icon

Ako riešiť prítomnosť svokry počas Vianoc?

20. dec 2025

Ahojte
Najskôr popíšem moju situáciu kým sa dostanem k veci
Mám partnera s ktorým žijem 4r, máme našu prvú dcérku, dcéra má 8m.
Každý rok na štedrý deň sme obaja večerali zvlášť, ja u svojej mami, on u svojej aby neboli samé.
Tento rok tým že už máme dieťa sme sa dohodli že budeme spolu ako rodina...
Lenže prišiel domov s tým že mama ku hovorila že bude sama ja štedrý večer že by ju zavolal...
Viem, sú Vianoce, rodina by mala byť spolu, ale muž má ďalších dvoch súrodencov... No svokra ide nakoniec k nám lebo ju pozval, čiže aj ja som pozvala svoju mamu, ktorá by išla k mojej sestre ale tým že ide svokra k nám musí mi niekto urobiť lepšiu náladu a nakoniec budeme s mamami...
No je mi z toho smutno, vysnívala som si Vianoce kde budeme len my traja, predsa sú to naše prvé Vianoce s dcérou... No budem spomínať na to ako prvé Vianoce so svokrou

Strana
z3
anonym_df35de
Včera o 16:19

Vážne nechápem túto Slovenskú mentalitu, všetci chcú byť sami, každý im vadí pri vianočnom stole..
Ľudia, dokonca celé rodiny cestujú aj cez pol sveta, aby trávili Vianoce spolu so svojimi blízkymi rodičmi, súrodencami, starkými, priateľmi... a tu niekto narieka, že musí tráviť Vianoce s matkou a svokrou, príde mi to sebecké, neempatické, až choré... zamyslite sa nad sebou.

karolinakr
Včera o 16:37

nejaky kompromis by sa dal spraviť, ja tiež neznašam x ludi za stolom, napr. napečieš a uvariš deň predtým, v utorok večer by si stravila s tvojou mamou, rozdali si darčeky, v stredu doobeda so svokrou, išli na vychadzku, na drink, posedieť si, odovzdali darčeky a poobede a večer by bol len váš,,,toto by bol schodny kompromis podla mňa..či to je blbosť?

karolinakr
Včera o 16:38

ja som sa inšpirovala Alenkou Heribanovou a tiež som zmenia nejake zvyky, treba mať oči otvorene, čo vam vyhovuje, tak to robiť a nie ako roboti všetci na povel len tak a nijak inak

motylik2559
Včera o 16:45

@anonym_autor Ahoj autorka, po jednej stranke chapem, ze si sa tesila,ze prvy krat ako rodinka stravite sami doma...ale po druhej stranke, mam len jednu otazku, tebe by nebolo luto pri myslienke, ze svokra doma sama pri veceri v den Vianoc? Skus si tuto myslienku predstavit v sebe. Lebo napr. ja osobne si neviem predstavit,ze niekto z nasich najblizsich by ostal takto sam doma.
Niekto Vianoce nepreziva mozno vobec a berie to ako kazdy iny den, ale niekomu by bolo smutno samemu, bolo by mu to luto. A poväcsine starsi ludia to zvladaju o nieco tazsie tu samotu v takyto sviatocny den/vecer. Mozno by stalo za zvazenie- nie tieto Vianoce, ale niekedy v priebehu dalsieho roku nadhodit temu, so svokrou sa porozpravat a zistit ako by nieco take ona vnimala. Pises, ze kym sa mala narodila ste si vychadzali pekne, ze sa to skazilo, ked sa narodila,lebo si cakala iny zaujem od nej. Ale v podstate ti nicim neublizila a nie je dovod, aby ste si nevychadzali pekne ako predtym. Mozno aj teraz ked bude u vas, tak sa v nej prebudi "babkovske ja" ci ako to nazvat a zas sa to mozno aj vdaka tejto navsteve zlepsi. Este to nezavrhuj a tes sa na sviatky, tak ci tak mozu nakoniec dopadnut krasne, len si to sama dopredu zbytocne tym strachom ci nechutou kazis. Drzim palce🎄

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
rorino
Autor odpoveď zmazal
anonym_030e2b
Včera o 18:41
@anonym_0ef9d9

Zase sa tu zbytocne robi z Vianoc nejaka magicka uzasna udalost, nieco wow. Netreba to tak prezivat a hned bude menej sklamani. Pol sveta nebude oslavovat vobec a svet sa bude tocit dalej.

@anonym_0ef9d9 kiezby sa tie sviatky uplne zrusili.

galadriel90
Včera o 18:56

@anonym_autor tak teraz to aspoň využi, babky pekne zapoj nech sa starajú, venujú, nech sú dačo platné u vás, uz keď pridu teda, a budúci rok včas interpretuj druhovi svoju predstavu o vašich rodinných Vianociach, nech sa ku tomu náležite postaví a nech Nepozyva maminku, kedze ta aj tak ma ku komu inému ísť... Je to jednoduché 🤷

autor
Včera o 19:41
@cyberk

Svokru nemas, rodina nie ste. Ste kamosi, ktori si spravili dieta. To kde bude kamosova mama ste mali riesit uz pri tehotenstve, ak si teda mala ine predstavy, aby ju uz tvoj kamos zacal pomaly spracovavat. To je tak, ked deti maju deti. Neviete planovat a potom je len zbytocne sklamanie.

@cyberk toto čo ste napísali nie je normálne, to že nie sme zosobášení v dnešnom svete nie je nič neobvyklé. Myslím že ak sa ľudia ľúbia tak s papierom alebo bez. Chorý názor, kamarát môže byť tak niekto s kým sa stretnem raz do mesiaca na rýchlu kávu a nie niekto vedľa koho zaspávam každú noc a mám s ním dieťa.

ekira1
Včera o 19:42
@bonboniera

To ze ma manžel ďalších dvoch súrodencov ste všetky odignorovali naschval? 😅 neviem co je tak strasne nepochopiteľne na tom, ze autorka chce PRVÝKRÁT stráviť Vianoce spolu ako nová rodina. Na mieste svokry sama od seba poviem nech su spolu sami a nech za mnou prídu ďalší deň. Ale tak na MK je pomerne rozšírené robiť si decko aby som mala na staré kolena animátora …

@bonboniera nie, ale došlo nám, že keby ju niektoré z detí na Vianoce chcelo, už by jej to navrhlo. Neriešil by jej partner tri dni pred vianocami, že bude sama. A svokra zrejme nie je typ užite si, nebudem sa k vám trepať na prvé Vianoce. Alebo ju majú 24. večer naložiť do auta, odviesť k niektorému z jej detí pred dvere, zazvoniť a ujsť?

autor
Včera o 19:50

@anonym_autor nechcela som tu spustiť až takú vážnu diskusiu len nejaké typy ako kúsok upustiť z tej myšlienky že s nami svokra bude, ale nevadí, ďakujem za každý názor 😊 musím to brať viac športovo a užijeme si potom ďalšie dni spoločne

luccija
Včera o 19:56

@anonym_autor každé Vianoce sme boli s babkami a prídeš do veku, keď bude tých ľudí pri stole menej a menej, ale to pochopíš az neskôr.Spolu ste každý deň neprezivaj to tak snáď by si ju nenechala samu.Pekne ju pošli kocikovat😉mne je skôr divné, že 3 Vianoce ste už neboli spolu buď u tvojich rodičov, alebo s nou

bonboniera
Včera o 20:03
@ekira1

@bonboniera nie, ale došlo nám, že keby ju niektoré z detí na Vianoce chcelo, už by jej to navrhlo. Neriešil by jej partner tri dni pred vianocami, že bude sama. A svokra zrejme nie je typ užite si, nebudem sa k vám trepať na prvé Vianoce. Alebo ju majú 24. večer naložiť do auta, odviesť k niektorému z jej detí pred dvere, zazvoniť a ujsť?

@ekira1 v tom prípade nech si svokra vstúpi do svedomia, prečo s ňou nikto nechce byt na Vianoce ;)

bonboniera
Včera o 20:09
@ekira1

@ekira1 a teda neviem prečo treba byt nasilu ironická a ísť do extrémov, stačilo aby pán manžel dvihol telefon a povedal svojim milovaným súrodencom ze halo, sme traja, tieto Vianoce by sme si chceli užiť v trojici ako nová rodina ktorou sme. Aké jednoduché 🙂

surriana
Včera o 20:14

No budem spomínať na to ako prvé Vianoce so svokrou
.....a s tvojou mamou.
Ale vlastná mama ti zrejme nevadí,pre teba je problém svokra.

anonym_a58488
Včera o 20:16
@anonym_df35de

Vážne nechápem túto Slovenskú mentalitu, všetci chcú byť sami, každý im vadí pri vianočnom stole..
Ľudia, dokonca celé rodiny cestujú aj cez pol sveta, aby trávili Vianoce spolu so svojimi blízkymi rodičmi, súrodencami, starkými, priateľmi... a tu niekto narieka, že musí tráviť Vianoce s matkou a svokrou, príde mi to sebecké, neempatické, až choré... zamyslite sa nad sebou.

@anonym_df35de V slovenskej mentalite sú tŕňom v oku svokri.
A tie nevesty.......tie len rezať a soliť!

anonym_df35de
Včera o 20:53
@anonym_a58488

@anonym_df35de V slovenskej mentalite sú tŕňom v oku svokri.
A tie nevesty.......tie len rezať a soliť!

@anonym_a58488 Slovenská mentalita je na každom hľadať chyby, odsudzovať, ohovárať, vytvárať problémy aj kde nie sú, lebo ja som dokonalý človek bez chyby a všetci okolo mňa sú hlúpy, zlý... Život by bol krajší, pokojnejší... keby sme ľudí akceptovali takých akí sú, nedokonalých s chybami, možno by nám aj to zdravie lepšie slúžilo bez stresov, s nadhľadom. Pokojné Vianoce prajem 🙂

natalka13
Včera o 20:57
@anonym_autor

@anonym_0ef9d9 😂 mudrlanti sú tu stále ako vidím.

@anonym_autor ty by si chcela byt sama?

ja som pozvala svoju mamu, ktorá by išla k mojej sestre ale tým že ide svokra k nám musí mi niekto urobiť lepšiu náladu a nakoniec budeme s mamami...
Fuj byt tvojou trpenou mamou by som byt nechcela.
Si hnusna a snad ti tvoje dieta raz vrati.

lala123
Dnes o 06:57

@anonym_autor take zvláštne , že s niekym žiješ 4 roky a Vianoce trávite každý zvlast.....navyše keď máte surodencov čiže mamky vy neboli samé....teraz sa necuduj....

Strana
z3