém a nereálne. Ale vrátiť sa hocikedy v živote do rodičovského domu a navyše, keď tam mám svoj reálny podiel, ne je vôbec extrém.

bubuzu
23. máj 2025

Mrzí ma,že to tak máš. Sú ženy, ktoré proste nevedia byť mamami, len na to prídu proste neskoro. Dnes, keď sa už na to tak netlačí, by tvoja mama možno žiadne deti nemala, pred tými 33 rokmi to bolo nepredstaviteľné. Zhlboka sa nadýchni a prijmi to tak, ako to je. Toto je tvoj život, takto ti to bolo nadelené a je len na tebe, ako sa s tým vysporiadaš. Budeš mať dobrý život aj bez nej. Ona si to takto rozhodla.

bielasovicka
23. máj 2025
@mamina7070

@bielasovicka preco myslis ? typicky rodic narcista manipulator, ja by som sa svojej ani nepytala v takej situacii rovno by som rieisla azylovy dom
a takych deti je plno pre ktorych domov nie su ruky na ktorych smies plakat

@mamina7070 neviem prečo. Len mi to tak pripadá podľa toho čo píše. Nechce sa mi veriť, že jedna matka môže byť takáto. Neviem, asi som naivná v tomto.

martina21
23. máj 2025

ja som raz pocula od jednej psychologick" za vztah medzi rodicom a dietatom je vzdy zodpovedny rodic aj ked je dieta dospele"

mamina7070
23. máj 2025
@bielasovicka

@mamina7070 neviem prečo. Len mi to tak pripadá podľa toho čo píše. Nechce sa mi veriť, že jedna matka môže byť takáto. Neviem, asi som naivná v tomto.

@bielasovicka joooj bud rada ze si nezazila, ale chapem je to niekedy tazko uverit ale je ich celkom dost popravde.

Ja sa som so svojou v kontakte, navstevujem ju (sporadicky) davam darceky ale teda bavime sa len o neskodnych veciach nic osobne (to vzdy zle skonci) a par krat do roka sa to da ale nechavam aktivitu aj dost na nej
ale v tomto stave som po x rokoch terapie s krestanskymi terapeutmi ale sem tam sa stane ze nas to prevalcuje ako uz ani velmi nie voci mne ale skor voci vnucatam napr ako sirila po rodine ze moja dcera (nastrocna) si dala robit plastiky inak by nebola taka pekna

lily246
23. máj 2025

Prečo sa pýtaš, či môžeš ísť do domu, ktorý patrí aj tebe? 😯 Toto by si si mala upratať v hlave, je to aj tvoje vlastníctvo. S takýmto prístupom ťa môže niekto raz oň pripraviť.

autor
23. máj 2025
@lily246

Prečo sa pýtaš, či môžeš ísť do domu, ktorý patrí aj tebe? 😯 Toto by si si mala upratať v hlave, je to aj tvoje vlastníctvo. S takýmto prístupom ťa môže niekto raz oň pripraviť.

@lily246 tak býva tam, spýtala som sa a odpoveď som dostala jasnú

karolinakr
23. máj 2025

ty nosíš mame, čo ťa nechala v štichu obálky? a to prečo? kupuješ si jej lásku? kytica nestačila? nevieme pozadie toho celého, ale tak je to divné celé, že býva v baráku a nechce ti ani pomôcť v ťažkej situácii

subartic
23. máj 2025

ja pôjdem proti prúdu . Tvoja mama má určitý vek a zrejme chcela svoj kľud , človek vekom ho vyžaduje viac a viac. Z mnohých diskusii mám pocit že rodič musí všetko aj zobrať k sebe dieťa ktorému nevyšiel život tak ako si predstavoval . Mnohokrát nevyjde rodičovi život a dospelé dieťa s rodinou ho k sebe nechce, lebo majú svoje súkromie a keď tak len na krátko . Ja mám dcéry tri , a keby sa hociktorej niečo stalo , ja osobne ju prichýlim , ale nie je to moja povinnosť, to si treba uvedomiť a nie je dôvod sa na to hnevať na druhú stranu . Keby si bola v naozajstnej núdzi , jednoducho sa zbalíš a ideš do domu kde máš podiel a mama by to musela prežiť.
Väčšinou sa láska vyžaduje zo strany rodičov voči deťom , doživotná a nekonečná a to aj voči vlastným potomkom . Len sú ženy ktoré sú rady že sa vymania " spod okov " detí a potom si už žijú život podľa vlastných predstáv. Ja som tiež jedna z nich , ale pomoc deťom by som ja osobne neodmietla.
Keď si bola malá starala sa o teba ? Bola si hladná , bitá , chodila si špinavá do školy ? Ak nie , tak zas tvoja mama nie je žiadny netvor od ktorého sa treba odstrihávať, len nie je práve materský typ a to prenáša aj na tvoje deti . Nemá tu potrebu sa s nimi hrať alebo sa nad nimi kočíkovať, ale s vysokou pravdepodobnosťou ich má rada, inak by ani na tie oslavy a posedenia nechodila.

autor
23. máj 2025
@subartic

ja pôjdem proti prúdu . Tvoja mama má určitý vek a zrejme chcela svoj kľud , človek vekom ho vyžaduje viac a viac. Z mnohých diskusii mám pocit že rodič musí všetko aj zobrať k sebe dieťa ktorému nevyšiel život tak ako si predstavoval . Mnohokrát nevyjde rodičovi život a dospelé dieťa s rodinou ho k sebe nechce, lebo majú svoje súkromie a keď tak len na krátko . Ja mám dcéry tri , a keby sa hociktorej niečo stalo , ja osobne ju prichýlim , ale nie je to moja povinnosť, to si treba uvedomiť a nie je dôvod sa na to hnevať na druhú stranu . Keby si bola v naozajstnej núdzi , jednoducho sa zbalíš a ideš do domu kde máš podiel a mama by to musela prežiť.
Väčšinou sa láska vyžaduje zo strany rodičov voči deťom , doživotná a nekonečná a to aj voči vlastným potomkom . Len sú ženy ktoré sú rady že sa vymania " spod okov " detí a potom si už žijú život podľa vlastných predstáv. Ja som tiež jedna z nich , ale pomoc deťom by som ja osobne neodmietla.
Keď si bola malá starala sa o teba ? Bola si hladná , bitá , chodila si špinavá do školy ? Ak nie , tak zas tvoja mama nie je žiadny netvor od ktorého sa treba odstrihávať, len nie je práve materský typ a to prenáša aj na tvoje deti . Nemá tu potrebu sa s nimi hrať alebo sa nad nimi kočíkovať, ale s vysokou pravdepodobnosťou ich má rada, inak by ani na tie oslavy a posedenia nechodila.

@subartic ❤️
Nechcem aby to vyznelo nevďačne a podobne,naozaj nie,ale chcela by som len poznamenať dieťa ošatiť a nasýtiť je rodičovská povinnosť a nie dobrá vôľa 😞
Ani ja by som svojmu dieťaťu neodmietla pomoc,ja ako matka tu budem pre ne vždy pretože kto má pomôcť keď nie rodina a od toho rodina je, majú držať spolu ❤️
Vieš v domovoch dôchodcov sú aj takí, ktorých nechodia deti navštevovať,no len,pri týchto zvratoch sa ani nečudujem 😞

autor
23. máj 2025
@subartic

@subartic naozaj som bola v núdzi a boli sme týždeň u kamarátky. Ale už je to preč

subartic
23. máj 2025

ošatiť a nasýtiť je síce povinnosťou rodiča ale vieš koľko rodičov si to neplní ? Myslím že je ich dosť. Ale skutočne nie je rodičovskou povinnosťou ťahať dieťa z jeho životných prehier a s prepáčením sračiek . To že by som to urobila ja alebo ty je síce pekné , ale lepších rodičov to z nás nerobí , len sme viac možno obetavé . A čo sa týka toho domova dôchodcov, je tam na mraky starých ľudí ktorí život obetovali svojom deťom a ich deťom a tie deti ani za nimi nepáchnu a keď aj ano , len vtedy keď má jeho starý rodič ešte ako také peniaze.
Nie všetky ženy sú všeobímajúce , všechápajúce a navždy oddané svojim deťom a ich deťom , prípadne ešte ich deťom a žijú len pre rodinu . Mnohé z nás chcú mať aj svoj život , mať doma kľud a pohodu , ísť na dovolenku ,byť proste v staršom veku spokojná so svojim životom . A nie ráno vstať , počuť vreskot detí či malých alebo bijúcich sa pubertálnych , mať chaos doma .
A ak si bola v skutočnej núdzi , mala íst do svojho rodičovského domu ak tam máš podiel , nemala si kam ísť. Mama by to prežila ,nebola by nadšená ale nič by nezmohla.
Skús ju pochopiť , nie sa od nej odstrihávať. Chce mať jednoducho kľud a nie riešiť vojnu medzi dcérou a zaťom a ešte sa dostať medzi nich dvoch. Nestará sa do vašich záležitostí , ver tomu že keby sa starala , bolo by to ešte horšie. Ten vzťah sa medzi vami z nejakého dôvodu nevyvinul do vrúcnej podoby , takým vzťahov rodič dieťa je veľa . Ale odstrihávať sa a tváriť sa že matka vlastne nie je dnes take veľmi moderné .

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
aliaray1
23. máj 2025

Z toho co si pisala to vyzera tak, ze tvoja mama sa od vas odstrihla a pochovala vztahy a aj sance na vztahy ona sama a nie je co tu dalej riesit, len sa s tym zmierit.

rejka7
23. máj 2025

Matky sú ľudia a ľudia sú rôzni, s rôznou mierou emocionálnej inteligencie, citov a podobne. Je to smutné ale prijmi to ako fakt. Odstrihnúť, znamená nekontaktovať, akoby si matku od určitého bodu nemala? To asi nie, je to tvoja matka, ale zase nikam by som ju nevolala, ani sa nesnažila, len také "vlažné vzťahy"

mamina7070
23. máj 2025

Netrap sa,ze su tu niektori nechapu ze zakladnym atributom rodica je laska
ona ta nechce mat rada a to je vec ktoru ty nezmenis, to musi chciet zmenit ona

subartic
23. máj 2025
@mamina7070

Netrap sa,ze su tu niektori nechapu ze zakladnym atributom rodica je laska
ona ta nechce mat rada a to je vec ktoru ty nezmenis, to musi chciet zmenit ona

@mamina7070 s týmto ja nesúhlasím . Základom je pripraviť dieťa do života, živiť ho a podporovať pokiaľ sa nezačne živiť samo . Už to je prejavom lásky a prijatie zodpovednosti za život ktorý som priviedla na tento svet, predpokladám dobrovoľne.
To že sa niekto nenadchýňa nad vnúčatami a netrávi s nimi veľa času, alebo nechce dcéru dennodenne u seba s malými deťmi , neznamená že ju nemá rada, len odmieta sa už starať o dospelé dieťa alebo si dať narušiť svoj zabehnutý život .
Autorka možnosť mala , mala sa zobrať a nasťahovať , bodka . Mama by to prežila .

mamina7070
23. máj 2025
@subartic

@mamina7070 s týmto ja nesúhlasím . Základom je pripraviť dieťa do života, živiť ho a podporovať pokiaľ sa nezačne živiť samo . Už to je prejavom lásky a prijatie zodpovednosti za život ktorý som priviedla na tento svet, predpokladám dobrovoľne.
To že sa niekto nenadchýňa nad vnúčatami a netrávi s nimi veľa času, alebo nechce dcéru dennodenne u seba s malými deťmi , neznamená že ju nemá rada, len odmieta sa už starať o dospelé dieťa alebo si dať narušiť svoj zabehnutý život .
Autorka možnosť mala , mala sa zobrať a nasťahovať , bodka . Mama by to prežila .

@subartic nepis mi ja som ta neoslovovala, dakujem.

subartic
23. máj 2025
@mamina7070

@subartic nepis mi ja som ta neoslovovala, dakujem.

@mamina7070 no tak si zvykni na to že je to verejná diskusia a normálne sa vyjadrujem k tvojmu názoru . Ďakujem .

simcas75
26. máj 2025

Autorka, všetko čo si urobila si podľa môjho názoru urobila dobre. Opytala si sa, dostala si jasnú odpoveď, napriek tomu si šla na jej oslavu a dala darček, si slušná a nehrotis situáciu. Avšak tu by som na tvojom mieste aj skončila, už by som matku sama od seba nekontaktovala. Ak sa ozve ona, odpovedala by som neutralne a prilis sa o nu nezaujímala. Aký požičaj taký vráť.

pikachu999
1. jún 2025

Úprimne nebavila by som sa s ňou ani by som nešla n oslavu

Strana
z2