Ako riešiť nezhody so svokrovcami ohľadom chaty?
Svokrovci maju chatu na ktoru chodime aj my, ale nic tam nemozme spravit, aby to bolo modernejsie, funkcnejsie,krajsie. Vzdy su proti. Tak to manzel spravi bez ich povolenia a potom su z toho nadseni, ake je to super. Mame male deti. Oni su uz stari, o chatu sa treba starat, peniaze su, aj snaha, len oni to nevedia ocenit.manzel nema surodenca, radi by sme tam chodili ale uz nas to prestava bavit riesit stale to ze im nic netreba a nic nechcu. Co by ste robili vy?
Chodit tam a neriesit nic a byt nespokojni s tym ake to je?
Prestat tam chodit?
Alebo ich presviedcat ze treba to a to...
Kupit pre nas inu chatu a mat 2 co je uplne od veci.
Veď ja nepíšem že je to ich majetok. Ale rodičia im povedali nech to považujú za spoločnú chatu a nech ju užívajú
@michelle567 áno, nech užívajú, ale nie prerábaju
Ak je to cudzi majetok a syn nema pravo robit upravy, maju rodicia pravo vyzadovat od syna pomoc s jej udrzbou? Myslim, ze ak sa tu bavime takto chladnokrvne,tak potom je na mieste hovorit o reciprocite.
@tululu no jasne. Tak ich začneme vydierať, že keď prerábať nemôžeme, tak ani pomáhať nebudeme🤦🏼♀️. Kde už tento svet speje....
Ak je to cudzi majetok a syn nema pravo robit upravy, maju rodicia pravo vyzadovat od syna pomoc s jej udrzbou? Myslim, ze ak sa tu bavime takto chladnokrvne,tak potom je na mieste hovorit o reciprocite.
@tululu a áno, majú nato právo. Ja som svojim rodičom pomáhala vo všetkom, nikto ma nemusel ani prosiť. Tomu sa hovorí úcta k rodičom. Ze cudzí majetok.... Preboha, rodičia sú tí cudzí?
Tvoj muž (nie ty) má urobiť toto: Milí rodičia,vašu chatu máme radi, ale dnes ľudia už majú iné nároky na komfort a vy odmietate akékoľvek zmeny, preto uvažujeme, že kúpime vlastnú chatu, ktorú si urobíme podľa seba. Chceli by sme oplotenie, odkladareň lyží, modernizovať atď a rozumiem, že vo vašom majetku vám to nemusí byť po chuti a nechceme vám do toho zasahovať. Potom ale už nebudem mať toľko času (ak vôbec nejaký) pomáhať vám na tej vašej. Chcel som, aby ste to vedeli.
@michelle567 áno, nech užívajú, ale nie prerábaju
@bielasovicka doniesť si bazén hojdačku na dvor je prerábanie? Nainštalovať ohrev na batériu nie je tiež prarabanie, veď to vedia hocikedy zas dať aj dole. Také nejaké menšie veci by si nedovolila pre svoje vnúčatá nech majú aj nejaku zábavku na dvore? Alebo nejakú búdku na tie lyže? Veď oni sa im za to na oplátku starajú kosia, v zime prekuruju, nechatra to. Ja by som sa takéto veci možno ani nepytala. Ale doniesla by som tam také veci čo si viem zas aj vziať preč keby im to chceli vyhodiť, zbúrať...hádam ale zas až také zlé vzťahy nemajú..
@bielasovicka doniesť si bazén hojdačku na dvor je prerábanie? Nainštalovať ohrev na batériu nie je tiež prarabanie, veď to vedia hocikedy zas dať aj dole. Také nejaké menšie veci by si nedovolila pre svoje vnúčatá nech majú aj nejaku zábavku na dvore? Alebo nejakú búdku na tie lyže? Veď oni sa im za to na oplátku starajú kosia, v zime prekuruju, nechatra to. Ja by som sa takéto veci možno ani nepytala. Ale doniesla by som tam také veci čo si viem zas aj vziať preč keby im to chceli vyhodiť, zbúrať...hádam ale zas až také zlé vzťahy nemajú..
@michelle567 no to áno, také maličkosti by tam mohli urobiť, a neverím tomu, že to svokrovci nedovolia, tieto veci co si spomenula. To jedine fakt len keby mali nejaké zle vzťahy. Ale to by zas tam mladi ani nechodili podľa mňa.
@tululu a áno, majú nato právo. Ja som svojim rodičom pomáhala vo všetkom, nikto ma nemusel ani prosiť. Tomu sa hovorí úcta k rodičom. Ze cudzí majetok.... Preboha, rodičia sú tí cudzí?
@bielasovicka reagovala som na komenty vyssie,kde zeny hovorili, ze autorka nema na cudzom majetku absolutne pravo nic menit. ja ti neviem, vidim okolo x situacii, ked seniori po 70tke pomaly stracaju sily a prirodzene potrebuju pomoc.Cize treba pomahat s nakupmi, lekarmi, upratovanim, uradmi, s bytom alebo domom a este aj s chatou 300km daleko v ktorej si nemozes namontovat ani blby ohrievac vody?a vsetko popri vlastnej rodine a praci? ci ked pride na to, ze treba pomoct tak ma syn odmietnut? samozrejme,ze nie, ale vztah nie je jednosmerka. nevidim dovod,preco sa do autorky takto pustili. ak by sa napr. moja mama alebo svokra ku mne nastahovala a chcela by si zmenit nieco v izbe,urcite by som jej nepovedala ze to nie je jej majetok a nema pravo robit ziadne zmeny. fakt nerozumiem.
Ahoj úplne chápem, čo sa pýtaš. Ono tam nie dotiahnutá úplná priama komunikácia. Je to často ťažko,emócie, slušná výchova,rešpekt. Als vieš co, bolo by im to treba povedať otvorene slušne a bez emócií. Presne, čo chcete. Či už napísať na vás, veď im to môže byť vlastne jedno, komu patrí. A vy ju budete môcť opravovať a oni tam chodiť tak či tak. Možnosť druhá je povedat,ako. Nechcete. Nechať chatu chatou ju spustnut, nechodiť tam, len oni a potom ju predať v stave, ako bude. Oni musia nejak bytostne pocítiť, že ťa udrzba z vašej strany nie je automaticka, ale chápem, že chcú do toho hovoriť, čo áno čo nie. Tie reči o novej chate a že niekoho pochovávas ignoruj. Možno tam pár krát neísť prípadne si nájsť ubytko niekde poblíž a možno sa zobudia.Aky je argument umývať riad v studenej vode?
@bielasovicka reagovala som na komenty vyssie,kde zeny hovorili, ze autorka nema na cudzom majetku absolutne pravo nic menit. ja ti neviem, vidim okolo x situacii, ked seniori po 70tke pomaly stracaju sily a prirodzene potrebuju pomoc.Cize treba pomahat s nakupmi, lekarmi, upratovanim, uradmi, s bytom alebo domom a este aj s chatou 300km daleko v ktorej si nemozes namontovat ani blby ohrievac vody?a vsetko popri vlastnej rodine a praci? ci ked pride na to, ze treba pomoct tak ma syn odmietnut? samozrejme,ze nie, ale vztah nie je jednosmerka. nevidim dovod,preco sa do autorky takto pustili. ak by sa napr. moja mama alebo svokra ku mne nastahovala a chcela by si zmenit nieco v izbe,urcite by som jej nepovedala ze to nie je jej majetok a nema pravo robit ziadne zmeny. fakt nerozumiem.
@tululu áno, máš pravdu. Ani ja by som nepovedala, že nemôžu zmeniť nič. Ale poznám aj takých starých ľudí, ktorí nechcú už meniť nič, nechcú zmodernizovať, skrášliť už nič, lebo chcú žiť tak, ako žili celý život. A toto ja viem pochopiť. Preto hovorím, že ich netreba tlačiť do niečoho, co nechcú. Ale tak každy sme iní, ktovie akí budeme my v 70 🤷🏼♀️
@tululu Len oni tam nebývajú. Ako keby napríklad tu bola téma že svokra chodí vyzdvihnúť deti zo školy a čaká u nich doma kým rodičia prídu a má pripomienky k bytu tiež by tu boli komentáre že majú zmeniť byt podľa svokry ked im chodí pomáhať s deťmi? A zase nainštalovať bojler na teplú vodu to nie je ako kúpiť rádio a zapnúť ho do zástrčky a je. Treba prispôsobiť rozvody, možno ich aj prerobiť a tak a asi nechcú svokrovci mať rozbúranú polku kúpeľne a možno aj inej miestnosti a nechcú ju ani prerábať. A možno nechcú ani aby prerábal syn. Je jediný dedič, ale ktovie čo život prinesie. Možno rátajú aj s variantou že ak budú nevládny, pôjdú do domova dôchodcov a chatu predajú aby vládali platiť poplatky za domov a preto nechcú aby tam syn investoval peniaze a ani oni nechcú investovať svoje ak nejaké majú.
@tululu Len oni tam nebývajú. Ako keby napríklad tu bola téma že svokra chodí vyzdvihnúť deti zo školy a čaká u nich doma kým rodičia prídu a má pripomienky k bytu tiež by tu boli komentáre že majú zmeniť byt podľa svokry ked im chodí pomáhať s deťmi? A zase nainštalovať bojler na teplú vodu to nie je ako kúpiť rádio a zapnúť ho do zástrčky a je. Treba prispôsobiť rozvody, možno ich aj prerobiť a tak a asi nechcú svokrovci mať rozbúranú polku kúpeľne a možno aj inej miestnosti a nechcú ju ani prerábať. A možno nechcú ani aby prerábal syn. Je jediný dedič, ale ktovie čo život prinesie. Možno rátajú aj s variantou že ak budú nevládny, pôjdú do domova dôchodcov a chatu predajú aby vládali platiť poplatky za domov a preto nechcú aby tam syn investoval peniaze a ani oni nechcú investovať svoje ak nejaké majú.
@marsmykkok nuz ano,moznosti je kopec a my mame len cast info. ale pokial ma ku sebe rodina blizko a tu to vyzera tak, ze stari rodicia vyslovene ponukaju "mladym" chatu na pobyt a odhovaraju ich od kupy vlastnej, tak je to proste take protichodne. a zbytocne komplikovane. ale majetky vzdy boli a budu jedna z najkomplikovanejsich vztahovych a rodinnych tem... ja som sa na to pozrela z pohladu svojich starych rodicov,ktorym taha na 90 pomaly. jedna babka postupne odovzdala "majetky" detom, druha sa ich drzi ako kliest a dospele deti tam lietaju ako spinave ponozky obriadit 2 generacny dom s dvorom, na ktorom by dnes postavili 4 bungalovy a babka travi vacsinu dna v jednej malej izbicke...ale takto to chce a hotovo. je pomerne jednoduche urcit, kto ma vzajomne viac prijemne, uprimne a vysporiadane vztahy.ale to je len priklad...
No ale prichadzame vlastne na to, ze to je manzelsky konflikt. zena novu chatu chce, muz nie...toto nie je o svokrovcoch, ale na 7. strane vysvitlo, ze o muzovi
Ahoj úplne chápem, čo sa pýtaš. Ono tam nie dotiahnutá úplná priama komunikácia. Je to často ťažko,emócie, slušná výchova,rešpekt. Als vieš co, bolo by im to treba povedať otvorene slušne a bez emócií. Presne, čo chcete. Či už napísať na vás, veď im to môže byť vlastne jedno, komu patrí. A vy ju budete môcť opravovať a oni tam chodiť tak či tak. Možnosť druhá je povedat,ako. Nechcete. Nechať chatu chatou ju spustnut, nechodiť tam, len oni a potom ju predať v stave, ako bude. Oni musia nejak bytostne pocítiť, že ťa udrzba z vašej strany nie je automaticka, ale chápem, že chcú do toho hovoriť, čo áno čo nie. Tie reči o novej chate a že niekoho pochovávas ignoruj. Možno tam pár krát neísť prípadne si nájsť ubytko niekde poblíž a možno sa zobudia.Aky je argument umývať riad v studenej vode?
@schatzinkaschatzinko argument stydenej vody je taky ze ved ono to fungovat nebude aj..
No ale prichadzame vlastne na to, ze to je manzelsky konflikt. zena novu chatu chce, muz nie...toto nie je o svokrovcoch, ale na 7. strane vysvitlo, ze o muzovi
@gelifil tak my ani konflikt z toho nemame. Skor by sme to chveli vyriesit k spokojnosti vsetkym. Radsej mat jednu chatu tip top ako 2 vselijake. Otazne je aka by bola ta druha. Kde aky susedia atd..
my sme tak chodili, starali sa, neriesili a uzivali si, pestovali az jedneho dna to svokor predal..bez toho aby nam to oznamil, vedel, ze sme to chceli odkupit od neho no bolo mu to blbe pytat od nas peniaze..nakoniec to predal uplne cudzim ludom a my rozmyslame kupit nieco podobne ale uz nase.
@klementinka58 tak to je ine osel :D ze mu bolo blbe pytat peniaze. Clovek na pohladanie. pane boze to je logika
@anonym_autor Ty si mimo? Chata je ich a teba je 💩 do toho.. Kúp si svoju a tam rozkazuj🙈
@tululu Žiaľ, je to tak....môj majetok a moje zmeny...Ak chceš meniť niečo, čo sa mi nepáči, kúp si svoju chatu a tam môžeš meniť všetko....