Ako riešiť problém s priateľovou babkou, ktorá nemá kde bývať?
Ahojte baby! Napadlo mi, že vy by ste mi viacej vedeli poradiť, akože toto by som možno ani nemala riešiť ja, ale priateľ je ten typ čo sa len tak nenakopne viete...
Ide o to, že priateľova babka ostala bezdomovkyňa (v skratke najmladší syn na ňu urobil podvod a exekútori byt zabavili a predali v dražbe), má v podstate 3 deti, ale ani jedno z nich sa o ňu postarať nechce. Momentálne býva u nás, mne to zatiaľ nevadí, byt je ale môj a nevidím to ako dlhodobé riešenie. Poberá samozrejme dôchodok, ale to jej nepokryje dom dôchodcov a sú tam šialené čakačky a ona ani ísť nechce.
Peniaze čo z domu ostali dala najstaršiemu synovi na prerábku. Mne jej bolo ľúto a nevedela som ju nechať na ulici. Nie je to zlá žena, ale do všetkého mi rada frfle a ja neviem kam sa obráiť. Neexistujú nejaké organizácie? Alebo ako by ste to riešli vy? Mám sa ísť spýtať na úrady?
Som nahnevaná na to, že ju nikto nechce lebo napíšem to takto... má stareckú demenciu a vyhovárajú sa na to, že to na deti zle pôsobí. A ja som už zúfalá, do toho sa mi namiešala aj moja rodina a už fakt neviem ako ďalej. Priateľ ju má veľmi rád, lenže my sa ju aj bojíme nechať samú, nemáme žiadne súkromie, prispôsobujeme si smeny a vôbec spolu ie sme, už to nedávam... a neviem ani kam sa obrátiť o pomoc.nežije sa s e nechcú aby sa na to deti pozerali. No my deti n
No neviem baby, ale v poslednej dobe sa tu s tymi kandidatkami na novu Matku Terezu tusim vrece roztrhlo....minuly tyzden naty5510 co zivila brata aj s tromi detmi, jedno z toho dokonca postihnute https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-by-ste-riesili-zlu-financnu-situaciu-brata/ teraz tu @livus5510 zivi cudziu babku vo svojom byte ....
Vies co dobre si sa zachovala.Ked si citam, ze vlastni synovia ju oberu o barak a peniaze a potom vymknu a nechhaju na stanici s kufrom- to je tak strasne tazky hriech, ze ak existuje nejaka spravodlivost sa im to vrati..Keby sa to stalo mojej mame, nikdy by som to nedopustila.Mas dobre srdce chvala ti za to.Drzim palce, aby sa to coskoro vyriesilo
@lula313 treba si uvedomit, ze babka sa do tejto situacie dostala sama, dobrovolne darovala strechu nad hlavou. To nie je, ze dom jej vyhorel, odplavilo ho...Takze musi znasat nasledky svojho konania v podobe diskomfortu (domov opatrovatelskej sluzby hoc aj dalej, platenie najomneho alebo aj domahanie sa opatrovania od vlastnych priamych pribuznych- synov atd.) Babka nie je v pozicii, ze si moze urcovat co by ona rada, buzerovat zakladatelku, rozbijat jej okno na aute, vyhadzovat kolac a podobne. A uz vobec si nemoze dovolit nechat sa zivit vlastnym vnukom a neprispievat nic na najomne, stravu ked ma dochodok, sice maly, ale prispievat sa da. Babka je trochu vycuranec... A uprimne, ak sa takto zachovali k nej obaja synovia, bude problem aj trochu v ich matke. Neviem, jeden sa moze "nevydarit", ale obaja bez akejkolvek laske k vlastnemu rodicovi? hmmm....
Je pravdepodobné, že ak by babka v posledné roky bola pod starostlivejším dohľadom rodiny, príbuzní by (v jej aj v svojom záujme) riešili jej pozbavenie svojprávnosti, pretože jej správanie vykazuje znaky demencie a ťažko ju možno pokladať za plne zodpovednú za svoje činy.
@livus5510 - vďakabohu, že u nás jestvujú také dobré duše, ako si ty, ktorým je cudzia ľahostajnosť, alibizmus a nevšímavosť. Rady ohľadom súdu si dostala, ja len doplním, aby ste si skompletizovali potrebné dokumenty - posledný výmer dôchodku zo Soc. poisťovne aj správy od lekárov, a ku dňu pojednávania by mala mať podanú prihlášku do DDS, plus mala by predložiť aj vyčíslenie predbežných mesačných poplatkov v ústavnej starostlivosti. (aby súd mohol konkrétne rozhodnúť, akou sumou sa majú potomkovia podieľať na úhrade starostlivosti). Výmer aj lek. správy budú potrebné aj pri prihláške do DDS.
@xxxkatka mohlo to byt pre jej hlúposť, ale stále je to živý človek, ktorý si nezaslúži byt niekde vysadeny pri dverách ako pokazena pracka.. Ok, môže byt matka taká, aká je, ale asi nebude taká zla, keď rozdála detom svoj majetok-aj to posledné, čo mala. A Ano, dochovanie rodiča vyvolá v rodine konflikty, aj u nás to tak skončilo, že otec s bratom niekoľko rokov už nerozpráva, lebo sa hádali, kto starú mamu dochova a stryko ju chcel strcit do starobinca, kde by som neubytovala ani psa. Môj otec si ju chcel striedať po dvoch týždňoch, jeho brat nie, lebo jeho žene vadila a vyčítal otcovi, že si ju nenecha teda on, keď je moja mama doma(robi na živnosť, ale maká aj 12 hodín denne vrátane víkendov), čiže nemohla cely mesiac jej robit program. Keď stara mama zomrela, strýko, že ide vybaviť pohreb ako starší brat(skončilo to tak, že si nechal vyúčtovať od benzínu aj obed v restike, lebo však keby nešiel vybavovat pohreb, tak by nejedol), oklamal otca, že stara mama nemala pri sebe hotovost(ocino bol spoludisponent na jej ucte a tyzden pred smrťou jej vybral 700eur, s ktorymi ju odovzdal strýkovi), samozrejme v deň smrti rýchlo volal otcovi, že má ist vybrat prachy do banky a ešte sa chvalil, že už jej veci odniesol na charitu a to ešte nebola ani pochovana.. a to je bývalý policajt s výsluhovym dôchodkom 2000eur, pracujúci, čiže odkázaný na prachy nebol, ale stačí sikovna nevesta a už syn nepozná vlastnú matku a ešte svojim synom hovorí, že nevie, prečo sa s ním môj otec nebaví..
mne to proste príde vtipne, ako matky, čo majú vlastne deti, tu radia, ako starú pani vykopnúť na ulicu, keď majú ist príkladom a budovať v detoch nejaké hodnoty, hlavne, že väčšina mala svadbu v kostole, má pokrstené deti a pritom je im pomoc blížnemu proti srsti.. Čo my sme sa s mužom v zivote napomáhali, môj muž dochoval babku v oveľa horšom stave(nikdy by má ani len nenapadlo povedat mu, nech ju vylozi pred dverami dcer), potom sme si nazvlakali domov cez 50 vyhodených psov, čo sme vydocaskovali, dovolili sme jednemu úplne cudziemu 70 ročnému bezdomovcovi, aby býval u nás na stavbe a nosili sme mu aj jedlo, lebo v 70 rokoch kvôli exekúcii prišiel o byt.. normálne mi je zle, keď si predstavím, kolka zloba, neúcta a sebeckost je medzi ludmi a že mi majú v takejto spoločnosti vyrastať deti🤦🏽♀️ 22 rocna žena, má viac empatie v sebe, ako vy matky!!!
@livus5510 ahoj mozte skusit aj denny stacionar ak mate v okoli. Je to akoby skolka pre dochodcov. Rano donesies poobede vyberies. Alebo skusit na tyzden dva umiestnit na geriatriu na preliecenie. Hlavne ak stav sa,zhorsuje. Oddychnete si a ziskate cas a priestor na dalsie riesenie.
Ahojte! Odvčera sme sa s priateľom bavili a nakoniec sme sa dohodli, že babke ten mesiac v zariadení zaplatíme my a volala som aj s tým známym právnikom a vraj pozná nejakého sudcu, že nám to bezodkladné pretlačí aj keby čo bolo. Tak sa teším a aj babka vyzerala ok. Teda ona je spokojná, lebo je to blízko a čo sme tam boli pozerať, je to pekné. Uvidíme čo s tou čakačkou ak tak, krď sa to nebude dať tak hold počká u nás. Na to sme sa neinformovali, ale v stredu alebo kedy tam zabehnem, lebo no...
Samozrejme k tým lekárom pôjdeme po tie papiere, takže moc ďakujem za rady a isto vám dám vedieť ako to dopadlo.
Priateľ dnes volal ešte otcovi, že teda aby vedel čo sa na neho chystá a nech nie sme ako bez chrbtovej kosti a ten mu povedal, že sa bude tešiť, čiže asi toľko k tomu...
@xxxkatka toto by mal bezodkladne riesit kazdy sudca . Taketo pripady . Kde je problem ?
Nevidím na tom nič zlé, nikto ma tu nepozná a toto je mi fakt treba. Nejdem zdierať tento štát, chcem pomôcť niekomu komu inak pomôcť neviem... a pochybujem, že to myslel, že sudcu podplatí, zasa toľko prachov nemám a až taký dobrý známy to nie je ;)
Och prebohov... jasné bude za to ako v amerických filmoch chcieť sex a dve tisícky eur, to skôr vy nebuďte taká naivná, ujo sa len nahneval, lebo neznáša také prípady
@janette321 ale ja tu nepisem co by sa hypoteticky malo a nemalo robit z moralneho hladiska.
Môj názor - pani darovala byt v ktorom mala celoživotný majetok, poza chrbát ostatných detí, len jednému synovi. Čiže o tom vedela len ona a obdarovaný syn. Ostatné dve jej pokrvné deti sa o tom dozvedeli s veľkým časovým odstupom, po 5 rokoch, za značne dramatických okolností. Dotyčná pani tento čin tajila dlhú dobu spolu s obdarovaným synom. Pri darovaní je lehota tri roky, v ktorej sa mohla dožadovať vrátenia daru, čo nespravila. Ako ľahko syn byt získal, tak ľahko oň prišiel, veľmi nezodpovedným spôsobom.
Obidvaja bratia sa dozvedeli, že ich matka úplne obišla a celý svoj majetok nespravodlivo darovala,až keď ostala na dlažbe. Preferovaný syn dal jednému bratovi urč, čiastku peňazí, aby sa mal kto postarať o vydarenú mamičku a vzal roha.
Dieťa je neopomenuteľný dedič, dedí automaticky. Ale je len jeden spôsob, ako zamedziť , aby dieťa, ktoré sa ináč k rodičovi chová pekne a žije morálnym spôsobom nededilo a to je darovanie majetku za svojho života len jednému dieťaťu. Týmto spôsobom sa rodič zachová k dieťaťu, akoby ani jeho dieťa nebolo.
@nelina1 ale urobila to v dobrej viere, že tomu synovi pomoze, nemohla vediet, že ju oklame(veď každý deň v TV novinách je, ako dôchodcov obalamutili fiktívni elektrikári, žiaľ stari ľudia sú dôverčiví, nemohla cakat, že ju oklame takto vlastný syn). A ďalšiemu synovi tiež dala dobrovolne 20tisic a tiež si ich určite sám bol pýtať.. ty vidis len ako sa ona zachovala nespravodlivo, ale jedinou chybou, ktorou sa previnila, bolo, že verila vlastným detom a ty ju tu vykresľujes ako vychcanu starú strigu, čo dostala to, čo si zaslúžila..
@lula313 Áno, tomuto sa hovorí karma, že človeku sa raz vráti, čo zasial. A presne to sa tu stalo. Že zlí ľudia na konci života ostávajú sami. Nie preto, že svet je k nim krutý, ale preto, že v živote opakovane ubližovali ľuďom, ktorých mali milovať. Že sa opovážlivo spoliehajú na dobrotu iných, že kalkulujú, využívajú, nevedia byť vďační, nenesú za nič zodpovednosť.
@lula313 ma troch synov a velka cast € sla teda tomu "zmiznutemu", co ani nevedia, kde je a zvysok z exekucie dala druhemu, co si prerobil byt. treti obisiel "na prazdno" a je teraz zduty, ze dvaja mamu "osklbali" a jemu ani prsnene zlate nechce dat .... ciste pragmaticky rozumiem zakladatelkinmu "akoze-svokrovi", ze dava ruky prec. o mamu by sa mal starat podla neho ten, kto od nej vzal peniaze (teda zvysni dvaja bratia) .... z ludskeho hladiska mi je starej pani velmi luto. no bud zacne spolupracovat (vhodny domov, ak nebudu chciet prispevat deti, tak skratka aj to zlato bude musiet predat, aby mala z coho zit...) alebo - ked nevie uvazovat - tak sktratka zbavit svojpravnosti/obmedzit prava a spravoat jjej zivot. hospodarit z dochodkom, riesit veci za nu ... nie ze ona nicim neprispeje vnukovi na byvanie (v cudzom byte) a nechava sa dotovat, pritom inym vnucatam kupuje ... a tam, kde byva, este robi skodu na majetku (rozbite okna, vyhodene dokumenty)
klobuk dole pred zakladatelkou, ze sa to snazi riesit citlivo najma vo bztahu ku babke. ona aj s partnerom/vnukom su zrejme jedini, ktorim nejde o prachy, ael o to, aby babka neskoncila zle ako bezdomovkyna.
@ukulela
@nelina1
@v_alika12 baby, ani vy neviete, ako žila a pozeráte sa na to len cez peniaze. Predpokladám, že sa všetci traja synovia neprebalovali sami po narodeni, v 3 rokoch nenastúpili do prace a nezivili sa sami. Takze za tie roky starostlivosti si nezaslúži, aby sa o ňu teraz postarali oni? Môžu to vnímať ako finančnú nespravodlivosť, ale sponzorovala ich minimálne 20 rokov, platila štúdium, možno prispela na bývanie, tiež nepoznáte pozadie a pozeráte sa len na to, čo sa stalo posledných 5 rokov.. podľa mna má človek právo nakladať so svojim majetkom, nie je povinný ho odovzdať svojim detom a už vôbec nie spravodlivo, keď sa ich za cely zivot nasponzoroval dosť. Možno išla podľa toho, kto aku pomoc potreboval..
@lula313 nielen cez € na to pozeram. Babka sa sprava neuctivo, nevdacne voci jej aktualnemu cudziemu chlebodarcovi. Moj dedo mal diez demenciu. Zlobu vsak nerobil. Ja robim s detmi z nevyhodneneho prostredia. Mozno by si sa divila kolki rodicia sa spravaju ako psi voci detom. A nie je ich malo
@v_alika12 nevieš, ako je na tom psychicky, než mužova babka upadla do bdelej kómy, natierala mu výkaly po stenách, pýtala sa ho, či mali spolu pomer(ona v tom čase nejaká 85 rocna a on 20 ročný a fakt nadherny chlap), zdrhala mu pravidelne z domu a cestovala do Trnavy, lebo nejak sa jej v hlave pomotalo, že ju tam niekto pripravil o dom a keď muž zabudol zamknúť, trávil hodiny hľadaním jej od Ba po Tt, keď bola v nemocnici, našli ju, ako skrti spolupacientku na izbe a hovorila jej, aby ju opustil satan a mohla by som pokracovat ďalšími tragi-komickými historkami.. stary človek to má už velakrat v hlave popletené, nemusi to, čo robi, robit naschval.. rovnako ti verim, že sa niektorí rodičia správajú k svojim detom zle, ale autorka ani raz nespomenula, že sa o ňu nechcú starat kvôli tomu, že ona bola na nich zla, ale že nevesty ju nechcú..
No babka ich sponzorovala dosť čo ja viem, syn čo akože nezdedil nič dostal po starkom celý majetok, takže tiež nevyšiel naprázdno akoby sa mohlo zdať a to tiež nebola malá suma, lebo za to prerobil byt a kúpil ďalší do podnájmu čo prenajímajú. Neviem aká bola mama, ale babka vraj bola suprová, bohužiaľ už to má v hlave celkom pomotané no.
Áno, nenahrabali sa na nej rovnako, jeden chudáčik dostal len 20tisíc takže asi tak... ona asi nevedela, že syn sa zasa na hypotéky alebo pôžičky alebo čo to mal vyserie. Bola naivná, je to len a len jej chyba, ale aby jej nevedeli prispievať 100eur mesačne tak to je no smutné.
@livus5510 naozaj klobuk dole pred tebou! Ale......ak to bude takto pokracovat dotanes sa skor ci neskor na psychyiatriu. Je mi jasne,ze pre nu si cudzi clovek,aj ked si sa k nej zachovala lepsie ako vlastne deti. Tu starecku demnciu ma naozaj diagnostikovanu? Vies,mne to trochu pripada,ako keby dost z toho vsetkeho robila naschvál....
A nebud naivna,ze za mesiac sa vsetko vybavi. Aby ste jej ten Penzion nefinancovali stale. Ked urady uvidia,ze je z coho,preco by mali prispievat. A uz vôbec nerozumiem ako k tomu prides ty.....Nech si s nou sadne tvoj partner a v pokoji sa s nou porozprava, ze tak ako ona aj on byvaju v cudzom byte,co so sebou nesie iste povinnosti....Ja neverim,ze vsetko ide iba okolo nej. Trosku by som jej aj nemocnicou pohrozila ak by sa nezmestila do koze. Na tvojom mieste by som navstivila aj psychológa a poradila sa ohladom teba
ohladom dusevnej hygieny.Yelam ti vela sil a skore vyriesenie situacie. Naozaj je to tazke. Neviem ale ze vôbec co by som ja robila na tvojom mieste.

@livus5510 paneboze lame mi srdce ked toto citam 😭😭😭 takto sa vykaslat na svoju mamu co sa cely zivot starala... nikdy to nepochopim. Velmi drzim palce a zabojuj zanu. Zeny ti tu dali skvele rady, pocuvni ich. hoc to pre vas bude teraz strasne tazke tak vytrvajte a na konci si povies ze si zachranila zivot a dala si staremu cloveku dostojnu starobu. Ja musim zrusit upozornenia na toto lebo to sa neda ani citat nie to este zazivat. Vela sil.