Ako riešiť prítomnosť svokry počas Vianoc?
Ahojte
Najskôr popíšem moju situáciu kým sa dostanem k veci
Mám partnera s ktorým žijem 4r, máme našu prvú dcérku, dcéra má 8m.
Každý rok na štedrý deň sme obaja večerali zvlášť, ja u svojej mami, on u svojej aby neboli samé.
Tento rok tým že už máme dieťa sme sa dohodli že budeme spolu ako rodina...
Lenže prišiel domov s tým že mama ku hovorila že bude sama ja štedrý večer že by ju zavolal...
Viem, sú Vianoce, rodina by mala byť spolu, ale muž má ďalších dvoch súrodencov... No svokra ide nakoniec k nám lebo ju pozval, čiže aj ja som pozvala svoju mamu, ktorá by išla k mojej sestre ale tým že ide svokra k nám musí mi niekto urobiť lepšiu náladu a nakoniec budeme s mamami...
No je mi z toho smutno, vysnívala som si Vianoce kde budeme len my traja, predsa sú to naše prvé Vianoce s dcérou... No budem spomínať na to ako prvé Vianoce so svokrou
Svokru nemas, rodina nie ste. Ste kamosi, ktori si spravili dieta. To kde bude kamosova mama ste mali riesit uz pri tehotenstve, ak si teda mala ine predstavy, aby ju uz tvoj kamos zacal pomaly spracovavat. To je tak, ked deti maju deti. Neviete planovat a potom je len zbytocne sklamanie.
@cyberk manželstvo je prezitok a o niekoľko rokov zanikne v takej podobe ako ho poznáme. Do zákona sa dostanú iné formy spolunažívania 😉
Zvládneš to, neboj.. Ani ja som si to nevedela predstaviť, ale potom zomrel svokor a buď by sme šli k nej, alebo by prišla ona ku nám, takže chodila ku nám každý rok, čo sme ju mali nechať doma samú? Teraz po rokoch to beriem úplne inak, svokra tu posedela, nič mi nepomohla, ale tu sme a neubudlo z nás. A deťom to bolo tiež jedno.
Pre mna ak nemate vyslovene zle vztahy, co pises, ze nemate, tak vam to len moze pomoct 🙂 ja by som sa tesila, ze budeme spolu a aj to kusok vyuzila.
Ale pre mna jedina magia na vianociach je prave ta, ze mozeme byt s rodinou. Ja som tento rok praveze kusok sklamana, ze so svokrovcami budeme malo, lebo sme tentokrat z roznych dovodov uprednostnili moju maminu, ktora by inak bola sama a svokrovci su traja (svokrina sestra je s nimi tiez).
@anonym_autor a tvoju mamu by si nechala samu na vianoce? Ja teda nie. Tiez mam svoju rodinu. Ale moja mama u nas bola každý štedrý deň kym sa dalo. Uz nezije. Ked umrie svokra, ma posledné stadium rakoviny, tak u nas bude na štedrý deň svokor. A cez to všetko si tie sviatky uzijem. Neviem si predstaviť ich nechať samotnych doma. Dalsi rok pôjde k inemu dieťaťu, alebo tu možno ani nebude.
My sme celý život trávili Vianoce u babky a dedka a žili obidvaja.mali 5 detí a všetci sme tam boli. Keď sa pominuli( v jeden rok obidvaja) tak sme začali tráviť Vianoce vtedy ešte s priateľom u mojich a stihli sme ešte aj jeho rodičov.ani raz ma nenapadlo že by to bolo len u jedných rodičov. Jedny Vianoce keď svokra opatrovala svoju mamu a neprišla na Vianoce domov tak sme svokra zobrali k našim. Keď sa nám narodili deti tiež sme trávili Vianoce u našich a tak je to doteraz a to som už rozvedená. Moje deti trávia Vianoce somnou ale boli tuším dva roky po rozvode že v ten deň som ich brala k bývalému aby boli aj s ním. Posledné roky on prišiel s tým že stačí keď mu ich donesiem až 25.12. nikdy sme neboli na Vianoce iba rodina a ani si to neviem predstaviť. Predstav si seba o niekoľko rokov keď deti odrastú, muž buď odíde alebo zomrie a ty ostaneš sama. Ako sa budeš cítiť keď tvoja nevesta bude chcieť tráviť Vianoce len so svojou rodinou? Ja si myslím že tým že si si zobrala jej syna alebo si si založila rodinu s jej synom tak patrí automaticky do tvojej rodiny aj ona a opačne. Ja by som kľudne prizvala k stredrej večeri aj vzdialených príbuzných alebo niekoľko známeho ak by som vedela že bude sám a nechce to tak.ako by sa ti páčilo keby tvoj partner povie že tvoju mamu nechce na Vianoce doma a ona by nemala kam ísť? Ty si idealizujes Vianoce ako by si chcela aby boli ale pri malom dieťati je to vždy aj tak o jeho potrebách. Budete tam mať dve babky ktoré sa budú tešiť z malého vnucika.mozno pre nich je to viac ako si ty myslíš a možno pre jednu z nich aj posledné Vianoce. Niekedy sa treba nad sebou zamyslieť
Tak my nie sme manželia a nemáme dieťa ale sme rodina aj bez papiera teda 😀 a priateľovu maminu alebo akéhokoľvek člena jeho blízkej rodiny (mama otec súrodenci) by som nenechala na sviatky samých doma. To iste by som nenechala ani z mojej strany. Neviem si predstaviť, že by to bolo naopak, že ja by som zavolala maminu k nám na Vianoce a partner by bol smutný lebo chcel byt len vo dvojici
@anonym_a78b60 my raz takmer trávili vianoce s maminou kamoškou, deti bývali ďaleko a to čo malo byť na vianoce s ňou nemohlo kvôli práci. ju som poznala od detstva, dokonca aj môjho syna občas strážila, prišlo mi normálne ak by bola na vianoce s nami. nakoniec ale jeden syn na poslednú chvíľu došiel, tak k nám neprišla. ale moj muž s tým bol absolutne v pohode…
@anonym_autor však nabudúce to spravte takto 24.12. vy traja spolu a 25.12. Pôjdete k svokre a 26.12. Zase k mame a obrok to vymeníte u nás to takto fungovalo roky a posledné tri roky moji rodičia chodia k nám
@anonym_autor, vacsinu z nas v zivote cakaju Vianoce, kedy budeme sami bez partnera a veru Stedrovecerna vecera o samote je smutna. Potom si mozno spomenieme na mladost, kedy nam vadila pri spolocnom stole svokra.
Navyse sa tie co maju chlapcov mozu pripravit na to, ze budu nechcene svokry a neovplyvni to ani planovanie, ze budeme chapave a napomocne svokry. Vacsinou to na nasej mienke, ani na nasom chovani nezalezi, verte mi.
@anonym_autor, vacsinu z nas v zivote cakaju Vianoce, kedy budeme sami bez partnera a veru Stedrovecerna vecera o samote je smutna. Potom si mozno spomenieme na mladost, kedy nam vadila pri spolocnom stole svokra.
Navyse sa tie co maju chlapcov mozu pripravit na to, ze budu nechcene svokry a neovplyvni to ani planovanie, ze budeme chapave a napomocne svokry. Vacsinou to na nasej mienke, ani na nasom chovani nezalezi, verte mi.
@roja01 zase nepreháňaj, nemala som žaidny problém s Vianocami osamote a keby som raz ostala sama, tak sa určite nebudem trepať k mladým. Nerobme z Vianoc zase niečo neuveriteľne výnimočné. Zjem na večeru, čo mi chutí, zapnem telku, alebo si pustím dobrú hudbu, vezme knihu, uvarím kávu alebo čaj, ťažká pohoda. Keby som sa mala cítiť neuveriteľne sama, tak strávim Vianoce niekde v hotely.
@anonym_db8d20 ale to si ty. a niekto iný to môže mať naopak
Prezijej. A dietatu malinkemu to bude jedno vela si pamatat nebude..
@anonym_autor Vykomunikuj si to znova s mužom s tým, že svokra k vám nepôjde.
@anonym_2570bf presne tak. keď sa dieťa ožení, ako keby zomrelo. už nie sú rodina.
@roja01 zase nepreháňaj, nemala som žaidny problém s Vianocami osamote a keby som raz ostala sama, tak sa určite nebudem trepať k mladým. Nerobme z Vianoc zase niečo neuveriteľne výnimočné. Zjem na večeru, čo mi chutí, zapnem telku, alebo si pustím dobrú hudbu, vezme knihu, uvarím kávu alebo čaj, ťažká pohoda. Keby som sa mala cítiť neuveriteľne sama, tak strávim Vianoce niekde v hotely.
@anonym_db8d20 kolko je takych "tvrdsich" povah? Malo. Aj ja som prezila, kvoli covidu. No nebolo veselo, aj ked som nefnukala. Nezvyknem velmi pozerat tv, no vzdy si najdem zabavu, ale mam velku radost, ked vidim dobre vztahy. Mozno si velmi dlho sama, mozno nemas deti, alebo nemate dobre vztahy.
@anonym_db8d20 ale to si ty. a niekto iný to môže mať naopak
@biba_18 to nespochybňujem, chápala by som to, ak by bol syn slobodný, ale tu je už nová rodina, ja by som ich nechala, nech si užijú prvé spoločné Vianoce sami
@anonym_autor moja dcéra ma 18 a najviac čo si cení na Vianociach je to, že sme všetci spolu. Moja mamina je s nami už 10.Vianoce, nakoľko tatko už nie je medzi nami. Si neviem predstaviť, že by bol muž odutý, že je s nami. Tiež mám súrodenca, ale mama sa u nás cíti lepšie. Mne sa zasa ten váš nápad veľmi páči. Byť ma Vianoce s oboma babkami. Ja milujem otváranie darčekov. Každý otvára pomaly po jednom zatiaľ čo ostatní na neho pozerajú. Ten čas je to toľko radosti a smiechu u nás….
ja nemam rada navstevy na sviatky, a navyse aj s prespanim, ja zacinam relaxovat, az ked kazdy na druhy den odide. Dovtedy je to pre mna len stres. Najprv varenie, priprava, hostenie, horsie je, ze muz, svokra, svagor s partnerkou a dcery nemaju spolocne temy na debatu, svokra choroby, muz praca, svagor politicke nazory, ktore su uplne opacne od mojich, jeho partnerka rozprava len o jej kolegyniach, ktore nikto nepozna, dcery uplne ine, a moje zaujmy su uplne potlacene, moje temy a oblast zaujmov su pre nich cudzie, nerozumeju tomu , takze ja musim robit hlavneho manazera spolocenskych tem, neskor si zapnu TV, kde sa vybera podla vyberu svokry, su to zaner repete a slagre, dcery sa zasiju do izieb, muz si robi svoje a ja udrziavam zdvorilostnu debatu, len preto, lebo je vhodne a uctive sa venovat navsteve. Takze preto netuzim po navstevach cez sviatky, ja sa iba prekonavam, je to len preto, ze sa to patri, ale nebavi ma to. Ale snazim sa byt ku vsetkym mila, uctiva, a robim to len z ucty k nim, aj ked najradsej by som bola bez navstev. Kym som bola slobodna, vianocovala som sama vo vlastnom byte, cez den som skocila za mamkou, podebatovali sme, ale vecer som chcela byt v klude sama, a aj moja mama si s radostou uzivala pokojny vecer osamote, ale na telefonnej linke sme boli vzdy, nas vztaj je velmi pevny.
@anonym_autor chápem ťa, ale je to len jeden večer, vynahradíte si to neskôr večer, alebo na druhý deň. Na ďalší rok to zjednajte v predstihu s ostatnými súrodencami. My sme mali niečo podobné, keď sme mali malé dieťa, svokra ostala sama. Síce má tri deti, ale akosi nebol záujem. Mali sme dve možnosti, buď svokru zoberieme k nám, ale pri jej povahe by zrejme neodišla ani po troch dňoch. Tak sme teda išli mi k nej, doma som uvarila, nachystala, tam sme strávili popoludnie, večeru, neskôr šli domov. Ďalší rok sme sa chceli vymeniť, ale manžel jej dcéry ku nej nechcel a ona tam bez manžela nebude, takže ona odmietla. Jej druhý syn súhlasil, že príde i s manželkou. O piatej sme chystali večeru a svokra volala, že oni tam prišli o tretej, navečerali sa a o štvrtej odišli. Že je sama a je jej smutno.. tak sme sa rýchlo navečerali a šli ku nej a už sme viac od manželových súrodencov pomoc s vianocami nechceli..
Keď vám obom mami zomrú budete ešte radi spomínať na Vianoce so svokrsmi to mi ver..🙃🙃
@anonym_2a2689 Presne to som chcela napísať ze ešte si užijú dosť Vianoc ako rodina sami keď tu svokra a mamka nebude a tiež si neviem predstaviť nechať svokru alebo mamu samu na štedrý večer
@biba_18 to nespochybňujem, chápala by som to, ak by bol syn slobodný, ale tu je už nová rodina, ja by som ich nechala, nech si užijú prvé spoločné Vianoce sami
@anonym_db8d20 a si stotoznena s tým, že svokra bude na vianoce sama?
To ze ma manžel ďalších dvoch súrodencov ste všetky odignorovali naschval? 😅 neviem co je tak strasne nepochopiteľne na tom, ze autorka chce PRVÝKRÁT stráviť Vianoce spolu ako nová rodina. Na mieste svokry sama od seba poviem nech su spolu sami a nech za mnou prídu ďalší deň. Ale tak na MK je pomerne rozšírené robiť si decko aby som mala na staré kolena animátora …
@anonym_db8d20 a si stotoznena s tým, že svokra bude na vianoce sama?
@anonym_4ef320 ja som to písala z opačného pohľadu, z pohľadu tej svokry. Moju svokru by som zobrala na každé Vianoce k nám, je úžasná, ale svokra autorky témy má predsa ďalšie dve deti, tie čo?
@anonym_autor Ja ta chapem. Prve Vianoce s chlapom prezivame tazko aj preto, ze je na nas ako zenach komplet vsetko a chceme sa blysnut. So svokrou alebo mamou v kuchyni je to vzdy trochu superenie, kazda ma svoje vychytavky, styl servirovania, nevyziadane rady. Treba to tam trochu animovat a moderovat. Je to taka zodpovednost za hosti. Ja zasadne vzdy, ked mam varit alebo chystat popri navsteve, nieco pripalim, zabudnem alebo pokazim. Nie je tam to uvolnenie a preto sa toho vzdy bojim.
Je sanca, ze mama a svokra pridu az priamo na veceru - ze sa nezucastnia priprav? Ze aspon tento stres ti opadne?
Btw. vsetci tu hovorite, ze mama/svokra nema byt sama a autirka za to nesie zodpovednost. A co tie jej dalsie dve deti? Tie tu zodpovednost nemaju?
@anonym_67bb5c @bonboniera to je taký ačohentizmus… ja ju nechcem, nech ju zoberie druhý syn! … presne tak, ty ju nechceš, je to o tebe, nie ostatných 🤷♀️
Sorry ale ste ako malé deti s mamičkami

@cyberk maju dieta spolu a su tym padom rodina, babka je tomu dieta babka a hotovo. Na to papier nepotrebujes. Na to staci RL dietata, netreba obrucky. Situaciu by v tomto pripade obrucky nezmenili.
@kiki68 jej je vzdy uplne jedno, aky problem autorka riesi, ona si vzdy ide iba svoje, ze riesi ze nie su zosobaseni, uplne vysinuta 😀