Ako riešiť prispievanie na partnerovu hypotéku?
Mile damy,
Opisem konkretnu situaciu a poprosim Vas velmi pekne o nazor, ako by ste to riesili.
Ide o to, ze partner si kupil byt pred 3 rokmi, ktori nedavno dostavali. Cele 3 roky sme sa o tom bavili, ze tam pojdeme byvat. Pred pol rokom, ked sme sa mali stahovat tak mi povedal, ze ked tu nie je tak mam ist na svoj byt a ked tu je tak mozem byt u neho.
Svoj byt som vtedy planovala prenajat a davat mu polku prenajmu na jeho hypoteku. Z toho prenajmu vsak z hore uvedenych dovodov a aj preto ze ma pri kazdej hadke vyhadzuje z bytu, alebo teda lepsie povedane posiela k sestre, zislo.
Po stopnuti toho prenajmu som sa rozhodla moj 3i ruzinovsky byt teraz prerobit. Prerabka s nabytkom ma vyjde vela, ale uz som rozhodnuta - nechcem zit v neistote a chcem mat aj ja vlastny domov vzhladom na to ako sa sprava.
Dnes som si musela vypocut ako ho vyuzivam. Ze mu neplatim na hypoteku, napriek tomu ze som mu navrhla, ze mu budem prispievat. Proste on ma stale vyhadzuje tak aj ja musim riesit svoj byt a je neunosne si prerobit svoj byt a este aj jemu prispievat na hypoteku. Proste som to chcela plati z prenajmu.
Zarabam asi polku jeho platu a platim skoro vsetko na polovicu - v byte kde sme predtym byvali som platila polku najmu, (moj som si nemohla prenajat, lebo som sa stale bala, ze ma vyhodi), platim polku stravy, polku restauracii (stravujeme sa v nich pomerne casto), polku wellnessov, dovoleniek, cestovania. Je toho vela, je narocny, vela cestujeme.
Ja dochadzam za pracou do Viedne a platim naklady za svoj byt, cestovne, takze aj ja mam vlastne vydavky. Plus ta prerabka…
Byt si kupil sam, nemam na nom ziadny podiel. Velmi som si priala aby sme mali spolocny byt, aby som aj ja ked na nieco prispievam vlastnila ale on ani jeho rodicia s tym nesuhlasili. Proste oni chcu aby on mal vlastny byt. Moj byt je dar od rodicov, on si na svoj vzal hypoteku. O mojom byte len skaredo rozprava, ze je to skaredy panelakovy byt pritom je to v byt v peknej casti Bratislavy a nemam ziadne stresy ohladom hypoteky.
Teraz hovori, ze ho vyuzivam.
Niekedy sa ma spyta preco ho nikam nepozvem. Ale ja fakt mam pocit ze tym ze prispievam polovicou na vsetko okrem hypoteky tak platim viac nez dost.
Na zaciatku dokonca odo mna ziadal aby som mu tento byt zariadila, ale samozrejme som sa to bala urobit, kedze nie sme manzelia a nie je to nijak osetrene. Pri rozchode by sa mi pekne zasmial do tvare…
Skutocne na nom ani nestetrim, na narodeniny dostal drona 🙁. Doma sa tiez snazim napriek dochadzaniu do Viedne (co mi vezme cesta 8 hodin tyzdenne) starat o domacnost. Periem mu, normalne sa staram, ked mam cas tak uvarim, upratujem pravidelne a stale nie je dost.
Minule prisiel s napadom ze si mam vziat hypoteku vo Viedni a budeme byvat u mna. Toto by mne samej ako zene nikdy rodicia nedovolili, vzhladom na to ze zena moze zostat raz s dietatom sama a co potom.
Strasne ma mrzi tato situacia. Vzdy som si myslela ze budem zit a niekym v nasom spolocnom byte ktory budem moct nazyvat domov 🙁.
On by tento byt nikdy nenapisal na mna ani keby som mu hned teraz dala polovicu z trhovej ceny. A ani na ziadnu inu…
Poradte ako by ste to riesili.
Dakujem Vam
@bg92 to nie je ze by mi nedovolili byvat vo Viedni, ale ze by neboli ok aby som si sama zena kupila byt vo Viedni - len na moju hypoteku a on by v nom byval. Som po tazkom uraze, mala som dlhu PN a jednoducho sa boja, ze by som sa opat mohla ocitnut v nejak zdravotnej situacii.
@moncicka02 potom by to zostalo cele na nich, myslim, ze je to prirodzene, ze mi to vyhovaraju z hlavy. A zase by to bolo len o tom, ze ja by som isla do rizika a moj priatel by sa mal dobre.
S takymto uz nestracaj ani minutu cas a posli ho do prdele...Tiez som s podobnym "typkom" 1,5r chodila, ked som mala 26r, ale nastastie som sa vcas uvedomila a povedala som si dost - predstavila som si buducnost a jeho som tam nechcela, skrz toho, ze keby sme mali deti, tak s detmi by som utekala z bytu atd...Takze, na dieta este nie si stara, este stihas mat aj s inym priatelom - normalnejsim 🙂
@strejdo001 nie som zlatokopka. My sme sa spoznali v case, ked on zarabal menej ako ja. Toto nie je o tom. Proste mi riadne brainwashol mozog, hral presne na tie struny, ktore boli najcitlivejsie - rodina. Preto bolo pre mna take tazke od neho odist. Ale asi som fakt len potrebovala len pocut nazory roznych ludi, ktori su v tomto za jedno. NIKTO mi tu nenapisal, ze s nim mam zostat. Je to samozrejme, ale pre niekoho kto lubi, je fakt nutne si to precitat cierne na bielom od viacerych. Dakujem
@enmery ja sa ohradim aj pred nim, len ja mam pocit, ze on to potom vzdy otoci proti mne a ja sa citim byt ta zla.
@moncicka02 Tu si dostala odpovede prečo. Zamilovala si sa do "vyššieho postavenia" a sem si si prišla po radu, akú vetu mu máš povedať, aby sa zmenil na milujúceho partnera-nezmení. Aj jeho rodina je chodiaci redflag a zažívaš to, neviem, prečo si myslíš, že ty ho jednou vetou zmeníš. 3 roky v koši, internet plný videí a podcastov o takýchto magoroch a príde žena ako ty. Pritom podľa písania vôbec nie si ani hlúpa, ani jednoduchá. Nie si ani naňho odkázaná. Proste-utekaj het!Neanalyzuj jeho prijebanú hlavu a rodinu!Nič sa nezmení!
@moncicka02 prepac..ani sa to neda docitat.pokladam si otazku...taka schopna a samostatna zena ako ty....potrebujes takeho chlapa?mas na viac.zariad sa inak.len s nim stracas cas.otvor oci!!!staci ked si precitas co si napisala.utekaj kym mozes.ty tuzis po domove...tvoj drahy hlada len sponzora.
Načo si s ním? Neistota a trápenie ...
@moncicka02 presne ako povedala @susitko vôbec ho nepotrebuješ. Manipuluje preto tak tebou aby si si myslela ze ho potrebuješ a mohol ta ďalej využívať. Takéhoto by si sa možno aj rýchlo zbavila keby si mu uz nič nezaplatila, a keby si "nemala" peniaze keby chcel s tebou niekde ísť možno by šiel aj sam. On môže aj žiť v tom aký je on dobrý ze vôbec ti prejaví trochu záujmu lebo si možno myslí, že iný by o teba ani nezakopol. 💕
Tohto chlapca, treba kopnut do ritulky a nechat sameho. To vazne budes zo seba robit chuderu a pchat sa mu do zadku? a platit mu hypo? MAX by som mu ak tam TRVALO byvam a nie pri kazdom jeho hormonalnom vykyve utekam do svojho prispievala symbolicky na najomne (kedze musim jeho trpiet) + energie, sluby (net atd) pomernou castou. Inak nic. Na hypo by nevidel ani centicek, on ti plati na tovj byt nieco? prerabku, cokolvek? NIE.
Nie si v nelahkej situacii, si baba, samostatna s vlastnym bytom, pracou predpokladam... tak aka nelahka situacia? pri najblizsom jeho vystupe by som sa spakovala, poslala ho do teplych krajin a odisla do svojho. Koniec. Absolutne ho nepotrebujes k nicomu, nahradu za takehoto fakt najdes na kazdom rohu hocikde...
Ze zneuzivas ho. On teba chce zneuzivat, este mu mas aj byvanie platit. Vsak ked na to nema, nech to preda a uteka kade lahsie, alebot o prenajme.
Ano mozes zit s niekym, v spolocnom byte = s niekym normlanym. A ako citam prvu stranu.. je to hulvat, tak co ta pri nom drzi? pri hlupakovi? Aku buducnost pri nom vidis? Ziadnu, tak na co ? preco?
A absolutne nechapem, preco ty ako dospela zena, pocuvas nejakych jeho rodicov.
nazbieraj odvahu a vezmi svoj život do vlastných ruk, nemyslím si že tento vztah dobre dopadne už teraz je očividné ako sa zle k tebe správa čo bude potom ked pridu deti, radšej byť sama ako s takým chlapom
Clovek,ktory lubi, si do druheho nepotrebuje kopnut, podryvat jeho sebadoveru (poukazovat na vek, vzdelanie, vahu atd, dopln si cokolvek). Po 3 rokoch by milujuci clovek riešil buducnost a nie vyhadzovanie z bytu (je nonsens, ze v jeho nepritomnosti nemozes byt v JEHO byte, ked by ste praveze mali riesit VASE byvanie). 38 nie je vela a ver,ze dieta s takym muzom nechces. Okrem toho,ze by si zazivala peklo,kedy by ta vydeloval, pytal peniaze z rodicaku a vykrikoval ako malo penazi davas, nikam ta nepustal,chces aby zo syna vychoval takeho magora ako jeho otec z neho? Alebo aby ponizoval vasu dceru,lebo bude taka alebo hentaka? Urcite nie. Pozbieraj svoju poslapanu hrdost a kopni ho do zadku. Tvoje stastie ta caka inde.
Predpokladám, ze ma okolo 40 a jemu nieco rodicia zakazuju v tomto veku? 😅
no.takže 6 strán a autorka sa nerozhodla........čakám rovnakú tému zas o mesiac
@moncicka02 "len ja mam pocit, ze on to potom vzdy otoci proti mne a ja sa citim byt ta zla." - toto sa volá gaslighting, prosím ťa, pogoogli si to, pre svoje vlastné dobro
@moncicka02 verím, že sa máš aspoň trochu rada a nenechas už so sebou viac zametat, držím palce 🫶💚
Mozno toto čo sem napísem bude silné, ale som presvedcena, ze deti nemozu za to, komu sa narodia a mali by prist do bepečného a láskavého prostredia.
V tvojom zivote bude najlepsie ked TEBE tie deti nebudu dopriate. Ty sama si podla mna vazne psychicka narusena, neschopna rozlisovat zakladne veci vo fungovani vztahu, máš sadistické sklony voči vlastnej osobe, extrémna psychická nevyrovnanosť... riešiš blbosti, pričom žiješ s človekom s poruchou osobnosti, tyranom... Si uplne zacyklena a to podla tvojich tem dlhodobo. Dieta by prislo vyslovne do pekla! Aj kebyze ta tento frajer necha, najdes si podobneho.
Chápem, ze toto je pre teba neprijemne citat, a viem, ze to nepochopis. S velmi velkou pravdepodobnostou celý zivot budes takto len prezivat lebo tu v texte nie je ani naznak toho, ze chapes co sa deje - inak by si uz pradávno poslala toho aktualneho frajera do kelu.
Mas 38 rokov a aký zivot?
@moncicka02 prestala som čítať, keď som opakovane narazila na formuláciu "vyhadzuje ma". To vážne chceš čokoľvek zdieľať s takým magorom???
@zmrzlinka2021 auuu, tvrdé, preplesk, ale v podstate súhlasím.
Pochadzam z podobneho vztahu...nakoniec sme mali aj dieta. Nezmenil sa. Bolo to este horsie. Pocas materskej (a teda ja bez prijmu) som bola najvacsia chudera na svete. Ponizovanie gradovalo. On zil ako kral, aj spolocensky, doma ho cakala chudera odkazana nanho. Pri kazdej konfrontacii som ja vysla ako ta, co nieje vdacna, co ublizuje, co zlyhava lebo je odkazana nanho... sama o sebe som casom zacala rozmyslat tymto sposobom. Ucta, vdacnost, podpora manzela a laska casom neboli absolutne sucastou vztahu. Navyse ma neustale presviedcal, ze bez neho som nic, nic nezvladnem, ani sa uzivi (pred materskou som dlhe roky slusne zarabala) nieto este postarat o dieta. Blokoval tym moj odchod. Az sa raz vo mne nieco zlomilo. Prave kvoli dietatu. Nechcela som, aby spravanie svojho otca povazoval za normalne. Chcela som vychovat slusneho a empatickeho cloveka, ktory si ludi vie vazit. A tak som predsa len odisla a osamostatnila sa. Zistila som, ze vela veci dokazem. Az na jednu...genetiku neoklames. Syn je uz na strednej a cim dalej viac prebera spravanie svojho otca. Napriek tomu, ze spolu nevychadzaju, ze bol velakrat podobne hnusny aj nanho, ze ho zranoval a v dolezitych veciach malokedy podporil. Syn videl, ako taketo spravanie ublizuje. Napriek tomu sa mnohokrat ku mne sprava velmi podobne. Spatne si to uvedomuje, ospravedlni sa...ale prve reakcie su krute. Ma to skratka v sebe. Preto ti radim, utekaj, kym si samostatna. Dieta s takymto clovekom ti prinesie vela trapenia. Navyse nemyslim, ze si stara. V dnesnom trende bezne rodia 40tnicky. Vek je zanedbatelny v porovnani s vyberom spravneho patrnera. Ver mi...
@moncicka02 najdes si lepšieho a dieta moze prist v 40tke! 💪 nenechaj sa takto ponižovať
@moncicka02 “ ja sa ohradim aj pred nim, len ja mam pocit, ze on to potom vzdy otoci proti mne a ja sa citim byt ta zla.”
Narcisti maju dokonale prepracovanu techniku, ako vsetko otocit pozitivne na svoju osobu. Pracuju na nej od detstva. Na tom je zalozeny ich pohlad na svet. Princip ich existencie. Oni su stredobod a zvysok sveta (ludi, veci) je tu na to, aby im sluzil, patril, ak maju zaujem.
Pretoze oni su toho hodni. Vydavaju len tolko energie, aby si to nie zasluzili, ale aby im to ostatni dali. Lebo z ich pohladu im to patri. Casto su presvedceni, ze automaticky.
Kazdy psychlog by ti ako prve odporucil z takeho vztahu odist. Ak nie si uviazana cimkolvek (deti, spolocny majetok, praca), tak najlepsie, najlahsie a najrychlejsie riesenie je odist (ako som ti povedala, aj v takom pripade uz budes mat dost co robit s vlastnou psychikou, aby si sa od toho vsetkeho vnutorne oslobodila a nezralo ta to za ziva. Do istej miery na to mozes pozerat ako na zavislost, od ktorej sa musis oducit.).
Iba ak si uviazana a nemas vela moznosti a musis s nim byt v interakcii (neda sa inak), tak vtedy skusat rozne pristupy.
Ale ty nemusis s nim argumentovat. Nijak. Nebojuj s nim. Najhorsi trest pre neho je beztak to, ze ho odstrihnes. Zo dna na den. Povies mu, ze stacilo.
Z jeho chovania casom uvidis, ze nezabudol a hryzie ho to, ako si si to vobec dovolila. Lebo on bol to najlepsie, co ti svet ponukol.
Prejavuje sa to rozne, ze ho to stve (od toho, aka si pre neho uz nezaujimava, cez to, aka si nevdacna, po to, ze by ta chcel naspat) no ma to jedno spolocne - stara sa, aby sa ti to dostavalo do usi. Aby ti o tom minimalne niekto povedal, naznacil, spomenul to pred tebou. Alebo sa stara, aby si ho videla, aky je spokojny. Nie je spokojny, kym ti to nepredvedie.
A kym nevidi, ako to lutujes (co je zaroven jeden zo sposobov, ako sa ho zbavit. Zahrat mu, ze ta to mrzi. O to rychlejsie ti odtancuje zo zivota. Proste, ho zmanipulujes ty tym, ze pouzijes jeho marnomyselnu slabost proti nemu. Tak ako on pouziva vsetky tvoje proti tebe.)
@laskavztahy super, že si to sem napísala. Každá žena s túžbou po dieťati si to dieťa predstavuje možno v kočíku, max ako malého roztomilého škôlkára. Málokrorá si uvedomuje, že narcistické črty osobnosti sa dedia, a vychovávať malého emočne labilného narcisa nie je jednoduché.
@0silvia0 ...ono je aj dost velky problem v tom, ze akonahle sa dostanete s takymto clovekom do vztahu "rodic", mate ho na vela rokov vo svojom zivote. Je to otec vasho dietata, nieje mozne ho odstrihnut. Komplikuje Vam nadalej zivot cez dieta...cez dieta Vas vydiera, manipuluje s Vami, robi zle. To je dalsie negativum toho, mat dieta s nespravnym clovekom...
@zmrzlinka2021 a ty odkial vies ze budem mat takeho isteho? Moj expartner s ktorym som bola 8 rokov bol presny opak tohto - nosil ma doslova na rukach. Veru nebolo to tak davno a doteraz sme skveli priatelia. Za to s tymto si neviem predstavit ani ho este raz v zivote vidiet. Netreba mat vsetko zaskatulkovane. Ja pevne verim, ze este stretnem raz dobreho chlapa.
Viete co by ma este zaujimalo? Vedia byt takyto ludia stastni v nejakom vztahu? Lebo mne len pred nedavnom jeho blizka kamaratka povedala, ze on sa vzdy spraval zle k zenam.
Hovori, ze som strasne netrpezliva a teraz nie je ten vhodny cas na spolocny byt. Ale on mi uz tooolko toho nasluboval a teda nevidela som z toho nic. A toto fakt je len mensi problem. Ten problem je, ze ako sa ku mne sprava.
Plne si uvedomujem, ze musim odist. Toto teda nikdy nebude vztah po ktorom som vzdy tuzila. A hlavne mi vadi to, ze on mi uz tolko doublizoval, ze moja rodina ho nikdy nebude mat tak rada, ako by som si priala.
@moncicka02 pekne ta prosím, nemaj ziadne dieta nikdy. Nie ze ta napadne sa vydavat za tohto , budes riesit rozvody a este zdravotne ublizenia. Ty nikdy v zivote nebudes normálna. Keby si iba raz v zivote pocuvala vnutorny hlas alebo to, co chces ty, ale ty niee, dalej ides hlavou proti múru a vrazas do ludi a provokujes ho, kedy ti uz aj vytne. Lebo ho vyuzivas a si vazne blba a mas kopu zlych vlastností podla neho a pripadne jeho rodicov. Preto mu dávame zapravdu a tvrdime, ze ty sa nikdy nezmenis.
@moncicka02 Nie, nevedia byť šťastný. Ich "šťastie" spočíva v ničení životov iných. Píšeš, že ho už nechceš vidieť, tak neanalyzuj narcisa, ale to usekni a daj si šancu na šťastný život.

@marco88 Dakujem za tvoje mile slova