Ako riešiť obavy z alkoholizmu u dospievajúcej dcéry?
Vyrastala som v rodine kde dedo aj otec boli alkoholici. Obidvaja stavbári , to je také všeobecné že na stavbe sa pije, aj oni dosť pili. U otca nepomohlo ani zmena zamestnania, nepil cez deň ale hneď ako skončil v práci prvá cesta Viedla do krčmy. Už v mladosti som bola rozhodnutá že sa budem vyhýbať alkoholu. Prešla som v živote niekoľkými ťažšími obdobiami alkohol pre mňa východiskom nebol.
Mám dve deti 16a17r. Menšie dieťa odmietla alkohol asi bude po mne, obe deti mali možnosť vidieť dedka alkoholika.V čom vidím problém je moja staršia. Zatiaľ sa po žúrkach či koncertoch samé priznalo ku konzumácii menšieho množstva alkoholu ale čo má desí, že jej to chutí.
Len dúfam že máme natoľko dôverný vzťah že sa priznala ku všetkému. Bojím sa čo bude v budúcnosti.
Mám pravú ruku v sádre, nehojí sa to ako má, varí dcéra. Veľa mi pomáha .Väčšinou kým prídem z práce už navarila. Ale vždy si k tomu naleje trochu vína.(dáva aj do jedla) . Viem že už nie je dieťa. Možno napíšete že preháňam, ale mám z toho nočné mori.
Rada by som si prečítala vaše skúsenosti
To vážne? 17 ročná si naleje vína keď vari????tak tu už problém isto bude ale v tebe že to toleruješ
Presne tak,zakázať! Ty jej to v podstate toleruješ a podporuješ ju. Keď raz poviem,že v mojom dome piť nebude,tak nebude! A môže mať aj 30r. Z teba mám pocit,že iba dúfaš v zázrak aby jej to prestalo chutiť. A to sa nestane🙃
Robíš z komára somára... Nepreháňaj
Pozri, dcéru si poznáš najlepšie ty. Vieš aká je, či to môže byť problém. Sleduje jej správanie, venuj sa jej, rozprávajte sa. Ja si myslím, že to nie je koniec sveta, ani cesta k tomu, aby z nej bola alkoholička. Hlavne, žiadne zákazy, zakázané ovocie najviac chutí.
@dusankomoj ja som do cca 20 pila, ako väčšina mladších ľudí, od vtedy nepijem vôbec, predstav si, že mi to nechutí..
@sima234 A? Rodičia ti dovolili piť doma? Tak napíš autorke,že nádej existuje👍
Myslím že toto nieje znak že bude mať problém s alkoholom. Áno má 17 takže piť by ešte nemala ale povedzme si úprimne väčšina mladých vo veku 15/16/17 rokov alkohol minimálne vyskúša.
Za dva týždne vypila 1 pohár vína pri varení za mňa žiadna tragédia (cíti sa dospelo), pod tým čo si napísala som si predstavila že 3-4 krát týždenne vypije zbytok fľaše ktorý nedá do varenia. To že si dá pohár/dva vína na diskotéke je tiež za mňa normálne....tiež sme ako partia v jej rokoch takto fungovali nebol jediný človek ktorý by si nedal. Nikto z nás sa nestal alkoholik, alkohol pijem výnimočne a vždy v rozumnom množstve.
Skôr by som jej vysvetlila aký má alkohol na človeka dopad a aká je zdravá miera (ukázala jej hranice), myslím že nemá zmysel hrať sa teraz pol roka na policajta (zakazovať, prikazovať, kontrolovať)...zbytočne vám to pokazí dobrý vzťah.
Pisala si ze ma 17 rokov a ze si vždy dáva pohár vína. Ty jej dovolíš si dávať víno ešte k tomu každý deň? Jasne sak keď som bývala s mamou ešte tak raz za čas keď bola oslava tak sme si trochu dali ale aby si každý deň dávala? A ze chodí po párty a pije? Tak to už by na party nechodila a urocze by nepila každý deň víno a ešte bez toho aby jje to rodičia dovolili
Mam 45 tiez som si na zurksch vypila ked som mala 17mnast. Ale doma nepijeme max silvester. A aby som si sama naliala vino??v zivote by ma to nenapadlo
@2006_1211 ano z každým, ale to znamená za dva týždne dokopi štyri krát a ako som písala minula menej ako 0,5l bieleho vína. Nebola som doma ale v práci.
Doma máme asi 10 fliaš rôzneho alkoholu z toho je otvorená len jedna. Občas si nalejem a popíjam. Ja preferujem skôr tvrdý alkohol. Z vína ma len bolí hlava.
Keď som bola v jej veku, tak tiež som si rada vypila víno a mamina o tom vedela. Prvý krát alkohol som vypila, ked som mala 14 rokov. Bolo to doma s dovolením rodičov 😁
Keď pije aj doma a aj vonku, kedy nepije? Akože ja som tiež pila s kamoškami, ale keby som mohla ešte aj doma tak dnes by zo mňa ako co bolo? Ožran chudinka asi. Si rodič, ona je dieťa, neviem odkedy takto môže doma piť, ale nechápem prečo si jej to ako matka dovolila, nechápem
Máš doma budúcu alkoholičku. Neviem si predstaviť, že mi doma pije 17 ročné dieťa
Baby teraz vazne dievca malo k dispozicii 500ml vina - s toho dala 200ml do varenia a 300ml vypila v priebehu dvoch tyzdnov - ergo naliala si jeden pohar vina ked varila🫣🫣 *Mas doma buducu alkoholicku* s tohoto vyvodit je absurdne...
Zarazilo ma riadne,že kmotra doniesla synovi k 15tim narodkam fľašu bieleho vína?? Čo ste sa zbláznili 🤦. A k dcére,nie,nedovolila by som aby si k vareniu naliala čo i len za naprstok.Urcite nemať doma fľaše.Mne sa to strašne hnusi.Ex takto popíjal,že veď po troške,ako tu tvrdíte,veď nevadí,no behom pár rokov je z toho tvrdý alkohol a alkáč ako vyšity.Tu vek nehrá rolu,17r je práve naopak moc,moc zle.Nie ešte mladú obranujete.Svokor bol tiež ťažký alkoholik,skratka pre mňa je alkohol aj v pralinke no go a to by som mohla roman napísať aké to je starať sa o nevladneho alkáča na samom dne spoločnosti.Pritom tiež zamlada,že len po troške a nakoniec človek s vysokým spoločenským postavením skončil došťatý v kríkoch bez domu,s exekúciami.Mna by hrôza obchádzala,keby si moje decko doma otvorí flasu
Netreba jej to dovoliť lebo keď jej toto budeš tolerovať tak sa to bude stupňovať. Ja som nikdy yna diskotéky nechodila a priznám aj ja som mala obdobie keď som pila potajme ale netrvalo dlho možno tak 2mesiace a to som nepísal každý deň, keď som otehotnela tak odvtedy nepijem ešte aj z ústnej vody ma napne
@kubkovamama pane bože ona si žiadnu flašu neotvorila a kmotra nedoniesla flašu synovi. Syn na narodeniny nepil ani dcéra. Kmotra veľmi dobre vie že doma žiaden alkohol neržíme, tak doniesla a z litrovej flaše minimálne pol litra možno aj viac vypili kmotor,kmotra môj brat a tak...
Ja som bola taká šedá myška, a kategória dobré dievča, u nás sa alkohol netoleroval a netoleruje vôbec (boli na to žiaľ dôvody, širšia rodina), ale tak v 17 som si už veru niečo dala s kamoškami, napr. burčiak na jarmoku, a nepreháňala som to, ale že to určite nebolo len tak symbolicky, lebo náladu e už veru mali... Našťastie problémy nemám, ani moja sestra, tak asi by som odporúčala sa s ňou porozprávať, mám pocit z tvojho príspevku, že je rozumná. Takéto naliehanie si vinečka počas varenia a la Stepfordske manželky by som tiež stopla, toto mi príde cez.. samozrejme jej nezabrániš sem tam sa uvoľniť s kamošmi poza tvoj chrbát, ale dala by som jej práve cez to naliehanie si vínka ako príklad predkov, že kde to môže začať a ako to vyzerá. Nech si dáva na to pozor.
Ani nejde o množstvo ale o ten zvyk, že dám si po práci aby som sa uvoľnila, dám si cez víkend aby som sa zabavila, dám si pri varení aby ma to viac bavilo atd. Pri závislostiach je vždy najťažšia psychická závislosť telo sa zo zavislosti dostane rýchlo
@2006_1211 nevieko ináč zrozumitelnejiše napísať to čo som už raz napísala. Ona za tú dobu dvoch týždňov varila štyri krát k dispozícii mala cca pol litra bieleho vína. Nepýtala si povolenie. Nebola som doma ale v práci. A hneď ako som to zistila nasledoval rozhovor s ňou kde tvrdila že iba ochutnala či nie je pokazené, V rizote aj v špagetovej omáčke bolo víno použité. Žiaden tvrdý alkohol ani pivo doma nemáme.
@dusankomoj pamätám si z mladosti cím viac nám zo súrodencami rodičia niečo zakazovali tým viac nás to priťahovalo.
Nedovolit jej variť z vína, všetko sa dá aj bez neho, nemať víno doma
@2006_1211 NEMÁM DOMA ŽIADEN ALKOHOL!
@2006_1211 NEMÁM DOMA ŽIADEN ALKOHOL!
Ja si tiež pamätám,že za mlada sa vypilo(aj ja som), ale nie doma a bez dôvodu(narodeniny,sviatky...) Ja sa vôbec čudujem,že ty riešiš v podstate alkohol u stredoškoláčky. Ale ty si mama,tak urob podľa seba.
Tak potom autorka čo riešiš? Najprv sa tu sťažuješ svojimi obavami a teraz tu doslova kričíš čo si to dovoľujeme keď napíšeme niečo o alkohole u vás doma🤦.
Tu ženy vychádzajú len z toho čo si napísala.
V predchádzajúcom príspevku si napísala,že kmotra doniesla fľašu k 15tim synovym narodkam.🤷Tak dcéra nakoniec iba otvorila víno,či nie je pokazené,tak načo táto diskusia.Tebe sa nepáči,čo tu čítaš,ku každej varovnej odpovedi máš obranný postoj.Bojis sa pripustiť si,že to nie je o.k.Keby si s tým bola o.k a bola si 100% istá,že za dcéru dáš ruku do ohňa,fakt by si sem nepisala

V máji, teraz je neplnoleta a ešte máš polroka na to vysvetliť a aj zakázať...na jednej strane máš obavy a na druhej si to obhajujes 18 v máji. Ja poznám veľa takýchto rodičov čo mali tolerantní prístup a chceli byť najskôr s deťmi kamaráti tak mali len obavy a teraz sa dívajú ako im dospelé deti chľastaju pri vlastných rodinách a deťoch. Ty si v prvom rade mama a až pooootom niekde kamarátka. V takýchto prípadoch keď máš obavy sa netreba báť či sa dieťa urazí,alebo nahnevá ale treba povedať svoj názor. A duplom keď si si tým sama prešla a od dieťa si sa dívala na opijajuceho človeka.