icon

Ako riešiť obavy z alkoholizmu u dospievajúcej dcéry?

17. dec 2023

Vyrastala som v rodine kde dedo aj otec boli alkoholici. Obidvaja stavbári , to je také všeobecné že na stavbe sa pije, aj oni dosť pili. U otca nepomohlo ani zmena zamestnania, nepil cez deň ale hneď ako skončil v práci prvá cesta Viedla do krčmy. Už v mladosti som bola rozhodnutá že sa budem vyhýbať alkoholu. Prešla som v živote niekoľkými ťažšími obdobiami alkohol pre mňa východiskom nebol.
Mám dve deti 16a17r. Menšie dieťa odmietla alkohol asi bude po mne, obe deti mali možnosť vidieť dedka alkoholika.V čom vidím problém je moja staršia. Zatiaľ sa po žúrkach či koncertoch samé priznalo ku konzumácii menšieho množstva alkoholu ale čo má desí, že jej to chutí.
Len dúfam že máme natoľko dôverný vzťah že sa priznala ku všetkému. Bojím sa čo bude v budúcnosti.
Mám pravú ruku v sádre, nehojí sa to ako má, varí dcéra. Veľa mi pomáha .Väčšinou kým prídem z práce už navarila. Ale vždy si k tomu naleje trochu vína.(dáva aj do jedla) . Viem že už nie je dieťa. Možno napíšete že preháňam, ale mám z toho nočné mori.
Rada by som si prečítala vaše skúsenosti

Strana
z3
autor
17. dec 2023

@kubkovamama dcéra postupovala presne podla receptu presne tak ako ju muž naučil variť tie jedlá. Kebyže tam nebolo písané tak tak by to tam nedala. Lebo keď varieval muž tak tam vždy po troche to víno dával. Nám všetkým veľmi chýba

j_m
17. dec 2023

V 16,5 roku som začal zo staršími kamošmi chodiť do podnikov, diskotéky sviatky atď. a niekedy sme to i viac s pitím “prehnali”… Druhý otec bol alkoholik. No a čo s toho? vyrástli sme, založili rodiny a nikto z nás NIE JE alkoholik… samozrejme, že nič nie je konštantné.
Zo svojou dcérou udržuj pekný vzťah založený i na dôvere a zdôverovaní sa (čož je 👍). Netreba situáciu znovu riešiť/pitvať (už ste sa o tom bavili). Môžeš povedať v budúcnosti “svoj” názor na čokoľvek… Teraz už nemáš doma žiadny alkoholn, takže nemáš už čo ani riešiť… 😉
Pekný dník
P.S.: dcére v 18-ke keď tak povedz, že nech pije ako zviera, nie človek… zviera vie, kedy má dosť 😂

kubkovamama
17. dec 2023

Pozri si svoj úvodný príspevok: problém vidíš v staršej..máš z toho nočné mory..vždy! si k tomu(vareniu) naleje. Tak ja neviem. Zbytočné 3 strany

eva8
Autor odpoveď zmazal
januska12323
17. dec 2023

Prečo si rovno nenapísala, že väčšinu z toho vyliala do jedla? Zase zbytočná diskusia.

deniska2706
17. dec 2023

Nečítala som všetky komentáre ale podľa mna tu viaceré preháňate. Keď si spomeniem jak sme s babami na stredoškolskom intraku slopali čapované víno a ledva ráno došli do školy 🙈🙈🙈
Síce mi nikdy nenapadlo len tak si doma sama naliať, ale rozhodne sa zo mna nestala alkoholička. Máš super dcéru, porozprávaj sa s ňou otvorene. Čoskoro bude dospelá

2006_1211
17. dec 2023

A odkiaľ má to víno z čoho vari?

galioska
17. dec 2023

taka prkotina😀 mojho muza otec tazky vinar a pivar a moj muz si da prilezitostne, nevyhladava...

vilma7
17. dec 2023

Počuj, ci z nej bude alebo nebude alkoholik, ty neovplyvníš. Predispozícia tam samozrejme je. Ale tak isto sa môže stať aj z inej osoby alkoholik, aj keď to v rodine nemajú.

Za chvíľu pôjde študovať, internát, žúrky a je už len na jej rozhodnutí, akú cestu si zvolí.
Ja som mala tiež otca a deda alkoholika, obidvaja následkom alkoholizmu opustili tento svet. Ja a moja sestra nie sme alkoholičky, ale je to len čiste naše rozhodnutie. Nie mamine...

marianarem
17. dec 2023

Ze jej to chuti, to podla mna nevadi. Moj muz mal otca tazkeho alkoholika a tiez mu alkohol chuti, ale alkoholik nie je. Mame aj vinohrad, vyrabame vino, ale nikdy sa neopijame.
Skutocny problem by bol, ak by si zistila, ze si dava alkohol, aby sa citila v nejakom ohlade lepsie. Teda styl mam problem-vypijem si, mam blbu naladu-vypijem si, nieco ma ranilo-vypijem si atd. Alebo este horsie - vypijem si a len vtedy sa konecne citim dobre. To prave robil moj svokor a to bola jeho cesta do pekla, kvoli tomu nevedel nikdy prestat.
Ono da sa stat zavislym aj z casteho spolocenskeho popijania, ze telo si proste zvykne. To sa ale da podla mna celkom uspesne riesit, lebo ten alkohol u cloveka nehra az taku klucovu ulohu. Nezvladnutelny alkoholizmus byva prave z toho, ked ten alkohol da cloveku nieco, co mu nic ine neda, nejaky typ ulavy, ktora sa tazko nahradza.

betulinka1
17. dec 2023

Netreba robit paniku. U nas doma boli vzdy doma flase rôzneho alkoholu. Prípitok bol alkohol a aj deti dostali na jazyk. Na oslavách nas nikto nikdy nekotroloval a čuduj sa svete, ziadne dieta z rodiny nie je alkoholik. Ja nepijem vobec alkohol. Jasne, ze pocas vysokej skoly sme pili aj na zurkach ale pokial je niekto rozumný, vyskusa a určí si svoju hranicu. Dcera sa dobre uci, ma plany do budúcnosti, nemusis sa bat, ze by z nej bola alkoholička aj ked alkohol skusa.

ema22270
19. dec 2023

Obavy su na mieste, treba si to odsledovat, ci to bude pokracovat atd... ak by sa to stalo naozaj pravidlom, urcite to treb riesit s psychologom, je vela mladych ludi zavislych na kadecom, nie len na alkohole. Ja tiez vidim problem v tom, ze jej to chuti...

Strana
z3