Ako riešiť problém s priateľovou babkou, ktorá nemá kde bývať?
Ahojte baby! Napadlo mi, že vy by ste mi viacej vedeli poradiť, akože toto by som možno ani nemala riešiť ja, ale priateľ je ten typ čo sa len tak nenakopne viete...
Ide o to, že priateľova babka ostala bezdomovkyňa (v skratke najmladší syn na ňu urobil podvod a exekútori byt zabavili a predali v dražbe), má v podstate 3 deti, ale ani jedno z nich sa o ňu postarať nechce. Momentálne býva u nás, mne to zatiaľ nevadí, byt je ale môj a nevidím to ako dlhodobé riešenie. Poberá samozrejme dôchodok, ale to jej nepokryje dom dôchodcov a sú tam šialené čakačky a ona ani ísť nechce.
Peniaze čo z domu ostali dala najstaršiemu synovi na prerábku. Mne jej bolo ľúto a nevedela som ju nechať na ulici. Nie je to zlá žena, ale do všetkého mi rada frfle a ja neviem kam sa obráiť. Neexistujú nejaké organizácie? Alebo ako by ste to riešli vy? Mám sa ísť spýtať na úrady?
Som nahnevaná na to, že ju nikto nechce lebo napíšem to takto... má stareckú demenciu a vyhovárajú sa na to, že to na deti zle pôsobí. A ja som už zúfalá, do toho sa mi namiešala aj moja rodina a už fakt neviem ako ďalej. Priateľ ju má veľmi rád, lenže my sa ju aj bojíme nechať samú, nemáme žiadne súkromie, prispôsobujeme si smeny a vôbec spolu ie sme, už to nedávam... a neviem ani kam sa obrátiť o pomoc.nežije sa s e nechcú aby sa na to deti pozerali. No my deti n
a jednoznačne by som ju odviezla k synovi, ved oni majú za ňu zodpovednosť, ty sa musíš postarať o svojho rodiča.
V ideálnom svete by sa o ňu postarali, ale my nie sme v ideálnom svete. Ani jeden z mojich rodičov zatiaľ nie je našťastie v situácií kedy je sa o neho treba postarať, takže tento argument tiež tak celkom nerozumiem. Keď ten moment príde taktiež urobím čo bude v mojich silách, to je asi všetko čo k tomu napíšem lebo
Nemas mat preco vycitky svedomia. Akekolvek.
Tie by mali mat primarne jej deti (nie jej vnuk). A oni ich nemaju, dokonca s vami nechcu komunikovat.
Poloz si otazku ze preco?
Pravdepodobne sa babka pocas zivota nespravala ok, a to co ty s nou zazivas nie je, podla mna, demencia ale jej osobnost ako taka.
Moze ta znicit, doslovne, babka vycitila mlade neskusene masko, ktore nevie realne zhodnotit situaciu a snazi sa z toho najviac vytazit. Co asi aj robila cely jej zivot.
prepac
vaz si seba samu
@evkano1402 jeden syn ju obral o jej dom . Druhy o 20 tisic . To asi nebude babka aku opisujete ...
Ste veľmi dobrí a obetaví mladí ľudia, ale toto je podľa mňa nad vaše sily. Rady, čo si dostala sú dobré, ale celé to určite nebude trvať len mesiac.
Prioritne je, aby si mala rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu. Bez toho babku žiadny domov dôchodcov neprijme, resp prijme, ale len ako samoplatcu. To sa vybavuje na sociálnom odbore buď samosprávneho kraja alebo obce podľa babkinho trvalého pobytu. Mimochodom, kde má trvalý pobyt, keď jej byt sa predal?
Treba vypísať ziadost, čo ti dajú na úrade a zohnať lekársku správu k jej telesnému aj duševne mu stavu. Potom ešte chodí prešetriť pomery žiadateľa sociálny pracovník. Rozhodnutie by mal úrad vydať do 30 dni od podania žiadosti. Mala by mať stupeň odkázanosti aspoň 4, aby ju bolo možné umiestniť. Až s týmto rozhodnutím môžeš začať zháňať domovy. Čo sa týka výživného, návrh na neodkladne opatrenie môže súd zamietnuť , potom bude prebiehať klasické konanie o výživné, to je na dlhšie. K návrhu potrebuješ dôkazy. Máš? Lekársku správu, dôchodkový výmer, bločky od zaplatených liekov, správu zo sociálky k jej pomerom atď.
Dôchodok má strašne nízky. Nemá nárok na vdovský po manželovi? Na lieky je pre dochodcu urcity limit, myslím že 25 eur na mesiac, ak zaplatí viac, zdravotná poisťovňa vracia raz za štvrťrok peniaze zaplatené nad tento limit. Ries situáciu so sociálkou podľa miesta bydliska babky.
@livus5510 ešte má napadlo, že keď dala synovi 20tisic, tak sa môže domáhať vrátenia daru, nakoľko obdarovaný sa nespráva v súlade s dobrými mravmi.. skus sa na to spytat právnika a vyzisti, ako boli finančne prostriedky synovi poukázané..
a nevšímaj si tu vyryvacku. To, ako si sa zachovala, tak by sa zachoval každý normálny človek, ktorý má srdce. Aj keď je to teraz tazke, verim, že to dobre, čo si pre niekoho spravila, sa ti raz v dobrom aj vráti.
@livus5510 to je neskutocne, ty si mlade dievca, toto nie je tvoja starost starat sa o cudziu babku. O nu sa maju postarat jej deti ! Nie ty a ani jej vnuk. Ze ich hanba nefackuje. Ja radim nalozit babku do auta a vysadit u jej syna bud u jedneho alebo druheho, zazvonit a odist. Nech sa medzi sebou dohodnu uz oni ako dalej, je to ich povinnost. Nie tvoja !! Nenechaj sa zneuzivat prosim ta. Si mladucka, dobrosrdecna, ale toto je fakt cez.
@simca06022011 no áno, to je základný predpoklad všetkých procesov. Bez jej spolupráce len cestou obmedzenia spôsobilosti na právne úkony, čo je ďalší komplikovaný proces na dlhé lakte
Tiez by som to spravila ako radi
@lienka192 .zbalit babku a zobrat k synovi,bud k jednemu alebo k druhemu...a vnuk by im mal vysvetlit,ze ona (22rocna slecna)nie je povinna sa starat o cudziu babku, ona nemusi nic vybavovat a hladat domov dochodcov.Vnuk musi povedat babkinym synom ze oni su POVINNÍ sa o nu postarat zo zakona a nie mlada 22 rocna cudzia osoba sa starat o nu a obmedzovat sa...
A tebe mila zakladatelka radim, aby si sa porozpravala s tvojou polovickou a slusne mu vysvetlila,ze sice rada si prijala babku,ale ze postarat sa musia o nu jej synovia...Daj mu ultimatum priklad tyzden a nech to vyriesi on.
Prajem ti vela stastia
@lula313 ona nie je jej pribuzna - to je rozdiel. Ona je pre nu uplne cudzia osoba. No poviem ti ak by bola zakladatelka moja dcera , osobne by som babku zaviezla k jej synom. Tieto veci maju riesit oni !! O to tu ide. Ja som nikde nenapisala , ze je spravne vyhodit babku na ulicu alebo vysadit pred cudzie dvere . Odviest babku k jej SYNOM. Maju sa o nu postarat oni, nie autorka - cudzia osoba.
@lienka192 ale tá “cudzia osoba” je partnerka jej vnuka, netvrdím, že to netreba riesit, práve, že píšem, že treba rýchlo, kým sa jej pohorší, ale takéto praktiky vykladania babky ako kus nabytku je pre mna nechutný.. vieš si predstavit, čo bude, ak ju nahodou nepustia dnu? Bude nocovať a plakat vonku? Zasluzi si toto žena, ktorá porodila a vychovala tri deti?
@lula313 este raz opakujem, nie vylozit pred dverami, ale odviest k jej vlastnym synom. To co urobia oni, to uz je na ich svedomi, nemyslim si ze by matku nechali zamrznut pred dverami, proste by to museli zacat riesit oni a tak to ma byt. Takto si spokojne ziju, ved o babku je postarane, hlavne ze sa nemusim starat ja. To je na hanbu sveta, aby ich povinnost takto hodili na 22 rocne cudzie dievca. preto hovorim ze to treba riesit radikalne a to tak : odviest babku osobne k jej detom. Oni su ti, co sa maju starat. Takto chudinka autorka, aby vybavovala domovy, chodila po doktoroch a advokatoch a zo svojho zivila cudziu babku, ktora byva v jej byte a este k tomu ako pisala jej tam nici veci. Ved to je snad nonsens. Synovia pekne nech sa staraju a riesia. V kazdom pripade je mi luto autorky, ze toto v jej veku musi podstupovat a zelam jej vela sily .To ako to vyriesi je uz na nej a jej priatelovi.
Neviem ju tam len tak odviezť, lebo raz ju tak už nechali a priateľ o polnoci pre ňu bežal, tam sedela na zastávke aj s tým kufrom čo mala takže asi toľko k tomu. Vdovské nedostáva, lebo s manželom sa rozviedla, to bol ťažký alkoholik vraj, ale tak do tohto ja nevidím a asi ani vidieť nechcem.
Jej dvaja synovia sa pred nami už raz vymkli a nedostali sme sa ani do vchodu, takže si neviem predstaviť či mám babku nechať čakať pred bránkou respektíve pod domom aj s tým jedným kufrom čo má... a boli sme aj s ňou, čiže toto sme už skúšali a jediné čo sme dosiahli bolo znova odmietnutie.
Proste zatnem zuby na ten mesiac alebo koĺko ešte a potom nech platia, priateľ s ňou v pondelok obeha lekárov aby sme k právnikovi mali papiere ako radíte a budeme na to tlaciť najviac ako sa dá. Právnik bude známy tak snáď...
@mata1001 povedať môže a keď tak neurobia? Veď ju nechali 4 hodiny do polnoci na stanici!! A nezaujímala ich. Nútiť ich nik nemôže.
Ono to pár mesiacov trva kým zasadne súd. Chcete čakať celu tu dobu? Alebo babku dať do zariadenia, zaplatiť mesiac a zvyšný dlh sa potom “bude” platiť z toho čo výbavi súd?

@livus5510 ja to chápem, ale nechápem, prečo si prebrala bremeno za jej synov.